Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #465 dnia: Października 02, 2020, 14:42:39 »
Z tego co ptaszki ćwierkają, to Nvidia już wcześniej informowała podwykonawców o zmianach w PCB, ale Ci naklepali już kart i jeszcze co niektórzy chcieli przyoszczędzić na kondensatorach używając słabszych zamienników. Nie chcąc iść w stratę wypuścili to co mieli w magazynach zakładając, że część kart wróci to się wymieni lub naprawi, ale hajs w kielni zostanie.

Jak było? Nie mam pojęcia i mało mnie obchodzi, ale takich akcji być nie powinno. Niestety stają się normalnością .Potem ogłasza się tzw. akcje naprawcze, wydaje oświadczenie, albo leci "na wydrę".
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #466 dnia: Października 02, 2020, 18:43:11 »
Wiem, że powinno być w lol, i, że chodzi w memie o gry a nie graty z kompa, ale musiałem . I żeby nie było, kupiłbym bym 3080 gdybym miał VR, ale na razie nie mam to poczekam

« Ostatnia zmiana: Października 06, 2020, 14:41:40 wysłana przez KosiMazaki »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #467 dnia: Października 02, 2020, 20:30:21 »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #468 dnia: Października 03, 2020, 00:14:18 »
Możesz sprawdzić jak to wygląda w VR i Iłku?

Odpaliłem kilka szybkich misji 1x1 nad różnymi mapami w ILku i Circusie. Ustawienia ULTRA, tekstury 4k etc. Jest rewelacja. Jakby DCS chodził choć w połowie tak płynnie, to byłbym szczęśliwy. Podczas walki cały czas 90 fpsów, zero rozdwajania się samolotów czy czegoś podobnego. Nad miastami trochę mniej klatek, ale też absolutnie płynnie. Mogę uczciwie stwierdzić, że Iłek jest pierwszym symulatorem, w którym czuję, że jest tak jak powinno być w VR. Miałem pełnomocny efekt "wow", a w moim wieku, to już nie takie oczywiste ;-). Oczywiście przy dużym zagęszczeniu akcji, może być różnie, ale jest z czego schodzić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #469 dnia: Października 03, 2020, 07:51:42 »
Witam,

Mam od tygodnia Palita 3080, tylko to udało się zdobyć. Nabyłem tą kartę jeszcze przed ujawnieniem tej całej zadymy z kondensatorami. Okazuje się, że moja karta ma najprawdopodobniej zestaw 5x POSCAP + 10x MLCC, a nie miałem ani jednego crasha, nawet na pierwszych sterownikach. Mój Palit (3080 GamingPro OC) jest praktycznie niepodkręcony w stosunku do 3080 FE. GPU w trybie boost osiąga 2020 MHz, temperatura maks. dochodzi do 74 stopni C, moc max 320W. Co ciekawe zasilam cały zestaw (i9900 KF @ 5.0 GHz na wszystkich rdzeniach + dyski i różne peryferia na USB) zasilaczem Corsair rm650x - 650W, zupełnie bez problemów.

Przesiadłem się z 1080Ti, w tym przypadku jest tzw. "efekt WOW". Karta jest idealnie skrojona pod gaming 4K, bez żadnych kompromisów. I właśnie pod 4K szczerze ją polecam, wszystkie ustawienia na MAX\ULTRA i można bawić się na całego. Testowałem ją jak na razie w Assetto Corsa Competizione, Metro Exodus, RDR2, Shadow of Tomb Rider (tak, bieganie cycatką hehehe), Euro/American Truck Simulator. Podsumowują - różnica w stosunku do 1080Ti w 4K jest kolosalna. Niestety nie mogę porobić Wam benchmarków w gierkach lotniczych, nie mam żadnych nowości z tej tematyki.

Pozdrawiam,
Bart

I to jest dobry news, że nie ma reguły. Zawsze się znajdą "pechowcy", a człowiek niezadowolony gada o tym statystycznie dziesięciu, zadowolony zaledwie trzem.

