Autor Wątek: Patch 3.201 - wrażenia i opinie  (Przeczytany 8438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Patch 3.201 - wrażenia i opinie
« Odpowiedź #75 dnia: Października 12, 2019, 11:18:32 »
Wczoraj polatałem chwilę na Berlodze. Widok ustawiony był na dalekie widzenie. Masakra, kompletnie nie można ocenić odległości. Latałem K4, silnik padał za każdym razem b. szybko, o wiele szybciej niż przed paczem. Udało mi się ubić dwa Kucyki i Tempesta ale wyłącznie z zaskoczenia. Kręcenie czegokolwiek z dobrym pilotem Tempesta mija się z celem, jesteś trupem już na wejściu.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #76 dnia: Października 12, 2019, 13:34:24 »
Kręcenie czegokolwiek z dobrym pilotem Tempesta mija się z celem, jesteś trupem już na wejściu.

Dokładnie, a na dodatek powiem, że to samo (a nawet gorzej) jest z pilotami kucyków i P-38.
Tylko z zaskoczenia. Jak już wdajesz się w walkę - nie żyjesz. I nie mówię tu o sytuacji kiedy przylatuje do pomocy stado kolegów na innych konikach, tylko o walce 1:1. Nadmuchiwane spodnie dają taką przewagę, że o manewrach defensywnych można na spokojnie zapomnieć. Wczoraj zaatakowany konik wywrotem pomknął na dół, po chwili miałem go za sobą, próbowałem jakiś skrętów bez prędkości, żeby przestrzelił, ale od razu czarny ekran, a za mną jak po sznurku. I gleba ;-)
A ucieczka po prostej nic nie daje, bo konik załadowany paliwem w ilości 30%, "150 oktane fuel" i 4x0,50 dogania wszystko (nawet 262...)

Latałem K4, silnik padał za każdym razem b. szybko, o wiele szybciej niż przed paczem.

Nie wiem lipas co robisz źle, ale tylko raz udało mi się uszkodzić silnik w K4 - i to tylko przy starcie.
Na otwartych radiatorach (20-30% zimą, 40-55% lato) - latam na 82% mocy cały czas. Moc bojowa (100% mocy) i emergency -1 minuta max. Procent otwarcia radiatorów zależy również od wysokości, ale chyba nieb będę ojca uczył dzieci robić... :D

Wczoraj polatałem chwilę na Berlodze. Widok ustawiony był na dalekie widzenie. Masakra, kompletnie nie można ocenić odległości.

Po wczorajszych lotach na starych ustawieniach zooma mam mieszane uczucia...
Z jedne strony stare ustawienia dają szansę na latanie bardziej "niewidzialne"(podejście do celu, ukrycie się wysoko lub nisko), to nowe ustawienia dają możliwość szybszego zobaczenia kogoś z daleka i zaplanowania jakiejś taktyki do walki. Szczególnie, że z bliska wszystko wygląda tak samo.

Myślę też, że spadki wydajności u niektórych (min u mnie) spowodowane były właśnie tym nowym zoomem. Karta wyświetlała dużo więcej niż musiała wcześniej i stąd spadki fps'ów. Dodatkowo w ostatnim dev_diary coś wspomnieli o chmurach i u mnie po obniżeniu ich detali o stopień w dół fps skoczyły do poprzedniego poziomu (z 42-29 do 59-60).

This time we found a way to implement a significant optimization to part of the graphics engine that is responsible for displaying the clouds. In addition to a significant increase in FPS on existing cloud settings, this allowed us to add an additional setting for the cloud quality called "Extreme". This option is named so because it combines somewhat increased performance with a significant reduction of the “boiling” clouds effect which appears when looking sideways from the direction of movement. We have also significantly increased the clarity of cloud shapes and boundaries. Our clouds always looked nice on the high settings, but with the addition of this new option their visual quality and realism has significantly increased

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2019, 13:37:12 wysłana przez KosiMazaki »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #77 dnia: Października 12, 2019, 14:40:16 »
Ale przeca te chmurki to dopiero następnym razem mają naprawić bo teraz je skopali i się "kapnęli". U mnie teraz max ustawienie jakie można wybrać dla nich to "High"... nie ma jeszcze możliwości ustawienia na "Extreme".

