Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #450 dnia: Października 02, 2020, 03:08:26 »
U mnie na 3080 w normalnych zegarach w DCSie VR mam ~+6 klatek, czyli ze średniej 38-39 na 2080Ti jest 44-45 na 3080. To takie pierwsze wrażenia na poprzednich, tzn. z 2080Ti, ustawieniach. Może jakby pokombinować, to będzie lepiej... ale przecież nie o to chodziło w tym całym hype. Proc wykorzystany ogólnie w kilkunastu, kilkudziesięciu procentach. Grafa - pamięć wzięta cała, GPU 40-60%. Cóż... nazwałbym to raczej progresem, a nie rewolucją. Myślę, że równie dobrze tyle mogliby osiągnąć poprawiając DCSa pod VR. Generalnie to co pokazywał gość na forum ED pokrywa się z moimi obserwacjami, choć mam nowszego proca i9-9900K.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #451 dnia: Października 02, 2020, 08:16:28 »
LOL, gadał, gadał, no i pękł pierwszy ;)! Gratulacje ze się udało kupić, no chyba nie przepłaciliście ;>?

U mnie na 3080 w normalnych zegarach w DCSie VR mam ~+6 klatek, czyli ze średniej 38-39 na 2080Ti jest 44-45 na 3080. To takie pierwsze wrażenia na poprzednich, tzn. z 2080Ti, ustawieniach. Może jakby pokombinować, to będzie lepiej... ale przecież nie o to chodziło w tym całym hype. Proc wykorzystany ogólnie w kilkunastu, kilkudziesięciu procentach. Grafa - pamięć wzięta cała, GPU 40-60%. Cóż... nazwałbym to raczej progresem, a nie rewolucją. Myślę, że równie dobrze tyle mogliby osiągnąć poprawiając DCSa pod VR. Generalnie to co pokazywał gość na forum ED pokrywa się z moimi obserwacjami, choć mam nowszego proca i9-9900K.

Pod VR to 3080 nie ma większego sensu ze względu na ilość VRAM. Dopiero te wersje niereferencyjne z 20Gb, albo 3080Ti, którą ogłoszą pewnie późną jesienią lub zimą (16Gb). Tak to po wzgl. VRAM zrobiłeś krok wstecz. Druga sprawa, to to, że u Ciebie VR chodzi "dziwnie", co wiemy od początku. Przy mniejszej rozdzielczości masz gorsze FPS niż ja na tym samym procku i GPU. Mi DCS generuje w VR między 56-75 FPS (bez shader mod i z ustawieniami High w większości), z MR=on trzyma (tak latam) 45FPS w 97% sytuacji (i nie mówię o NTTR). Osobiście liczę, że dojdzie na nowych kartach do 90FPS (przynajmniej w IŁku z wyłączoną reprojekcją i tak da się latać). DCS może być niewiadomą czy utrzyma te 90 na stałe, ale jest szansa, skoro TI generuje 70-80% tego, a zbija do 45 FPS tylko po to by wyrównać klatki.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2020, 09:14:58 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #452 dnia: Października 02, 2020, 09:50:46 »
45 fps i karta na 40-60% w VR to brzmi raczej jak włączona reprojekcja.
Z tym brakującym VRAM byłbym ostrożny. Gość na reddit sprawdził w 3090 i z marszu gra zajęła mu o ile pamiętam 17GB VRAM, na monitorze. Nie znaczy, że to wykorzystuje w jakikolwiek sposób. Poza tym niedobór VRAM to raczej przycięcia, stuttering, doczytywanie tekstur, a nie po prostu spadek fps. Chyba, że już w drastycznych przypadkach.

A tak bardziej w tematach zakupowych, X-Kom zaczyna obrywać za sprzedawanie wirtualnych kart:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #453 dnia: Października 02, 2020, 10:10:01 »
45 fps i karta na 40-60% w VR to brzmi raczej jak włączona reprojekcja.

Ja czkawki nie toleruję, dlatego reprojekcja być musi włączona (gra musi generować nadwyżkę FPS'ow obowiązkowo), natomiast jeśli gra generowałaby 90 FPS+ to z reprojekcji można rezygnować spokojnie (a jej brak przy takich FPS to bajeczka już). Są gogle z 75Hz, to już też jest ok (Pimaxy zdaje się tak mają i tu na nowych kartach, o ile sim uciągnie stałe 75 można by tak latać). Przy 60 FPS to wciąż jest słabe odświeżanie dla gogli, są widoczne pewne zniekształcenia (przynajmniej w WMR).

A tak bardziej w tematach zakupowych, X-Kom zaczyna obrywać za sprzedawanie wirtualnych kart...

