Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight Simulator (FS 2020)  (Przeczytany 93706 razy)

Odp: Nowy Microsoft Flight Simulator
« Odpowiedź #390 dnia: Sierpnia 21, 2020, 11:38:06 »
Z Bingiem to dobry pomysł, nie wiedziałem że można w grze szukać po współrzędnych. Swoją drogą mogliby zaimplementować zdjęcia satelitarne do mapy w grze.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: Sierpnia 21, 2020, 11:50:55 »
Barti, ten kościół sam wymodelowałeś czy gotowiec jakiś?

Powiem Wam, że... jeszcze czegoś takiego nie przeżyłem. Przez niemalże 30 lat wirtualnego latania nigdy nie zdarzyło mi się coś takiego jak wczoraj. Celowo nie piszę, że "nie widziałem" bo nie o to chodzi. Nocny lot VFR z EPBY w kierunku EPPI z odbiciem na północ chwilę po starcie. Przelatując nad domem rodzinnym mojej M. zobaczylem włączone światłami w oknach. Pomyślałem "no tak, teść znowu po nocach telewizje ogląda". Dopiero po chwili, kilku sekundach przypomniałem/uzmysłowiłem sobie, że ten świat na dole nie jest światem odbitym - mniej filozoficznie: zdałem sobie sprawę z tego, że technicznie mówiąc Azure nie ma wiedzy o tym gdzie i u kogo pali się światło. Jeśli nie jest to "zawieszenie niewiary" to nie wiem co jest.

Drugi przypadek, dzienny lot VFR z EPBY na północ w kierunku Niemcza. Szukam mojego domu. Nie ma go o czym wiem bo Bingu też go nie ma. Ale stara chata sasiądów z równie starą stodołą stoi. No i wylądowałem na mojej działce. Nie ma tu żadnych detali, drzewa jak drzewa (stoją te sprzed trzech lat), łąka jak łąka, ale wszystko wygląda jak powinno. Widać niewielkie nachylenie terenu tak jak powinno być. Magia.

Co do wymagań to jestem mile zaskoczony. Gdzieś tam wbrew rozsądkowi trzymałem kciuki za mojego staruszka (i5 4670K@4.5GHz, 16GB RAM, GTX1070) a ten wciąż spisuje się dobrze. Nie powiem Wam ile mam klatek, na pewno dużo więcej jak 30 (porównywałem z lockiem na 30 i 60FPS), ale tytuł jest dla mnie całkowicie płynny na ustawieniach "high-end" z AA obniżonym do DLAA w 1080p. Nie sprawdzałem jak to wygląda nad dużymi miastami ani w Airbusie bo nie miałem okazji (Bydgoszcz to max póki co :P), a powietrzne autobusy mnie nie interesują.

Jest pięknie!

Dobry czas dla symulotników, nie pamiętam takiego miesiąca od 20 lat... najpierw Tobruk, teraz MFS.

« Odpowiedź #392 dnia: Sierpnia 21, 2020, 11:51:59 »
Twórcy SYMULATORA, powtarzam SYMULATORA odtworzyli cały świat w świetnej, nieporównywalnej do niczego wcześniej skali(...) Podejrzewam, że jeszcze tydzień - dwa i można będzie samemu dodawać sobie charakterystyczne obiekty 3d, pobrane choćby z https://3dwarehouse.sketchup.com/.
Może to właśnie pomysł na własne studio ;)
Którego celem będzie dostarczanie tzw. landmarks w Polsce?
Drzewiecki wszystkiego "nie ogarnie".
Zresztą na początku i tak to studio będzie się koncentrowało na przeniesieniu dotychczasowych produktów na MFS 2020. 

« Odpowiedź #393 dnia: Sierpnia 21, 2020, 12:00:56 »
Barti, ten kościół sam wymodelowałeś czy gotowiec jakiś?

Gotowiec. Na modelowaniu się nie znam, ale kombinuję nad sposobem przekonwertowania istniejących modeli 3D (których jest mnóstwo) tak, aby dało się je wykorzystać w FS.

