Autor Wątek: Pomoc dla początkujących  (Przeczytany 27607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 06, 2018, 12:52:13 »
Jakbyś chciał przelewać paliwo ze zbiorników zewnętrznych do wewnętrznych - na lewo od fuel dump - 2 przełączniki - prawy przełącznik - zbiornik centralny,_lewy - wing tanks._Na panelu z paliwem są 2 wskazania - górne total,_dolne - interial._Widać czy uzupełnia interial do poziomu 11 000.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2018, 13:27:08 wysłana przez KosiMazaki »
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...

« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 06, 2018, 14:00:02 »
Tak jest, temat jest o szkoleniu i z takim zamiarem go utworzyłem.  8) Jeśli jest guzik, czy przełącznik który zmienia dzwięk silnika to OK, jeśli nie to bardzo proszę - sami wiecie...  :evil:

Znalazłem taki guziczek, a raczej dźwignię, jest po lewej stronie w kokpicie. Po odstrzeleniu owiewki dźwięk od razu się poprawia ;-)

Spokojnie. Początkujący kolega w Hornecie ma wątpliwości do dźwięku silnika, więc problem jeszcze chyba mieści się w ramach tematu. Dźwięk jest tip-top, idealny – akurat z tym ED trafiło w dychę. "Hornet 3.0" i jego pochodne (Korea, PSF) też próbowały naśladować ten odkurzacz, np.: F/A-18 Precision Strike Fighter. Akurat FSX zrobił to źle z podstawowym Hornetem, ale dodatek VRS Superbug był już bliżej.

Pooglądałem trochę filmików i zastanawiam się czy ten odkurzacza to nie jest czasem dźwięk jakiegoś generatora/apu ? Zauważyłem, że praktycznie nie zmienia się z obrotami silnika.
Wygląda na to, że to co mnie irytuje to przesadne wygłuszenie kabiny. Na filmikach z reala jest z tym bardzo różnie, ale kabina nigdy nie jest aż tak dobrze wygłuszona jak w grze. Pewnie zależy to od stanu uszczelek, wieku samolotu itp. W DCSie mamy pewnie nówki prosto z fabryki :-) Trzeba będzie się przyzwyczaić do obserwacji obrotów silnika, na ucho się nie da tak jak w MiG-21.

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 06, 2018, 14:58:07 »
Apropos hałasu w kabinie, weź pod uwagę że pilot ma na uszach hełm, który też sporo wygłusza w porównaniu do tego co zbiera mikrofon kamery umieszczonej w kabinie. Nie wspominając nawet o tym, że w zależności od tego jak przyczepiona jest kamera i do czego, dźwięk może się bardzo różnić.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 06, 2018, 16:17:15 »
Dokładnie, zawsze możesz włączyć opcję "Hear Like in Helmet" w ustawieniach dźwięków ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 06, 2018, 17:41:44 »
Po włączeniu będzie zrzucał paliwo aż go wyłączysz lub do osiągnięcia ustawionego poziomu BINGO.
Zrzut zostanie zatrzymany ("odbity" FUEL DROP) także w poniższych przypadkach:
- w feed tank'u (zbiornik 2/3) poziom spadnie do 800 funtów (FUEL LOW)
- zbiorniki 1 i 4 będą puste (nie udało mi potwierdzić czy jest to zaimplementowane w DCS'ie)

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 10, 2018, 13:11:53 »
Tym razem mam pytanie co do rakiet niekierowanych. Oczywiście jest tam ustawienie SNL i SAL jednak w ustawieniu SNL wywalał 4 szt. MK 71, cały zasobnik, zaś trybie SALV wszystkie. Jak ustawić by w trybie SNL odpalać 1 lub 2 rakiety?
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 10, 2018, 13:59:11 »
Nie ma takiej możliwości. Być może później dodadzą opcję przełączania trybu salwa/jedna rakieta w opcjach (robi się to na ziemi, pilot tego nie kontroluje).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 10, 2018, 14:51:43 »
Dziś zrzucałem CBU-99, chyba  ich tryb CCIP nie działa poprawnie, bomba uderza przed celem.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 10, 2018, 20:08:20 »
Chyba się połapałem o co chodzi, bomby wchodzą w cel tylko jeszcze ustawienie tej bomby, nie wiem czy to działa tak jak w A-10C.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 11, 2018, 10:24:15 »
Panowie, jakie ustawienia wprowadzacie dla CBU-99? Dla zwykłych bomb jest to dość proste i już opisane ale CBU-99 jest bardzie skomplikowana. W A-10C ustawia się jej rozrzut w stopach, w Hornecie jest troszkę inaczej. Standartowo jej rozrzut jest dość mały.
Latamy dzisiaj?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 11, 2018, 14:39:11 »
W DCS:A-10C chyba nie ma CBU-99.
ZTCP CBU-99 to Rockeye, a te kasety mają zapalniki czasowe zamiast radiowych. Czyli ustaw najmniejsze opóźnienie/zrzucaj z większej wysokości.

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 11, 2018, 17:47:55 »
Aha, niestety nie wiem jeszcze jak się to ustawia w Hornecie. W manual-u jeszcze nie jest to opisane.
Latamy dzisiaj?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 12, 2018, 14:20:20 »
W realu było to ustawiane na ziemi. Podobnie jak HOF dla kaset z zapalnikami radiowymi.

« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 13, 2018, 19:30:53 »
Dobry filmik o tworzeniu waypoints-ów, zapewne się przyda przy oznaczaniu celów. https://www.youtube.com/watch?v=RYSFiNlXPeg
Jeszcze tylko jak pogodzić dane dla A-10C i F-18, dwa różne sposoby podawania współrzędnych... JTAC powinien automatycznie podawać odpowiednie dane dla odpowiednich samolotów. A może w F-18 można przestawić to jakoś na model Prosiakowy?
Latamy dzisiaj?

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 15, 2018, 15:31:59 »
Przecież F/A-18 ma UTM oraz lat long, czyli jak w świni.
Ten WGS-84 to przecież chyba MGRS/UTM czy jak mu tam.