Sapkowski mentalnie nie wyszedł poza 92 rok, bodajże był to rok jego spektakularnego sukcesu. Na pisaniu w polskich realiach się nie zarobi na życie, taka jest smutna prawda. Polacy nie czytają Nietzs... tzn. niczego nie czytają. Poniżej 5% społeczeństwa czyta rocznie 5 (słownie pięć) książek. Ponad 30 % nie przeczyta w życiu nawet jednej książki. Statystyczny polak czytając tak się koncentruje na procesie czytania, iż nie jest w stanie zrozumieć tego co czyta.
Siłą rzeczy, to raczej mało rokujący target. Sapkowski był tego absolutnie świadomy. Trafiła się okazja wzięcia"grubszej kasy" jak na Jego realia, to bez zastanowienia ją wziął. W swoich kalkulacjach nie wziął pod uwagę tego w jakim tempie dokonuje się postęp. I wcale mu się nie dziwię, bo w 92 roku, będąc osobiście dosyć mocno zorientowanym w nowinkach technologicznych, nigdy, ale to przenigdy bym nie uwierzył iż w 2010 czy 2012 roku świat będzie wyglądał tak jak wygląda. Nie wierzył w sukces CD projektu. Ja bym, też zresztą nie uwierzył.
CD Projekt wypromował Wiedźmina. Bez CD Projektu, nikt nigdy w szerokim świecie by nie usłyszał o Wiedźminie, taka jest smutna prawda. Z polskiej SF, nie wspominając o fantasy, tłumaczy się tylko Lem'a.
Rozumiem jego rozgoryczenie. Doskonale.
Ale... uważam że powinno być jak w tym dowcipie o włoskich pilotach nad progiem pasa, i gasnącym oświetleniu. W dużym skrócie:
- Mamma mia, ratujcie nas. Nic nie widzimy.
- Zamknij się i umieraj jak mężczyzna...
PS
Osobiście popełniam w chwili obecnej wiekopomne dzieło pt. Testament Przedwiecznych, czyli opowieść o Korpusie Piechoty Opancerzonej Wojska Polskiego w 2023 roku. Tak się złożyło iż pada tam nazwa 'Turrican'. Turrican to nazwa megahitu z 1989. Takiego Mega, że nie ma go z czym porównać obecnie. Autorami byli Christof Huelsbeck i Manfred Trenz. Zapytałem Huelsbecka, czy ma coś przeciwko temu bym użył słowa Turrican w tekście nad którym pracuje. Dodałem również iż uważam go za Boga buhahaha. Po 30 sekundach odpisał: "Ur welcome. Sure, noprob man".
I wiecie co? Obsrany wiedźmin nie ma startu to Turrican-a w żadnej odsłonie ani postaci.