Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 15, 2020, 14:51:26 »
Tutaj koleś wyjaśnia o co chodzi z tą rozdzielczością i korekcją dystorsji. Zastanawia mnie tylko dlaczego WMR wyświetla natywną rozdzielczość a SteamVR ją podbija? Pomijam już fakt że ta korekcja geometri działa tak sobie. Przy ruszaniu głową widać że krawędzie obiektów 3D lekko pływają.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 15, 2020, 15:06:09 »
Dla mnie to tam bug, że świeżynka. Jak wyszedł G1 też były jaja, chyba nawet w druga stronę. Default dawał 64% czy jakoś tak, trzeba było podbijać do 200%, żeby w Steam było to 2160p, czyli późniejsze 100% po kilku aktualizacjach. Już nikt tego nie pamięta?
Do wiosny to ogarną ;).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2020, 17:56:53 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 18, 2020, 10:06:44 »
Od kilku dni mam G1 i pojawił się taki problem: kontrolery działają w wirtualnych pokojach ale przestają po uruchomieniu jakiejkolwiek gry - nie da się nimi nic zrobić (poza włączeniem menu Windowsa). Próbowałem zmieniać profile, aktualizowałem soft i Windę - bez efektu. Jakieś pomysły?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 18, 2020, 10:20:04 »
Od kilku dni mam G1 i pojawił się taki problem: kontrolery działają w wirtualnych pokojach ale przestają po uruchomieniu jakiejkolwiek gry - nie da się nimi nic zrobić (poza włączeniem menu Windowsa). Próbowałem zmieniać profile, aktualizowałem soft i Windę - bez efektu. Jakieś pomysły?

Jaka gra? Nie każda wspiera kontrolery (np. tam gdzie jest myszka). Może też gra znajduje Ci jakiegoś pada i się przełącza? Chociaż mi działa w każdym, nawet odkryłem w tym tyg. że działa z DCS, wtedy kontroler zmienia się w łapę i zgina kciuk nawet (ale wywaliło mi mysz wtedy, jej nie widać).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 18, 2020, 12:28:51 »
Jaka gra? Nie każda wspiera kontrolery (np. tam gdzie jest myszka). Może też gra znajduje Ci jakiegoś pada i się przełącza? Chociaż mi działa w każdym, nawet odkryłem w tym tyg. że działa z DCS, wtedy kontroler zmienia się w łapę i zgina kciuk nawet (ale wywaliło mi mysz wtedy, jej nie widać).

Mało tego, można złapać wirtualnego joya, przepustnicę i nimi sterować :D

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 18, 2020, 14:11:57 »
odkryłem w tym tyg. że działa z DCS, wtedy kontroler zmienia się w łapę i zgina kciuk nawet (ale wywaliło mi mysz wtedy, jej nie widać).

Jak ten efekt włączyć?

« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 18, 2020, 15:01:51 »
Jak ten efekt włączyć?

Ustawienia, zakładka VR i tam jest opcja: Use hand controllers.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 18, 2020, 15:17:30 »
Sprawdzę. Co do kontrolerów - wygląda na to, że nie działały bo np. w Squadrons ich nie obsługuje.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 18, 2020, 18:03:40 »
Sprawdzę. Co do kontrolerów - wygląda na to, że nie działały bo np. w Squadrons ich nie obsługuje.

Tak, tam nie działają, tylko myszką i joy i ew. pad.

www.yoyosims.pl

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 23, 2020, 00:01:13 »
Jaka można wyłączyć muzykę w WMR, mam ją nawet podczas gry. Mam duże problemy z obsługą programów WMR i SVR. Głównie z powodu braku  myszki, w Steam room muszę działać kontrolerem. Ciągle muszę ściągać gogle i coś tam przełączać. Najczęściej kalibrację gogli, zdarza mi się, że wchodząc do gry widok mi się przesunie lekko w którąś ze stron i dupa, w Iłku muszę wyjść z gry, by w SVR robić kalibrację. Raz kombinowałem w WMR z poziomem podłogi i potem siedziałem w samolocie jak na dwóch poduszkach. Czy to normalne was, że możecie się wychylić w bok i ponad w samolotach z kabiną? Czy w SVR kalibracja gogli powoduje, że widok jest na poziomie podłogi?
Dzięki panowie z góry z odpowiedzi.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 23, 2020, 03:35:09 »
Ciągle muszę ściągać gogle i coś tam przełączać. Najczęściej kalibrację gogli, zdarza mi się, że wchodząc do gry widok mi się przesunie lekko w którąś ze stron i dupa, w Iłku muszę wyjść z gry, by w SVR robić kalibrację. Raz kombinowałem w WMR z poziomem podłogi i potem siedziałem w samolocie jak na dwóch poduszkach.
A przypisałeś sobie klawisz do resetu widoku w VR? Czytam to co piszesz i wszystko wskazuje na to, że nie. Bez tego nie da się używać VR, tak samo zresztą jak TrackIRa.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 23, 2020, 08:53:27 »
Każda szanująca się gra ma skrót klawiszowy do resetu widoku.

A opcje w steam VR można też zmieniać na pulpicie, alt-tab z gry i działamy myszką.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 23, 2020, 09:37:04 »
A przypisałeś sobie klawisz do resetu widoku w VR? Czytam to co piszesz i wszystko wskazuje na to, że nie. Bez tego nie da się używać VR, tak samo zresztą jak TrackIRa.
Dzięki za odpowiedzi. Przypisałem reset widoku, ale coś przestał działać, tzn działał w 3DOF i obawiałem się, że 6DOF nie będzie działał ale widocznie coś się popsuło, przypiszę jeszcze raz.
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić lub wskazać wprost na obrazku miejsce ustawienia reprojekcji i w jakim to jest programie?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 23, 2020, 10:13:55 »
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić lub wskazać wprost na obrazku miejsce ustawienia reprojekcji i w jakim to jest programie?

Tutaj masz np. post wraz z linkami i screenami już pod linkiem, zerknij: http://il2forum.pl/index.php?topic=19486.msg398262#msg398262.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2020, 12:46:19 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

Online rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 23, 2020, 10:27:39 »
Hehehe... Czytałem go ze trzy razy, ale słabo rozumiem
Przeczytaj kolejny. Dzięki.