Autor Wątek: CD Projekt oddaj moje 60 melonów! czyli spór o Wiedźmina.  (Przeczytany 10905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Odp: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« Odpowiedź #30 dnia: Października 03, 2018, 13:21:22 »
Tego typu procesy są na porządku dziennym np. w USA. Więc wydaje mi się, że nie jest to nic niezwykłego i żadna "siara" w świat nie poszła. A nawet jeśli, to przestańmy się tak przejmować co świat sobie pomyśli (bo zapewne i tak ma to w ....). ;)

Nie porównywałbym procesowania się w USA z tym co jest u nas. Tam ludzie się sądzą o wszystko i ze wszystkimi. Podchodzą do tego prawie jak do sportu. Zupełnie inaczej to wygląda - dwie różne bajki. U nas zderzenie z naszym wymiarem sprawiedliwości bywa bolesne. Wiem, bo w oczywistej sprawie się ostatnio zderzyłem i przegrałem. Takie rzeczy nie przechodzą bez echa i medialny szum wokół tego zrobi się jeszcze większy, zwłaszcza jak padną/nie padną solidne sumki. Proces nie zapowiada się z gatunku tych "czystych" raczej każda ze stron wywlecze najcięższe działa. Jeśli się nie dogadają to potem przegrana strona będzie wspominać o tym nie raz i dwa (nie raz ktoś o to zapyta przy okazji wywiadu czy konwentu). No oczywiście czegoś takiego jeszcze nie było i pod tym względem jest to ciekawe.

Siara jest, większa lub mniejsza - klik. Jakby nie patrzeć marka wiedźmin jest znana na świecie bez względu kto z której strony ktoś ją kojarzy (literatury czy gier wideo). Będzie się to wlokło za Sapkowskim i za CD Projekt. Poza tym mi bardziej chodziło o to, że znowu wokoło czegoś dobrego, powstała gównoburza i coś z czego byliśmy dumni zostało umoczone. Wiadomo, że z tego powodu fala samobójstw na świecie nie wzrośnie, dolar nie poleci na łeb, dodatki do DCS wyjdą z wiecznej bety i nie potanieją, a w głód Afryce nie zniknie. Patrzę na to jak na "Dieselgate", gdzie VW i spółka nie może do dziś pozbierać się po swoich machlojkach. Wizerunkowo klapa na całego, finansowo też, a gównem dostaną cywile, bo swojego passata będą musieli parkować za miastem ;).

Kończąc temat to niech się sądzą i niech wygra lepszy :P. Chleba/Wina i igrzysk! ;]
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2018, 13:39:04 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #31 dnia: Października 03, 2018, 13:46:18 »
Książki pana Sapkowskiego nie czytałem, w grę nie grałem! Umowa jest umową, a pan Sapkowski biedną sierotką nie jest. Albo się dotrzymuję się umowy albo nie. A Syf wokół marki to robimy my, bo o tym dyskutujemy, a są to sprawy pana Sapkowskiego i wydawcy gry. i Gdyby ludzie się nie wtrącali w nieswoje sprawy to całego syfu mogącego zaszkodzić grze i książką książkom by nie było. Chyba, że sami zainteresowani by ten syf epatowali.
Czy jest największym pisarzem żyjącym nie wiem, bo mało prawdopodobne, że przeczytam kiedyś jego książkę. Dla mnie pan Andrzej Glass pisze bardzo dobre książki ale nie porównuje go do innych autorów, bo wszystkich autorów i książek nie czytałem, a i inna dziedzina, więc jest nieporównywalne orzeczenie, że ktoś jest prawdopodobnie najlepszy. Wystarczy napisać, że jest "bardzo dobry moim zdaniem". Jeżeli ktoś takie zdanie ma o jakimś autorze.

