Autor Wątek: Pora na Lim-6bis (miał być MiG-17PF)  (Przeczytany 8472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pora na Lim-6bis (miał być MiG-17PF)
« Odpowiedź #15 dnia: Września 07, 2020, 10:54:28 »
Owiewka spadochronu SH-19 czyli "żądło" ;) gotowe. Do tego na drugiej fotce widać też dorobiony RWR Syrena-2.

Co do malowania, finalnie wybrałem to, czyli będzie z brązem. Dokładnie to wersja Lim-6bis/R.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Września 14, 2020, 16:46:37 »
Pora zacząć nadrabiać zaległości ;). Jako, że model będzie miał otwartą kabinę tym razem już się tutaj nieco pobawiłem:

Foty takie sobie wyraźne, bo to z tele na białej kartce ;>.

« Ostatnia zmiana: Września 14, 2020, 18:08:45 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Września 14, 2020, 19:53:29 »
Ładnie, nawet bardzo ładnie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Września 22, 2020, 18:27:30 »
Jakiś tam kolejny etap, kadłub sklejony no i przymierzam dziś skrzydła i .... leci na dupę. Wrrr. Coś za mało siedzi w dziobie obciążenia. Był obciążnik firmowy, dodatkowo dołożyłem jeszcze od siebie jedną nakrętkę. Okazuje się, że to za mało :/. Siedemnastka jest dłuższa od MiG-15, tam nie pamiętam by był taki problem (a też sklejałem). Dodatkowo dłuższe skrzydła do tyłu. Coś źle w Trumpeterze obliczyli. Owszem, doszedł pojemnik na spadochron, ale on aż tyle nie ważył. Po testach wychodzi, że jeszcze powinienem dołożyć 3 nakrętki by stał na przednim kole. Musiałem rozciąć na nowo kadłub, zrobiłem to po linii i tam umieszczę ładunek. Mam nadzieję, że podwozie wytrzyma, bo model robi się naprawdę ciężki.

Na drugim zdjęciu widać też już dorobioną osłonę na aparat AFA-39 (na spodzie).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #19 dnia: Września 22, 2020, 20:33:00 »
Potrafią "łyknąć". Do Schwalby wcisnąłem ok.12 gram + nos żywiczny (ze wszystkimi bebechami) który taż coś ważył. Nie wiem ile wyszło w sumie (producent wyliczył 20 gram), ale na wszelki wypadek, po smutnych doświadczeniach z P-61 (jeszcze FROG-owskim, gdzie dopychałem nawet do gondol silnikowych) nie ruszam bez potrzeby. A to tylko siedem dwójka jest.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Września 29, 2020, 11:48:30 »
Wiele rzeczy już zrobiłem. Skala 1:32 jednak ma to do siebie, że idzie to wszystko 3 razy dłużej niż np. 1:72 ;>. Po prostu powierzchnie wszystkiego są o wiele większe i dużo dłużej się schodzi z obróbką wszystkiego. Co na teraz? Wyrzutnie Mars-2 gotowe, pylony również, zasobniki, płetwa itd.:

Tutaj widać dość dobrze wszystkie elementy dodane do modelu:

Nabiera kształtów Limka :). Natomiast teraz dla mnie gorszy etap - osłona kabiny. Jak ja nie lubię ciąć vacu i dopasowywać to potem. Do końca tygodnia chciałbym zrobić osłonę. Tam trzeba będzie dorobić też lusterko wsteczne.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2020, 21:04:23 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Września 29, 2020, 20:42:16 »
Skala 1:33
???
Literówka czy przeszedłeś na karton?
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Września 29, 2020, 21:06:28 »
???
Literówka czy przeszedłeś na karton?

