Autor Wątek: Koniec pewnej epoki  (Przeczytany 7482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koniec pewnej epoki
« dnia: Kwietnia 27, 2020, 15:35:30 »
Koniec CD-Action.

https://www.cdaction.pl/news-60522/cd-action--co-dalej.html

Co prawda wydawnictwo puściło jakiś typowy marketingowy bełkot, ale wiadomo o co chodzi.

Secret Service 12/95 - mój pierwszy drukowany magazyn o grach. Kupiony zaraz po tym jak przywiozłem z tatą do domu PC486 na Win 3.11 od informatyka. Potem kupowałem jeszcze okazjonalnie Gamblera i Top Secret. Później zostało już tylko CDA. Nigdy nie czytałem go regularnie, ale mimo wszystko będzie mi brakować tego tytułu.

Czy to oznacza, że na polskim rynku nie będzie ani jednego magazynu dedykowanego grom komputerowym? Nawet w dobie Internetu i dystrybucji cyfrowej, jest to dość niepojęte.

Smutno tak jakoś... :(

qrdl_logos

• Gość
Odp: Koniec pewnej epoki
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 27, 2020, 15:57:48 »

Czy to oznacza, że na polskim rynku nie będzie ani jednego magazynu dedykowanego grom komputerowym? Nawet w dobie Internetu i dystrybucji cyfrowej, jest to dość niepojęte.

Smutno tak jakoś... :(

Jest jeszcze PIXEL http://pixelpost.pl/kategoria/magazyn/ który w moim odczuciu jest skierowany do nieco poważniejszej grupy czytelniczej. Osobiście prenumeruję i jestem kontent.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2020, 16:54:56 »

Tak, nikt już nie chce kupować drukowanych na papierze magazynów. Zaczynając od tych z gołymi babami (Playboy, CKM), kończąc po te z grami/kompami. Wszystko teraz siedzi w Internecie i w pdfie :). Choć częściej chyba na Yotubie. Takie czasy i taki odbiorca. Za to dobrze mają się szmatławce pokroju Fakt czy Super Express.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2020, 17:43:22 »
Ja rozumiem, że drukowana prasa ma pod górkę od lat, ale da się jednak wydawać czasopismo w tej tematyce, nawet jeśli nie ma wielkiego nakładu. W każdym razie tak jest na zachodzie. Taki PC Gamer w UK z tego co sprawdziłem ma średnią sprzedaż 10k egzemplarzy miesięcznie, z tego 2k w formie cyfrowej.  Ale do tego ma świetną stronę internetową. Wydawało mi się, że CDA miał znacznie wyższą sprzedaż, więc dziwne że tak bez pardonu ich zaorano, nie próbując innych rozwiązań. Ich błąd jest taki, że nie poszli właśnie w rozwój serwisu internetowego i media społecznościowe, a magazyn mógłby wtedy być tylko ekskluzywnym uzupełnieniem dla koneserów.

Problem naszych czasów jest taki, że wszystko ma być dostępne online i najlepiej za darmochę. I później jedyne co mamy to pseudo dziennikarstwo, coraz większa tabloidyzacja mediów internetowych (clickbaity, durne teksty tłumaczone na szybko z innych serwisów) - większości popularnych portali nie da się dziś nawet czytać. Żeby nie było, też oczywiście czuję się współwinny.

PS. Playboy chyba miał niewiele wspólnego z gołymi babami w ostatnich swoich numerach. Poza tym ten magazyn bardziej wykończył chyba ruch Me-too, a nie epoka cyfryzacji. ;)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 27, 2020, 19:38:02 »
Ostatni numer już ich chyba położył, bo był bez płyty z pełnymi wersjami gier. To była chyba główna rzecz która ich trzymała mocno na rynku. Sprawdziłem, że ostatnio mieli chyba 30 tys sprzedaży. To było bardzo dużo. Przyczyną więc chyba jest inna.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2020, 19:47:02 »
@Jascha
Nie ma sensu dorabiać do tego teorii i mówić co powinni zrobić. Kasa się nie zwracała, a jeszcze trzeba było nakład zutylizować (za ciężką kasę). Rynek zweryfikował, a z koneserów nie wyżyjesz. Po drodze były próby zbierania kasy przez konkurencję i reanimacji choćby Secret Service/Pixel oraz smrodek z tym związany. Playboy/CKM z golizną czy bez umarł tak samo (bo fakt na końcu sobie darowali te klimaty), też kawał historii, po drodze to samo wydawnictwo ubiło kilka innych gazet babskich jak np. "Cosmopolitan". Skoro takie czasopismo i marka zdechły (inne też pozdychały) to co się czepiać CD-Action etc. CD ACtion robił co mógł żeby przetrwać np. rezygnacja z płytki CD ale jak widać wszystko to mało. PSX Extreme też chyba zakończyło wydawanie egzemplarzy papierowych. Kilka ciekawych gazet motoryzacyjnych tez zniknęło z rynku. Taka kolej rzeczy. Książki nie idą to czasopisma też. Czytelnictwo spada, portale branżowe wołają o płatną subskrypcję żeby jakoś przeżyć. Utrzymanie portalu też kosztuje. Abstrahując od wydawania czasopism. Zobacz ile kiedyś było portali branżowych o sprzęcie? Teraz została garstka z czego niewiele z nich robi ambitniejsze testy. Kto mógł przerzucił się na YouTube i tam jakoś żyje. To samo dzieje się z forami internetowymi, które też pomału wymierają.

