Autor Wątek: Cyberpunk 2077  (Przeczytany 61968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Cyberpunk 2077
« Odpowiedź #405 dnia: Grudnia 19, 2020, 19:13:57 »
Jeśli chodzi o cały ten negatywny PR, to myślę, że niektórzy pomijają jeden istotny niuans, tłumaczący również moc całej tej g*wnoburzy. Trzeba pamiętać, że CDPR przez ostatnie lata wskazywany był jako wzór do naśladowania w branży. Pod względem praktyk biznesowych, podejścia do graczy itp. Mało tego, sam CDPR w jakiś sposób czuł tą moralną wyższość nad przeżartym korporacyjną chciwością rynku branży gier video. Przypomnę hasło "we leave greed to others". I odnośnie całego zamieszania jakie wywołała na dobrą sprawę wersja na konsole minionej generacji (bo sama wersja PC absolutnie nie upoważnia do aż takiej krytyki), to jakkolwiek mogę się zgodzić, że niepoważne jest oczekiwanie by konsola "last-gen" oferowała możliwość grania w gry na poziomie "next-gen", CDPR jednak zachował się - delikatnie mówiąc - bardzo nieładnie, prowadząc marketing tej gry w sposób, który z dzisiejszej perspektywy był wyrachowaną kampanią dezinformacji. Bo przypomnę tylko, że CDPR (albo i CDP - ciężko to rozdzielić) nie rozsyłał wersji konsolowej dla recenzentów. Otrzymali oni tylko wersję PC na ostatnią chwilę (co jest praktykowane powszechnie ostatnio), ale z zakazem publikowania jakichkolwiek urywków z gry, poza tymi przygotowanymi przez CDPR (co jest raczej niespotykane). Z dzisiejszej perspektywy wydaje się, że wszystkie te decyzje były podejmowane z moralnie raczej niskich pobudek, przy pełnej świadomości problemów, które ma ta produckja. Myślę tylko, że przeliczyli się z reakcją, zakładając że "jakoś to będzie, będziemy łatać". A tak mamy spektakularny upadek z wysokiego konia.

Ja jednak wierzę, że sytuacja jest do uratowania, choć nie będzie to łatwe. Na pewno nie ma co nawet wspominać teraz o jakiś DLC (mają zostać ogłoszone). Najpierw gra powinna zostać solidnie załatana. Wiele mechanik da się przy tym ulepszyć (NPC, policja, lepsze zarządzanie ekwipunkiem itp.). Do tego dorzuci się jakieś gratisy na otarcie łez (darmowe różowe gacie, albo coś w ten deseń) i wszyscy będą zadowoleni. Niepokoi mnie tylko to, że podobno do gry ma zostać dodany multiplayer. Czyli znowu coś w czym CDPR nie ma żadnego doświadczenia, więc generuje spore ryzyko. Na dodatek bardzo ważne by z jednej strony łatać grę w miarę sprawnie i szybko, ale jednocześnie nie zajeżdżać załogi, która ma założone homonto już od dłuższego czasu. Mleko już się rozlało i nie ma co tworzyć nowego zarzewia konfliktu. Trzeba to wszystko jakoś zbalansować.

W każdym razie, mam nadzieję, że wyprowadzą to wszystko na prostą. Przynajmniej mamy 100% gwarancję, że kolejną produkcją będzie znowu gra z uniwersum Wiedźmina. :evil:

