Autor Wątek: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...  (Przeczytany 6176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2020, 22:08:42 wysłana przez KosiMazaki »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: O chińskich (z Aliexpress) kopiach TrackIR dwa slowa...
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 15, 2020, 18:02:38 »
Ciekawe jak to działa. Klon pierwsza klasa - przynajmniej na zdjęciach. Ktoś miał styczność i testował?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2020, 22:09:30 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 15, 2020, 18:12:55 »
Zerżnięty kompletnie, nawet logo i instrukcja. Clip pro tylko widać, że z zasilaniem. Cena atrakcyjna ale jakiś taki niesmak. No i pytanie, czy działa jak oryginał.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2020, 22:09:45 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 15, 2020, 20:59:40 »
Szok i niedowierzanie, ale... ale może działać dokładnie tak samo, i nawet mieć te same bebechy. :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2020, 22:10:12 wysłana przez KosiMazaki »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2020, 22:10:07 wysłana przez KosiMazaki »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 16, 2020, 11:11:28 »
Ja testowałem kilka takich "wynalazków" z naszego rodzimego Allegro. I zawsze średnio to działało. Ostatnio w końcu kupiłem oryginalnego Tracka 5 i jestem zachwycony!
Żadnych kłopotów, pierdzielenia się z tym. Podłączasz i śmiga wszystko. Moim zdaniem chyba nie ma sensu kombinować - jest drogo, ale można odłożyć kupić oryginał i się nim cieszyć :)

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 16, 2020, 11:35:13 »
Chyba tzw. "wynalazki z allegro" raczej nie mają nic wspólnego z tą chińską wersją TrackIR który jest oferowany na aliexpress.
To są chyba raczej kolejne "home made" wersje free tracka?
PS
Tak na marginesie to chyba większość naszych "pro-symulotniczych"  (od tzw. "topowych producentów") urządzeń nadal jest produkowana w chińskich fabrykach...
Więc być może o wyciek dokumentacji nie jest aż tak trudno?

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 16, 2020, 12:05:59 »
 Tym bardziej, że jak zauważył kolega Sorbifer,_oryginały mogą mieć elektronikę z tej samej fabryki.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2020, 12:14:18 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 16, 2020, 13:22:47 »
Tak jak w przypadku VKB Gladiator Mk.II i Ravcore Javelin.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 16, 2020, 13:52:12 »
Chińczyki to zdolne ludzie, jak pracowałem w poprzedniej firmie to podobno okazało się, że skopiowali nasze niszowe urządzenie pomiarowe. Opłacało im się to skopiować dla jednej czy dwóch fabryk VW!

Z drugiej strony wszyscy wiemy o mnóstwie elektroniki użytkowej typu TV Boxy albo tablety, które mają różne marki ale są klonami i mają te same bebechy. Sam kiedyś miałem tablet, który miał problemy z firmware i czasami się zacinał. I znalazłem firmware zupełnie innego tableta, o którym przeczytałem, że to jest to samo. Wrzuciłem jego soft - bardziej zadbany - i banglał w 100%. Cud.

Inna sprawa, że kopia czy nie, firma NP może ich ścigać za ich własne nazwy produktów. No i pewnie za protokół wymiany danych i przedstawianie się urządzenia (vendor/product), które pewnie są takie same. :)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 20, 2021, 19:21:51 »
Zamówiłem takiego Tracka IR z Chin. Jest w drodze do mnie i za około dwa tygodnie powinien już być. Podzielę się chętnie wrażeniami. Z tego co czytałem to działa tak samo jak ten firmowy :)
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 20, 2021, 20:03:04 »
Czekamy z niecierpliwością ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 02, 2021, 12:55:14 »
Cześć.
Doczekałem się  :) Dziś dotarła do mnie paczka z Chin z Trackiem IR. Pudełko nie zwiastuje nic ciekawego, ot zwykłe szare niepozorne pudełko. Na szczęście nie pudełkiem się człowiek rozgląda w kokpicie  ;)

Otwieramy ! 

Tu pierwsza niespodzianka, zobaczcie jaka miła

Już wiedziałem, że będzie dobrze :) Otwieramy dalej...

Znowu, niby nic..ale

Instrukcja a jakże ....po Chińsku...zna ktoś   :P .....ale po co nam instrukcja , skoro w środku jest prawie oryginalny Track IR. Prawie, bo nie ma oryginalnego pudełka

Wszystko wykonane bardzo ładnie, żadnych tandetnych plastików, rzekł bym oryginalny Track IR...ale jak to działa ? Oczywiście działa równie dobrze jak wygląda! Ściągamy oryginalny soft i po instalacji jest cudownie. Testowałem w IL2BOS i w porównaniu do Opentracka jest rewelacyjnie. Stabilnie, precyzyjnie i bez niespodzianek.

Teraz pytanie jak to możliwe że za około 450zł mamy tracka iR? Prawdopodobnie Chińczyki po godzinach robią te urządzenia na oryginalnych maszynach w fabryce tracka IR ale już bez kontroli jakości, pudełek i innych dupereli. Jak widać zachodnie firmy zdzierają z nas skórę bo za oryginalny produkt wołają "kilka walizek monet"

Podsumowując. Kto jeszcze nie ma Tracka IR , nie ma smykałki do majsterkowania ( choć to co dostałem jest 100% lepsze od systemów opartych na Opentrack/ Freetrack/ Facetrack) i może wydać te 450zł  ( tyle kosztuje z klipem z diodami do słuchawek, z czapką i mocowaniem na czapkę) to gorąco polecam!

Pozdrawiam Polbaj

ps....idę sobie polatać  :P

Dla zainteresowanych link do sklepu Aliexpres gdzie kupiłem https://pl.aliexpress.com/item/4000725595626.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.31455c0fvRd1i5

« Ostatnia zmiana: Marca 02, 2021, 13:00:52 wysłana przez PolBaj »
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 02, 2021, 13:52:46 »
Jakbyś miał oryginał, to być widział różnicę. Rzuca się w oczy odłączalny pałąk z diodami. Oryginalny TrackClipPro jest na stałe połączony z kablem i pałąkiem.

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 02, 2021, 14:14:33 »
Kosmetyczne różnice. Działa tak samo i na tym samym sofcie.... Pałąk z diodami u mnie jest z baterią i może być używany bez kabla.

HL- EKG_Polbaj