Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020  (Przeczytany 28222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO MSFS 2020
« Odpowiedź #45 dnia: Września 07, 2020, 07:31:53 »
TrackIR działa i powinien działać Ci bez problemów choć obecnie u mnie też go nie widzę w menu (jestem na 100% pewien, że kiedyś był widoczny choć może to było w becie?).
X52, X-52 pro nie są predefiniowane w MFS2020 (są Thrustmastery, Saitek Pro Fligth Yoke ale nie ma też Virpila).
Wszystko można sobie poustawiać a wbrew pozorom jest to całkiem dobrze pomyślane i może to tylko kwestia przyzwyczajenia.
U mnie korzystam naprzemiennie z zestawu joy-a Warhoga, przepustnicy Virpila, CH Pro Pedals albo na "szybkie latanko" z T.16000M i wszystko raz kiedyś ustawione działa. 
Obejrzyj może sobie ten materiał (pomijając część dla początkujących) może Ci to pomoże.
https://www.youtube.com/watch?v=nt_NYEr4wNU&

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Września 07, 2020, 09:04:51 »
...obecnie u mnie też go nie widzę w menu (jestem na 100% pewien, że kiedyś był widoczny choć może to było w becie?)...

Nigdy nie widziałem takiej zakładki :) (ale nie miałem bety), zresztą do czego niby by miała być? Działa TiR bez problemu mi od początku, należy rzecz jasna zaktualizować obsługę tytułów.

Tam trzeba przypisywać konkretne wartości czy wybrany defaultowo X52 powinien działać bez zbędnych czynności?

Ale tu nie ma nie wiadomo jakiej filozofii. W zasadzie jest to intuicyjne. Na górze masz kontrolery, jak w DCS, identyko prawie, wybierasz konkretny, ustawiasz sobie wszystko i dajesz oczywiście Zapisz konfigurację. Jak ew. nie ma danego przycisku w opcji po lewej ustaw filtr by pokazywał wszystko, z automatu pokazuje tyko przypisane. Warto sobie wyczyścić jednak automatyczne przypisania wpierw by nic nie kolidowało.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2020, 09:32:55 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #47 dnia: Września 07, 2020, 10:51:21 »
X52, X-52 pro nie są predefiniowane w MFS2020 (są Thrustmastery, Saitek Pro Fligth Yoke ale nie ma też Virpila).

X-52 Pro są predefiniowane, tylko wskutek buga MSFS ich nie wykrywa. U mnie zadziałało, gdy włączyłem MSFS bez podpiętego joya i wpiąłem już gdy symulator był uruchomiony (na stronie controler settings).
Niestety to nie pomogło trwale więc musiałem wyedytować xml z mapowaniem i teraz już nie ma problemu. Szczegóły na oficjalnym forum (niestety chyba wymaga logowania): https://forums.flightsimulator.com/t/x52-pro-predefined-setup/123252

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #48 dnia: Września 07, 2020, 10:57:36 »
X-52 Pro są predefiniowane, tylko wskutek buga MSFS ich nie wykrywa. U mnie zadziałało, gdy włączyłem MSFS bez podpiętego joya i wpiąłem już gdy symulator był uruchomiony (na stronie controler settings).
Niestety to nie pomogło trwale więc musiałem wyedytować xml z mapowaniem i teraz już nie ma problemu. Szczegóły na oficjalnym forum (niestety chyba wymaga logowania): https://forums.flightsimulator.com/t/x52-pro-predefined-setup/123252

Hmmm, czyli nie widzi wszystkich kontrolerów z automatu tak jak widzi je Windows? To by była faktycznie nowość i niezły babol.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Września 07, 2020, 12:18:45 »
Ktoś wie z czego wynikają takie różnice w default Flight Plan przy podglądzie już z kabiny planu lotu ("N")? Mamy zupełni inne czasy oraz odległości.
Tutaj plan zrobiony na pdst. SkyVectora i pokrywa on się mniej więcej z tym w głównym w oknie MSFS. Z poziomu VC mamy za to inne dane, zarówno dystansu jak i czasu (Estimated Time En Route). Bug?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #50 dnia: Września 07, 2020, 15:04:29 »
Hmmm, czyli nie widzi wszystkich kontrolerów z automatu tak jak widzi je Windows? To by była faktycznie nowość i niezły babol.