Światowe stocki wyglądają tak https://www.nowinstock.net/computers/videocards/nvidia/rtx3090/ (można sobie zmienić na 3080, jest identycznie). Więc złe opinie pewnie dotyczą wszystkich ;).
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2020, 10:18:09 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #454 dnia: Października 02, 2020, 11:28:06 »
Tak, reprojekcję mam włączoną. Z pamięcią karty, to się może źle wyraziłem. Rezerwuje tyle ile ma, przy 2080Ti robił to samo. Testy robiłem nad Syrią w JF-17. Napiszę tak: jeśli ktoś pierwszy raz siadłby do DCSa w VR, to mógłby nie zauważyć specjalnie znaczącej różnicy pomiędzy 2080Ti a 3080. Ja latałem trochę w VR i przy tych samych ustawieniach w 3080 jest nieco płynniej, mniej zrywa obraz jak dużo się dzieje. Jednak jak ktoś wypatrywał 3080 jak dżdżownica dżdżu, to może się trochę rozczarować, szczególnie przechodząc z 2080Ti. Możliwe, że efekt "wow" będzie z 1080 na 3080.

Jeśli chodzi o dostępność, to ja kupiłem w sferis.pl. Bez żadnych dziwnych przedpłat na wirtualny towar. Ot wszedłem z nudów na stronę, wpisałem u nich w przeglądarkę 3080, wyskoczył ASUS TUF, że niby jest. Dla jaj zacząłem zamawiać i czekać aż wyskoczy, że towar dopiero będzie dostępny. Okazało się, że zamiast tego wyskoczyła dostawa na 1.10, więc zapłaciłem :-). Pięć minut później towar już był niedostępny. Okazało się, że jednak mieli i przysłali. I tak oto mam 3080. Jak to się mówi: głupi ma zawsze szczęście. Karta wyszła jakieś 200 pln drożej niż w x-komie, ale ma ten niezaprzeczalny walor, że już siedzi w kompie. Tak więc sorry chłopaki, wiem, że marudziłem, a tu takie szczęście głupiego...

« Odpowiedź #455 dnia: Października 02, 2020, 11:54:03 »
Możesz sprawdzić jak to wygląda w VR i Iłku? DCS to jednak nie jest dla mnie benchmark, tylko zwalony tytuł ;) Fajnie byłoby wiedzieć jak ta nowa karta sprawuje się w tytule gdzie devsi  nieco ogarniają. W tej chwili DCS pewnie by zapchał nawet 7080ti Titan ;P

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2020, 14:35:01 wysłana przez KosiMazaki »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #456 dnia: Października 02, 2020, 12:02:54 »
Możesz sprawdzić jak to wygląda w VR i Iłku? DCS to jednak nie jest dla mnie benchmark, tylko zwalony tytuł ;) Fajnie byłoby wiedzieć jak ta nowa karta sprawuje się w tytule gdzie devsi  nieco ogarniają. W tej chwili DCS pewnie by zapchał nawet 7080ti Titan ;P

Z DCSem niestety muszę się zgodzić. Dla trybu bez VR też nie jest wow, np. stoję sobie na lotnisku w Syrii, w 4K na monitorze i mam np. 57 fpsów ;-), czyli tyle co przy 2080Ti.
Jeśli chodzi o Iłka VR, to postaram się dziś albo jutro zbadać temat i dam znać jakie są moje odczucia.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #457 dnia: Października 02, 2020, 12:03:51 »
Jeśli chodzi o dostępność, to ja kupiłem w sferis.pl. Bez żadnych dziwnych przedpłat na wirtualny towar. Ot wszedłem z nudów na stronę, wpisałem u nich w przeglądarkę 3080, wyskoczył ASUS TUF, że niby jest. Dla jaj zacząłem zamawiać i czekać aż wyskoczy, że towar dopiero będzie dostępny. Okazało się, że zamiast tego wyskoczyła dostawa na 1.10, więc zapłaciłem :-). Pięć minut później towar już był niedostępny. Okazało się, że jednak mieli i przysłali. I tak oto mam 3080. Jak to się mówi: głupi ma zawsze szczęście. Karta wyszła jakieś 200 pln drożej niż w x-komie, ale ma ten niezaprzeczalny walor, że już siedzi w kompie. Tak więc sorry chłopaki, wiem, że marudziłem, a tu takie szczęście głupiego...

Pozamiatał :061: .
Teraz jak wpisuje się to nic nie wyskakuje z 3080 albo 3090. Widać oni tam dają tylko obecnie dostępny towar i słusznie. Asus to dobry wybór, oni mają te kondensatory ok.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2020, 08:43:27 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #458 dnia: Października 02, 2020, 12:06:10 »
Fajnie, że Ci się udało z tą kartą. Dzięki będę czekał.

