Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 49707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #525 dnia: Grudnia 09, 2019, 19:40:05 »
Hehe - to mógł być problem :) Ta zwykła wersja ma taki lekki, oddychający materiał to w środku nie czuć ciepła. Na lato i tak wentylator na twarz przyjdzie :)
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #526 dnia: Grudnia 09, 2019, 19:41:04 »
Ja z podpięciem nie miałem problemów. USB , DP, tak jak wpiąłem za pierwszym razem tak są do dziś w tych samych portach ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #527 dnia: Grudnia 09, 2019, 20:08:50 »
U mnie gogle nie chciały działać na żadnym DP karty poza jednym (Mam 3). Trochę dziwne.

Nie wiecie czy da się zdemontować to na nos żeby było widać klawiaturę i HOTAS?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #528 dnia: Grudnia 09, 2019, 20:21:51 »
Jako że sam gogli nie posiadam, miałem jedynie okazję przetestować dzięki uprzejmości znajomych.
Nawiązując do tego co napisał Yoyo jedyną najpewniejszą opcją jest sprawdzić samemu. Choć oczywiście nie łatwo mieć okazję.
Nie jest to na razie zakup na moją kieszeń tym bardziej czułem potrzebę sprawdzenia - mówiąc wprost - na własne gały.
Przy każdym z gogli Oculus DK2, CV1 i nawet tych do PS4 pomimo niezapomnianych wrażeń i potężnego potencjału ze względu na brak czytelności przyrządów w kabinie sprawiało, że to jeszcze nie to i nie teraz.

Dopiero gdy u Yoyo zobaczyłem co oferuje Riverb mogę powiedzieć, że jest VR który chciałbym mieć u siebie.
Pomimo pewnych wad o których tu była mowa np. dość masywny kabel lub ograniczone FOV nie wpłynęło to na moją frajdę z latania.
Oczywiście jest w tym kwestia indywidualnego podejścia do wygody i ergonomii dlatego pomimo tego, że sam bym nabył ten produkt nie oznacza, że w ciemno polecam go innym.

Dzięki jeszcze raz Yoyo... i tak nie mogłem spać, ale tylko przez jedną noc  ;D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2019, 21:04:25 wysłana przez KosiMazaki »
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #529 dnia: Grudnia 10, 2019, 01:01:26 »
Nie wiecie czy da się zdemontować to na nos żeby było widać klawiaturę i HOTAS?

A po co ja to wszystko piszę http://yoyosims.pl/hp-reverb-wmr-recenzja ? Masz i to tam.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #530 dnia: Grudnia 10, 2019, 02:06:09 »
Hehe, no tak. Muszę przyznać, że Twoja recenzja się wyróżnia. Nigdzie indziej nie udało mi się nic o nosku znaleźć. Solidny kawał tekstu.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #531 dnia: Grudnia 11, 2019, 00:22:05 »
No i niestety lipa, po 2 dniach testów się rozstajemy. Nie jestem w stanie strawić tego baardzo małego FOV. W moim przypadku to dokładnie 84 stopnie w poziomie, w porównaniu do 105 w Samsungu (po wymianie gąbki na vrcover).
Sweet spot jest bliski zeru, ogromna aberracja chromatyczna, i glare taki, że mam podwójny obraz w jednej soczewce, mój IPD jest zwyczajnie za duży. Optyk twierdzi, że mam 67mm, wiec powinno być ok, nie jest. Szkoda.

« Odpowiedź #532 dnia: Grudnia 11, 2019, 08:22:43 »
Mój IPD jest 65 i pomimo że nie miałem podwójnego obrazu to daleko było od ok. U ciebie to aż 3-4mm od natywnego rozstawu soczewek. Nie ma szans żeby było ok, chyba że ktoś ma małe wymagania. Programowe ustawienia IPD między 55mm a 71mm nic nie znaczą i co byś nie ustawił to fizyki nie oszukasz. Wg mnie to ustawienie nie powinno w ogóle mieć IPD w nazwie.

« Odpowiedź #533 dnia: Grudnia 11, 2019, 08:42:52 »
A ja Wam powiem, że mam IPD 64 (mierzone linijką, nie przez optyka) i dla mnie jest całkiem dobrze... oczywiście na skraju widzę aberracje i zniekształcenia, ale jakoś nie ma tragedii. Być może to efekt tego że swoich gogli nie mam już ponad miesiąc i zapomniałem co tracę ;)  BTW zostały chwilowo zatrzymane przez celników, ale jest szansa, że dojdą do mnie do końca tygodnia. Wtedy robię dalsze testy.

Na dziś co mogę powiedzieć. Najbardziej mnie wkurza źle działające 60Hz. Praktycznie nie używalne nieużywalne. Przez to muszę schodzić z ustawieniami, bo reprojekcja daje radę tylko podczas spokojnego lotu. W bliskim dogfighcie niestety samolot wroga ma często ghosting, czego nie trawię na maxa. W DCS to ustawieniami tutaj wcale nie jestem w stanie mieć 90fps, więc ghosting przy każdej walce. Fov być może dało by się przeżyć, ale jest nie najlepiej. No takie mam wymagania po Pimaxie.