Sam pamiętam jak czekałem na kolejne wydania czasopism w sklepie. jak łaziło się do Empiku i przeglądało co tam ciekawego słychać w branży, bo nie można było wyjść ze wszystkim. To samo się robiło z płytami CD, a teraz wszystko poszło w streamowanie, a CD umiera jak prasa. Do dziś żałuję, że wywaliłem "Bajtka" i kilka innych gazet z początku ich okresu wydawania. Teraz dzieciaki już tak nie mają, tak jak wspominałem idą tam gdzie masz masę info. Na Tubę, Twitcha, Steama czy po prostu do Internetu (na pseudo strony Antyweb, Spidersweb etc.) gdzie pełno jest info o wszystkim, w tym tez o grach.

Co do sposobu ich zaorania redakcji, to nadarzyła się dobra okazja dla korpo szefa to też to zrobili. Nie wiemy jakie układy i spięcia panowały między nimi, więc trudno to oceniać. Klamka i tak zapadła. Co dalej z tego będzie to czas pokaże.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2020, 20:02:21 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2020, 20:38:23 »
Ostatni numer już ich chyba położył, bo był bez płyty z pełnymi wersjami gier. To była chyba główna rzecz która ich trzymała mocno na rynku. Sprawdziłem, że ostatnio mieli chyba 30 tys sprzedaży. To było bardzo dużo. Przyczyną więc chyba jest inna.

Od jakiegoś czasu nie było archaicznych płyt tylko wygodniejsze zdrapki z kodami do pełnych wersji, było nowoczesnie.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2020, 20:40:30 »
Kupcie sobie jakiś numer PIXELa to wam wiara wróci, nawet zapach ma ładny, a poziom edytorski i merytoryczny o oczko wyżej niż CDA.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 27, 2020, 21:35:01 »
Kupcie sobie jakiś numer PIXELa to wam wiara wróci, nawet zapach ma ładny, a poziom edytorski i merytoryczny o oczko wyżej niż CDA.

Dzięki, sprawdzę. Pierwszy raz o tym słyszę, powaga. To chyba tylko w wybranych punktach jest.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 28, 2020, 00:08:35 »
Pewnie w empiczach. Ja sobie zaprenumerowałem i nawet zaszalałem, bo na bogato w opcji z kartonikami, które chronią przed pogięciem :-). Tak czy inaczej polecam, bo też czytałem regularnie CDA, jednak powoli przechodziłem bardziej na PIXELa. Tak czy siak, jak ktoś lubi czasopismo wyglądające i pachnące jak ze złotego okresu lat 90. ubiegłego wieku, to powinien spróbować.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 28, 2020, 09:51:19 »
W końcu PIXEL to duchowy spadkobierca Secret Service, tylko bez praw do tamtej nazwy. Ale są tam chyba nadal zaangażowane osoby ze starego magazynu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 28, 2020, 11:17:28 »
Dla mnie CDA miało złoty okres w okolicach 97-2004. Potem zauważyem coraz mniejszą czytelność druku, coraz więcej grafik i mniej tekstu ogółem. Ze stron ok. 200 zrobiło się mniej, a same pełne wersje zaczynały być coraz gorsze. Ostatni raz kiedy to kupiłem to chyba numer z 2003, w każdym razie któryś z Total Annihilation. Szczerze to nie wiem jak oni mogli wyżyć za nakład 30 tys, z czego część pewnie się nie sprzedała.
Nie dziwie się i płakać nie będę. Dziś wszystko jest w internecie, nie potrzeba czytać recenzji by ocenić gierkę bo lepiej zrobić to samemu, bądź chociażby poczytać komenty na Steamie jeśli coś nas interesuje odnośnie bugów, problemów itd.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 28, 2020, 11:39:27 »
A dla mnie internet czy może szerzej wydawnictwa cyfrowe, kompletnie nie są alternatywą dla papieru. Nie przekonałem się do ebooków, do tego stopnia, że wszystko co kupiłem jako ebook (fakt, niewiele, ale to też o czymś świadczy) kupiłem ostatecznie wydrukowane na papierze. Internet? Te wszystkie streamy, letsplaye są dla mnie kompletnie nieatrakcyjne. Wideorecenzje? Znam dwóch polskojęzycznych recenzentów youtube'owych od których nie zbiera mi się na mdłości (no dobra, jeden z nich jest bardzo dobry: arhn). A jeżeli chodzi o słowo pisane? GryOnline jest niezłe, Rock Paper Shotgun także. Ale ilość codziennych newsów jest przytłaczająca. Wolę kupować i czytać Pixel i CDA i konsumować je w swoim tempie, kiedy mam czas i ochotę bez przymusu bycia "na czasie!".

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 28, 2020, 12:41:05 »
Też kiedyś kupowałem CD-A i to w sumie dość regularnie, ale umówmy się, dziś to jednak papier odchodzi do lamusa. Osobiście preferuję pisma w formie z dygitalizowanej.
Mogliby ew. zostawić właśnie formę cyfrową. Oczywiście, każdy może mieć swoje przekonania i przyzwyczajania.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Poko

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 28, 2020, 19:35:36 »
Kurczę, ja kupuję CD-A cały czas. To moja ulubiona prasa na kibelek :P.