Mnie interesuje wsparcie dla kilku kontrolerów i czy pamięta ustawienia graficzne bo Forza czasami witała nas komunikatem, że trzeba ustawić wszystko ponownie.
Kontrolery które są rozpoznawane przez Windowsa pojawiają się w MFS 2020.
Jeśli chcesz sobie zobaczyć jak to wygląda (zalecane tam przypisywanie to już kwestia indywidualna) obejrzyj to:
https://www.youtube.com/watch?v=nt_NYEr4wNU&Ja w becie korzystałem zamiennie z prostego T.16000M lub zestawu joy-a Warthoga, przepustnicy Virpil-a, orczyka CH Pro Pedals oraz oczywiście zawsze TrackIR-a.
I w zależności co podłączyłem to każde wcześniejsze moje ustawienia działały i nic nie znikało (choć chyba jakiś dramatycznych update symulatora raczej nie było).
Co do wydajności to również po tych kilkunastu godzinach w becie na ustawieniach ultra mogę chyba napisać, że symulator bardzo kocha kartę graficzną. Dodam tylko, że preferuję samoloty GA i nie jakieś wielkie lotniska. Choć latałem głównie na tych przygotowanych przez autorów a nie generowanych przez "algorytm".
U mnie RTX 2070S (obciążenie karty to 100% Vram 7800-7900 MB), RAM 2400 z 16 GB zużywane prawie zawsze 14 GB a procesor taki stary i7-4790K ("wincej herców" niezależnie czy 4,4 czy oc 4,8Mhz) nie przekraczał 50-60%.
W ustawieniach ultra i rozdzielczości 1440p miałem ok 40-50 fps.
Przejście ustawień na poziom niższy czyli high-end (wizualnie nie było raczej dramatycznej różnicy) dodawało te 10-15 fps.
ps.
Co do obecnej wersji to się nie wypowiem.
Z jednej strony mamy tak jak @YoYo wspomniał nowe stery od Nvidia ale w moim przypadku dopiero dziś MS około 5 rano ogarnął instalacyjnego buga który powodował u mnie i u wielu innych osób na świecie (które kupiły preorder) żądanie MFS 2020 aby na początku instalacji włożyć fizyczny dysk do napędu DVD.