Będę jednak testował dalej że ze względu na rozdzielczość. Macie rację to już jest to. Pisałem nawet do Microsoft w sprawie 60Hz żeby to w końcu naprawili partacze. Z werdyktem się wstrzymuję na razie.

PS. Co ciekawe zejście z SS do nawet 60% nie psuje jakoś bardzo jakości obrazu. Dużo mniej niż możnaby można by się spodziewać. To dobra informacja w świetle nadchodzącego Pimaxa 8kx.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2019, 09:45:02 wysłana przez KosiMazaki »
Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #534 dnia: Grudnia 11, 2019, 10:13:24 »
Na dziś co mogę powiedzieć. Najbardziej mnie wkurza źle działające 60Hz.

Jak dasz radę to sprawdź to, ja jeszcze nie miałem okazji, co prawda pod IL-2 ale też gościu robi coś takiego dla DCS'a. Da radę wpłynąć ponoć na IPD i jakieś inne ustawienia z samym obrazem i zniwelować ten problem przy 60 Hz tego zeza. Może zadziała? Działo to wraz z JSGME, więc dość łatwo wstawić / usunąć.

Na 90 Hz nie ma tego problemu i tak sobie ustaw. W grach FPS nie testowałem 60 Hz, ale w simach jest to widoczne.
Jest też mod, nie testowałem jednak jeszcze: https://forum.il2sturmovik.com/topic/55458-hp-reverb-60hz-refresh-rate-distorted-graphics/?tab=comments#comment-862436

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #535 dnia: Grudnia 11, 2019, 10:56:18 »
qcze to szkoda, ja mam IPD mierzone u optyka na poziomie 68 i dla mnie Reverb jest ok. FOV wydaje mi się na poziomie Odysseya Plusa. Ja przechodziłem z Large FOV w Pimaxie 5K+ czyli 170 stopni - więc powinienem założyć Reverb i od razu go odesłać bo jest taka tragedia. Ale jako, że ja używam gogle jedynie do symulatorów lotu - to od razu spakowałem Pimaxa 5K+. Nie wiem jak teraz będziesz się czuł zakładając inne gogle, bo nie da się odzobaczyć tej jakości obrazu bez SDE. Dla mnie inne gogle po Reverb są teraz rodzajem moskitiery na twarzy, FOV przestał mieć już takie znaczenie. Jakość wynagradza wszystko, latanie teraz stało się dużo bardziej przyjemne, immersja jest na innym poziomie. Kokpit wygląda fotorealistycznie - nigdy nie latało mi się na tak zadawalającym poziomie. Reverb to bez wątpienia dla mnie najlepsze gogle z jakimi miałem doczynienia. I to nie tak, że mam niskie wymagania bo wydaje mi się, że jest dokładnie na odwrót :) Czasami jak czytam te opinie jakie to zniekształcenia, zerowy sweet spot itp - to wydaje mi się, że ktoś pisze o innych goglach ;) Reverby są na prawdę fajne.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #536 dnia: Grudnia 11, 2019, 11:04:43 »
A ja Wam powiem, że mam IPD 64 (mierzone linijką, nie przez optyka) i dla mnie jest całkiem dobrze...

Jeśli dobrze to zmierzyłeś to musi być dobrze, bo Reverb jest zrobiony pod taki właśnie rozstaw. Dokładnie to chyba jest coś pomiędzy 63-64mm.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2019, 11:17:40 wysłana przez KosiMazaki »

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #537 dnia: Grudnia 11, 2019, 11:13:00 »
Reverb ma rozstaw 64mm, a regulacja programowa IPD jest w celu prawidłowego zeskalowania wielkości świata dla użytkowników z IPD od 59 do 67. Tak zaprojektowana została optyka Reverba. Ja przesuwając gogle bliżej środka soczewek nie zauważam żadnej różnicy patrząc jednym okiem, myślę że w zakresie 59-67 soczewki dają radę. Rozstaw oczu ma jedynie minimalne znaczenie dla FOV i ewentualnego widzenia krawędziowego. 
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2019, 13:29:02 wysłana przez KosiMazaki »
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #538 dnia: Grudnia 11, 2019, 11:22:17 »
Przytoczę wypowiedź Palmera Luckey'ego - gościa który zaprojektował Rift CV1.

Everyone who fits Cinderella’s shoe will get a perfect experience, anyone close will deal with minor eyestrain problems that impact their perception of VR at a mostly subconscious level. Everyone else is screwed, including me. Imagery is hard to fuse, details are blurry, distortion is wrong, mismatched pupil swim screws up VOR, and everything is at the wrong scale. “Software IPD adjustment” can solve that last bit, but not much else – it adjusts a single variable that happens to be related to IPD, but is not comparable in any way to an actual IPD adjustment mechanism.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #539 dnia: Grudnia 11, 2019, 11:35:03 »
Przy czym Palmer ma IPD grubo ponad 70, chyba nawet poza zakresem regulacji CV1.

2-3 mm różnicy względem optimum to nadal niewiele. Na tyle na ile pobawiłem się u Yoya, nie stwierdziłem żeby było gorzej niż w Rift S, który też nie ma regulacji. A mam IPD 67.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"