Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020  (Przeczytany 28141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020
« Odpowiedź #75 dnia: Marca 08, 2021, 22:34:33 »
Minął mi czas na edycję, minął czas na odpowiedź, więc poszukałem głębiej w otchłaniach internetu i podzielę się wiedzą.

Oczywiście posty do połączenia.

Przyczyna jest bardzo prozaiczna, otóż na Warthog Throttle jest przełącznik nr 20 (APU ON), jeżeli jest w pozycji włączonej, to sprawia, że OBS i inne "headingi" przeskakują co 10 stopni, wyłączenie tego przełącznika powoduje, że można wartości przestawiać o jeden stopnień.
Sprawdziłem u mnie i tak to chodzi, czy od rolki na myszce, czy też od enkodera.
Problem rozwiązany i dzielę się wiedzą.
Przy okazji doczytałem, że podobny błąd daje przełącznik "magneto" na Honeycomb Yoke, nie sprawdzałem, bo nie mam tego urządzenia, ale z Warthogiem chodzi jak opisałem wcześniej.

« Odpowiedź #76 dnia: Marca 13, 2021, 18:20:57 »
Chciałem sobie dzisiaj polatać, klikam ikonkę i nic. Poklikałem po koncie MS i info że mam sobie zainstalować FS ponownie. Co jest grane?

« Odpowiedź #77 dnia: Marca 20, 2021, 20:16:45 »
Ciąg dalszy zmagań z tym bublem. Ponieważ ikonka dalej sobie martwa była, ja naiwny pomyślałem sobie, no trudno odinstaluję FS i zainstaluję ponownie. Odinstalowałem, wrzuciłem 10 płytek i instaluję. Po paru godzinach i dziesiątej płytce, klikam finisz i pokazuje się prośba o wpisanie kodu, na razie wszystko ładnie jak za pierwszym razem pomijając ówczesne kłopoty z płytą nr.5. Ale co to, pojawia się informacja w kolorze czerwonym "ten kod został już zrealizowany". Oczywiście nie można kliknąć dalej i pobrać lunchera, do pobrania pozostałych plików i kontynuowania instalacji. Myślę sobie, coś sknociłem, i znowu reinstalka FS, ponownie 10 płytek, skutek identyczny, kurna sobota mija a ja dalej w czarnej d. Ale olśniło mnie, wchodzę na swoje konto klikam zasoby, jest FS, pisze  "masz tą grę instaluj", klikam i, i mogę tak sobie klikać do u.... i tak dalej. Na stronce Microsoftu znalazłem identyczny temat, gość miał ten sam problem, na koniec pan MS poradził mu przywrócić system do ustawień z przed pierwszej instalacji, co jest bzdurą bo gość mu napisał że przecież postawił  system na nowo i druga instalka nie może się gryźć z nie usuniętymi plikami z pierwszej bo dysk po formacie.Czy ktoś z szanownych Kolegów rozwiązał ten problem, przecież po każdym uaktualnieniu jak coś padnie, nie będę robił reinstalki systemu, tym bardziej że to nic nie daje? A może jest to proste, a ja czegoś nie ogarniam:). Czy jest możliwość usunięcia kodu gry przypisanego do konta? Na razie mam dość, idę sobie polatać w BOX-a, tam przynajmniej wszystko działa.

« Odpowiedź #78 dnia: Marca 28, 2021, 14:48:00 »
Da się gdzieś ściągnąć lauchera, żeby kontynuować instalację z pominięciem MS Store? Po zainstalowaniu DVD pobranie lauchera blokuje szopka z kodem, który jest już aktywny.
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2021, 15:43:35 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #79 dnia: Marca 28, 2021, 21:33:03 »
Przypadkowo znalazłem rozwiązanie, po zainstalowaniu płyt DVD kiedy pokaże się komunikat z prośbą o wpisanie kodu należy to wyłączyć. Następnie wchodzimy do MS Store na swoje konto. Resetujemy je klikając po kolei;
Win+R w okienku wpisujemy WSReset exe , enter. Teraz wchodzimy do biblioteki MSStore odnajdujemy FS2020, klikamy instaluj i pobieramy plik startowy i tyle.

