Autor Wątek: DCS w VR  (Przeczytany 26927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: DCS w VR
« Odpowiedź #255 dnia: Października 01, 2024, 09:40:02 »
W zakładce "gameplay" jest opcja "improved spotting dots". Jak wyłączysz, to powinno być po staremu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #256 dnia: Października 01, 2024, 10:29:12 »
W zakładce "gameplay" jest opcja "improved spotting dots". Jak wyłączysz, to powinno być po staremu.

Zapewne nie wiesz zatem, ta opcja nigdy nie działała więc to żadne rozwiązanie. Niby mają dalej to rozwijać:

Improved Spotting dots.  Adjusted appearance of spotting dots in VR to be close to their previous state. We are looking at feedback. Currently we are working on the advanced functionality for spotting dots rendering which will depend on VR hardware type and its properties which we hope to deliver in future patches to address difference in dots sizes between different VR devices and monitors.

Ale trwa to już rok i dokładnie teraz zatoczyło koło, bo wrócono do najgorszej wersji z możliwych. Ech ... :/.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #257 dnia: Października 01, 2024, 15:35:11 »
Po ostatnim  patchu znowu problem z kontrolerami od  Meta Quest 3 to znaczy DCS ich nie widzi przez 99% prób i sporadycznie przez chwilę działają po czym znikają, masakra...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #258 dnia: Października 01, 2024, 18:12:05 »
Bez sensu latać jest w cokolwiek kontrolerami. Kompletnie tego nie używam i jest to nieintuicyjne. Albo śledzenie dłoni, albo myszka, ale kto co lubi :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #259 dnia: Października 01, 2024, 18:21:12 »
Zgadzam się, dlatego kontrolerów używam tylko do obsługi przełączników/dźwigni w kokpitach samolotów z DCS. Po wgraniu sterownika  graficznego  Nvidii który dziś się pojawił nagle magicznie  kontrolery działają mi z powrotem w DCS, testowane w każdy możliwy sposób...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #260 dnia: Października 13, 2024, 10:51:18 »
Jak dotąd wynik ankiety w DCS - jakiego VR używasz - jest dla mnie dość interesujący. Średnio co drugi użytkownik DCS korzysta z Oculus (prawie 40%), byłem zaskoczony tak wysokim wynikiem użytkowników HP, nadal jest to 2. miejsce z wynikiem 20%, Pimax jest na trzecim miejscu z wynikiem prawie 19%. Dbając o te trzy grupy problem „big box dot” pod względem widoczności powinien zostać rozwiązany w większości sytuacji (77% użytkowników do tej pory według aktualnej ankiety). Powinno też się zrobić porównanie na rozdzielczościach po koszykach. W ten sposób Q3 i Reverb da już na starcie 40% użytkowników. Jest to najpopularniejsza rozdzielczość gogli.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #261 dnia: Października 17, 2024, 21:23:27 »
Jakby ktoś chciał zagłosować, komu odpowiada obecny system wyświetlania obiektów, a poprzedni w VR, ankietka: https://forum.dcs.world/topic/359286-spotting-state-of-dcs-2981107/. Dla mnie obecny jest nie do przyjęcia, bo "big box dot" wróciła niczym jakaś Zaraza jak to mawiał Geralt ;). Cele widzę z 30 nm, nawet niepotrzebny jest radar.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #262 dnia: Października 17, 2024, 22:24:56 »
Zagłosowane.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #263 dnia: Grudnia 08, 2024, 09:40:52 »
Latam z tym od lat w VR, kiedyś popełniłem taki mod, zaktualizowałem go do aktualnej wersji DCS: https://forum.dcs.world/topic/365515-vr-lens-effect-removal/#findComment-5565778. Wolę mieć efekt soczewek włączony ponieważ tam są także i inne efekty dające lepsze oświetlenie, równocześnie same soczewki są kompletnie bez sensu, mod je usuwa zostawiając resztę.

Różnice w oświetleniu są widoczne gołym okiem.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #264 dnia: Grudnia 25, 2024, 15:53:45 »
Fajnie, że w nowym patchu wreszcie poprawiono widzialność celi. Teraz jest jak najbardziej ok, a przynajmniej z tych rzeczy co testowałem. Mam na Auto i dopasowuje się bardzie ok. Cel widać z dala, ale dopiero na mocnym zoomie i jest to dosłownie 1 piksel. Gołym okiem MiG-29 dostrzegłem z 10nm, stosunkowo mała kropka, bardziej transparentna. Dopiero z około 6nm cel jest wyraźny (box ale mniejszy) i w miarę płynnie przechodzi we właściwy LOD. Generalnie zmiana bardzo na plus w VR.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #265 dnia: Lutego 02, 2025, 10:14:56 »
Przewodnik jak sobie wrzucić DLSS 4 najprostszą metodą: https://forum.dcs.world/topic/368663-need-idiots-guide-to-dlss4-implementation-into-dcs/#comment-5598704. Chyba potestuję dziś w VR to.

www.yoyosims.pl