Autor Wątek: Wiedźmin - nowy serial od Netfliksa.  (Przeczytany 30700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Wiedźmin - nowy serial od Netfliksa.
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 31, 2019, 08:56:59 »
Nie będę krakał i narzekał.

A ja trochę ponarzekam ...

Yennefer jako bardziej kontrowersyjna tutaj postać też daje radę. Nie będę spojlerował o jej historii, ale ... tu finalnie się mega przekonałem do tej postaci. Miała być wulgarna w swojej urodzie i taka jest, a trzeba przyznać, że przy spotkaniach z Geraldem to aż iskrzy w każdym calu.

Yennefer jest po prostu brzydka. I powiedzenie "nie taka baba straszna jak się umaluje" niestety nie znajduje tu potwierdzenia. Dołożenie jej fioletowych kontaktów moim zdaniem tylko pogorszyło efekt. Aktorka ją grająca powinna być starsza, a i uroda bardziej wyrazista. To jest brytyjka o wyraźnie indyjskich korzeniach, ale do Aishwarya Rai trochę jej brakuje ... Dla mnie osobiście bardziej na miejscu byłby ktoś w rodzaju wczesnej Isabele Adjani ("szczególnie "Królowa Margot") lub Moniki Bellucci. Obie w tej chwili są już trochę "passe" jeżeli chodzi o wiek, ale to nie problem znaleźć kogoś o podobnej urodzie w młodszym wieku ;-)
Ogólnie mam duże zastrzeżenie co do obsady "czarodziejskiej" strony mocy, bo urody aktorek grających czarodziejki są po prostu, najnormalniej przeciętne. Triss to kolejny przykład, cyganka o urodzie przestrzelonego ze śrutówki wiadra... W książce uroda tej damskiej części powieści była wyrazem statusu i pozycji, więc nie mogła być przeciętna i "taka sobie". Podobnie jest z elfami (chociaż ich jest w serialu stosunkowo niewiele).

Można się przyczepić do wyglądu Yarpena i innych krasnoludów, którzy przypominają raczej na dzieci używające wulgarnego języka, niż na stwory pracujące w kopalniach po 20h na dobę i dysponujące sporą siłą fizyczną i wytrzymałością ;-)

Reszta aktorów jest dobrana bardziej trafnie, szczególnie Jaskier :-)

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 31, 2019, 09:29:47 »
Przepraszam Cię, Ramm, ale...

"Yennefer zaś, choć na swój sposób atrakcyjna, za piękność uchodzić nie mogła".

- Ostatnie życzenie

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 31, 2019, 09:56:51 »
Ramm, trochę to jak pisanie czy Sikorka jest ładniejsza od Kanarka. O gustach to wiadomo co ... się nie dyskutuje, bo ciężko z tym polemizować.
Yen nie była z zasady piękną kobietą, ona miała się podobać Gerlatowi i miała na siebie zwracać uwagę nietuzinkowością. Tak jest dokładnie. Osobiście nie mój typ, chociaż jeśli chodzi o atrakcyjność to nie powiem złego słowa ;>. Miała być sucz i jest taka bez dwóch zdań z wyglądu, zwłaszcza z ta zajęczą wargą. Zresztą i tak się trzeba do niej przyzwyczaić, bo kto wie, czy nawet i nie powstanie 3-ci sezon, coś się przebąkuje. Wczoraj jak widziałem statystyki z innych państw, to wychodzi, że to na świecie 1-a trójca, więc pewnie $$$ za tym pójdzie. Mam tylko nadzieję, że lepiej postarają się ze statystami, bo ich mało czasem. Scena w kopalni mnie rozłożyła, podkład zrobiony prawie jak ze stadionu, a stało może z ... 15 górników :o.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 31, 2019, 10:11:53 »
Przepraszam Cię, Ramm, ale ...

Nie masz za co mnie przepraszać  :o
Uroda tkwi w oku patrzącego :D

Ja jestem trochę "skrzywiony" w tej kwestii przez komiksy Polcha i narzucony przez niego wygląd Yennefer, który po prostu bardziej mi odpowiada  8)

Ramm.

« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 31, 2019, 10:16:24 »
Oglądając ten serial trzeba oczyścić umysł. Wyrzucić z głowy wszystko co się do tej pory czytało, grało i oglądało.

« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 31, 2019, 19:12:58 »
Wielkim fanem twórczości Sapkowskiego nie jestem, chociaż książki się całkiem fajnie czytało a w zasadzie słuchało.
Do Wieśka 3 musiałem się przekonać, za drugim razem zatrybiło.
Serial można oglądnąć, chociaż jak dla mnie, to nie jest jakiś wielce wciągający. Lecieli po łebkach byle by skrócić "wstęp" do ośmiu odcinków.
Ten "diabeł" niemiłosiernie skrócony, przez co z serialu się nie dowie co dokładnie i czemu to robił. Kto ich uratował. Skąd nowa lutnia. Wyprawa na smoka zakończyła się... budżetem serialu. Gdzie walka z dżinem zakończona rozwałką miasta?
A przede wszystkim... gdzie się podziało pierwsze spotkanie Wiedźmina z Ciri, przy którym ją uratował przed tą "stonogą" (nie pamiętam nazwy potwora)?

"Znakiem rozpoznawczym Triss były długie, kasztanowe włosy, połyskujące złotem. Piękne i bujne, nosiła zawsze rozpuszczone, co, według niej, podkreślało wolność i niezależność. Uroku dodawały jej duże, niebieskie oczy oraz rumiane policzki. Magiczka miała atrakcyjny biust, jednak jej suknie zawsze zapięte były pod samą szyję – na piersiach nosiła blizny, pamiątki bitwy pod Sodden."
vs
https://the-witcher-netflix.fandom.com/wiki/Triss_Merigold?file=Triss_in_Teaser.png
No nie bardzo...

Ja tam czekam na "niegrzeczną" Ciri i Ciri na łyżwach... :]
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 31, 2019, 20:22:36 »
Akurat aktorka grająca Triss mi pasuje, takoż i Yennefer. Inne niż we Wieśku 3, inne niż w moje wyobrażenia sprzed lat, ale mi pasują. Już taka Sabrina albo ta z Nilfgaardu mniej pasi, ale to poboczne postacie. :)   Za to największy mój problem to cięcia fabularne opowiadań, głównie w tych odcinkach z Diabłem i Dżinem. Wstawki dodatkowe z Yennefer są niezłe, za to z Ciri powinni się trzymać linii książki, a nie wymyślać dodatkowych wątków. A i tak jest dobrze, i widać, że będzie lepiej.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 31, 2019, 22:43:52 »
PS: Oceny "ludu" zaczynają iść w górę. Na początku były gorsze. :)

Cytat:

Przypomnijmy, że w serwisie Rotten Tomatoes "Wiedźmin", choć zyskał tylko 56 procent głosów krytyków, to od zarejestrowanych na stronie widzów dostał aż 93 procent głosów. Z kolei na IMDb.com zadebiutował z oceną 8,9 na 10 możliwych punktów - co znaczyło, że miał lepszy wynik od "Black Mirror", "Narcos" i "House of Cards". Kiedy spłynęło więcej ocen, wynik nieznacznie spadł, do 8,8. Ale "Wiedźmin" i tak pozostaje jednym z najwyżej ocenianych produkcji Netfliksa i wyprzedza tak popularne przeboje jak "Stranger Things" i "Peaky Blinders". Przykładowo, "The Crown" ma ocenę 8,7.

Źródło: http://kultura.gazeta.pl/kultura/7,127222,25556323,wiedzmin-zostal-najpopularniejszym-serialem-na-swiecie-pokonal.html
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 01, 2020, 11:33:27 »
Ja też z grupy tych, którzy obejrzeli pierwszy sezon w jeden dzień (wcześniej wielokrotnie wysłuchali wszystkich Sapkowskich wiedźmińskich i husyckich audiobooków podczas licznych wypraw rowerowych)….

Wrażenia – hmmmmm…. mieszane z lekką przewagą tych negatywnych.

Postacie: Geralt i Jaskier są OK. Co prawda wcześniej naoglądałem się zwiastunów, naczytałem notek prasowych i różnych niepotwierdzonych informacji i moje wcześniejsze wyobrażenia Geralta przypominały bardziej Madsa Mikkelsena – ale Cavill też daje radę. Yennefer i Ciri – tu „szału nie ma…”. Tragedii może też nie, tym bardziej, że wszystko jest sprawą gustu (o którym się nie dyskutuje), ale dla mnie ideałem Yennefer byłaby Eva Green...

https://www.reddit.com/r/witcher/comments/43e909/eva_green_as_yennefer/

Potem jest niestety tylko gorzej – a czarodziejki (ze szczególnym uwzględnieniem Triss) dla mnie osobiście szybują tuż nad poziomem dna… Jak można było tak to spartolić (gdyby Triss się nie przedstawiła to nie miałbym pojęcia, że to ona) – słowem porażka !!!

