Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020  (Przeczytany 28140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online some1

• Global Moderator
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020
« Odpowiedź #90 dnia: Października 22, 2021, 19:29:31 »
Właśnie o tym piszę. Możesz sobie przenieść na inny dysk, ale już nie decydujesz nic dokładniej. A te katalogi wcale nie są puste, tylko nie masz do nich uprawnień ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #91 dnia: Października 22, 2021, 21:24:25 »
Uprawnienia można sobie nadać i ma się pełny podgląd, ale jest inna kwestia - nie da się nic tam wstawić (np. Reshade dla VR). Bieda.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #92 dnia: Października 28, 2021, 22:59:20 »
Koledzy drodzy...  już pisałem do Moderatora, może któryś z Was ma taki przypadek? Po uaktualnieniu Win10 do Win11 zginęła mi pogoda na żywo w Fs2020. Cały czas jest bezchmurne niebo. Próbowałem przełączać tam i z powrotem i nic nie dało.

Zwolnij chłopie... Mazak
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2021, 11:01:46 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #93 dnia: Listopada 26, 2021, 05:16:23 »
Cześć!

Na początek tylko powiem, że jestem bardzo zielony w temacie MSF 2020, jednak uwielbiam ustawiać sobie pilotowanie SI (te dostępne w opcjach na górze, nie autopilot włączany w kabinie), i po prostu podziwiać lot. Jednak tutaj pojawia się właśnie moje pytanie.

Zauważyłem, że Pilotowanie SI w pewnych momentach głupieje.

1. Podczas lotu, w pewnym momencie podróży samolot zaczyna po prostu coraz bardziej się zniżać, aż uderza w ziemię, resetowanie pilotowania nie pomaga, a do końcowego celu jest często jeszcze spory kawałek, toteż nie wiem zbytnio czemu tak jest.
2. Kiedy wczytam zapisany lot, SI nagle zaczyna lecieć w przeciwnym kierunku niż założony cel. Nie sprawdzałem ile, ale no, leci dosłownie w przeciwną stronę, resetowanie i naprowadzanie na cel ręcznie nie pomaga, po włączeniu od razu zaczyna lecieć w drugą stronę.

Czy ktoś wytłumaczyłby mi jak to działa? Gry nie modowałem, nie wiem, czy muszę to ustawić jakoś w opcjach by działało lepiej, czy jest coś co mi nie działa.

Pozdrawiam!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #94 dnia: Listopada 26, 2021, 06:59:40 »
Nie wiem, czy ktoś tutaj pomoże w ustawieniach arcade ;) bo trochę nie o to chodzi w symulacji. Być może opcja ta jest jakaś jeszcze zabugowana. Pamiętaj, że to wciąż w zasadzie Beta z dość dużą ilością różnych kwiatków. Może natomiast lepszym rozwiązaniem będzie nauczenie się korzystania z autopilota w kabinie? Nie wiem czym latasz, ale ogólnie obsługa jest w miarę prosta. Ma YT jest trochę filmów jak obsłużyć autopilota, więc może coś tutaj pomoże: https://www.youtube.com/results?search_query=msfs+autopilot+tutorial . Na auto będzie w miarę leciał jak po sznurku. Wcześniej tylko musisz wytyczyć trasę, ale można latać i bez i w trakcie lotu sobie wszystko poustawiać.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #95 dnia: Maja 07, 2022, 17:45:44 »
Czas na bardziej profesjonalną obsługę samolotu. Nie mogę znaleźć manuala do samolotu w MSFS 202O. Gdzie można znaleźć manual, checklist do poszczególnych samolotów?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #96 dnia: Maja 07, 2022, 19:11:44 »
Czas na bardziej profesjonalną obsługę samolotu. Nie mogę znaleźć manuala do samolotu w MSFS 202O. Gdzie można znaleźć manual, checklist do poszczególnych samolotów?

Nie ma czegoś takiego jak instrukcje do poszczególnych maszyn, które są od razu w MSFS. Możesz się posiłkować ew. filmami na YouTube. Może też pomóc ta oryginalna check lista, masz ją pod górnym menu. Po włączeniu poszczególne sekcje będą podświetlane w kabinie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #97 dnia: Maja 07, 2022, 19:27:02 »
Dziękuję za pomoc.

« Odpowiedź #98 dnia: Maja 30, 2022, 19:01:11 »
Dzień Dobry !

Z góry proszę o wyrozumiałość bo nigdy nie interesowałem się lotnictwem ani grami tego typu. To moja pierwsza gra i w ogóle pierwszy kontakt w życiu z symulatorem lotniczym. Ale jako, że lubię generalnie symulatory wszelakiej maści i tym się zainteresowałem i jestem zachwycony. Gra jest dla mnie epicka! :)

Ale do rzeczy: MFS posiadam od soboty. W tym czasie na pełnym wsparciu przeszedłem parę samouczków i wykonałem parę lotów. I od 2 dni i nocy nie mogę rozgryźć jednej rzeczy. Mianowicie - jak zrobić, żeby po zakończonym locie pokazał mi się w trybie pop up książka lotów ? Czytałem na forum anglojęzycznym MFS, że ludzie w 2020 r. złożyli petycję do Microsoft żeby im po zakończonym locie nie wyskakiwało to okno, ale dla mnie jako początkującego było bo to fajne zakończenie lotu.

Więc tak: latam podstawową Cesną jaka jest też w samouczkach z lotniska Lublinek do Łasku. Tylko 24 km. W opcjach wsparcia mam zaznaczone, żeby po zakończonym locie pokazywała się ta książką. I tak: robię (chyba) wszystko tak jak należy. Na końcu kołuję do zaznaczonego na niebiesko obszaru. Mam komunikat na szaro aby w celu zakończenia lotu wyłączyć silnik główny. Więc wyłączam go i nic się nie dzieje ! Książka się nie pokazuje. Natomiast te wszystkie loty i tak "wchodzą" do tej książki bo po wejściu w menu główne mam całą historię tych lotów zapisaną. Nie pojawia się tylko okienko po zakończeniu lotu. Już sam nie wiem - czy ja czegoś do końca nie wyłączam w tej Cesnie ?

I takie pytania:
 - O co tu chodzi ?
- Czy jeśli np. zrobię coś nie tak podczas lotu typu nie zgłoszę np. przez radio pozycji lub np. nie wejdę w jakiś krąg kołowania, ale i tak po swojemu wyląduję na pasie to może mi się to okienko nie pokazać ?
- A może w celu wyłączenia silnika głównego trzeba coś jeszcze zrobić oprócz jego wyłączenia ? :)
- Jak tu działają save ? Czy jak np. zapiszę moment tuż przed wejściem w ten niebieski, ostatni obszar i potem go wgram to jakby w ogóle ten lot nie trafia do książki ? Trafia tylko raz ? (co zresztą byłoby logiczne)

Dodam, że mam wersję Deluxe Premium i ze steam, ale to chyba nie ma znaczenia.

Bardzo proszę o pomoc bo to pierdółka, ale nie daje mi spokoju od 2 dni i w dzień i w nocy próbuję to rozgryźć :) Jeszcze ani razu po zakończonym locie nie pokazało mi się to okienko.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 20:14:37 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #99 dnia: Maja 30, 2022, 20:16:58 »
Ale do rzeczy: MFS posiadam od soboty. W tym czasie na pełnym wsparciu przeszedłem parę samouczków i wykonałem parę lotów. I od 2 dni i nocy nie mogę rozgryźć jednej rzeczy. Mianowicie - jak zrobić, żeby po zakończonym locie pokazał mi się w trybie pop up książka lotów ? Czytałem na forum anglojęzycznym MFS, że ludzie w 2020 r. złożyli petycję do Microsoft żeby im po zakończonym locie nie wyskakiwało to okno, ale dla mnie jako początkującego było bo to fajne zakończenie lotu.

Cześć, witamy na Forum. Jeśli chodzi o to pytanie to ja też jestem za by się nie pokazywało :), ale skoro potrzebujesz - po wylądowaniu musisz powyłączać wszystko w danej maszynie (czyli tak jak się uruchamiało to pobieżnie w drugą stronę ;) ). Z tego co pamiętam, to przy wyłączeniu zasilania (czyli jeden z ostatnich etapów) pojawi ci się ten ekran z podsumowaniem lotu (ogólnie denerwujący i dla mnie, bo przerywa rozgrywkę w sposób nagły i nie zawsze jest to koniec check listy).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #100 dnia: Maja 30, 2022, 20:31:07 »
Cześć, witamy na Forum. Jeśli chodzi o to pytanie to ja też jestem za by się nie pokazywało :), ale skoro potrzebujesz - po wylądowaniu musisz powyłączać wszystko w danej maszynie (czyli tak jak się uruchamiało to pobieżnie w drugą stronę ;) ). Z tego co pamiętam, to przy wyłączeniu zasilania (czyli jeden z ostatnich etapów) pojawi ci się ten ekran z podsumowaniem lotu (ogólnie denerwujący i dla mnie, bo przerywa rozgrywkę w sposób nagły i nie zawsze jest to koniec check listy).