« Odpowiedź #80 dnia: Maja 02, 2021, 20:36:49 »
Witam. Mam problem przy zakupie samolotu w sklepie MFS2020 klikam na "kup i pobierz" lub samo "kup" i wyświetla się komunikat "Zakup oczekuje na realizacje". Ktoś podpowie co robię źle ? Ggra kupiona przez Ssteam. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2021, 20:45:44 wysłana przez YoYo »

« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 16, 2021, 18:36:44 »
Cześć Panowie.
Zanabyłem drogą kupna MSFS wersja Standard na płytach DVD.
A jakże, napędu w kompie nie mam, i teraz się zastanawiam jak to sprytnie zainstalować, żeby było jak najmniej problemów.
Na YT znalazłem taki poradnik, w którym koleś kopiuje zawartość wszystkich płyt na nośnik Flash i instaluje z niego, https://www.youtube.com/watch?v=pd1X8t92p6U
Zastanawiałem się też nad utworzeniem sobie obrazów ISO i instalację z nich.
Co z koniecznością trzymania pierwszej płyty DVD w napędzie?
Czy może jest możliwość zainstalowania wersji z MSStore z wykorzystaniem mojego kodu z pudełka?
Kto jest bogaty w doświadczenia w tej materii?
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 16, 2021, 20:00:58 »
Wersja pudełkowa to pudełkowa płyty wymagać będzie. Czy to zainstalujesz z płyt, czy ISOm czy flasha to już twoja sprawa. Jak już będziesz robił, to skopiuj z płyty DVD1 pliki:

"ISSetup.dll"
"setup.inx"
"0x0409.ini"
"0x0410.ini"

Zrób z nich ISO, potem dwa razy klikasz, Windows 10 sobie tworzy wirtualny napęd i gra CI normalnie śmiga.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 26, 2021, 13:59:32 »
Witam!

Mam problem, po ostatniej aktualizacji (końcówka lipca) włącza się tylko ekran powitalny i sprawdza aktualizację... 5 min, 15 min lub całą noc - nie ma zanczenia znaczenia...
W menadżerze zadań widać, że gra nie obciąża procesora i nie korzysta z połączenia interentowego internetowego. Z Microsoft Store usuwam ostatnie pobieranie, pobieram na nowo 1,1 GB, wyloguje się i nic. Co można zrobić w tej sytuacji? Może usunąć jakiś plik ostatni i pobierze aktualizację na nowo? Nie uśmiecha mi się wgrywać 10 DVD na nowo i ściągać 60 GB aktualizacji... Ktoś ma pomysł i jakąś podpowiedź? Z góry dziękuję.

Podpowiedź - proponuję zacząć od przeczytania regulaminu forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2021, 18:20:07 wysłana przez KosiMazaki »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 26, 2021, 15:43:26 »
Możesz spróbować przenieść katalog z ustawieniami (\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator), gra sobie znowu wygeneruje domyślne.

Albo może jakieś dodatki się gryzą z SU5, można je na próbę tymczasowo usunąć z katalogu "Community".
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 26, 2021, 18:21:39 »
W swoim czasie stworzyłem sobie nowy skrót na pulpicie z opcją:

C:\Windows\System32\cmd.exe /C start shell:AppsFolder\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe!App -FastLaunch
To pomogło.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 26, 2021, 20:20:50 »
Witam!...

Deinstalacja i instalacja ponowna (z MS Store najlepiej). To zrekompensuje grzebanie i cudowanie, tu część plików jest ukryta albo w folderach z problematycznym dostępem, coś ręcznie zmieniając można popsuć coś innego.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #87 dnia: Października 22, 2021, 14:46:33 »
 Związku z promocjami na MSFS 2020 gdzie najlepiej go zakupić na stronie Microsoftu czy na Stearm.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #88 dnia: Października 22, 2021, 15:08:20 »
Nie ma dużej różnicy, wszystko jest podpięte do jednego sklepu a i tak prawie cały symulator ściąga się z serwerów Microsoftu. Na Stamie jest tylko mały launcher, który ściąga wszystkie moduły.

Wersję z MS Store uruchomisz na XBOX, a wersję ze Steam na Steam Decku (jak już wyjdzie).
Osobiście wolę kupować na Steam, bo przynajmniej gra instaluje mi się gdzie chcę i nie jest pochowana po jakichś dziwnych katalogach z blokadami dostępu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #89 dnia: Października 22, 2021, 16:12:42 »
Osobiście wolę kupować na Steam, bo przynajmniej gra instaluje mi się gdzie chcę i nie jest pochowana po jakichś dziwnych katalogach z blokadami dostępu.

Wersję z MS Store też można zainstalować gdzie się chce. Ja nie mam na C tylko na zupełnie innym dysku, gdzie mam gry. Minus, że stworzy parę Windowsowych katalogów hehe (w tym pustych LOL).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl