Postaram się uzupełnić to co napisał sunrrrise. Co do mojej modyfikacji to sprawa jest bardzo prosta. Czujnik magnetyczny chcę zastosować ponieważ na rynku nie ma już dostępnych potencjometrów do przepustnicy cougara. Wymiana pot na czujnik analogowy to tylko mały fragment mojej modyfikacji.
Co do porównywania czujników z potencjometrami to sprawa jest też prosta. W zasadzie to pośrednio wyjaśniłem to w tym wątku, ale postaram się to uzupełnić.
Czujniki analogowe magnetyczne oraz potencjometry dają podobny efekt na wyjściu tzn. napięcie. Jeśli zastosujemy np. ProMicro to mamy tę samą rozdzielczość 2 do potęgi 10 czyli 1024 poziomy kwantyzacji. Jeśli dla ruchu dźwigni przepustnicy osiągniemy pełny zakres ruchu dla pot oraz czujnika to nie ma żadnej między nimi różnicy.
Ciekawsza jest sytuacja jeśli zastosujemy czujnik cyfrowy np. TLE 5010, w którym jest przetwornik AC 16 bitowy. Co się dzieje z rozdzielczością jeśli go połączymy z wspomnianym ProMicro. ProMicro ma możliwość ustawienia maksymalnie 14 bitów, czyli już na wstępie jest prawdopodobnie obcinanie 2 najmłodszych bitów. Teraz następny etap czyli jaki mamy faktyczny zakres ruchu dźwigni przepustnicy u mnie jest to 70 stopni. Pełny zakres dla czujnika cyfrowego to 360 stopni. Co się dzieje dalej. Układem kalibracji w programie MMJoy2 robimy przeskalowanie tak aby ustawić minimum i maksimum dla skrajnych wartości ruchu dźwigni. Ta operacja daje dalsze pogorszenie rozdzielczości w stosunku do możliwości TLE 5010.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem problem. Ja stosuję czujnik analogowy i będę miał taka samą rozdzielczość jak z potencjometrem.
Czy jest możliwość otrzymania lepszej rozdzielczości stosując czujnik magnetyczny cyfrowy. Oczywiście, że jest. Rozwiązaniem jest jak zwykle mechanika. Jeśli potrafimy zamienić ruch przepustnicy w jej pełnym zakresie od minimum do maksimum na pełny ruch obrotowy 360 stopni to mamy pełny zakres kodowania. Dalej to zastosowanie albo gotowego kontrolera np. ProMico i obcięcie do 14 bitów albo innego, który daje 15-16 bitów. To tyle moich rozważań na ten temat.
Dodam jeszcze, że mówiliśmy o przetwornikach liniowych. W mediach stosowane są przetworniki nieliniwe tak aby zwiększyć odstęp sygnału do szumu, ale to jest inny temat. Myślę, że trochę wyjaśniłem problem.