Autor Wątek: Pomoc dla początkujących  (Przeczytany 27672 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poko

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 15, 2018, 15:54:32 »
Przecież F/A-18 ma UTM oraz lat long, czyli jak w świni.
Ten WGS-84 to przecież chyba MGRS/UTM czy jak mu tam.

Wpisywanie współrzędnych MGRS/UTM chyba jeszcze nie działa. Brakuje podstrony z wyborem sektorów siatki (GRID) jak na poniższym obrazku z prawdziwego manuala:

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 28, 2018, 12:54:00 »
Panowie, czy kontrolka haka do lądowania, zapala się tylko w czasie opuszczania i podnoszenia haka? Nie ma kontroli informacyjnej, że hak jest opuszczony?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2018, 13:01:14 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Poko

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 28, 2018, 14:17:23 »
Wajcha jest w dół, gdy hak jest opuszczony.

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 28, 2018, 14:31:44 »
No to wiem, jednak w  przypadku jakiejś awarii, czy coś nas informuje o pozycji haka ? Podwozie i flapy mają swoje kontrolki, ta od haka tylko się świeci gdy hak jest opuszczany, potem gaśnie, więc nie ma nic co by nas informowało, czy hak faktycznie jest opuszczony... Dlatego troszkę dziwi mnie praca kontrolki haka, która jak mniemam, jest nad wajchą, taka w kolorze żółtym.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 28, 2018, 15:04:33 »
Jak to często bywa manual podpowie:

2.10.5.1 Arresting Hook Handle. To extend the arresting hook, place the arresting hook handle down. The HOOK light comes on when the hook is in transit and goes out when the hook reaches the selected position. The light remains on if the hook is in contact with the deck and is prevented from reaching the hook down proximity switch. The HOOK light remains on any time the hook position does not agree with the handle position.

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 28, 2018, 15:10:22 »
No i właśnie, wszędzie widziałem tylko tą pierwszą część, czyli kontrolka świecie gdy hak się przemieszcza. Teraz już jest wszystko jasne. Dzięki :) .
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 28, 2018, 19:24:42 »
Zatem moja dźwignia wraz kontrolką wygląda tak: http://il2forum.pl/index.php/topic,17561.msg367747.html#msg367747   Jeszcze tylko zgrabny napis "HOOK" jest potrzebny.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 28, 2018, 21:23:43 »
(...) czyli kontrolka świecie gdy hak się przemieszcza. (...)
... i gdy pozycja haka nie pokrywa się z wajchą czyli jeśli ją opuścisz, a przez awarię hak się zablokuje, wtedy lampka będzie się stale świecić.

« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 28, 2018, 21:26:38 »
No i tak właśnie się dzieje u mnie, w moim domowym kokpicie :)
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 04, 2018, 14:15:28 »
Mam kolejne pytanie, jeśli już wpisałem w nawigację waypoint i oczywiście umieściłem go na odpowiedniej wysokości na powierzchni gruntu. To jak ustawić go, zalokować jako cel, bez udziału HUD-a, a dokładnie bez udziału siatki "Reticle"? Chcę na niego zrzucic bomby w trybie AUTO (CCRP).
I jeszcze jedno, czy te waypoint-y mogę jakoś inaczej nazywać niż :1, 2, 3, 4 itd?
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2018, 14:27:39 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 04, 2018, 14:32:15 »
Jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi, wybierasz ten waypoint jako aktywny i naciskasz WPDSG (Waypoint Designate) na MPCD.

« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 04, 2018, 14:37:52 »
OK rozumiem, tak właśnie o to mi chodziło, by był aktywny, tak jak się to robi w A-10C, tylko tam się to robi głównie przez TGP, którego tu jeszcze brak.
Daje to możliwość zniszczenia przykładowo Osy, bez oznaczania jej w locie nurkowym, co jest dość ryzykowne.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 04, 2018, 15:47:28 »
Inna fajna rzecz, którą możesz zrobić w ten sposób, to desygnować waypoint mając wybrany tryb CCIP w SMS. Wtedy system uzbrojenia przełączy się w tryb AUTO, ale wciśnięcie undesignate na drążku wraca do CCIP. Ponieważ w trybie CCIP nie masz obramowanego waypointu na HUDzie, możesz w ten sposób go łatwiej odnaleźć (rozpoczynasz atak w trybie AUTO, nurkujesz na "diament", wracasz do CCIP kiedy widzisz cel). Ja zwykle właśnie tak robię.

« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 04, 2018, 15:56:41 »
W locie nurkowym jestem w stanie rozwalić "Shilkę" i "Strielę", jednak przy Osie jest to raczej ten ostatni atak he he he.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 04, 2018, 16:08:11 »
No, akurat w przypadku Osy atak z górki jest faktycznie odważnym pomysłem ;), ale ogólnie ten patent przydaje się często w innych sytuacjach.

Wags nawet filmik nagrał pokazujący o co chodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=y2v9ct9cEzY