Ps. Serial Netfix obejrzę może on mnie zainspiruje do przeczytania książki.
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2018, 14:37:56 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Października 03, 2018, 13:59:03 »
Książki pana Sapkowskiego nie czytałem w grę nie grałem! Umowa jest umową a pan Sapkowski biedną sierotką nie jest.
Albo się dotrzymuję umowy albo nie. A syf wokół marki to robimy my bo o tym dyskutujemy a są to sprawy pan Sapkowskiego i wydawcy gry i gdyby ludzie się nie wtrącali w nieswoje sprawy to całego syfu mogącego zaszkodzić grze i
książką by nie było. Chyba że sami zainteresowani by ten syf epatowali.
Czy jest największym pisarzem żyjącym nie wiem bo mało prawdopodobne że przeczytam kiedyś jego książkę. Dla mnie
pan Andrzej Glass pisze bardzo dobre książki ale nie porównuje go do innych autorów bo wszystkich autorów i książek nie
czytałem a i inna dziedzina więc jest nieporównywalne orzeczenie że ktoś jest prawdopodobnie najlepszy. Wystarczy
napisać że jest "bardzo dobry moim zdaniem". Jeżeli ktoś takie zdanie ma o jakimś autorze.
Ps. Serial Netfix obejrzę może on mnie zainspiruje do przeczytania książki.

Powinieneś pisać wiersze. Zachowam w cytacie dla przyszłych pokoleń, bo zaraz Mazaczek potnie to na czerwono. lol

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #33 dnia: Października 03, 2018, 14:38:42 »
Powinieneś pisać wiersze. Zachowam w cytacie dla przyszłych pokoleń, bo zaraz Mazaczek potnie to na czerwono. lol

Lepiej nie  :icon_twisted: :icon_twisted: :icon_twisted: :icon_luger_148: :619:

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Października 03, 2018, 15:42:56 »
Moment do negocjacji jest dogodny dla Pana Sapkowskiego. Lada moment CDPR będzie promować C2077 i niepotrzebny jest im zły PR. Ciekawy jest wątek tego, że nie była to podobno jedna umowa. Natomiast ostatnia była już podpisana po wydaniu W3. Myślę, że CDPR załatwi to szybko jakimś porozumieniem, a więcej na tym jednak straci autor bo ostatnia książka pokazuje raczej schyłek formy.
Ciekawe jak roszczenia mają się do różnych wypowiedz autora np. `Nie mam kłopotu z grą „Wiedźmin”, ale prawdziwy wiedźmin jest tylko jeden i pochodzi z książek`. Może ten nieprawdziwy nie jest tyle wart? Może będzie musiał udowodnić, że gra jest równoważna książce?

« Odpowiedź #35 dnia: Października 03, 2018, 16:42:30 »
A ja zapytam, z czystej swojej ciekawości, czy pan Sapkowski odprowadzał przez życie składki na ZUS czy 5 lat emerytury skłoniło go o wystąpienie z żądaniem do CDRed?
Sam się w c..iula zrobił umową a teraz chciałby uszczknąć tortu. Czemu po W1 albo W2 się nie odezwał o renegocjację umowy? Zaczekał aż pojawi się W3 i Redzi sporo zarobią. Plus to, co zostało powiedziane wyżej. Jesteśmy w trakcie nakręcania hype'u na Cyberpunk, ale już po tym jak Redzi stwierdzili, że kończą trylogię Wieśka. Przecież to piękna chwila na żądania, bo popularność tego drugiego będzie powoli spadać. Sapkowski ma dobrych zauszników. :)

A to nie uniwersum Wiedźmina zrobiło z gry hit światowy. No dobra, nie tylko uniwersum. Gdyby Redzi zrobili gniota w uniwersum W, to po pierwszej czy drugiej odsłonie zapadła by cisza.

Jak dla mnie, to zwykły skok na kasę. Zresztą co się dziwić. Jest szansa, czemu by nie spróbować. Najwyżej nic nie dostanie a może się coś uda i zamiast do Ciechocinka wyjedzie sobie na wakacje na Chorwację. ;)

PS Z tego co wiem, to w Polsce nie ma zastosowania precedens, więc jeden wyrok niczego nie zmieni.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Października 03, 2018, 17:14:16 »
Jakby prawo było takie proste, jasne i czytelne jak się niektórym wydaje, to absolwent podstawówki mógłby ferować wyroki. Nie potrzeba by doktorów, profesorów i armii prawników, którzy przez całe życie zajmują się interpretacją prawa. Prawda?  :P

