Odnośnie tej nowej widoczności.
Serwery zaczęły się dzielić na te które używają tej nowej, tzw. "alternate" i na te które używają starej, czyli "expert".
Latam ostatnio na "KOTA Serwer", który używa tej o nazwie "expert".
I po paru dniach latania na ustawieniach "expert" (które jak myślałem, były ustawieniami starymi "z przed" łatki), stwierdzam, że to zupełnie nowe ustawienia widoczności.
Przede wszystkim bardzo dużo zależy od samej mapy, pory roku i... i czasu na serwerze

Na zimowym Stalingradzie widoczność w okolicach godziny 12.
-tej jest zerowa jak dla mnie. Z daleka nie widać nic, na tle nieba jak gość nie ciągnie contraila jest po prostu niewidoczny. Zobaczyć kogoś na tle ziemi - loteria. Kiedyś z dosyć daleka można było wyłapać kontakty, teraz trzeba używać maksymalnego zooma żeby cokolwiek dojrzeć. Ale tym samym zawężamy sobie strasznie pole widzenia i często jest tak, że widzimy jednego - a trzech za nim - już nie

. Mało tego, teraz jest tak, ze na zoomie widzimy kontakt (nie możemy stwierdzić co to jest nawet) - po powrocie do normalnego widoku - już go nie ma. Niby to jest normalne(na zoomie jest, bez niego nic nie widać), ale to jest zupełnie inaczej niż było przed łatką. Przed łatką na zwykłym widoku widziało się kontakt, a na zoomie- co to jest.
Na mapie Kubania, po godzinie 16.
-ej mając słońce za plecami widać wszystko pięknie jak na dłoni nawet z paru kilometrów. Nie wiem jak na innych mapach, ale moim zdaniem wszystko zależy od położenia słońca i naszej pozycji względem niego. Najlepiej latać w tedy kiedy słońce jest w miarę nisko nad horyzontem (rano i popołudniu), a unikać latania w południe

No i mieć zawsze słońce za plecami

Latanie teraz czymkolwiek po ciemnej stronie mocy jest sadomasochistyczne ze względu na "zaciemnienie". Tylko po prostej, bo każdy skręt to "ciemność widzę". Po prostej i tylko tylko lekko się wznosząc, bo szybkie wyprowadzenie z nurka daje ten sam efekt. Każdy, ale to KAŻDY aliancki samolot (nawet ten teoretycznie mniej zwrotny niż foka czy mietek) po dwóch manewrach unikowych jest w pozycji do ataku. Ciekaw jestem bardzo jak będą się zachowywały parchy i bylejaki w ciasnych skrętach na dużej prędkości...
Ramm.