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #78 dnia: Października 12, 2019, 15:20:03 »
Problem w tym że nie używam manualnego sterowania chłodnic w meśkach. Może trzeba zacząć.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #79 dnia: Października 12, 2019, 15:30:08 »
Ale przeca te chmurki to dopiero następnym razem mają naprawić bo teraz je skopali i się "kapnęli". U mnie teraz max ustawienie jakie można wybrać dla nich to "High"... nie ma jeszcze możliwości ustawienia na "Extreme".

Mam wrażenie, że to "extreme" będzie teraźniejsze "high".
Po głównym patchu nie maiłem spadku fps'ów tylko po tych dwóch późniejszych małych łatkach.
Niczego nie zmieniałem do tego dev_diary, potem zmniejszyłem chmury "w dół" i fps"y wróciły na swoje miejsce.
Wniosek - chmury. Coś w nich pozmieniali nie dając dodatkowej opcji w setupie grafy.
Poprawią to dopiero teraz... chyba ;-)

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2019, 17:24:11 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #80 dnia: Października 12, 2019, 17:01:47 »
U mnie nie ma najmniejszych problemów z FPS'ami, oczywiście jak tylko wróciłem do wcześniejszych ustawień grafiki sprzed patch'y.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #81 dnia: Października 12, 2019, 21:06:54 »
Na forum il2 (w temacie dotyczącym KOTA Server) znalazłem takie coś:
What I meant is, in short:
- Very close range spotting didnt change
- BUT: Since you can spot targets from much farther away, you can keep track of them until they are actually close, develop SA of friends/foes in the area

Before it was like that: You saw a contact over ground from say 8 km away (if youre lucky). You just saw that one plane. You decide to dive on him, turns out theres a whole enemy armada there, you get shot by planes you never saw even you were observing the situation from above.
With the new spotting this changed. You can see all the planes BEFORE you make the decision to engage and can actually think about this decision with all variables clearly presented to you on screen "upfront".

Ten post dobrze oddaje dwie sytuacje odnośnie widoczności jakie mamy teraz.
Obie dosyć złe w niektórych aspektach, w innych - dobre.
Mam nadzieję, że to wypośrodkują. ;-)

Ramm.

« Odpowiedź #82 dnia: Października 13, 2019, 00:08:37 »
Tylko czemu coś wyśrodkowywać? Nie mogą tego ogarnąć aby było realistycznie? W końcu pretendują do miana symulatora.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #83 dnia: Października 13, 2019, 09:59:44 »
Tylko czemu coś wyśrodkowywać? Nie mogą tego ogarnąć aby było realistycznie? W końcu pretendują do miana symulatora.

To wypośrodkowanie będzie właśnie najbardziej realistyczne moim zdaniem. Widoczność na tle ziemi powinna być lepsza niż ta na tle nieba, a tak było po łatce. Tyle tylko, że skalowanie widoczności (na dużej odległości) było złe i odległość widoczności kontaktów była za duża.

Ramm.

« Odpowiedź #84 dnia: Października 13, 2019, 11:09:53 »
No ok, ale w wątku o tej widoczności ktoś wrzucał krzywe widoczności, od odległości, wilgotności, zachmurzenia itp. Dla chcących jest pewnie o wiele więcej materiałów naukowych, na podstawie których można by to zrobić akuratnie. Do tego dochodzą refleksy od słońca. Myślę, że ich engine pozwala na takie modelowanie. Jasne, można wszystko tuningować, ale trochę tego nie rozumiem. Jeśli wprowadzą dobre algorytmy to wszystko powinno grać, ewentualnie małe korekty potem. No dobra szkoda czasu, niech tam sobie kombinują.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #85 dnia: Października 13, 2019, 13:15:24 »
Wbrew pozorom nie jest to takie proste chyba. Wystarczy przykład DCSa, gdzie widoczność od lat jest skopana, dlatego latanie tam w WWII nie ma sensu. Nawet latanie F-86 vs MiG-15 jest problematyczne z tego powodu. Ale np. w takim zapomnianym CloD czy RoF jest to całkiem dobrze odwzorowane. W CloD dodatkowo b. fajnie odwzorowali refleksy od oszklenia kabin.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #86 dnia: Października 16, 2019, 08:36:44 »
Odnośnie tej nowej widoczności.

Serwery zaczęły się dzielić na te które używają tej nowej, tzw. "alternate" i na te które używają starej, czyli "expert".
Latam ostatnio na "KOTA Serwer", który używa tej o nazwie "expert".
I po paru dniach latania na ustawieniach "expert" (które jak myślałem, były ustawieniami starymi "z przed" łatki), stwierdzam, że to zupełnie nowe ustawienia widoczności.
Przede wszystkim bardzo dużo zależy od samej mapy, pory roku i... i czasu na serwerze ;-)  Na zimowym Stalingradzie widoczność w okolicach godziny 12.-tej jest zerowa jak dla mnie. Z daleka nie widać nic, na tle nieba jak gość nie ciągnie contraila jest po prostu niewidoczny. Zobaczyć kogoś na tle ziemi - loteria. Kiedyś z dosyć daleka można było wyłapać kontakty, teraz trzeba używać maksymalnego zooma żeby cokolwiek dojrzeć. Ale tym samym zawężamy sobie strasznie pole widzenia i często jest tak, że widzimy jednego - a trzech za nim - już nie ;-). Mało tego, teraz jest tak, ze na zoomie widzimy kontakt (nie możemy stwierdzić co to jest nawet) - po powrocie do normalnego widoku - już go nie ma. Niby to jest normalne(na zoomie jest, bez niego nic nie widać), ale to jest zupełnie inaczej niż było przed łatką. Przed łatką na zwykłym widoku widziało się kontakt, a na zoomie- co to jest.
Na mapie Kubania, po godzinie 16.-ej mając słońce za plecami widać wszystko pięknie jak na dłoni nawet z paru kilometrów. Nie wiem jak na innych mapach, ale moim zdaniem wszystko zależy od położenia słońca i naszej pozycji względem niego. Najlepiej latać w tedy kiedy słońce jest w miarę nisko nad horyzontem (rano i popołudniu), a unikać latania w południe ;-) No i mieć zawsze słońce za plecami :D

Latanie teraz czymkolwiek po ciemnej stronie mocy jest sadomasochistyczne ze względu na "zaciemnienie". Tylko po prostej, bo każdy skręt to "ciemność widzę". Po prostej i tylko tylko lekko się wznosząc, bo szybkie wyprowadzenie z nurka daje ten sam efekt. Każdy, ale to KAŻDY aliancki samolot (nawet ten teoretycznie mniej zwrotny niż foka czy mietek) po dwóch manewrach unikowych jest w pozycji do ataku. Ciekaw jestem bardzo jak będą się zachowywały parchy i bylejaki w ciasnych skrętach na dużej prędkości...

Ramm.

« Ostatnia zmiana: Października 16, 2019, 08:55:13 wysłana przez KosiMazaki »

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Października 16, 2019, 09:35:33 »
Ja mam tylko jeden problem z ostatnim updatem: że jak latam Mustangiem to nie latam Lightingiem, a jak latam Lightingiem to nie mam orczyka.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #88 dnia: Października 16, 2019, 09:44:18 »
Ustawienie "expert" wcale nie musi oznaczać, że widoczność jest po staremu, tak sądzę.

« Odpowiedź #89 dnia: Października 16, 2019, 16:02:29 »
To nawet fajnie z tą nową widocznością jest, bo dodaje realizmu tzn. nasze położenie względem słońca teraz ma znaczenie. Ma czy nie?? Zoom oczywista oczywiście jest skopany.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2019, 20:07:34 wysłana przez KosiMazaki »