Autor Wątek: Konfiguracja sprzętowa pod DCS 2.5  (Przeczytany 6824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konfiguracja sprzętowa pod DCS 2.5
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 09, 2018, 18:27:17 »
Chcę kupić nowego kompa pod DCS-a z zamiarem dokupienia VR w późniejszym czasie. W planach mam zakup GTX 1080 i teraz pytanie moje, czy procesor Intel Core i5-8400, 2.80GHz, 9MB styknie? Czy bez I7 apage satanas i w ogóle wstyd i zgorszenie na wsi?

« Odpowiedź #16 dnia: Maja 09, 2018, 18:37:33 »
IMO może być i5, liczy się szczególnie taktowanie więc im bliżej 6GHz tym lepiej ;) co do karty - 1080ti to minimum. Lepiej czekaj na kolejną generację. Ja mam 1070 i mocno średnio to idzie. Do tego szybkie ddr i ssd. Ciężko tu o kompromisy.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #17 dnia: Maja 09, 2018, 18:59:55 »
Niestety nie mogę edytować powyzej. Do tego załóż że przy najbardziej wypasionym sprzęcie będziesz miał wiekszość czasu 45fps. Co wiąże się z wiadomym niedogodnościami... ale co, w końcu mamy wciąż betę ;)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #18 dnia: Maja 09, 2018, 19:57:53 »
Ja już na kupno nowego kompa czekam pół roku, starczy tego dobrego :P. O procka pytam konkretnie, bo nie wiem na ile jest on ważny w DCS i czy tutaj mogę zaoszczędzić parę stów, czy trzeba na mus i7.

« Odpowiedź #19 dnia: Maja 09, 2018, 20:02:59 »
Chyba trochę przesadzasz jednak :-)
Ja na takich ustawieniach :

Mam tak :
Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
 11598,    180000,  49,  95, 64.433

Starałem się maksymalnie skatować DCSa, powyższe jest wynikiem przelotu nad gęstą zabudową, drzewami, kręcąc beczki podczas bardzo szybkiego rozglądania się.

GTX 1070 Ti  i7 drugiej generacji, więc dziadek i 16G beznadziejnego ramu.

Tutaj ciekawostka :

Silnik DCSa jest tak nowoczesny i tak świetnie wspiera nowoczesne technologie, że wyłączenie Hyper Threadingu spowodowało ostry skok wydajności, z włączonym było tak :

Frames, Time (ms), Min, Max, Avg
 11161,    180000,  35,  91, 62.006

35 a 49 klatek to dość istotna różnica ;-),  teraz jest duuużo płynniej.
Ja rozumiem, że tak się robiło 10lat temu ale teraz to trochę obciach, gdy przynosi to takie efekty.

Może ktoś jeszcze przedstawiłby  w tym wątku osiągi swojej maszyny w DCS 2.5 i jej specyfikację, łatwiej byłoby coś wybrać, mnie też czeka wymiana platformy za jakiś czas.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 09, 2018, 20:05:44 »
DCS aktualnie nie używa więcej niż 2-3 rdzenie, więc do szczęścia wystarczy i5. Ważne żeby Herzów było dużo.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #21 dnia: Maja 09, 2018, 20:10:09 »
DCS aktualnie nie używa więcej niż 2-3 rdzenie, więc do szczęścia wystarczy i5. Ważne żeby Herzów było dużo.

O! Podziękował!

Btw. to nie jest tak, że i 4ty można odblokować jakoś? Chyba kiedyś jakiś fimlik na YT widziałem na ten temat, jak gość dłubał.

« Odpowiedź #22 dnia: Maja 10, 2018, 18:31:47 »
Co myślicie o takiej platformie?

Płyta główna ASRock Z370M PRO4 Z370, procesor Intel Core i5-8600K, 3.60GHz, pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15  (z czasem dołożę drugie 16G) i na tym GTX 1070Ti.

Ma to ręce i nogi?

Czy jak na żywca przełożę graty (obecnie płyta dell  i7-2700k)  Windows 10 wstanie? Czy raczej trzeba będzie od zera stawiać?
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2018, 18:41:50 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 10, 2018, 18:40:35 »
Co myślicie?

1. Nikt nie jest wróżką, powinno zadziałać ale nie musi.
2. Masz wątek zbiorczy o modernizacjach w dziale sprzętowym, a w nim cała masa podobnych konfiguracji. Wystarczy się poczytać.
3. Nic odkrywczego w tej konfiguracji nie ma - standardowa pod Intela.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #24 dnia: Maja 10, 2018, 19:00:16 »
Bardziej chodziło mi o to, czy ma to jakąkolwiek szansę powodzenia, np. z Win XP  na pewno by to nie przeszło.
Nawet bym nie próbował bez pełnej reinstalacji.
Umieściłem tutaj, bo zależy mi na wydajności w DCS konkretnie, to że wszystko inne będzie pięknie śmigało na takiej konfiguracji to wiem.
Może w tej cenie jest lepsza konfiguracja pod DCS?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 30, 2018, 23:17:52 »
Wszyscy wiemy, że DCS obsługuje tylko dwa rdzenie, ale czy liczba rdzeni ma wpływ na szybkość wczytywania misji? Pomijam tutaj kwestię dysku.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 31, 2018, 01:21:26 »
Myślę, że więcej pamięci da lepszy efekt na szybkość wczytywania misji niż więcej rdzeni procesora. Ja przejście z 16 GB na 32 GB RAMu, wyraźnie odczułem. Oczywiście zakładając, że już masz DCSa na dysku SSD.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 31, 2018, 07:48:46 »
Wszyscy wiemy, że DCS obsługuje tylko dwa rdzenie, ale czy liczba rdzeni ma wpływ na szybkość wczytywania misji? Pomijam tutaj kwestię dysku.