W tym trybie co ja gram - pełnego wsparcia jedyne co muszę zrobić przed startem to wyłączyć hamulce postojowe. Nawet silnika nie trzeba włączyć. Po zakończeniu lotu pojawia się komunikat: aby zakończyć lot wyłącz silnik główny. Ten komunikat jest w menu celów na szaro. I np. jak te cele typu zmniejszenie prędkości kołowania itd jak wypełniam zmieniają się na zielono tak tu w tym ostatnim etapie wyłączam ten silnik główny, a cel wciąż jest na szaro i nie pojawia się książka :( Już nie wiem co po prostu zrobić aby choć raz pokazał mi się ten ekran z książką.

Może to jakiś bug? Wcześniej czytałem np. nie zapisywały się loty, jeszcze wcześniej nie było tej opcji wyłączania tego pop up więc może bug. Byłbym mega wdzięczny jakbyś to jako doświadczony gracz, sprawdził przy jakiejś okazji bo zakładam, że masz tą opcję zaznaczoną, żeby się nie pokazywało więc na chwilę trzeba by ją włączyć i sprawdzić. Nie daje mi to po prostu spokoju dlaczego mi się ani razu to nie pojawiło. Może problem tylko z Cessną?
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 20:53:32 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #101 dnia: Maja 30, 2022, 20:41:59 »
Jeśli potrzebujesz screeny z realizmem to mogę zrobić i Ci wstawić, ale tak, ja mam bez podpowiedzi żadnych. Cessna na dzień dobry to nawet za trudny model, weź najlepiej naucz się najpierw na jakimś ultralajcie, świetną maszyną jest np. Flight Design CTLS na początku:

lub Super Cub. Tu masz mniej przyrządów i obsługi. Natomiast jeśli przechodzisz te lekcje to tam faktycznie jest od razu przypisany model.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #102 dnia: Maja 30, 2022, 20:50:57 »
Jeśli potrzebujesz screeny z realizmem to mogę zrobić i Ci wstawić, ale tak, ja mam bez podpowiedzi żadnych. Cessna na dzień dobry to nawet za trudny model, weź najlepiej naucz się najpierw na jakimś ultralajcie, świetną maszyną jest np. Flight Design CTLS na początku:

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/X9SZqe6KWZgpSN3E3PJZ5L-970-80.jpg

lub Super Cub. Tu masz mniej przyrządów i obsługi. Natomiast jeśli przechodzisz te lekcje to tam faktycznie jest od razu przypisany model.

Na tej Cessnie dobrze mi się lata i wszystko jest ok, tylko męczy mnie brak tej książki lotu po zakończeniu. Ja już tam wszystko co można wyłączałem po wyłączeniu silnika i tak to nic nie dawało.

Nie cytujemy obrazków. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 20:53:49 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #103 dnia: Maja 30, 2022, 20:55:33 »
Zdaje się też jedna z tych górnych ikonek podsumowuje lot. Sprawdzałeś wszystkie? Może nie jest tak dokładny jak końcowe podsumowanie ale masz czasy itp. Po wyjściu też, z głównego menu możesz wejść do swojego logbooka też i tam podejrzeć wszystkie statystyki (zakładka Profile).

Jest też pewien mod jak widzę: https://flightsim.to/file/30186/mouseviator-enhanced-logbook-for-msfs (wrzucasz do folderu Community).
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2022, 21:02:12 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #104 dnia: Maja 30, 2022, 23:49:09 »
Zdaje się też jedna z tych górnych ikonek podsumowuje lot. Sprawdzałeś wszystkie? Może nie jest tak dokładny jak końcowe podsumowanie ale masz czasy itp. Po wyjściu też, z głównego menu możesz wejść do swojego logbooka też i tam podejrzeć wszystkie statystyki (zakładka Profile).

Jest też pewien mod jak widzę: https://flightsim.to/file/30186/mouseviator-enhanced-logbook-for-msfs (wrzucasz do folderu Community).

Dzięki za podpowiedzi. Mi po prostu chodzi o to, żeby ta cholerna książka pokazała się po zakończeniu lotu... :) Nie potrzebuję rozbudowanej książki itd. Wiem, że loty są zapisywane, a właściwie wszystko bo nawet zrobiłem 2 lądowanie na tym samym lotnisku tj start-lądowanie-start- lądowanie i to jest w książce, ale za żadnym razem nie pokazało się zaraz po zakończeniu.

A jeszcze tak myślę, że może to taki błąd, że np. wybieram lot z punktu A do punktu B z dokładnym określeniem pasa, ale potem jak się zbliżam do lotniska docelowego to łączę się z wieżą przez ATRC i proszę o lądowanie na innym pasie ?

No nic... Może przy okazji ktoś  to rozwikła... Dziwne, że po wyłączeniu silnika nie zaznacza mi się to na zielono i nic się kompletnie nie dzieje, no, ale w książce się zapisuje...
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2022, 08:35:49 wysłana przez YoYo »