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #406 dnia: Grudnia 19, 2020, 20:20:24 »
To trochę konsekwencji proszę, spisek międzynarodowy, przerost ambicji, czy złe zarządzanie i planowanie i brak umiejętności stworzenia atmosfery pracy zespołowej?
To tak jak z tą naszą reprezentacją "kopaczy w piłkę" i hasłem "nic się nie stało".
Skoro odbiorcy/użytkownicy bawią się w adwokatów i tłumaczą niedoróbki/potknięcia firm/reprezentacji to nie powinni oczekiwać wyników, bo po co wypuszczać dopracowany produkt/wylewać pot na treningu/meczu, skoro można wypuścić coś nieskończonego/pomarkować grę i też skasować.
A a`propos Twojego stwierdzenia, co ma piernik do wiatraka. Czy to że pracuję w zespole, ale również pracuję indywidualnie, ma mieć wpływ na mój odbiór całej sytuacji?
Nie ma, jako konsument chcę dostać skończony, dopracowany produkt i nie interesują mnie powody, dla których jest to niemożliwe.
Gra to taki sam produkt jak książka, czy samochód. Czy kupiłbyś i nie reklamował książki zadrukowanej w połowie, albo samochodu z niedziałającą klimatyzacją i tylko częścią biegów, nawet jakbyś usłyszał obietnicę dealera/producenta, że resztę biegów zamontują w przeciągu 3 miesięcy, a klimę uruchomią za pół roku, akurat na lato, bo zimą i tak nie jest potrzebna ;)

Kilka czynników może składać się na zaistniała sytuację, a nawet wszystkie przez Ciebie wymienione. Powyżej wyraziłem opinię, że atakom zewnętrznym, jakkolwiek uzasadnionym, mógł zacząć towarzyszyć atak wewnętrzny różnych osób, które wyczuły swoją szansę. Możliwe? Jeśli pracujesz w zespole, to na pewno spotkałeś się czy widziałeś podobne zachowania.
Natomiast trochę mnie zaskakuje Twoje podejście do bycia klientem - trochę jak mój trzyletni synek "już teraz, natychmiast!". To niestety tak nie działa i dlatego m.in. są różnego rodzaju sądy, do których konsument ma prawo się zgłosić. Jeśli chodzi o CDPR to ja po prostu jestem im wdzięczny za moc przyjemnych wrażeń, które miałem z Wieśkiem i daję im kredyt zaufania/wyrozumiałości. Czy tak trudno to w naszym chrześcijańskim kraju zrozumieć?! Owszem, powinęła im się noga, ale ja nie będę bezdusznym katem, roszczeniową gimbazą, która nie wybacza, bo sama nigdy nie popełniła błędu.
Może i jestem naiwniakiem wierząc trochę w dobre chęci ludzi i jeśli ów dealer, o którym piszesz, byłby mi znany od lat i wcześniej nie zawiódł mojego zaufania, to czemu nie, uwierzyłbym. Jestem frajerem, prawda?

Tako rzecze,
Zaratustra

« Odpowiedź #407 dnia: Grudnia 19, 2020, 20:23:56 »
Wieśka 3 kupiłem dopiero w wersji GOTY i to na przecenie. Jak widać wielkim fanem nie jestem.;)
Z tego co kojarzę, to on na start też nie był super ekstra. W którymś patchu zmienili interfejs, poprawiali błędy, wypuszczali DLC...
Teraz ludzie porównują zabugowane CP2077 do wspomnienia* o ostatecznej wersji W3. Nieraz z modami.
Podobnie jest z MS FS 2020 - porównywanie do doposażonych dodatkami P3D i XP.

CDP się pośpieszył z premierą, celował na czas świątecznej sprzedaży. Nie chcieli tego przegapić, no i wyszło jak wyszło. Wierzę, że wyprowadzą CP na prostą.
Ja tam czerpię radość z obu produkcji, ale to pewnie dlatego, że nie mam za dużo czasu na granie. :)

* tak, wspomnienia. Bo chyba mało kto (w skali globalnej) ostatnio grał w Wieśka.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #408 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:10:12 »
Może ten ruch CDR ze zwrotami również od siebie na zasadzie kroku do przodu wcale nie jest taki zły. Zamkną usta po 22.12 tym co właśnie narzekają, a tak naprawdę gry nie oddają, bo suma summarum więcej widzą plusów i czekają na łatki. Oczywiście, PR'ow premiera to kaplica i tego już nie da się odkręcić, będziemy opowiadali to wnukom jaka była fajna premiera kiedyś takiego CP77 ;>. Odsetek jednak tych co zwrócą sądzę, że będzie naprawdę niewielki, to promil. Z samej wersji PC to mają takie rekordy, że hej (podobno sam Steam to już 15mln). W środę będzie więcej na ten temat wiadomo.