Nie ma, bardziej zegar CPU ma znaczenie :). Kiedyś na pewno używał dwóch rdzeni. Jednego do audio i drugiego do reszty. Po wydaniu DCS 2.5 chyba coś się zmieniło ale nie sądzę aby raptem skorzystał z więcej niż czterech jajek.

Myślę, że więcej pamięci da lepszy efekt na szybkość wczytywania misji niż więcej rdzeni procesora. Ja przejście z 16 GB na 32 GB RAMu, wyraźnie odczułem. Oczywiście zakładając, że już masz DCSa na dysku SSD.

Bo Ty masz wszystkie suwaczki od grafiki w prawo i pewnie rozdziałkę 4K, w każdym razie wyższą niż FHD. Im wyżej tym więcej chce do pamięci upchać badziewia, więc wtedy może być jakiś efekt. Najlepiej odpalić misję w DCS i zobaczyć ile pamięci zżera w menadżerze zadań. Niemniej 16GB to chyba w zupełności na dzisiaj wystarczy. Możliwe, że prędkość pamięci odegrała jakąś rolę. Poza tym nie samym DCSem żyje się. Przez większość czasu taka ilość pamięci leży odłogiem :). To tak na marginesie.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 31, 2018, 10:27:28 »
Mam 4K i faktycznie ustawienia wyżej niż niżej, natomiast...
Przez większość czasu taka ilość pamięci leży odłogiem :). To tak na marginesie.
Idąc tym tropem należałoby kupować samochody, które mają po 50 kucyków i prędkość do 50 na godzinę, bo u większości miejskich użytkowników reszta jest zbyteczna i leży odłogiem, chyba, że ktoś się wybierze na autostradę, ale po co dopłacać za takie rzadkie przyjemności :-).

Generalnie DCS pochodzi z dawnych dobrych czasów i bazuje na idei `brute force`, czyli im silniejsze graty, tym szybciej i faktycznie Mazak ma rację, że lepiej mniej rdzeni, np. 4, ale wyższe zegary, niż więcej rdzeni, ale niższe zegary - z tym, że takie podejście chyba niewiele się różni od mojego, tzn. dodania pamięci, bo przecież teraz nowoczesne aplikacje i systemy wykorzystują więcej rdzeni, więc ta brute force procka, to w zasadzie tylko dla DCSa ;-). W każdym razie, osobiście jakbym miał coś zmieniać i miał 8/16GB RAMu, to bym jeszcze dorzucił 2 tyle, zamiast np. wymieniać proca - chyba, że wymieniam na nowszą generacją, z nowym chpisetem i większą ilością szyn PCI dla grafiki... ale to już wymusza kolejne zmiany i koszta.

Jeszcze dodam, że więcej pamięci na pewno przyspieszy wczytywanie misji, tzn. do dojścia do momentu siedzenia w kabince.

Tako rzecze,
Zaratustra
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2018, 13:08:59 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 31, 2018, 13:41:28 »
Mam 4K i faktycznie ustawienia wyżej niż niżej, natomiast...Idąc tym tropem należałoby kupować samochody, które mają po 50 kucyków i prędkość do 50 na godzinę, bo u większości miejskich użytkowników reszta jest zbyteczna i leży odłogiem, chyba, że ktoś się wybierze na autostradę, ale po co dopłacać za takie rzadkie przyjemności :-).

Tylko te dodatkowe 50kmh nie musisz dopłacać. Dostajesz bączka co pojedzie 160kmh i tyle. Jakbyś mógł urwać z ceny z 5k zł tylko dlatego, że będziesz bujał się po mieście spacerówką to spoko znaleźli by się chętni. Znam takich co Aygo jeżdzą 30kms i tylko do przodu :P.

Przy obecnych cenach pamięci nie ma sensu mieć tyle RAMu, zwłaszcza, że Kusch ma kompa ze średniej półki, a "nie high" end dopieszczonego jak twój. Dlatego trzeba znaleźć jakiś kompromis i te 600zł dorzucić do innych gratów. Pamięci jak mu braknie to zawsze zdąży dokupić, bo przeważnie płyty mają cztery sloty pamięci, a i roboty z tym jest niewiele. Wymiana proca wymaga nieco więcej czasu :). Lepiej sobie większy albo drugi SSD kupić, bo miejsce szybko znika, a SSD-ka lepiej nie dopychać do końca, albo kilka dodatków do DCS.