Autor Wątek: Patch 3.201 - wrażenia i opinie  (Przeczytany 8448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Patch 3.201 - wrażenia i opinie
« Odpowiedź #15 dnia: Października 02, 2019, 09:24:27 »
Wczoraj udało mi się dociągnąć pucza i miałem okazję, chociaż chwilę się pobawić, bo nie można tego nazwać lataniem. Póki co jest pozytywnie. Fajnie brzmią dźwięki, płynność gry jest zachowana, no i dzbanek wygląda obłędnie. Lightning też niczego sobie. No ale bez joya to nie zabawa, więc skończyło się na kręceniu lajtowych lotach po okręgu. Szkoda, że nie mam jak wskoczyć na serwer i dołączyć do zabawy z Wami ;).
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2019, 21:02:06 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #16 dnia: Października 02, 2019, 10:05:33 »
A mi się jakoś dziwnie latało, coś się zmieniło. Z widocznością coś skopali, cele znikały wraz z przybliżeniem zoom-u, całkiem jak w DCS-e, który jak wiadomo jest pod tym względem skopany... Z poradnika wynika, że w Bf 109 G-14 obroty silnika mogę trzymać na 1.7 ata przez max 10 min. Niestety udało mi się zatrzeć silnik  w czasie startu po 15s.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2019, 10:21:50 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #17 dnia: Października 02, 2019, 10:28:45 »
K4 i G14 są skopane. Nie działa chlodzenie. Też się wczoraj o tym przekonaliśmy boleśnie ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #18 dnia: Października 02, 2019, 10:34:43 »
Mi wczoraj raz wysiadł silnik w K4 przy starcie, ale to się zdarzało już wcześniej. Po prostu w tych maszynach z wyżyłowanymi silnikami nie można dać na maksa w palnik przy starcie. Podczas lotu też było ok, tylko, że b. często włącza się ostrzeżenia o spadku ciśnienia ładowania, czy jakoś tak. Tego wcześniej nie było.

« Odpowiedź #19 dnia: Października 02, 2019, 10:46:36 »
Odnośnie G-14 to tak już było. Przy starcie jak dasz od razu do dechy to po silniku. Mocy należy dodawać stopniowo i nie ma problemu.

« Odpowiedź #20 dnia: Października 02, 2019, 11:16:21 »
Przy starcie ok, ale na wepie powinna K-4 iść 10 minut. G-14 to samo. Silnik tam jednak leci po minucie takiego lotu. Brak info o załączeniu chłodzenia na technoczacie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #21 dnia: Października 02, 2019, 11:35:52 »
Widoczność kontaktów i rozpoznawalność sylwetek wyraźnie lepsza, a i ta nowa fizyczność również fajnie się sprawdza. Dla mnie problemem, nie wiem jak u innych, jest jednak wyraźny spadek liczby klatek w trybie multi.

Przeszedłem z balanced na high w ustawieniach grafiki, dodałem odbicia i AA i dalej w multi trzyma stabilnie  64fps poza lotniskami gdzie jest duży ruch. Bomba! Muszę jeszcze sprawdzić, czy SS da się bardziej podnieść (obecnie jadę na Steam 60% i RQ W Pitool na 1) oraz dać  high fov zamiast normal. Ludziska piszą, że podobno to wszystko też da radę udźwignąć. Poza tym, że zoom chwilowo jest zwalony to świetna wiadomość. Swoją drogą ciekawe ile im zajmie naprawa zoomu. DCS  ma ten sam problem i nie naprawili tego od pół roku co najmniej... :D

Na karcie MSI GeForce GTX 1060 6GB mam ustawione całość na Ultra :

Limit fps'ów ustawiony na 60 (synchronizacja pionowa) - wszystko chodzi płynnie, bez zaciachów.
Wczoraj polataliśmy trochę z OPS i chłopaki mówili, ze coś im tnie czasami. O tyle dziwne, ze mają lepsze karty niż ja.

Widoczność kontaktów z daleka jest lepsza, widac ładnie kropeczki, ale ... przy zoomowaniu gubiłem kontakt i dopiero jak podleciał bliżej pojawiał się znowu. Mapa Kubania jest bardziej kontrastowa, wszystko widać wyraźniej. Na innych mapach nie latałem, polatałem trochę na Rheinland, ale tak jak pisałem pierwsze odczucia mam mieszane.
Blackouty są bardzo fajnie zrobione, obraz robi się czarno-biały i  wtedy trzeba po prostu odpuścić. Pytanie czy piloci spitów i bylejaków odczują to w taki sposób jak ja latając w A8 :-P

K4 i G14 są skopane. Nie działa chlodzenie. Też się wczoraj o tym przekonaliśmy boleśnie ;)

Latałem wczoraj na K4 bez problemu. Kluczem jest ustawienie manualnego chłodzenia, a jeżeli już latacie na automacie - to proponowałbym używanie maksymalnego zakresu ATA powyżej 6 tys metrów.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Października 02, 2019, 11:48:26 »
Na karcie MSI GeForce GTX 1060 6GB mam ustawione całość na Ultra :
...
Limit fps'ów ustawiony na 60 (synchronizacja pionowa) - wszystko chodzi płynnie, bez zaciachów.
Wczoraj polataliśmy trochę z OPS i chłopaki mówili, ze coś im tnie czasami. O tyle dziwne, ze mają lepsze karty niż ja.