Natomiast jak już wyjdzie ta łatka 1.05 na PC to dajcie znać z tymi respawnami policji. Wczoraj widziałem jakiś filmik, na którym gościu wpadł do jakiegoś małego garażu czy pokoju bez wyjścia 10x10m powiedzmy i tam na jego oczach (pewnie był to jakiś pościg), pojawiały się co chwila nowe postacie. Strzelał, strzelał, aż wystrzelał wszystko co miał, a policjanci pojawiali się co parę sekund nowi. No to faktycznie było słabe ;). Ja chyba szybko nie pogram, może nie przez ten cały shitstorm, ale zaraz MSFS dostaje 22.12 tryb VR więc znów będzie co robić, akurat może wyjdzie ta 1.05, a potem 1.06 ... ;>.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #409 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:17:47 »
Ruch co do wycofania gry z dystrybucji na PS Store nie był ruchem CDPR - w notatce prasowej dla inwestorów napisali, że była to decyzja Sony. Ja nie zwracam, bo mimo wystawienia oceny 2/5 (na ten moment), to wierzę, że za kilka miesięcy to będzie już ocena co najmniej 4/5. MS nie zdecydował się na wycofanie gry, czemu się nie dziwię. Pamiętam premierę Fallouta New Vegas, Fallouta 4 i wielu, wielu innych gier. Bywało gorzej. :)

« Odpowiedź #410 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:20:12 »
Wieśka 3 kupiłem dopiero w wersji GOTY i to na przecenie. Jak widać wielkim fanem nie jestem.;)
Z tego co kojarzę, to on na start też nie był super ekstra. W którymś patchu zmienili interfejs, poprawiali błędy, wypuszczali DLC...

Wiedźmin 3 miał na początek również problemy z bugami, ale z tego co pamiętam nie były one jakieś wielkie. Szybko zostały załatane. Grałem w W3 na premierę i nie mam żadnych traumatycznych wspomnień. Nie ma więc co porównywać tych dwóch premier. Jako gry też średnio da się je porównywać, bo to zupełnie inne gatunki. Oczywiście większość ma w pamięci wyjątkowość W3 - pod względem fabularnym, jak i świetnego gameplayu. To była (i jest nadal) gra, która potrafi wessać na długie godziny. Większość graczy oczekiwało po prostu podobnego poziomu w CP2077. W każdym razie chcę powiedzieć, że ja nie oceniam CP przez pryzmat Wiedźmina. Jeśli już to przez pryzmat Deus Ex czy nawet Fallouta.

Jeśli chodzi o DLC, to wszystkie DLC do Wiedźmina były darmowe (były to w sumie mikro DLC). Wypościli natomiast jedne z najlepszych rozszerzeń w historii gier video, które spokojnie mogłyby być samodzielnymi tytułami. Mam nadzieję, że tutaj poziom w zakresie dodatków zostanie utrzymany.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #411 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:20:59 »
Rany, to już nawet w świecie gier mamy retorykę o agentach wpływu z Moskwy? Kiedyś świat był prosty, ten z kim się nie zgadzałeś to był po prostu idiota, a teraz ani chyby agent obcego wywiadu czy opłacony przez Wiadome Agencje agent wpływu.

Mimo, że uważam W3 za słaby tytuł (w przeciwieństwie do rewelacyjnego W1 i niezłego W2) to kibicuję im i trzymam kciuki bo jak CDPR polegnie to GoG pójdzie na dno razem z nimi.

