Autor Wątek: Midway (2019)  (Przeczytany 8810 razy)

qrdl_logos

• Gość
Odp: Midway (2019)
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 14, 2021, 12:16:14 »
Obejrzałem. Jezu jaki to denny film, nie ratuje go nawet to, że są samoloty.

I tutaj się Towarzyszu Rutkov mylicie. Ja wczoraj na płatnych mediach z wyboru oglądałem ten film, który ma jednego plusa dodatniego, który przysłania kilka plusów ujemnych. Nie ma nachalnych bab! Nie ma narzeczonej w kabinie, nie ma namiętnego szorowania drąga, ba! nawet nie ma warenek różnej maści, co to płaczą przy łóżku. Da się? Jeszcze jakby trochę zluzowali z płomiennymi eksplozjami wszystkiego i wszędzie, łącznie z samolotami, to dałoby się oglądać. Aha, nie ma co liczyć na jakiś wątek intelektualny, bo nie sądzę, żeby obecnie przeciętny widz ogarniał o co chodziło z wojną na Pacyfiku, choć trzeba przyznać, że w filmie pada, że idiotyczny wyczyn Dolittla kosztował 250 000 istnień ludzkich w cywilnych ofiarach z zemsty Japończyków.... Na pewno film wyżej oceniam niż Pearl Harbor z Jude Lovem, czy jak on tam miał.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 14, 2021, 12:25:01 »
Ja obejrzałem jakieś 20 minut, atak na Pearl Harbor, i na ten moment przerwa. Do przerwy jedyne co mnie dziwiło, to jakiś japoński głupek, co zrzucił torpedę próbując trafić okręt od dziobu, a nie w jego bok... Oczywiście wrócę do filmu. Obejrzę na raty. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 14, 2021, 12:27:37 »
Ja obejrzałem jakieś 20 minut, atak na Pearl Harbor, i na ten moment przerwa. Do przerwy jedyne co mnie dziwiło, to jakiś japoński głupek, co zrzucił torpedę próbując trafić okręt od dziobu, a nie w jego bok... Oczywiście wrócę do filmu. Obejrzę na raty. :)

A wiesz, że ja wczoraj zasnąłem 2x na tym filmie i musiałem przewijać. No niestety przyczepiać się można do wielu kwestii, ale jeszcze raz podkreślę, nie mam bab, a nawet nie ma czarnych, już za samo to należy się +.

« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 14, 2021, 12:34:52 »
Do przerwy jedyne co mnie dziwiło, to jakiś japoński głupek, co zrzucił torpedę próbując trafić okręt od dziobu, a nie w jego bok..
Japończycy tak zrzucali eskadra od dziobu i eskadra z boku, i jak to się skończyło dla "Force Z".
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 14, 2021, 13:21:30 »
Kicha ten film. Jedna z kluczowych bitew tego okresu, a film nudny jak flaki w oleju. Samoloty pod ostrzałem kręcą, zawadzają skrzydłem o fale... no po prostu petarda. Do tego ten filtr nałożony co oczy wypala. Zdecydowanie wolę starszą wersję. Oceny w recenzjach jak najbardziej słuszne.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 14, 2021, 13:38:45 »
Zdecydowanie wolę starszą wersję.

To przywaliłeś jak łysy grzywką w parapet  :evil:. Ja nawet w myślach nie połączyłem tych filmów. Obecne Midway najwyżej można porównać do PH, które jednak było gorsze. Tan film przynajmniej próbuje udawać wojenny, bo obecnie raczej robi się romansidła w estetyce wojennej.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 14, 2021, 13:55:56 »
O kant kuli ;). Co zrobić... porównując oba to na PH lepiej się bawiłem i doceniam, że chociaż im się chciało prawdziwe samoloty wyciągnąć i upodobnić. Stara "Bitwa o Midway" idealna nie jest, są tam swoje babole, ale i tak jest lepiej.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 14, 2021, 19:44:14 »
A widzieliście "Eternal Zero"? Oczywiście trudno ten film nazwać filmem wojennym, ale sceny wojenne nie przegięte i o wysokim poziomie, moim zdaniem.

« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 14, 2021, 20:14:46 »
Ja wczoraj na płatnych mediach z wyboru oglądałem ten film
Puszczone było już w tym roku iks do entej razy. Udało mi się oglądnąć jakieś 10 min. gdzieś na początku (po rajdzie Dollitla) i z pół godziny z końca. Zapychacz czasu antenowego. Oglądnąć można "na zaliczenie", klasykiem raczej nie zostanie.
A widzieliście "Eternal Zero"? Oczywiście trudno ten film nazwać filmem wojennym, ale sceny wojenne nie przegięte i o wysokim poziomie, moim zdaniem.
Podobne podejście do tematu jak w "Yamato". Po tak niewielkiej próbce, może nie powinno się generalizować, ale to chyba typowe refleksyjne/retrospektywne japońskie podejście (choć oczywiście mogę się mylić). Dawno, daaawno temu jeszcze w czasach videoodtwarzaczy był jeszcze jeden podobny. Polskie tłumaczenie tytułu "Pułk myśliwców "Zero" ".
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 14, 2021, 20:56:57 »
Obejrzałem za jednym razem, ale nie służy to wychowaniu w trzeźwości.
Doznania takie same jak przy "Zenku", tak tak, oglądałem, można to określić katowaniem się dla udowodnienia sobie i innym, że wytrzymam. Mogłem korzystać z dopingu procentowego, co przynosiło ulgę przy zarówno jednym i drugim... filmie, o ile można to tak nazwać.
W Midway najbardziej podobał mi się "atak kormoranów na ławicę ryb", dwie trzecie stada zanurkowało.
Po starcie z pokładu samoloty rwały niczym MiG-29 na sterydach.
Tyle mogę się czepić, bo reszta to... i tak dalej.

Jedyny plus: Nimitz był białym facetem, czy miałbym coś przeciwko, gdyby był czarny? Tak, zważywszy na fakty, miałbym.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 14, 2021, 20:59:43 »
Japończycy od dłuższego czasu robią firmy wojenne, które w pewien sposób oddają cześć ich imperialnym dziadkom i pradziadkom. ;)   A Eternal Zero był rzeczywiście niezły, choć nie oglądałem całego. To jest oglądałem do końca, ale przewijałem sceny z dzisiejszych czasów. ;)

https://www.filmweb.pl/film/Kamikaze-2013-660005
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 15, 2021, 22:11:13 »
Jeśli chodzi o motyw z Zerami, niezmiennie stoi mi przed oczami scena z "Imperium słońca" Spielberga.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 16, 2021, 07:35:48 »
Powiem szczerze, że z tego filmu to bardziej pamiętam Mustangi. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 16, 2021, 10:10:04 »
Powiem szczerze, że z tego filmu to bardziej pamiętam Mustangi. :)

Mustangi na Midway? :o
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 16, 2021, 11:08:38 »
Mustangi na Midway? :o
Chodziło raczej o Mustangi w "Imperium słońca" Spielberga. ;)