Offline Pro

• *
« Odpowiedź #37 dnia: Października 03, 2018, 17:30:37 »
Mnie ciekawi czy Panowie nawiążą współpracę kiedyś w przyszłości, czy też może kosa zawiśnie i nic już więcej z tego nie będzie? Ja bym wolał współpracę...
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2018, 19:01:08 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #38 dnia: Października 03, 2018, 17:43:30 »
Słowo "precedens" ma także potoczne znaczenie pozaprawne. I w takim go użyłem. Ewentualna wygrana Sapkowskiego, może nakłonić/zachęcić innych twórców w podobnej sytuacji.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #39 dnia: Października 03, 2018, 21:32:49 »
Jeszcze rozwinięcie tematu przez mądrzejszego od Nas:

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,24000218,sapkowski-zada-60-milionow-od-cd-projekt-mecenas-schramm-wiedzmin.html#s=BoxOpMT

Znalazłem przypadkiem, jak kogoś interesuje to może przeczytać. Bez przepychanek itp.

« Odpowiedź #40 dnia: Października 03, 2018, 23:19:17 »
Przepraszam,ale czegoś nie rozumiem:

A ja zapytam, z czystej swojej ciekawości, czy pan Sapkowski odprowadzał przez życie składki na ZUS czy 5 lat emerytury skłoniło go o wystąpienie z żądaniem do CDRed?

Jaki ma to związek z ową przepychanką ?
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

« Odpowiedź #41 dnia: Października 04, 2018, 17:15:36 »
Ciekaw jestem czy nie ma z czego żyć czy tylko chce się nachapać kasy.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Października 04, 2018, 18:44:57 »
Dostrzegacie jeszcze jeden wymiar całej sytuacji? Kolejną część Wiedźmina, to będziecie mieli jak sobie narysujecie albo wyrwiecie kartki z książki, zwiniecie w rulon i wciśniecie tam gdzie plecy kończą swoją szlachetną nazwę  :evil:. A o Ciri w grze, to tylko pamięciówka  :evil:. Ktoś pomyśli, taaaaa, akurat, zaproponują kasę, to weźmie i będzie kolejna część. Cóż, człowiek z tak do kości zepsutym charakterem (jak go cebulaki piszą), skoro już pożegnał się z gąską, to przez złośliwość nie weźmie kolejnej kasy ;D. Możliwe, co nie? A wszystko dlatego, że w symbiozie Sapkowskiego z CDP ten pierwszy dostał promil zysku. Kto na całej sytuacji straci? Tylko my, potencjalni odbiorcy przyszłej rozrywki w świecie Wiedźmina, bo na pewno nie krezusi z CDP, którym ubyłoby po kilka baniek z setek, które zarobili i jeszcze zarobią na fejmie wywołanym Wieśmakiem (guzik, a nie Cyberpunk 2077 przyciągałby uwagę całego świata, gdyby nie była to gra studia co wypuściła Wiedźmina 3). Przypominam, że dzięki serii o Wieśku CDP jako pierwsza polska firma z branży IT przekroczyła wartość 1 mld usd na giełdzie. I żałują Sapkowskiemu kilkudziesiąt baniek. Wiocha i to nie bynajmniej po stronie tego, kogo wskazują krótkowzroczne cebulaki :-).

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Października 04, 2018, 22:14:07 »
A tak z innej beczki, ktoś kupuje tę Wojna Krwi: Wiedźmińskie Opowieści?

https://www.playgwent.com/pl/news/23000/ruszyla-przedsprzedaz-gry-wojna-krwi-wiedzminskie-opowiesci

Premiera na koniec października, gameplay dawałem wcześniej. Osobiście mam mieszanie odczucia, rzut izometryczny jak w Baldursie, mocna liniowość ale... z grafiką mocno komiksową, a potyczki toczone za pomocą Gwinta.
To taka trochę płatna promocja tej karcianki, która nie powiem, wciągała w Wieśku 3, ale jakoś tego nie czuję w takim wydaniu. Raczej chodzi, by przez ten tytuł zainteresować właśnie osobnym Gwintem. Gra jest na 30h.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Pro

• *
« Odpowiedź #44 dnia: Października 05, 2018, 20:10:29 »
Trochę więcej informacji o sporze:
https://www.youtube.com/watch?v=NUteG9mAins