Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #510 dnia: Października 12, 2020, 09:36:37 »
Akurat ten test jest mylący, w tytule jedno, a w treści co innego. Tam nie testują procesorów, tylko dowodzą, że sposób testowania przez nich kart graficznych nie zależy od marki procesora.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #511 dnia: Października 12, 2020, 12:00:58 »
Tak jak u Ciebie, co ma stałe 60kl. w 4K w DCS na 20xx :118:.

Ja puściłem w końcu zamówienie na 3090, oczywiście głównie pod VR, bo tak to bez sensu przesiadka. Co prawda oczywiście nic nie wiadomo kiedy co i jak, natomiast tak liczę po cichu, że jakaś partia ich trafi do sprzedaży do końca tego miesiąca. O ile 3080 były chociaż przez chwilę i w małych ilościach to 3090 nie było w ogóle, więc coś tam powinno trafić jednak, mam nadzieję ;>.

Drogi Redaktorze, ja mam niestety tę przewagę nad Wami, że mam 3080. Wsadziłem ją do kompa odpaliłem to i owo, także w VR i piszę o swoich wrażeniach - bez kombinowania, bez tweeków, bez udziwnionych tekstur, edytowania plików .inf . conf, modlitw o nowe wersje windowsa etc. DCS, Ił stockowo, z pudełka. A wrażenia, podobnie jak opinie i tyłek, każdy ma swoje i są podzielone  8). Wy natomiast teoretyzujecie i wyliczacie na papierze. Na razie też macie teoretyczną 3090, za którą pewnie przelaliście już nie teoretyczną kasę, za którą mogliście kupić 2x3080 w NVLink, co pewnie będzie szybsze niż pojedyncza 3090 (teoretycznie :-). Tak więc trzymam kciuki za Waszą nową kartę i mam nadzieję, że szybko ją dostaniecie, żeby przestać spalać się w testowaniu jej na papierze :-). Wracając do mojego DCSa na 2080Ti@4k, to tak było płynnie i trzymało te 60 fpsów, oczywiście zdażały się wahnięcia, np. na lotnisku, ale to nawet ma miejsce przy 3080 - taki urok DCSa.

« Odpowiedź #512 dnia: Października 12, 2020, 17:26:53 »
2x3080 w NVLink, co pewnie będzie szybsze niż pojedyncza 3090 (teoretycznie :-).
Może teoretycznie. Praktycznie NVLink jest tylko w 3090. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #513 dnia: Października 12, 2020, 18:19:24 »
..kupić 2x3080 w NVLink...

Przecież nie da się połączyć tak 3080 (z tego co wiem to tylko 3090 ma taką opcję), nie każdy tytuł też wspiera SLI, a dodatkowo jest problem z kompatybilnością w wielu simach. Pozostała wypowiedź, nie wiem o co biega i co tam łykasz, ale zawsze jakbyś był miły to mógłbyś się tym podzielić :032:.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Października 12, 2020, 20:21:19 »
Może teoretycznie. Praktycznie NVLink jest tylko w 3090. ;)

O ja naiwny! Nie pomyślałem, że jeśli 3090 jest o 100% droższa od 3080, będąc jednocześnie o 15% bardziej wydajna, to trzeba ostrego łosia, żeby brał 3090, skoro mógłby połączyć 2x3080 i cieszyć się większą wydajnością. Też bym wziął 3090, a nawet dwie, jakby się dało nią jeździć do pracy i na zakupy :-).

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #515 dnia: Października 14, 2020, 13:18:29 »
Znalazłem taki filmik z testów 3090 z DCS-em. SS ustawiony na 300%. Prawdopodobnie gogle HP Reverb (wnioskując na innych filmach tego użytkownika)

https://www.youtube.com/watch?v=rUJghhsuuo8

i kolejny z 3080:
https://www.youtube.com/watch?v=RczrdII3eJc&t
Ten ostatni na goglach OG Vive, prawdopodobnie z SS ustawionym na 150%
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2020, 13:24:33 wysłana przez Yossarian »

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #516 dnia: Października 14, 2020, 15:53:45 »
Znalazłem taki filmik z testów 3090 z DCS-em. SS ustawiony na 300%. Prawdopodobnie gogle HP Reverb (wnioskując na innych filmach tego użytkownika)
https://www.youtube.com/watch?v=rUJghhsuuo8

Ten test to jest takie coś w zasadzie nic ;>. Lepiej już by pokazał bardziej tego FPS Frapsa, którego widać przez chwilę. Fakt, że ma tam 45 klatek na pustym pasie (chyba Syria) jeszcze o niczym nie świadczy bo w te 300% to możemy tylko wierzyć. Jeśli za to to prawda i przy 300% ma taką stałą (średnia pokazuje mu ok 37, ale to może być i wczytywanie) to wynik można by traktować jako naprawdę niezły. Druga kwestia to test taki powinien być przeprowadzony w locie, nad Kaukazem, ew. zabudowaniami w Syrii i jeszcze niech coś się dzieje. Sam mam taką misję do testowania i przede wszystkim robię to nisko nad Kaukazem lecąc. Ja korzystam z SS na poziomie 130%, więc też ponad natywną rozdzielczość i trzyma też ładnie, ale już pamiętam jak testowałem 300% to zaczął być niezły slajdotok, chociaż wyglądało już tak jak prawie powinno w goglach VR ;>.

