Autor Wątek: Wersja pudełkowa MSFS do uruchomienia wymaga płyty w napędzie DVD (uwaga!).  (Przeczytany 9290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kupiłem box, mając wcześniej game pass, jak wszyscy. Dodałem kod z pudełka do konta, wyświetlił mi się komunikat, że został dodany poprawnie i w sklepie widzę jako zakupiony. Po starcie chce, żebym włożył dyskietkę do stacji. To jakiś bug? Przecież kupiłem to dla bajeru na półkę, chyba ich %^&$% jeśli miałbym to instalować z płytek i za każdym razem trzymać płytę w napędzie. Weźcie mi napiszcie, że śnię, chyba nawet Microsoft nie mógłby wpaść na tak zryty pomysł.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2021, 08:00:48 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Wersja pudełkowa MSFS (uwaga!)
« Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2020, 20:35:09 »
A jednak mógłby, wpakowałem się na minę.
Ostrzegam, gdyby ktoś wpadł na podobny pomysł z zakupem BOX. Jedyne co ta wersja daje to konieczność trzymania płyty w napędzie. Właśnie spuściłem w kiblu 500zł.
ps. Nawet sprzedać ani oddać tego ścierwa nie mogę, bo oczywiście przypisane go konta.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2020, 20:56:17 »
A jednak mógłby, wpakowałem się na minę.

Jesteś pewien, że to nie bug, a i tak sim wystartuje (coś widziałem o tym w sekcji z bugumi z MSFS)? Jak masz na koncie to po co płyta. Może napisz do MS jak się pyta i nie chce ruszyć. Przecież możesz mieć 2 Windowsy na różnych sprzętach (byle by siedzieć na swoim koncie). W laptopie nie ma napędu i co?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2020, 21:30:11 »
W laptopie nie ma napędu i co?
No i co, no właśnie G#$$@, dlatego jestem taki wściekły. Można to ominąć w prostacki sposób robiąc iso wielkości 3MB, ale nie po to wydałem ponad 500zł, żeby crackować coś za co tyle zapłaciłem.
To był ponoć wymóg Microsoftu, uparli się na takie zabezpieczenie i wymusili na deweloperach w wersji box, tutaj link to FAQ Aerosoftu:
https://helpdesk.aerosoft.com/portal/en/kb/articles/will-i-need-to-keep-the-disc-inserted-to-run-the-disc-version-of-microsoft-flight-simulator.
Już dawno się tak nie wściekłem. Najpierw się wpakowałem w x-plane w wersję Steam, na co kląłem miesiącami i nawet zastanawiałem się nad ponownym zakupem poza Steam, a teraz coś takiego.
W dodatku ten box jest beznadziejny, pudełko porwałem starając się wyciągnąć z niego płytę, połowa płyt latała po nim luzem. Jak te głąby sobie wyobrażają, że ktoś za każdym razem będzie wyrywał płytę DVD z tego kartonowego zawiniątka.
Napęd DVD mam w PC przez przypadek, zamierzałem wywalić, przecież tego nikt nie używa.

« Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2020, 21:30:24 »
Jesteś pewien, że to nie bug, a i tak sim wystartuje (coś widziałem o tym w sekcji z bugumi z MSFS)? Jak masz na koncie to po co płyta. Może napisz do MS jak się pyta i nie chce ruszyć. Przecież możesz mieć 2 Windowsy na różnych sprzętach (byle by siedzieć na swoim koncie). W laptopie nie ma napędu i co?

Potwierdzam to prawda... Też kupiłem bo chciałem mieć BOXa. A teraz żeby zagrać muszę wsadzić płytę.

« Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2020, 21:42:06 »
Potwierdzam to prawda... Też kupiłem bo chciałem mieć BOXa. A teraz żeby zagrać muszę wsadzić płytę.
Mogłeś się tym pochwalić na forum, inni uniknęliby może tej "przyjemności".
Można uniknąć tego, bo na szczęście płyta nie jest w żaden sposób zabezpieczona. Wystarczy zrobić sobie iso bez wszystkich plików danych, zajmuje kilka MB. Windows 10 potrafi montować iso, bez żadnych dodatkowych programów. Ludzie opisali to nawet na oficjalnym forum Microsoftu, nikt tego nie kasuje. Pewnie nawet support jest zdania, że to zabezpieczenie  wymyślił ktoś sprawny intelektualnie inaczej.
Gra wymagająca dostępu do netu, zalogowania do konta (nie można w żaden sposób przepisać gry do innego konta), wymaga włożonej płyty do napędu. Cały czas nie mogę w to uwierzyć, że jakiś debil wpadł na taki pomysł.
Najlepsza metoda, to oczywiście zakup wersji cyfrowej, wtedy taka zabawa nie jest potrzebna. Nie warto kupować wersji box, zdecydowanie nie jest tak fajna, żeby się tak z tym szarpać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Września 23, 2020, 22:05:03 »
Pewnie poprawią to za którymś razem albo będzie "nocd". Może wystarczy podmienić plik .exe z wersji cyfrowej? Nie jestem fanem takich akcji, napęd DVD wciąż mam, ale są gorsze rzeczy. Mogli wpieprzyć tam jakieś Denuvo lub inną upierdliwą aktywację online. Sam Windows też wspiera wirtualne napędy z podstawki, więc da się podmontować i jakoś przeżyć. Liczę na kreatywność ludzi xD. A same wydanie pudełkowe dobrze wygląda na półce. Moje wciąż w folijce 8).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Września 23, 2020, 22:28:50 »
Pewnie poprawią to za którymś razem albo będzie "nocd". Może wystarczy podmienić plik .exe z wersji cyfrowej? Nie jestem fanem takich akcji, napęd DVD wciąż mam, ale są gorsze rzeczy. Mogli wpieprzyć tam jakieś Denuvo lub inną upierdliwą aktywację online. Sam Windows też wspiera wirtualne napędy z podstawki, więc da się podmontować i jakoś przeżyć. Liczę na kreatywność ludzi xD. A same wydanie pudełkowe dobrze wygląda na półce. Moje wciąż w folijce 8).
Podmiana exe raczej nie zadziała, system to wie na poziomie przypisania klucza do konta. Na początku wbiłem sam klucz, bez instalowania czegokolwiek na wersję  game pass, od razu FS2020 zażądał płyty. Po włożeniu, gra się odpaliła bez ściągania żadnych plików, ba nawet nie podniosła wersji i mogłem zagrać w podstawową z game pass.
Na szczęście jak napisałem wcześniej płyty nie mają kompletnie żadnych zabezpieczeń, wystarczy skopiować kilka plików, wygenerować iso i podmontować pod Windowsem. Jest to przez to nawet bardziej irytujące. Żeby to jeszcze było jakieś zabezpieczenie, a to czysta, niczym nie zmącona głupota. W żaden logiczny sposób nie da się wytłumaczyć tego absurdu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Września 23, 2020, 22:35:40 »
Oldschool baby 8).