« Odpowiedź #412 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:26:39 »
No cóż, dla mnie W1 był najbliższy RPG - kolejne części to już zręcznościówki z elementami RPG...

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #413 dnia: Grudnia 19, 2020, 21:36:30 »
Ruch co do wycofania gry z dystrybucji na PS Store nie był ruchem CDPR - w notatce prasowej dla inwestorów napisali, że była to decyzja Sony. Ja nie zwracam, bo mimo wystawienia oceny 2/5 (na ten moment), to wierzę, że za kilka miesięcy to będzie już ocena co najmniej 4/5. MS nie zdecydował się na wycofanie gry, czemu się nie dziwię. Pamiętam premierę Fallouta New Vegas, Fallouta 4 i wielu, wielu innych gier. Bywało gorzej. :)

Nie. Są trzy możliwości obecnie, przez PS Store, Microsoft Store i bezpośrednio w CDR. Ta ostatnia sytuacja to nowość, sam producent oddaje kasę bez pośredników, musisz mieć paragon. Piszę o tym ruchu. Sony to akurat zrobiło na złość CDR, bo tego nie uzgadniali, a ci zakomunikowali wcześniej zwroty, a potem walili komunikatami, że po konsultacjach by wyjść z twarzą. Tu też jak się wczytałem to proces zwrotu może być dość długi, nawet do ... 1 miesiąca, więc komu opłaca się zwracać, a potem za miesiąc jak wyjdą łatki kupić ew. znowu (chociaż mogą być już promocje jak na teraz na Epic z kuponem -40zł, no chyba, żeby ktoś liczył, że coś takiego będzie na tytuły konsolowe).

Jeśli chodzi o DLC, to wszystkie DLC do Wiedźmina były darmowe

Piszesz o części 1, bo 3 miała dwa płatne DLC.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2020, 21:43:16 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #414 dnia: Grudnia 19, 2020, 23:43:28 »
Natomiast trochę mnie zaskakuje Twoje podejście do bycia klientem - trochę jak mój trzyletni synek "już teraz, natychmiast!". To niestety tak nie działa i dlatego m.in. są różnego rodzaju sądy, do których konsument ma prawo się zgłosić. Jeśli chodzi o CDPR to ja po prostu jestem im wdzięczny za moc przyjemnych wrażeń, które miałem z Wieśkiem i daję im kredyt zaufania/wyrozumiałości. Czy tak trudno to w naszym chrześcijańskim kraju zrozumieć?! Owszem, powinęła im się noga, ale ja nie będę bezdusznym katem, roszczeniową gimbazą, która nie wybacza, bo sama nigdy nie popełniła błędu.
Może i jestem naiwniakiem wierząc trochę w dobre chęci ludzi i jeśli ów dealer, o którym piszesz, byłby mi znany od lat i wcześniej nie zawiódł mojego zaufania, to czemu nie, uwierzyłbym. Jestem frajerem, prawda?
Tako rzecze,
Zaratustra
Niezupełnie, w którymś z poprzednich postów chyba to napisałem, a jeśli niezbyt wyraźnie to powtórzę. Stałem trochę z boku, nie śledziłem z wypiekami doniesień o postępie prac. Spokojnie mógłbym zaczekać nawet kilka miesięcy, aby otrzymać produkt dopracowany, bez tego całego smrodu i przeczytać, że polska firma wypuściła przebój. I taka postawa nie dotyczy tylko Cyberpunka, ale generalnie wszystkich gier jakie kiedykolwiek chciałbym kupić, jestem cierpliwy, mogę poczekać, ale kiedy wkładam płytkę do napędu/ściągam z sieci, to wtedy chciałbym ją oceniać przez pryzmat czy mi się podoba, czy nie i czy spełniła pokładane nadzieje. Najbardziej lubię niespodzianki, tak na marginesie :) .
A swoją drogą, ja raczej niewiele gram, więc skoro ja dałem się wciągnąć w dyskusję a`propos gry, jakby nie było istotnych rzeczy, to tylko świadczy o poziomie emocji/zawodu jaki temu tytułowi towarzyszy. Zgadzam się natomiast z Tobą w pełni, że przez to całe zamieszanie jakaś część uroku gry wyparowała.
Może to i dobrze o Tobie świadczy takie podejście, nie wiem, nie znamy się, nie mnie oceniać, ale w tej całej sprawie chodzi o jeszcze jeden aspekt.
O świadome wprowadzenie w błąd, żeby nie powiedzieć oszustwo, a na to, to już za bardzo usprawiedliwienia nie ma i pewnie dlatego też taki poziom rozemocjonowania.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #415 dnia: Grudnia 20, 2020, 00:15:50 »
Gadu, gadu, a tu hotfix 1.05 jest już dostępny na PC (9Gb).

