Opis modelu symulującego przepustnicę.
Istotne elementy modelu to oś na której jest osadzony element z magnesami, ramię dźwigni przepustnicy z zaznaczonym kątem przesuwu (około 70 stopni), czujnik pola magnetycznego oraz kontroler MMJoy2. Oś ma średnicę 10 mm, dla testów to wystarczy. Faktyczny wymiar średnicy to 30 mm (ciemne pole) na elemencie z magnesami. Element z magnesami nazwijmy go umownie obejmą jest wykonany z MDF 8 mm. Magnesy z którymi robiłem testy to 7x7x3 5 szt oraz 10x10x2 też 5 szt.
Problemy.
Model a dokładniej obejmę z magnesami wykonałem na podstawie zdjęcia. Nie miałem pojęcia jakie magnesy zastosował autor tego modu, dlatego popełniłem na samym początku kilka błędów. Błąd polegał na tym, że przykleiłem do obejmy magnesy obok siebie ale źle umieszczone, dlatego pole magnetyczne poszczególnych magnesów nie było prawidłowo skierowane. Po umieszczeniu prawidłowym magnesów było ok, ale musiałem wykonać w obejmie otwór aby je tam umieść.
Pomiary.
Umieszczając prawidłowo magnesy zmniejszyłem pole zakresu działania na czujnik magnetyczny. Zakres wynosi 5x3 czyli 14 mm. Zakres ruchu ramienia dźwigni to 70 stopni co daje na obręczy potrzebny zakres działania na czujnik około 25 mm. Próbowałem połączyć szeregowo 5 magnesów 7x7x3 z 5 magnesami 10x10x2, ale miałem na przejściu większych magnesów na mniejsze skok napięcia. Musiałem z tego zrezygnować i wykonałem testy w układzie 5 magnesów 7x7x3 połączonych szeregowo.
Pomiary wykonałem w układzie z zasilaczem 4.5 V, później już w układzie docelowym z MMJoy2. Zarówno napięcia jak i charakterystyka jest liniowa. Jedyny mankament to zawężenie zakresu ruchu ramienia dźwigni. Jest to związane z wymiarami magnesów. Pełny zakres dla magnesów to około 25 mm co daje dwie możliwości zastosowania magnesów albo 5x5x5 5 sztuk albo 7x7x3 8 sztuk. W związku z czym muszę jeszcze raz zamówić magnesy.
Wnioski.
Wykonane testy rokują pozytywne wykonanie prototypu dla opcji czujnika analogowego w pełnym zakresie napięcia. Kolejny etap to testy z czujnikiem cyfrowym, który powinien dojść w połowie stycznia.
Na koniec prośba do kolegów dotycząca tzw. obejmy z magnesami. Ja to robię w MDF 8 mm, ale dla prototypu warto wykonać z czegoś innego. Na zdjęciu autora modu jest możliwość dociśnięcia obejmy do rury z tworzywa (zakończenie ramienia przepustnicy u mnie w modelu jest oś 10 mm). Element gdzie jest czujnik będzie łatwiej wykonać. Nie mam odpowiednich narzędzi do wykonania wspomnianej obręczy jeśli jest jakiś pomysł to chętnie skorzystam.
Na zdjęciu mod 3 widać złe położenie magnesów. Na zdjęciu mod test 0 widać dwa zestawy magnesów 7x7x3 oraz 10x10x2. W tym układzie też była nieliniowość przy przejściu z jednego na drugi zestaw. Pomiary prawidłowe otrzymałem dla zestawu 5 magnesów 7x7x3 połączonych szeregowo tak jak na zdjęciu mod test 1.
Na zdjęciu Thr Kit 2 jest pokazany oryginał modu, który jest dla mnie wzorcem.
mod 3

mod test 0

mod test 1

Thr Kit 2