Akcja – tu pokazana historia też mnie nie przekonuje. Zastanawiam się, czy typowy „oglądacz” serialu jest w stanie ogarnąć akcję bez wcześniejszej znajomości książki. Podejrzewam, że ja sam pogubiłbym się w tym, jak to pokazano w pierwszym sezonie. Mam nadzieję, że kolejny będzie bardziej klasyczny. Irytują też mnie trochę elementy poprawności politycznej (należę raczej do grupy zwolenników wierniejszej adaptacji książki osadzonej „średniowiecznej Europie”). No dobra – takie czasy i tak musi być ale o ile np. ciemniejsze czarodziejki mogą być, to mieszkańcy wiosek z rodowodem z Afryki czy Azji są dla mnie trochę zabawni (nie chcę wyjść na jakiegoś rasistę – to tylko moje osobiste odczucie).

Generalnie – „Gra o tron” to to nie jest (i wiadomo, że nie miała być) – polską adaptację Wiedźmina bije na głowę, ale dla mnie osobiście – serial mógłby być lepszy. Cieszą mnie jego dobre oceny, fajnie że o „polskim” serialu jest głośniej na świecie, fajnie, że odżyła sprzedaż książek Sapkowskiego i gier CD Projektu.

Jeżeli drugi (już pewny) sezon będzie lepszy – to nic – tylko się cieszyć.
To, że ja sam po pierwszym sezonie nie wpadłem w euforię pozwala mi niecierpliwie czekać na drugi sezon, który będzie lepszy (w myśl zasady – jest dobrze – będzie lepiej)…

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 01, 2020, 16:33:52 »
Poczekasz/poczekamy prawie 2 lata...

Co do akcji, to wiele skrótów i zmian wynika z formuły wciśnięcia historii Ciri i Yennefer, bez tego byłby czas na lepsze "streszczenie" opowiadań. Do tego dochodzi problem Sodden. Tam powinna być bitwa, powinno być wzgórze, magowie z obu stron napierniczający jak katiusze ale też i cierpiący katusze i ginący straszną śmiercią, i Triss ratująca się ucieczką... A tu nic. No trudno, nie będzie już Triss Czternastej ze Wzgórza. Przykrość. Tak, najbardziej mnie rozczarowało Sodden. No trudno. :(
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 01, 2020, 21:10:05 »
Po obejrzeniu 1 serii muszę znowu sięgnąć na półkę i przeczytać wszystko jeszcze raz... żeby mnie się przypadkiem jakieś sceny z serialu za bardzo nie utrwaliły :D

Ramm.

« Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 04, 2020, 11:08:52 »
Po obejrzeniu 1 serii muszę znowu sięgnąć na półkę i przeczytać wszystko jeszcze raz... żeby mnie się przypadkiem jakieś sceny z serialu za bardzo nie utrwaliły :D

Ramm.

Szczególnie namiętny pocałunek w trakcie walki. To był normalnie hit. 🤮

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 04, 2020, 11:23:38 »
Chyba chodzi ci w ogóle o walkę Yennefer na miecze. Ja tam sobie nie przypominam takich dziwadeł, no ale ja jestem stary i mam sklerozę. ;)   
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 04, 2020, 12:11:51 »
Jeśli dopiero co oglądałeś serial i już tego nie pamiętasz, to może rzeczywiście warto odwiedzić lekarza. Chyba, że zadziałał mechanizm negacji. ;)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 04, 2020, 17:03:39 »
Nie zrozumieliśmy się - ja nie pamiętam, by w jakimś opowiadaniu albo w książkach Yennefer brała miecz w ręce. Zresztą po co kalać takie śliczne rączki machaniem mieczem, jak mogą zaklęcia rzucać? Przesadzili z tą jej szermierką. :)

Synergia działa, W3 bije rekordy, nawet starsze Wiedźmaki mają sporo graczy, jak na starocie: https://www.youtube.com/watch?v=3zacCJ1OdW8
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.