Problem jest dość dziwny i praktycznie występuję na ustawieniach najwyższych jak i średnich, niskich (4k). Najbardziej jest dokuczliwy w grze wieloosobowej i objawia się przycinkami, które - co dość ciekawe - nie powodują spadku fpsów. Są to freezy, które pojawiają się jeśli w polu widzenia są samoloty innych graczy, tak jakby gra na coś czekała.... Im bliżej i więcej samolotów, tym bardziej zamraża grę. Przed obecną wersją gry tego problemu nie zauważałem, teraz wrócił. Co do konfiguracji mojego kompa, to nie będę pisał, bo znowu wyjdzie, że się chwalę, ale mam podobnego do Redaktora  :evil:.
Tak więc o ile zabawki są super, to przyjemność z gry skutecznie mi psuje rzeczona przypadłość.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #23 dnia: Października 02, 2019, 12:33:18 »
Problem jest dość dziwny i praktycznie występuję na ustawieniach najwyższych jak i średnich, niskich (4k). Najbardziej jest dokuczliwy w grze wieloosobowej i objawia się przycinkami, które - co dość ciekawe - nie powodują spadku fpsów. Są to freezy, które pojawiają się jeśli w polu widzenia są samoloty innych graczy, tak jakby gra na coś czekała.... Im bliżej i więcej samolotów, tym bardziej zamraża grę. Przed obecną wersją gry tego problemu nie zauważałem, teraz wrócił. Co do konfiguracji mojego kompa, to nie będę pisał, bo znowu wyjdzie, że się chwalę, ale mam podobnego do Redaktora  :evil:.
Tak więc o ile zabawki są super, to przyjemność z gry skutecznie mi psuje rzeczona przypadłość.

Tako rzecze,
Zaratustra

Tak sobie teraz myślę, że to może być spowodowane skinami. Masz może włączone "skin download" i przy bliskim spotkaniu kilku samolotów gra wczytuje (lub próbuje wczytać) skiny.

Ramm.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #24 dnia: Października 02, 2019, 12:37:05 »
Ramm. Zauważ, że masz powyłączane wszystkie "mocożerne" opcje: AA, shadows quality. Dlatego masz dobrą wydajność i cele zauważasz dość szybko (brak AA).

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #25 dnia: Października 02, 2019, 13:36:02 »
Ramm. Zauważ, że masz powyłączane wszystkie "mocożerne" opcje: AA, shadows quality. Dlatego masz dobrą wydajność i cele zauważasz dość szybko (brak AA). 

Tak sobie myślę, że gdybym latał w MS Flight Simulator to miałbym włączone wszystkie opcje, bo po prostu ładniej by to wyglądało ;-)
Ale tutaj liczy się (wg. mnie) bardziej to, żeby kogoś wcześniej zobaczyć.
Bo później czy się będę palił w rozdziałce 2k,  z wygładzaniem krawędzi na maksa i cieniami płomieni na masce silnika nie będzie miało znaczenia :-P 

Moje ustawienia są swoistym kompromisem pomiędzy tym, aby coś dobrze widzieć i jednocześnie aby niższa jakość grafiki za bardzo nie przeszkadzała w grze.
Bo można ustawić wszystko za max i rozdziałkę 1024×768 :-D

Ramm.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #26 dnia: Października 02, 2019, 15:12:09 »
Tak, tak. Ale np. ja, i sądzę, że jeszcze by się kilku znalazło, lubię jak działa i pięknie wygląda. Jasne, że np. w DCSie można to wszystko powyłączać i będzie zajefajnie gra hulać, ale żygawicznie wyglądać. Nie wytrzymał bym.
Tu dyskusja m. in. o widoczności i co zrobić żeby było git.
https://forum.il2sturmovik.com/topic/54221-game-version-3201-discussion-rhineland-and-arras-maps-tempest-mkv-p-51d-15-p-38j-25/page/12/?ct=1570022061

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Października 02, 2019, 15:19:04 »
Już dawno na forum było ustalone, że jedni latają dla grafiki (wody), drudzy dla wyników ;). Pamiętacie czasy jak w Quake'u podmieniało się na czerwone i zielone modele? Na pewnym poziomie nie wypadało grac inaczej. Ramm jest na takim poziomie. Już samo wypowiedzenie "Rammjager" na global chacie powoduje, że sypią się CTRL+E, bo każdy chce zobaczyć "enemy planes on the map"... że tak to ujmę :P.

Nie ma co kruszyć kopi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #28 dnia: Października 02, 2019, 15:27:01 »
Faktycznie prawda jest taka, że wczoraj obczajając nowe zabawki strasznie spadałem. Namieszałem w ustawieniach grafiki co skutecznie spowodowało, że prawie nikogo nie mogłem wypatrzeć. Dziś jest dużo lepiej z widocznością, czasami jeden/dwa parametry może spowodować problem.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Października 02, 2019, 16:07:20 »

Bo później czy się będę palił w rozdziałce 2k,  z wygładzaniem krawędzi na maksa i cieniami płomieni na masce silnika nie będzie miało znaczenia :-P 

Ramm.

Przy 2k w zasadzie już można olać AA, albo jakieś najniższe wartości ustawić.