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: Grudnia 20, 2020, 00:44:06 »
O świadome wprowadzenie w błąd, żeby nie powiedzieć oszustwo, a na to, to już za bardzo usprawiedliwienia nie ma i pewnie dlatego też taki poziom rozemocjonowania.

To może ja dodam, że w tej zabawie cały ambaras, żeby dwoje chciało na raz. Posiadacze PS4 pewnie chcieli uwierzyć w bajkę o super wydajności ich zabaweczki (jak na dzisiejsze standardy) i to im się stadnie udało... nie znaczy to oczywiście, że są winni, ale to taka miękka wersja przekrętu "na wnuczka" - po prostu współpracowali. Kto o zdrowych zmysłach, widząc filmiki z wersji na wypasionego PC uwierzyłby, że tak wygląda w realu na PS4. To tak jak pójść na imprezę do knajpy i po 6 piwach tkwić w przekonaniu, że laska z którą rozmawiamy tak wygląda i gada jak nam się wydaje, bo gdy już będzie na naszym sprzęcie (tzn. w mieszkaniu za dnia, żeby nie było dziwnych skojarzeń) :-), to czar może prysnąć.
Smród jest i zostanie, a wystarczyło opóźnić premierę wersji na PS4 i stare X pudło...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #417 dnia: Grudnia 20, 2020, 01:04:28 »
No nie wystarczyło chyba, bo przecież nowej gen konsol jest tyle co kot napłakał. A jaki byłby wtedy płacz tych od PS4 jakby jednak nie wydali. A tak w ogóle to kto wie czy MS i Sony nie naciskali na to mimo wszystko wiedząc, że zawalili sami z dostępnością nowych konsol.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #418 dnia: Grudnia 20, 2020, 01:08:44 »
W nawiazaniu do wypowiedzi Qrdla, te konsole sa z 2013 roku. Teraz kazdy niech sobie przypomni jakiego mial kompa i czy by mu poszedl CP77 na chociazby srednich. Przeciez to byly czasy GTX 880 Ti albo i wczesniej.

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #419 dnia: Grudnia 20, 2020, 01:22:56 »
W nawiazaniu do wypowiedzi Qrdla, te konsole sa z 2013 roku. Teraz kazdy niech sobie przypomni jakiego mial kompa i czy by mu poszedl CP77 na chociazby srednich. Przeciez to byly czasy GTX 880 Ti albo i wczesniej.

Wyżej też o tym pisałem. To jakieś przekleństwo konsolowców, którym się wydaje, że jak wydadzą tysia lub dwa, a nawet trzy na sprzęt, to po pierwsze deklasują każdego blaszaka na rynku w danej chwili, a i za 10 lat nie będzie widać, że odstają w tyle. Dużo tutaj zawiniło ogólne pierdzielenie "znawców" w stylu "a kup sobie konsolę, tam wszystko śmiga i to płynnie" albo "konsola jest do grania... 5x tańsza, a wszystko nawet lepiej śmiga" - no to mają, szkoda, że CDPR musiało im to uświadomić, choć ściemniali do samego końca  :evil:.