« Odpowiedź #394 dnia: Sierpnia 21, 2020, 12:50:23 »
Widzę, że jest tak dobrze, że aż obawiam się, czy któryś z Was nie zobaczy w FSie listonosza, który za długo w jego chałupie siedzi kiedy on jest w robocie  :evil: :evil: :evil:!
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #395 dnia: Sierpnia 21, 2020, 16:11:10 »
Wylatujesz z gęstych wolumetrycznych chmur i pojawia się ona... POLSKA. :)

https://www.youtube.com/watch?v=5nIYS3vCBfo
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #396 dnia: Sierpnia 21, 2020, 16:22:43 »
DD wydał Moscow Landmarks. Oglądałem stream Calypte Aviation z tym dodatkiem i robi robotę. Nie to co landmarks Londynu od ORBX, który okazał się słabym portem z P3D.

https://secure.simmarket.com/drzewiecki-design-moscow-landmarks-msfs.phtml?fbclid=IwAR0uhVFagq1zwZC5myf-ZsRANbbX6unWqZTq44Kj3xPHUFCkRVMewbtsKv4

« Odpowiedź #397 dnia: Sierpnia 21, 2020, 16:29:57 »
ORBX już kończy poprawki nad swoim Londynem. Choć fakt, że nie wiem jakim cudem to w takiej wersji wypuścili.

« Odpowiedź #398 dnia: Sierpnia 21, 2020, 18:59:25 »
ORBX już kończy poprawki nad swoim Londynem. Choć fakt, że nie wiem jakim cudem to w takiej wersji wypuścili.

Zdaje się, że kiepska jakość niektórych miast ma związek z autogenem i rodzajem zdjęć, na podstawie których obiekty są generowane automatycznie. Płaskie satelitarne nie dają wystarczająco dużo informacji do renderowania przyzwoitych brył, potrzebne są jeszcze z różnych kątów, a nie wszystkie miasta są jednakowo dobrze obfotografowane. Więcej tutaj:

https://forums.flightsimulator.com/t/now-i-understand-why-london-the-uk-is-so-badly-rendered/173270
I w ostatnim dev update: https://www.youtube.com/watch?v=fjMKLGe1dd8&feature=emb_logo

(I przy okazji, cześć wszystkim, bo to pierwszy post. Właściwie pierwszy od bardzo, bardzo dawna... :))

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #399 dnia: Sierpnia 21, 2020, 19:15:11 »
Jak mam ten XBox pass (dzieks raz jeszcze) i chcialbym zainstalowac od niechcenia (ano wiadomo czemu :evil:) na laptopie to potrzebuje jakiegos MS klienta? Ktos posluzby linkiem? :) Na razie mam ambiwalentny stosunek do MSFS i zostaje przy P3Dv5. Przypomnialem sobie ze mam jakiegos nowiutenkiego joya w szafie Logitecha wiec na dzialce moge polatac 8) (TiR’a sobie dowioze).

Ps.milo widziec ile nowych osob sciaga MSFS tak na marginesie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #400 dnia: Sierpnia 21, 2020, 19:35:38 »
Malowania do A320neo, na filmie instrukcja jak instalować i link do paczki.
https://youtu.be/smUGma9M4nA

« Odpowiedź #401 dnia: Sierpnia 21, 2020, 19:42:45 »
Dodam, że są tam jeszcze inne malowania i dodatki:
https://www.msfsaddons.org/liveries

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #402 dnia: Sierpnia 21, 2020, 19:55:29 »
Yoyo,
każdy Windows 10 ma wbudowanego MS Store, to jest ten klient.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #403 dnia: Sierpnia 21, 2020, 20:19:26 »
Yoyo,
każdy Windows 10 ma wbudowanego MS Store, to jest ten klient.

No fakt, chociaż ja to wywalam od razu po instalacji Windy ;D.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #404 dnia: Sierpnia 21, 2020, 21:15:13 »
Kontakt z Microsoft Store, już mi się podoba:

Absolutnie nie warto w to iść, lepiej już w Steam. Za którymś razem się udało. Nie widzę też ścieżki do wyboru który dysk. Poszło jak dla imbecyla (ok sprostowanie - potem się wybiera gdzie).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2020, 21:23:41 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl