Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 23, 2020, 10:37:06 »
A właściwie na czym polega reprojekcja?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 23, 2020, 10:39:21 »
Zerknij zatem na ten post, tu są moje ustawienia dla P3D co prawda, ale pokazują każdą opcję jak ustawić w SteamVR i WMR w obrazie 3D: https://www.avsim.com/forums/topic/588163-p3dv51-and-vr/page/13/?tab=comments#comment-4434828 . Przy Reverb możesz dać rozdzielczość miedzy 2160 - 2550, w zależności jak Ci działa system. W StemaVR albo Wygładzanie ruchy Włączony (auto), albo Wymuszony (w zależności od własnych preferencji i działania gra tzn. ile generuje FPS). W sumie pytań o to samo zaczyna być dość dużo i są tu powtarzające się, może się wezmę i napiszę jakiś poradnik na www.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 23, 2020, 10:54:50 »
Dzięki. Może dziś wieczorem uda mi się sprawdzić.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 23, 2020, 23:46:52 »
Dzięki YoYek, jestem już prawie w domu. Prawie, bo nie mam Il2 na Steam, więc nie mogę dokonać w SVR żadnych ustawień do tej gry. Dobrze rozumiem? Dodałem sobie go do biblioteki gier i zaznaczyłem nawet by pokazał w zestawie VR ale nadal go nie widać w tej bibliotece, choć oczywiście poprzez Steam go mogę uruchomić. Problem więc w tym, że nie wiem jak skutecznie dodać grę kupioną poza Steam, by było ją widać w ustawieniach VR i czy jest to w ogóle możliwe. Taka sama sprawa jest z dodaniem Star Wars Squadrons.

Edyta.
Udało się, mogę wszystko ustawiać. Teraz już tylko zabawa z optymalnymi ustawieniami.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2020, 23:52:51 wysłana przez rutkov »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 23, 2020, 23:57:11 »
Nic nie musisz dodawać na Steam, Steam VR i WMR pracują z każdym tytułem, który nie jest z danych platform. Też mam Iłka czy DCS bezpośrednio.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 23, 2020, 23:58:14 »
Musisz odróżnić Steam od SteamVR. Ze SteamVR mogą korzystać  też aplikacje VR z poza steam. Nie musisz ich linkować na siłę do Steam.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 24, 2020, 00:53:29 »
Dodałem i jest, nie ma co drążyć tematu bo wszystko działa ;-). Mnożnik rozdzielczości ustawiłem na 173 i wszystko działa ok, wygląda jak bym mógł jeszcze go zwiększyć, ale też nie widzę by to coś dawało. Ostatnią rzeczą która mnie męczy to kalibracja widoku. Albo jestem za nisko, albo za wysoko. Raz gra mi się uruchomiła tak, że byłem w pozycji torpedy podczepionej pod samolot :-). Niestety przypisanie klawisza do centrowania widoku w Ile nie działa, ustawiałem ze trzy razy i nic, żadnych efektów. Wciąż mogę w zamkniętej kabinie lekko wychylić się poza nią na boki i do góry.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 24, 2020, 08:53:08 »
Blokada wychylenia poza kabinę w Iłku jest zdaje się w opcjach realizmu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 24, 2020, 09:00:10 »
Przypisałeś pewnie nie ten przycisk, jest centrowanie dla widoku 2D i inne dla VR z tego co pamiętam.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 24, 2020, 23:21:40 »
Blokada wychylenia poza kabinę w Iłku jest zdaje się w opcjach realizmu.

Jest, ale większość serwerów ma tą opcję włączoną więc lepiej się przyzwyczaić.

« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 03, 2021, 21:14:19 »
Ameryki pewnie nie odkryję, ale w lataniu w VR najbardziej drażni konieczność sięgania do klawiatury aby np.: włączyć radio i porozumieć się z ATC, czy tankerem. Znalazłem przypadkiem filmik w którym jest wytłumaczone łopatologicznie jak ustawić Voice Attack tak, aby rozumiał polskie wyrazy i wykonywał odpowiednie akcje w DCS.
https://www.youtube.com/watch?v=G83k8C0BMCQ

Myślę, że warto chwilę pokonfigurować program, aby potem nie musieć tyle machać myszką w VR.

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2021, 21:30:47 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 03, 2021, 21:59:46 »
Albo podpiąć wszystko co się da do kontrolerów. Jak zliczyłem mam wokół siebie 102 przyciski, a mówię tylko o Warthog plus MFD Cougar, do VR z tego najczęściej korzystam :). Klawiatury nie dotykam wcale.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 03, 2021, 22:04:00 »
Musisz odróżnić Steam od SteamVR. Ze SteamVR mogą korzystać  też aplikacje VR z poza steam. Nie musisz ich linkować na siłę do Steam.

Rozumiem, że SteamVR to najpopularniejsza zewnętrzna biblioteka z supportem do VR. Jak widzę w launcherze od Epic'a jest opcja odpalania niektórych gier z VR. Myślicie, że Epic też zawiera tę bibliotekę Steam'a?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 03, 2021, 23:45:38 »
Nie Epic tylko same gry muszą mieć openvr_api.dll. Dzięki tej bibliotece opdala się SteamVR.

« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 06, 2021, 19:37:52 »
Zna ktoś narzędzie monitorujące wydajność w VR które nie wymaga steamVR? Próbowałem OpenXR Dev Tool ale okienko pojawia się na krawędzi FOVa w lewym górnym rogu i ciężko cokolwiek przeczytać.