A jak z crashami?

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #459 dnia: Października 02, 2020, 12:16:48 »

A jak z crashami?

Ta wersja ASUS TUF chyba nie miała tych problemów z crashami, a poza tym ma te "właściwe", jasne kondensatory :-). Tak czy siak, u mnie żadnych crashów nie zauważyłem. To jest dokładnie taka karta https://www.purepc.pl/test-asus-geforce-rtx-3080-tuf-gaming-niereferencyjny-ampere

« Odpowiedź #460 dnia: Października 02, 2020, 12:24:13 »
Ogólnie podobno nie jest to kwestia kondensatorów, ale spoko, że jest stabilnie.

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #461 dnia: Października 02, 2020, 12:39:35 »
Ogólnie podobno nie jest to kwestia kondensatorów, ale spoko, że jest stabilnie.

A czego? Skąd takie info? Nawet rekomendacja jest przez NVidię by obniżać taktowania, a ostatnie stery nawet same to robią za Ciebie.... Jest szansa, że sterownikami coś naprawią jeszcze ale jak do tej pory wszystkie źródła, które ja przynajmniej widziałem mówiły o tych kondensatorach.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #462 dnia: Października 02, 2020, 12:43:50 »
Pozamiatał :061: .
Teraz jak wpisuje się to nic nie wyskakuje z 3080 albo 3090. Widać oni tam dają tylko obecnie dostępny towar i słusznie. Asus to dobry wybór, oni mają te kondensatory ok.

Ja też jak kilka dni temu wpisywałem 3080, to nic nie wyskakiwało, ale karta z wynikami szukania w sferis była cały czas gdzieś tam otwarta w przeglądarce z tym 0 wynikiem... i w poniedziałek jakoś tak sobie z nudów zamykałem te karty, które nie są mi już potrzebne i rzuciłem okiem na ową sferis, a tam zdziwko, że niby ASUS TUF jest dostępny, choć cena nieco wyższa niż u przedpłatowców. Moje wewnętrzne dziecko natychmiast się obudziło - wiedząc jaki to deficytowy towar - i cyk do koszyka... reszta to już historia. Prawdą jest natomiast, że ten sklep, a kupowałem tam ze 3-4x, sprzedaje tylko to co ma na stanie. A wracając do TUFa Ausua, to recki zebrał bardzo, bardzo pozytywne i lepszy wróbel w garści niż jakiś inny model z super OC, który ma niestety tę wadę, że jest niedostępny.

« Odpowiedź #463 dnia: Października 02, 2020, 12:46:53 »
A czego? Skąd takie info? Nawet rekomendacja jest przez NVidię by obniżać taktowania, a ostatnie stery nawet same to robią za Ciebie.... Jest szansa, że sterownikami coś naprawią jeszcze ale jak do tej pory wszystkie źródła, które ja przynajmniej widziałem mówiły o tych kondensatorach.
Gigabyte wydał oficjalne oświadczenie w tej sprawie. Temat jest bardziej skomplikowany mówiąc ogólnie.

Win10 64bit

« Odpowiedź #464 dnia: Października 02, 2020, 12:57:10 »
Witam,

Mam od tygodnia Palita 3080, tylko to udało się zdobyć. Nabyłem tą kartę jeszcze przed ujawnieniem tej całej zadymy z kondensatorami. Okazuje się, że moja karta ma najprawdopodobniej zestaw 5x POSCAP + 10x MLCC, a nie miałem ani jednego crasha, nawet na pierwszych sterownikach. Mój Palit (3080 GamingPro OC) jest praktycznie niepodkręcony w stosunku do 3080 FE. GPU w trybie boost osiąga 2020 MHz, temperatura maks. dochodzi do 74 stopni C, moc max 320W. Co ciekawe zasilam cały zestaw (i9900 KF @ 5.0 GHz na wszystkich rdzeniach + dyski i różne peryferia na USB) zasilaczem Corsair rm650x - 650W, zupełnie bez problemów.

Przesiadłem się z 1080Ti, w tym przypadku jest tzw. "efekt WOW". Karta jest idealnie skrojona pod gaming 4K, bez żadnych kompromisów. I właśnie pod 4K szczerze ją polecam, wszystkie ustawienia na MAX\ULTRA i można bawić się na całego. Testowałem ją jak na razie w Assetto Corsa Competizione, Metro Exodus, RDR2, Shadow of Tomb Rider (tak, bieganie cycatką hehehe), Euro/American Truck Simulator. Podsumowują - różnica w stosunku do 1080Ti w 4K jest kolosalna. Niestety nie mogę porobić Wam benchmarków w gierkach lotniczych, nie mam żadnych nowości z tej tematyki.

Pozdrawiam,
Bart