Cóż, trafiają się takie komputery, na których wszystko śmiga, że aż miło...

Qrdl, a tak przy okazji na jakim dysku (typ) masz DCS'a?

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #517 dnia: Października 14, 2020, 16:03:36 »

Qrdl, a tak przy okazji na jakim dysku (typ) masz DCS'a?

Tu mnie macie Redaktorze, ATA 100 - jedyny dobry do talerza  :evil:.

Ta, wielce obiecujący ten film z wodzenia wzrokiem po kabinie, konkretne klatki, czy ja tam dobrze widzę, że średnia nie przekracza 40? Mega LOL. No to nastawiajcie się, że u niektórych będzie 90 w 90Hz - na bank. LOL

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #518 dnia: Października 14, 2020, 16:15:38 »
Tu mnie macie Redaktorze, ATA 100 - jedyny dobry do talerza  :evil:.

DCS (jak i inne simy) mam na NVMe, który jest średnio 6x szybszy w odczycie niż dysk SSD. Wbrew pozorom to może być dla VR ważne by prędkość wczytywania tekstur i siatki terenu nie była wąskim gardłem by MR dobrze pracował.

Ta, wielce obiecujący ten film z wodzenia wzrokiem po kabinie, konkretne klatki, czy ja tam dobrze widzę, że średnia nie przekracza 40? Mega LOL. No to nastawiajcie się, że u niektórych będzie 90 w 90Hz - na bank. LOL

Chyba nie przeczytałeś uważnie, podobno gościu podbił rozdzielczość do 300%, więc przy 100% szansa na 90 fps jest jak najbardziej, obecnie ma tu na filmie 44-45. Patrzysz na średnią (która obejmuje doczytki i nie wiadomo co robił wcześniej), aktualne FPS w fpsVR masz na lewo. Nie zmienia to faktu, że przydałby się lepszy test i na natywnej rozdzielczości w locie, a nie takie coś.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #519 dnia: Października 14, 2020, 16:26:19 »
DCS (jak i inne simy) mam na NVMe, który jest średnio 6x szybszy w odczycie niż dysk SSD. Wbrew pozorom to może być dla VR ważne by prędkość wczytywania tekstur i siatki terenu nie była wąskim gardłem by MR dobrze pracował.

Chyba nie przeczytałeś uważnie, podobno gościu podbił rozdzielczość do 300%, więc przy 100% szansa na 90 fps jest jak najbardziej, obecnie ma tu na filmie 44-45. Patrzysz na średnią (która obejmuje doczytki i nie wiadomo co robił wcześniej), aktualne FPS w fpsVR masz na lewo. Nie zmienia to faktu, że przydałby się lepszy test i na natywnej rozdzielczości w locie, a nie takie coś.

Na takim dysku mam DCSa i inne simy https://www.x-kom.pl/p/474473-dysk-ssd-adata-1tb-m-2-pcie-nvme-xpg-gammix-s11-pro.html myślę, że wystarczy.
Tak, trzymajmy się tego, że SS 300, ja mam 150% i na 3080 ok ~50 fpsów, więc na 3090 będzie na bank ~90.  :evil:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #520 dnia: Października 16, 2020, 07:53:24 »
Odebrales juz swojego Watch Dogs Legion?
https://www.asus.com/events/info/activity_watch-dogs-legion/

Najlepsze jest to, ze promocja jest do 29.10, a kart jak prawie nie bylo tak nie ma. ;D

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #521 dnia: Października 16, 2020, 10:22:48 »
Odebrales juz swojego Watch Dogs Legion?
https://www.asus.com/events/info/activity_watch-dogs-legion/

Najlepsze jest to, ze promocja jest do 29.10, a kart jak prawie nie bylo tak nie ma. ;D

Bardzo dziękuję Redaktorze za cynk!  :) Nawet o tym nie myślałem. Zarejestruję w wolnej chwili, bo chyba trzeba podać jakieś numerki z samej karty, która sobie radośnie siedzi w kompie :-).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #522 dnia: Października 16, 2020, 15:54:29 »
Bardzo dziękuję Redaktorze za cynk!  :) Nawet o tym nie myślałem. Zarejestruję w wolnej chwili, bo chyba trzeba podać jakieś numerki z samej karty, która sobie radośnie siedzi w kompie :-).

Mała tylko uwaga, teraz to zauważyłem, więc nie wiem po co tak odtrąbili to we wszystkich serwisach w PL. Wg. regulaminu:

The following process is available for Australia, Bangladesh, Cambodia, Hong Kong, Indonesia, Malaysia, Maldives, Myanmar, Nepal, New Zealand, Pakistan, Philippines, Singapore, South Korea, Sri Lanka, Thailand, India, Vietnam.

Zaiste, kraje dobrane cudnie. Rejestrując się na chwilę się przeprowadź w związku z Covidem ;).

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #523 dnia: Października 16, 2020, 16:24:27 »
https://youtu.be/qGos4_s2pQ0?t=185

Są testy w DCS - szału nie ma.
F-16C Block50 driver...

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #524 dnia: Października 16, 2020, 16:33:37 »
Jeśli wierzyć tym testom to widać, jak DCS jest zacofany technologicznie w porównaniu z resztą testowanych gier. Przesiadka z 2080ti kompletnie mija się z celem. Co innego jeśli się ma 1070ti, tak jak ja.