Autor Wątek: CD Projekt oddaj moje 60 melonów! czyli spór o Wiedźmina.  (Przeczytany 10938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Odp: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« Odpowiedź #60 dnia: Października 08, 2018, 20:48:31 »
Spokój. Nie dajmy się ponieść emocjom! :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Października 11, 2018, 13:42:05 »
Jeśli uważasz, że wkład w kulturę ma wpływ na ważność umowy, to faktycznie możemy się nie zrozumieć :-)
Wiedźmina czytałem, w grę nie grałem, więc mi to akurat wisi, czy będzie następny, czy nie.

Idziesz do pracy, tym samym zawierasz z państwem umowę, że będziesz płacił składki i w odpowiednim wieku przejdziesz na emeryturę. Potem zmienia się władza i sobie jaja robi z tej umowy, np. wydłuża lub skraca wiek emerytalny, zmienia stopę zwrotu, a nawet zabiera sobie uzbierane przez ciebie pieniądze - wszystko dlatego, że zmieniły się ważkie warunki. I ja mam dalej wierzyć naiwnie, że umowy nie podlegają renegocjacjom, nawet tym "jednostronnym"? :-). Sapkowski widać też pomyślał podobnie :-).

« Odpowiedź #62 dnia: Października 11, 2018, 14:13:19 »
Idziesz do pracy, tym samym zawierasz z państwem umowę, że będziesz płacił składki i w odpowiednim wieku przejdziesz na emeryturę. Potem zmienia się władza i sobie jaja robi z tej umowy, np. wydłuża lub skraca wiek emerytalny, zmienia stopę zwrotu, a nawet zabiera sobie uzbierane przez ciebie pieniądze - wszystko dlatego, że zmieniły się ważkie warunki. I ja mam dalej wierzyć naiwnie, że umowy nie podlegają renegocjacjom, nawet tym "jednostronnym"? :-). Sapkowski widać też pomyślał podobnie :-).

To właśnie czysty socjalizm, w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nieznane w innych ustrojach, gdzie zgraja na "górze" wie lepiej jak wydać moje pieniądze, bo demokracja. Głosy w następnych wyborach to jedyna licząca się wartość.
ZUS, umowa z państwem? Umowa, której nie da rady negocjować lub odmówić jej zawarcia to nadal jest umowa? To mi wygląda raczej na wyrok :-)
Sapkowski oczywiście ma prawo do takiego myślenia, a ja mam prawo z takim myśleniem się nie zgadzać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #63 dnia: Października 11, 2018, 14:24:15 »
Bez politykowania. Temat i tak już dość mocno popłynął.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: CD Projekt oddaj moje 60 melonów! czyli spór o Wiedźmina.
« Odpowiedź #64 dnia: Października 27, 2018, 21:06:41 »
Panowie to sie raczej juz nie lubia, a przynajmniej w tej kwestii:
https://www.gram.pl/news/2018/10/27/autor-metro-2033-dmitrij-gluchowski-o-andrzeju-sapkowskim-niewdzieczny-przyglup.shtml

Głuchowski stwierdził, że Sapkowski jest starym głupcem.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #65 dnia: Października 27, 2018, 21:17:56 »
Takie czasy że człowiek człowieka nie szanuje. Wyzywanie kogoś "niewdzięczny przygłup" nie jest przejawem dobrego wychowania i bardzo źle świadczy o Głuchowskim, pokazał kim jest naprawdę.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Października 27, 2018, 21:33:32 »
Z tego Głu**owskiego to taki pisarz jak z koziej dupy trąba. Pudelek.

« Odpowiedź #67 dnia: Października 27, 2018, 22:21:58 »
 :)
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 30, 2019, 18:00:10 »
Sapkowski mentalnie nie wyszedł poza 92 rok, bodajże był to rok jego spektakularnego sukcesu. Na pisaniu w polskich realiach się nie zarobi na życie, taka jest smutna prawda. Polacy nie czytają Nietzs... tzn. niczego nie czytają. Poniżej 5% społeczeństwa czyta rocznie 5 (słownie pięć) książek. Ponad 30 % nie  przeczyta w życiu nawet jednej książki. Statystyczny polak czytając tak się koncentruje na procesie czytania, iż nie jest w stanie zrozumieć tego co czyta.
Siłą rzeczy, to raczej mało rokujący target. Sapkowski był tego absolutnie świadomy. Trafiła się okazja wzięcia"grubszej kasy" jak na Jego realia, to bez zastanowienia ją wziął. W swoich kalkulacjach nie wziął pod uwagę tego w jakim tempie dokonuje się postęp. I wcale mu się nie dziwię, bo w 92 roku, będąc osobiście dosyć mocno zorientowanym w nowinkach technologicznych, nigdy, ale to przenigdy bym nie uwierzył iż w 2010 czy 2012 roku świat będzie wyglądał tak jak wygląda. Nie wierzył w sukces CD projektu. Ja bym, też zresztą nie uwierzył.