Ktoś pisał, że ma to związek ze złym GUID w .xmlu z mapowaniem, ale nie sądzę, bo wtedy by nie wykrywał go wcale, a tak jak pisałem po podłączeniu joya po uprzednim odpaleniu FS jednak go rozpoznaje...

Ja rozwiązałem to tak, może się komuś przyda:

1. Stworzyłem własny profil z 2-3 randomowymi przypisaniami, żeby tylko powstał plik.
2. Znalazłem ten plik (mam instalacje z MS store, nie wiem gdzie plike jest w wersji Steam), jest gdzieś tutaj C:\Users[user name]\AppData\Local\Packages\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\SystemAppData\wgs\(folder z długim rzędem cyfr). Jest tam kilka podfolderów, trzeba po kolei wyedytować pliki notatnikiem, aż się znajdzie.
3. Skopiowałem mapowania z załączonego pliku (https://forums.flightsimulator.com/uploads/short-url/erRXiQFD2VItlu94UGJMFMWOlQD.pln - fabryczne mapowania dla X-52 Pro) i nadpisałem w moim .xml.

Od tamtej pory działa bez zarzutu.

No jest tych baboli trochę, nie ma co ukrywać.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2020, 15:08:17 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #51 dnia: Września 07, 2020, 19:24:09 »
Dziś odpaliłem Gliwice - weszło. Niemniej jednak już w menu nie miałem zakładki Track IR, a wybrany domyślny podłączony X52 mogłem sobie włożyć... Czyli nie ma ani Tracka ani joya. Jak ustawiłem sterowanie na klawiaturę, to też nie działało. Tam trzeba przypisywać konkretne wartości czy wybrany defaultowo X52 powinien działać bez zbędnych czynności? Jak klikam na "Czułość" to wychylając joy widzę na osiach, że reagują.

BTW: Dawno nie widziałem tak durnego menu, jeśli chodzi o ewentualne przypisywanie czegokolwiek. Ktoś pomoże z odpaleniem tego "czegoś"?

Też z tym przypisaniem funkcji do czegokolwiek walczyłem chyba ze dwa dni. Poradziłem sobie z tym następująco. Otóż po prostu wyczyściłem wszystkie przypisania "DOSŁOWNIE WSZYSTKIE" i ręcznie przypisałem funkcjonalności do poszczególnych klawiszy w X52.
Zastanawiają mnie na teraz dwa głupie pomysły M$ i szukam ich rozwiązania.
1. Jaki debil wymyślił sobie, że klapy można stopniowo wysuwać, a chować już tylko w całości, a nie też stopniowo? To po pierwsze.
2. Jak uzyskać możliwość rozglądania się po kokpicie na modłę FSX czy P3D np. przypisując tę funkcję do "grzybka"?
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2020, 20:58:26 wysłana przez KosiMazaki »
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #52 dnia: Września 07, 2020, 19:31:53 »
1/. Jaki debil wymyślił sobie że klapy można stopniowo wysuwać a chować już tylko  w całości a nie też stopniowo? To po pierwsze.
2/. Jak uzyskać możliwość rozglądania się po kokpicie na modłę FSX czy P3D np przypisując tą funkcję do "grzybka"?

Ad.1 Najpierw sprawdź i bądź pewny na 100%, potem wyzywaj od debili, bo jeszcze się okaże, że sam nim jesteś :P ;)? Jak najbardziej zamyka się stopniowo, tak samo jak się otwierają, czy to z pod buttona joya czy to z pod klawiszy. Źle pewnie przypisałeś.

A z pod klawiszy masz F6, F8 do stopniowego.

