Autor Wątek: Lepsza siatka terenu - FS Global Ultimate 2020  (Przeczytany 1100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lepsza siatka terenu - FS Global Ultimate 2020
« dnia: Kwietnia 18, 2020, 14:45:08 »
Właśnie chodziło mi o ten mesh FS Global Ultimate, tylko kojarzyłem z jakiegoś forum, że nie masz wersji FTX NG, tylko zwykłą (formalnie do FSX ;)). Fajnie, jak się podzielisz wrażeniami z kompatybilności, dzięki.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2020, 14:50:51 wysłana przez vilnus »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Lepsza siatka terenu - FS Global Ultimate 2020
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 18, 2020, 17:01:46 »
Właśnie chodziło mi o ten mesh FS Global Ultimate, tylko kojarzyłem z jakiegoś forum, że nie masz wersji FTX NG, tylko zwykłą (formalnie do FSX ;)). Fajnie, jak się podzielisz wrażeniami z kompatybilności, dzięki.

Z tego korzystam https://secure.simmarket.com/pilots-fsg-pilots-fs-global-2018-ftx-fsx-p3d-fsw.phtml przeniosłem z tego sklepu, który upadł FSS. Na szczęście było to free, a wcześniej na jakiejś promocji poszło.
Teraz kupiłem ten https://secure.simmarket.com/pilots-fsg-fs-global-ultimate-ng-2020-prepar3d-v4-and-v5.phtml więc wyszło tylko 25Eu. Te ceny za całość to kosmos :). Natomiast tutaj akurat różnice są znaczne, bo miałem kiedyś Ultimate jak były po regionach zainstalowane więc wiem, że i do tego 2018 wersja Ultimate była świetna, ale dane wczytywały się zbyt długo więc zrezygnowałem z lepszych meshy.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2020, 13:10:33 »
Wydzieliłem temat by było o meshu.

FSGU NG2020 zainstalowany w v5, ale tym samym wróciły stare problemy:

Pop uping siatki:

Jakieś problemy z defaultowymi, mniej popularnymi lotniskami:

Co ciekawe to samo lotnisko w v.4.5 wygląda okej:

I wszystkie dodatki takie same (no poza FTX Vector). Tak jakby v5 miało jednak jakieś inne dane niż v.4.5 o położeniu lotnisk.

Oczywiście mesh jest fajny dokładny bez dwóch zdań. Lotnisko może będzie można wyregulować jak wyjdzie AFM2 od Pilot'sów ale to jest upierdliwa zabawa. Nie wiem też czy tak jest zawsze, akurat trafiłem na takiego bohomaza, który w v4.5. na tym samym meshu wygląda jednak dobrze. Z pop upem gorsza sprawa. Dałem LOD Radius teraz na 8.5, zobaczymy czy pomoże ale to jakieś tam klatki mniej zawsze. Tego to nienawidzę, bo cały grunt faluje jak się leci > przyczyna to odczytywanie scenerii przez symulator, który siatkę wyostrza zgodnie z LOD.

Zbyt dobre meshe to zawsze coś miłego dla oka, ale jak się leci tuż nad ziemią, to są i tego minusy.
Na plus po bardzo długiej instalacji (1 godzinę), można korzystać z obu Preparów z tego samego dysku, dokładność no i bardzo szybki czas ładowania. Akurat to mocno czuć w v5. Tam już siedzę w kabinie po 2 minutach od kliknięcia skrótu, a P3Dv4.5 myśli, że aż można kawę iść, wypić i na spokojnie pochylić się nad klawiaturą ;).

Dwa screeny z okolic Salzburga, v5:

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2020, 13:51:54 »
Tak a propo tego lotniska > ups. Faktycznie v5 ma inne dane wysokości i położenia.

Oznacza to, że LM coś pozmieniał więc ciekawe jak jest z kompatybilnością reszty ... może być bałagan z meshami.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2020, 17:04:24 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2020, 16:57:23 »
Yoyo skad masz te wartosci z posta powyzej.Jak to zobaczyles i gdzie?
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 19, 2020, 18:09:48 »
Yoyo skad masz te wartosci z posta powyzej.Jak to zobaczyles i gdzie?

Pete/John Dowson makeRunways, to akurat nie moje odkrycie ale to ten program. Natomiast wg. mnie LM przecież właśnie coś pozmieniał w v5 pod względem danych ("Updated over 24,000 airports with new data across the entire globe"), na bardziej aktualne, tak więc stare mesze nie koniecznie się sprawdzą przy v5, powinny być zaapdejtowane o to samo co zrobił Lockheed Martin właśnie. Załóżmy, że to by było nawet z 10% błędów, to były by setki do poprawy. Można natomiast to poprawić pewnie jakimś automatem. Pilots'y się być może pospieszyli z wydaniem sądząc,że wszystko jest tak samo ;P.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2020, 21:48:42 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 19, 2020, 19:43:24 »
Dzięki Yoyo za analizę.

Spokojnie, jak się kapną, to wyjdzie nowa wersja za 99,99$  :evil:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 24, 2020, 09:55:55 »
Natomiast powiem, że o ile są problemy z tą siatką w v5 to do v4 pasuje idealnie i bardzo fajnie wygląda.

www.yoyosims.pl