Poprawione, natomiast jakiś karton też chciałbym kiedyś zrobić. Lubię ten materiał, ale ja jak się bawiłem w kartonówki, to były oklejane, linie wgłębne, nitowane od wewnątrz i malowane :). Nie wiem czy teraz mam aż taką cierpliwość ;>.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #23 dnia: Października 09, 2020, 15:57:31 »
Ok, kolejny update z prac. Końcówka coraz bliżej, ale jeszcze może się zejść z 1-2 tygodnie. Największym problemem była dla mnie ta kabinka vacu. W MiG-15/17 akurat jest tak, że zejście jest zaokrąglone (płynne przejście w kadłub), więc robiąc otwartą kabinę, nie da się w zasadzie tego przeciąć żyletką pionowo (chyba, że sztukować). Kolejna sprawa, że po prostu tego nie lubię robić na tym materiale, no bo łatwo coś spierdzielić ;> i całe oszklenie szlag może trafić. W końcu zrobiłem jeszcze inaczej z cięciem - zaznaczyłem gumowaną taśmą co i jak, i normalnie jechałem rysikami (b.delikatnie, potem mocniej), w sumie tak jak się robi linie podziału (czasem poprawiłem coś tam żyletką i nowym ostrzem skalpela). Efekt - poza pracochłonnością i czasochłonnością (bite dwa dni roboty, bo materiał dość twardy i trzeba bardzo uważać by nie zjechać, więc robota dla cierpliwych) jak widać poniżej (już po szlifowaniu). Kabina była wzmocniona patafixem (obowiązek, potwierdzam). Najpierw też przeciąłem, potem obrabiałem dopiero spód. Tak wyglądały postępy tutaj w robocie:

Na trzecim zdjęciu na górze widać też dorobioną antenę RW-2 (są takie dwie, w pokrywie antyłuskowej).

Dorobiłem też taki kołnierz przy osłonie kabiny (w realu ma coś takiego), na foto jeszcze w obróbce, a obok inne pierdy ;). Jak widać, dość dużo tutaj dorabiam i tak.

Niebawem malowanie kamuflażu. Jakieś podpowiedzi / sugestie (poza od jaśniejszego do ciemniejszego ;) )? Nigdy nie malowałem kamo aero.
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2020, 18:26:56 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Października 22, 2020, 10:34:04 »
Chwilowo prace stanęły ;) kosztem latanka w MSFS ale taki mały udpate chociaż co się zadziało w zeszłym tygodniu. Celownik ASP-4N wykonany od podstaw:

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 28, 2022, 20:40:44 »
Dobra, rok prawie minął :D, wróciłem i mam zamiar tego Limka wreszcie skończyć. Pistolet nowy jest, więc można tryskać. Linie podpicowane i na kolejnych fotkach widać spód już po naniesieniu barwy docelowej. Ogólnie na zdjęciach kolor wyszedł dość blado, w rzeczywistości jest on bardziej niebieski, trzecie zdjęcie lepiej to oddaje ale też nie w 100%, jeszcze bardziej idzie to w niebieski. To były czasy gdzie dość powszechnie eksperymentowano z barwami i to już w samych jednostkach.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 30, 2022, 19:34:36 »
Dziś nawet trochę zrobiłem. Idzie do przodu. Jeszcze długa droga ale jest tym razem zaparcie na ukończenie :).

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 05, 2022, 20:27:11 »
Pora na mały updejt. Powiem... idzie (o dziwo) mi bardzo dobrze i jestem zadowolony z efektu. Jeszcze trochę roboty tu jest i to wszystko jeszcze bez weatheringu i charakterystycznych dla limków obić. Będzie na pewno fajnie prezentował się w kamo. Codziennie coś tam dokładam, dość dużo czasu poświęciłem na owiewkę, do której sporo rzeczy też dorobiłem samemu, ale jest już i charakterystyczne lusterko i nawet wajchy boczne do otwierania. Może jak skończę to wrzucę fotkę. Jak dobrze pójdzie to może w przyszłym tygodniu skończę.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 05, 2022, 21:41:17 »
Mnie to się w te upały nawet nie chce nie chcieć, ale Tobie dobrze idzie.
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 05, 2022, 22:44:17 »
Mnie to się w te upały nawet nie chce nie chcieć, ale Tobie dobrze idzie.

Właśnie nie da się latać w garnku (VR) stąd zamiennik chociaż taki (bo już na 2D nie potrafię) ;D. Na szczęście dziś chłodniej.

www.yoyosims.pl