@Jascha
Nie ma sensu dorabiać do tego teorii i mówić co powinni zrobić. Kasa się nie zwracała, a jeszcze trzeba było nakład zutylizować (za ciężką kasę). Rynek zweryfikował, a z koneserów nie wyżyjesz. Po drodze były próby zbierania kasy przez konkurencję i reanimacji choćby Secret Service/Pixel oraz smrodek z tym związany. Playboy/CKM z golizną czy bez umarł tak samo (bo fakt na końcu sobie darowali te klimaty), też kawał historii, po drodze to samo wydawnictwo ubiło kilka innych gazet babskich jak np. "Cosmopolitan". Skoro takie czasopismo i marka zdechły (inne też pozdychały) to co się czepiać CD-Action etc. CD ACtion robił co mógł żeby przetrwać np. rezygnacja z płytki CD ale jak widać wszystko to mało. PSX Extreme też chyba zakończyło wydawanie egzemplarzy papierowych. Kilka ciekawych gazet motoryzacyjnych tez zniknęło z rynku. Taka kolej rzeczy. Książki nie idą to czasopisma też. Czytelnictwo spada, portale branżowe wołają o płatną subskrypcję żeby jakoś przeżyć. Utrzymanie portalu też kosztuje. Abstrahując od wydawania czasopism. Zobacz ile kiedyś było portali branżowych o sprzęcie? Teraz została garstka z czego niewiele z nich robi ambitniejsze testy. Kto mógł przerzucił się na YouTube i tam jakoś żyje. To samo dzieje się z forami internetowymi, które też pomału wymierają.
Sam pamiętam jak czekałem na kolejne wydania czasopism w sklepie. jak łaziło się do Empiku i przeglądało co tam ciekawego słychać w branży, bo nie można było wyjść ze wszystkim. To samo się robiło z płytami CD, a teraz wszystko poszło w streamowanie, a CD umiera jak prasa. Do dziś żałuję, że wywaliłem "Bajtka" i kilka innych gazet z początku ich okresu wydawania. Teraz dzieciaki już tak nie mają, tak jak wspominałem idą tam gdzie masz masę info. Na Tubę, Twitcha, Steama czy po prostu do Internetu (na pseudo strony Antyweb, Spidersweb etc.) gdzie pełno jest info o wszystkim, w tym tez o grach.
Co do sposobu ich zaorania redakcji, to nadarzyła się dobra okazja dla korpo szefa to też to zrobili. Nie wiemy jakie układy i spięcia panowały między nimi, więc trudno to oceniać. Klamka i tak zapadła. Co dalej z tego będzie to czas pokaże.