Prędzej czy później ktoś to obejdzie. Ile razy MS mówił, że się nie da ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 23, 2020, 22:42:54 »
Włóż płytę i zapomnij, tym bardziej, że z tego co piszesz to i tak napęd zostawiłeś z rozpędu.

U mnie przez n miesięcy w napędzie siedział pudełkowy X-Plane 11, a teraz posiedzi MSFS :)

« Odpowiedź #10 dnia: Września 24, 2020, 10:41:51 »
Jak już macie przypisanego FS do konta to odinstalujcie go i zainstalujcie ponownie, ale nie z płyty tylko ze sklepu MS. Przy uruchomieniu nie będzie już prosił o płytę.

https://forum.aerosoft.com/index.php?/topic/155393-game-disk-1-always-required-to-start-game/&do=findComment&comment=996460

« Odpowiedź #11 dnia: Września 24, 2020, 13:03:56 »
Jak już macie przypisanego FS do konta to odinstalujcie go i zainstalujcie ponownie, ale nie z płyty tylko ze sklepu MS. Przy uruchomieniu nie będzie już prosił o płytę.

https://forum.aerosoft.com/index.php?/topic/155393-game-disk-1-always-required-to-start-game/&do=findComment&comment=996460

To nic nie da, ja tak właśnie instalowałem. Od razu wbiłem kod na swoim koncie i uruchomiłem instalację. Sklep ściąga instalator i już na tym etapie żąda włożenia płyty. To wydaje się  działać na poziomie klucza.
Gra widzi klucz z puli BOX i żąda płyty. Po zweryfikowaniu płyty, można ją wyjąć z napędu i instalacja leci dalej przez net. Żeby było śmieszniej, są na forach linki do Dropboxów ze spreparowanym obrazem iso. To nie jest nawet żaden cert, nr. seryjny, płyta jest identyczna dla wszystkich. W dodatku niektórzy kupując wersję cyfrową, mają to samo i obraz płyty też tutaj pomaga.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 24, 2020, 14:11:21 »
Miałeś Xboxową apkę odpaloną? Bez tego podobno nawet gra kupiona w MS Store prosi o płytę.
https://www.reddit.com/r/MicrosoftFlightSim/comments/ixd5s2/tried_to_fire_the_sim_up_today_and_have_been/

Ja pozbyłem się FSa to nie mogę sprawdzić.

« Odpowiedź #13 dnia: Września 24, 2020, 14:41:15 »
Niczego jakoś specjalnie dodatkowo nie uruchamiałem, wcześniej wersja game pass działała bez problemów, więc pewnie to co powinno być uruchomione, działało.
Zresztą to, że jest potrzebna płyta w napędzie, jest  w oficjalnym FAQ Aerosoftu. Na forum też wypowiada się admin, że był to wymóg Microsoftu i to nie ich zryty pomysł. Szkoda tylko, że tak skutecznie udało się ukryć ten drobiazg, że nikt nigdzie o tym nie wspomniał. Nawet nie brałbym pod uwagę zakupu wersji BOX, nawet za 1/4 ceny, gdybym o tym wiedział. Pomyślałem, a niech tam sobie stoi pudełeczko, skoro cena ta sama. Żeby to faktycznie jeszcze była wersja BOX, a to nie jest żaden k#$#@ box, skoro na twardo przypisuje się do konta, a i tak nie da się symulatora zainstalować z tych płyt bez netu i aktywacji na koncie.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 18, 2021, 13:45:42 »
Obecnie nie ma już wymogu trzymania płyty w napędzie - przynajmniej tak stało się u mnie. Wersja pudełkowa zawiera kod, który i tak został przypisany do konta MS.