Ad.2 Tak, można i nawet jest dokładnie w tym temacie wcześniej: http://il2forum.pl/index.php?topic=19880.msg394548#msg394548 (tu na widoku zewnętrznym ale tak samo można zrobić wewnątrz. Ja mam ustawione na zewnątrz tylko, w VC rozglądam się za pomocą Tracka IR, ale są też darmowe aplikacje już śledzące twarz pod MSFS).
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2020, 19:49:46 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #53 dnia: Września 07, 2020, 21:17:04 »
...

Yoyo..._Ty sądzisz, że nie sprawdziłem? Nie pytałbym gdyby to działało. Co powiesz na problem przez Was raportowany,_a dotyczący bodaj Keflaviku? U mnie nie występował?
Wiele błędów, które wy ponoć macie,_ ja się z nimi nie zetknąłem nawet, mimo że sprawdzałem miejscach, które Tu czy na konkurencyjnych forach się opisuje.

Obecnie posiadając FSX, P3Dv5 i Aerofly 2 Flight Simulator oraz_MSFS2020 mogę śmiało stwierdzić, że temu ostatniemu to_daleko do sima.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2020, 22:18:31 wysłana przez KosiMazaki »
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #54 dnia: Września 07, 2020, 22:24:04 »
Yoyo..._Ty sądzisz, że nie sprawdziłem? Nie pytałbym gdyby to działało...

Nie spotkałem się by nie działały wymienione klawisze lub przypisanie do joya w kwestii związane z klapami, o których piszesz. Jedyne co nie latałem, żadnymi busami, bo ich nie lubię, ale w GA to działa. Daj screena jak masz przypisane zatem i jak masz przypisane klawisze, może w takim razie coś pousuwałeś skoro nie działają Ci F5 do F9, przy czym niektóre tutaj to pełne, niektóre stopniowe, tak samo było w FSX i P3D.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #55 dnia: Września 09, 2020, 15:15:20 »
Dopóki nie ma Active Sky dla MSFS, to można posłużyć się tą stroną planując jakąś trasę i mając jakiś tam pogląd na pogodę (real weather): https://www.windy.com/ .
Jako default mamy tutaj dość mało danych. Oby doszło, albo oby HiFi coś tutaj wydało z czasem.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #56 dnia: Września 10, 2020, 14:23:32 »
Jakaś nowa strona z darmowymi dodatkami dla MSFS (w tym malowań): https://flightsim.to/ .

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #57 dnia: Września 10, 2020, 20:08:24 »
Panowie, czy idzie w FS2020 skonfigurować wyświetlanie tak, by dało się ustawić jeden obraz na dwóch monitorach jeden nad drugim( sumarycznie 1920 x 2160)?  Na trialu swego czasu próbowałem i mogłem na drugi monitor co najwyżej wrzucić przyrządy...

« Odpowiedź #58 dnia: Września 11, 2020, 11:09:34 »
Dzień dobry,

Temat instalacji, po trudach wieku młodzieńczego, ogarnięty. Jednak pojawił się nowy problem i nie potrafię znaleźć rozwiązania. Symulator jest "grywalny" na poziomie wyzwań, challenge'y etc. Jednak wybierając lot swobodny, dowolnie ustawiając lotnisko odlotu i docelowe, klikając na przycisk "LEĆ", po za poza jego mignięciem nie dzieje się nic... Gdzie tkwi błąd (mój/symulatora)? Proszę o podpowiedź.

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2020, 12:03:00 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Września 11, 2020, 23:14:52 »
Dzień dobry,

Temat instalacji, po trudach wieku młodzieńczego, ogarnięty. Jednak pojawił się nowy problem i nie potrafię znaleźć rozwiązania. Symulator jest "grywalny" na poziomie wyzwań, challenge'y etc. Jednak wybierając lot swobodny, dowolnie ustawiając lotnisko odlotu i docelowe, klikając na przycisk "LEĆ", po za poza jego mignięciem nie dzieje się nic... Gdzie tkwi błąd (mój/symulatora)? Proszę o podpowiedź.

Regulamin forum. Mazak.

Podaj na jakim sprzęcie latasz.

www.yoyosims.pl