Ps. podobno nowe partie mają być fizycznie dostępne w okolicach 17-21.10.2020.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2020, 08:33:52 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #470 dnia: Października 03, 2020, 09:22:56 »
Odpaliłem kilka szybkich misji 1x1 nad różnymi mapami w ILku i Circusie. Ustawienia ULTRA, tekstury 4k etc. Jest rewelacja. Jakby DCS chodził choć w połowie tak płynnie, to byłbym szczęśliwy. Podczas walki cały czas 90 fpsów, zero rozdwajania się samolotów czy czegoś podobnego. Nad miastami trochę mniej klatek, ale też absolutnie płynnie. Mogę uczciwie stwierdzić, że Iłek jest pierwszym symulatorem, w którym czuję, że jest tak jak powinno być w VR. Miałem pełnomocny efekt "wow", a w moim wieku, to już nie takie oczywiste ;-). Oczywiście przy dużym zagęszczeniu akcji, może być różnie, ale jest z czego schodzić.
Dzięki, to bardzo dobra informacja.
Pozostaje się cieszyć, że nowe karty w symulatorach "dają radę" ale równocześnie wielka szkoda, że to akurat DCS chyba nie potrafi wykorzystać ich możliwości.
PS
Osobiście czekam na VR w MFS2020.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: Października 03, 2020, 10:16:50 »
Dodam, że na 2080Ti Iłek też chodzi świetnie i przy odpowiednio wyważonych ustawieniach śmiga aż miło. Natomiast odpalając go na 3080 czuć lekkość. Tego właśnie totalnie brakuje DCSowi w VR, który jakby "siłował" się ze sprzętem w stronę mniejszych fpsów. Owszem, przy ok. 40 fpsach skok na 44-45 jest zauważalny, ale dalej jest to na granicy minimalnej płynności i dosłownie cała płynność "idzie w piz*u" jak coś się naprawdę zaczyna intensywnie dziać. I jeszcze jedna sprawa, bo ktoś może zauważyć, że DCS oferuje jednak graficznie bogatsze środowisko. Owszem, ale w Iłka można grać komfortowo w VR na ustawieniach najwyższych, albo bardzo wysokich; w DCSa trzeba mocno zredukować ustawienia, żeby było te 40+ fpsów, a przy takich ustawieniach DCS wygląda w VR biedniej niż IŁ. Moim skromnym zdaniem, Iłek/FC już teraz osiągnął normalny poziom radości z giercowania w VR, DCS może przy kartach 40xx albo 50xx. Jak powyżej wspominałem, mój procek to i9-9900k@MSI ACE MEG Z390 i nie zauważyłem, w fpsVR, żeby się dławił. Okulary to VIVE PRO.

« Odpowiedź #472 dnia: Października 03, 2020, 20:23:52 »
To świetna informacja dla mnie. Dzięki bardzo! Zaczekam jeszcze do końca października co czerwoni pokażą i coś wybiorę.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #473 dnia: Października 04, 2020, 10:27:41 »
Wychodzi na to, że przesiadka z 1080ti nabiera większego sensu. Poprawy w DCS spodziewam się raczej po przejściu na Vulkana, kiedykolwiek to nastąpi.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #474 dnia: Października 04, 2020, 10:36:12 »
Wychodzi na to, że przesiadka z 1080ti nabiera większego sensu. Poprawy w DCS spodziewam się raczej po przejściu na Vulkana, kiedykolwiek to nastąpi.
2-4 lat, jak nastąpi!
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #475 dnia: Października 06, 2020, 13:11:34 »
Qrdl, zawsze możesz odsprzedać za januszowe 5 koła, a nową kupisz z zysku ;) https://www.purepc.pl/geforce-rtx-3080-i-rtx-3090-ze-slaba-dostepnoscia-do-2021-roku . Zastanów się :evil:.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #476 dnia: Października 06, 2020, 14:37:19 »
Przykro mi Koledzy... ale w decku nie ma jakościowej różnicy do 2080Ti, w strzelankach też szału nie ma, szczególnie w rozdziałkach poniżej 4K, FS2020 też olewa nowości, więc tylko iłek i to w VR robi różnicę. Chłodnym okiem patrząc, to rzeczywiście nie ma co się napalać jak szczerbaty na suchary, szczególnie jak ktoś ma na pokładzie 2080Ti.

« Odpowiedź #477 dnia: Października 06, 2020, 17:33:51 »
Ciekawostka związana z cenami nowych kart: https://twitter.com/PurePC_/status/1313358376370425856
To już jest kompletne szaleństwo...
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2020, 19:12:58 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #478 dnia: Października 06, 2020, 17:44:51 »
To nie nerka.
Bez najnowszej karty graficznej można przeżyć.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #479 dnia: Października 06, 2020, 18:59:36 »
Z jedną nerką również  :P Ale ceny masakra - jeśli to faktycznie netto to już są droższe od 2080 Ti.
F-16C Block50 driver...