Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 82378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #855 dnia: Lutego 09, 2026, 20:41:00 »
YoYo ściągnąłem, zainstalowałem... ale gdzie są ON/OFF ?! Proszę napisz co mam z tymi plikami zrobić? W rejestrze mam dwa wpisy "ShowDlssIndicator  i SDI .1"
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #856 dnia: Lutego 09, 2026, 20:43:14 »
YoYo ściągnąłem, zainstalowałem... ale gdzie są ON/OFF ?! Proszę napisz co mam z tymi plikami zrobić? W rejestrze mam dwa wpisy "ShowDlssIndicator  i SDI .1"

Jeden plik jest z końcówką on drugi off, oba zapisują to w rejestrze.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #857 dnia: Lutego 09, 2026, 22:51:02 »
Tylko jeden plik jest zapisywany w rejestrze, albo on albo off? Wpisać ręcznie, czy co?
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #858 dnia: Lutego 10, 2026, 09:26:08 »
Tylko jeden plik jest zapisywany w rejestrze, albo on albo off? Wpisać ręcznie, czy co?

No przecież klikasz tylko na plik i dodaje automatycznie ten konkretny wpis do rejestru, wcześniej jeszcze się spyta czy chcesz to zrobić i cała filozofia. On włącza napisy, off wyłącza.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #859 dnia: Lutego 10, 2026, 12:14:42 »
Hej,

nie byłem w branży gier kilkanaście lat i po powrocie zauważyłem zmianę - gry wyglądają jakby nie miały aplikowane AA, wszelkie kontury są postrzępione.
Czy gry wymagają teraz skalowania nVidia/FSR jako obowiązek by to wyglądało akceptowalnie? Zobaczcie obrazek poniżej - skalowanie wyłączone (bez znaczenia czy TAA it. są włączone czy nie) vs. nVidia.

Dopóki GPU mi pozwala to chciałbym korzystać z typowego AA, a nie jakichś tam skalowań. Da się czy ta era minęła?

Nie musisz używać DLSS. To jest zawsze opcja dotycząca wydajności (dla zasady). Pewnie gra ma opcję wygładzania w ustawieniach. Można użyć TAA lub samego DLAA, dla starszych gier dalej działa FXAA lub MSAA.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #860 dnia: Lutego 10, 2026, 19:00:50 »
YoYo b.Ci dziękuję za cierpliwość ale u mnie ten myk nie działa. I owszem ukazują się wpisy SDI(1024) w rejestrze ale one są jak przyspawane do końca uruchomionej gry. Klikanie w pliki "dlssindicator_on/off " podczas grania niczego nie zmienia. Albo mam wyświetlone parametry DLSS "na stałe", albo nie, kiedy odpalę ponownie DCS z parametrem "zero". Chyba odpuszczę ten sposób pozbywania się info DLSS?!
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #861 dnia: Lutego 11, 2026, 09:05:08 »
Żeby efekt był, to znaczy on lub off, musisz zrestartować grę, wtedy klikasz odpowiedni plik i uruchamiasz grę.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #862 dnia: Lutego 11, 2026, 14:20:41 »
Bardzo dziękuję, teraz rozumiem to tak, że nie mogę "zgasić" tych informacji bez wychodzenia z gry?! A czy chociaż zmniejszyć ilość wyświetlanych danych DLSS?
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #863 dnia: Lutego 11, 2026, 18:00:05 »
Nie sądzę. To jest tylko by sprawdzić z jakich presetów się korzysta i ustawień, nie trzeba mieć tego włączonego non stop.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #864 dnia: Lutego 18, 2026, 12:41:53 »
Karta RTX 5070Ti Gigabyte Windforce OC, jakie sterowniki się sprawdzają? Ewentualnie jakie macie przetestowane dla innych modeli serii 5000? Najnowsze stery podobno nie za dobre. Wczoraj zrobiłem podmianę, RTX 5070Ti za RTX3080, stery stare i chodzi.:) Ale trzeba zainstalować nowsze.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #865 dnia: Lutego 18, 2026, 14:40:23 »
Ja tam instaluję najnowsze i nie wydziwiam, różnice są marginalne. Chyba, że coś zaczyna crashować.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #866 dnia: Lutego 18, 2026, 17:27:29 »
Leszek660 napisz coś więcej o tej karcie, ile VRAMu, jaka szyna danych no jak ona się ma z DCS!? Jaką zamieniłeś, na nią?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #867 dnia: Lutego 19, 2026, 22:34:26 »
Ja tam instaluję najnowsze i nie wydziwiam, różnice są marginalne. Chyba, że coś zaczyna crashować.

Doczytałem, coś się pogryzła winda11 ze sterami. Ale dali jakiś hotfix, i jest lepiej. Ja i tak siedzę na dziesiątce. Tak jak napisałeś, dam najnowsze sterowniki, i się zobaczy.

« Odpowiedź #868 dnia: Lutego 19, 2026, 22:53:42 »
Leszek660 napisz coś więcej o tej karcie, ile VRAMu, jaka szyna danych no jak ona się ma z DCS!? Jaką zamieniłeś, na nią?

Zamiana z RTX3080 12GB Asusa TUF OC, na RTX5070Ti Gigabyte Windforce OC 16GB. Latam głównie: FS2020, FS2024 i oczywiście Iłek. Wszystko w VR, reverb g2. DCS mam na dysku, ale dawno go nie odpalałem. Polatam w sobotę i niedzielę, to coś napiszę. Czekałem na RTX5080 24GB, ale wiadomo jak jest, do RTX5080 16GB w tej samej wersji, musiałbym dopłacić w chwili zakupu mojej karty 2000 pln, za swoją zapłaciłem 3999 złociszy. Nie ma sensu dopłacanie 50%, dla 15fpsów. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #869 dnia: Lutego 20, 2026, 12:14:10 »
Dodam jeszcze, że rozważałem  opcję używki, RTX4090. Fakt że trafiają się używki, ale 6700 pln i plus. Ale zrezygnowałem, w moim PC sprzed 3,5 lat, RTX4090 byłby nie wykorzystany odpowiednio do swojej wartości. A wymiana całego PC w obecnym czasie, w moim przypadku nie wchodzi w grę. Koszty niewspółmierne do zysku. Co innego gdyby RAM był w normalnej cenie.:)
 Myślę że opcja z RTX5070TI jest ok, także do starszych PC. No i musiałem uciekać ze starszą karta, póki działała i była coś warta. Była już dawno po gwarancji, choć trzeba przyznać że do Iłka i FS, wystarczała.

PS; można scalić, oba posty.:)