CD Projekt wypromował Wiedźmina. Bez CD Projektu, nikt nigdy w szerokim świecie by nie usłyszał o Wiedźminie, taka jest smutna prawda. Z polskiej SF, nie wspominając o fantasy, tłumaczy się tylko Lem'a.
Rozumiem jego rozgoryczenie. Doskonale.
Ale... uważam że powinno być jak w tym dowcipie o włoskich pilotach nad progiem pasa, i gasnącym oświetleniu. W dużym skrócie:
- Mamma mia, ratujcie nas. Nic nie widzimy.
- Zamknij się i umieraj jak mężczyzna...

PS

Osobiście popełniam w chwili obecnej wiekopomne dzieło pt. Testament Przedwiecznych, czyli opowieść o Korpusie Piechoty Opancerzonej Wojska Polskiego w 2023 roku. Tak się złożyło iż pada tam nazwa 'Turrican'. Turrican to nazwa megahitu z 1989. Takiego Mega, że nie ma go z czym porównać obecnie. Autorami byli Christof Huelsbeck i Manfred Trenz. Zapytałem Huelsbecka, czy ma coś przeciwko temu bym użył słowa Turrican w tekście nad którym pracuje. Dodałem również iż uważam go za Boga buhahaha. Po 30 sekundach odpisał: "Ur welcome. Sure, noprob man".

I wiecie co? Obsrany wiedźmin nie ma startu to Turrican-a w żadnej odsłonie ani postaci.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2019, 18:22:02 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 31, 2019, 16:16:13 »
Ponoć się dogadali albo dogadują
https://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=113201 .

www.yoyosims.pl

Dr.Hugo

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 31, 2019, 17:16:49 »
CD Projekt zachowa się uczciwie i po ludzku, jestem tego pewien. Sapkowski dostanie dolę na tyle wysoką żeby był łaskaw się zamknąć, i nie robił czarnego PR. Zapewne zostanie poproszony o deklarację nie wysuwania żadnych roszczeń pod kierunkiem CD Projekt. Tak przegra swoje drugie starcie, tym razem z nowoczesnymi prawnikami.
Nie lubię typa, nie ukrywam :D w przeciwieństwie do jego twórczości. Nie lubię go za zachowowanie. Na konwencie ŚląkFA, z 15 lat temu, czekałem godzinę żeby go złapać i mieć podpisany Czas Podagry, gość przeszedł koło grupy mnie podobnych i lekceważąco machnął ręką. Od tamtego czasu już tylko pdf'y. I to z chomika buahaha.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2019, 19:24:21 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 10, 2019, 21:45:00 »
Już w zeszłym tygodniu o tym można było przeczytać. Mówiłem, że to się tak skończy. Sapkowski nie miał nic do stracenia, a wiadomo było, że wszystko co wywalczy to będzie i tak więcej niż to co już dostał. Osobiście wolałbym żeby mu utarli nosa ale nie ma co się kopać z koniem. Patrząc na to jak biznes Redom się kręci woleli zamknąć sprawę raz na zawsze. Popić wodą.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 01, 2019, 10:08:15 »
W sumie stary temat ale

Jestem mistrzem gier wideo… Ale w nie nie grałem

https://www.gry-online.pl/newsroom/andrzej-sapkowski-jestem-mistrzem-gier-wideo/ze1ceda

Może faktycznie musi zjeść Snikersa .... ;P.

www.yoyosims.pl

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #74 dnia: Listopada 01, 2019, 11:37:25 »
W sumie stary temat ale

https://www.gry-online.pl/newsroom/andrzej-sapkowski-jestem-mistrzem-gier-wideo/ze1ceda

Może faktycznie musi zjeść Snikersa .... ;P.
Jego ego jest większe niż jego twórczość.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres