Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2020 - Bugi i Crashe  (Przeczytany 5602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Microsoft Flight Simulator 2020 - Bugi i Crashe
« dnia: Lutego 15, 2021, 20:47:06 »
Panowie mam taki problem od jakiegoś czasu wywala mi grę do pulpitu, przeważnie podczas podejścia do lądowania.
Nie jestem pewien czy ma to związek z tym że wprowadzili aktualizacje, czy dlatego że uaktualniłem sterowniki dla karty graficznej Geforce GTX1660 TI 6GB.
Jak w tym temacie.
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-performance/microsoft-flight-simulator-2020-crash-issues/18318c87-65d8-4f20-8523-ba7f0e834e5d?page=1
Oraz pojawiają mi się sporadycznie artefakty graficzne na ziemi, ktoś z was spotkał się z takim problemem?

Odp: Microsoft Flight Simulator 2020 - Bugi i Crashe
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 15, 2021, 22:40:30 »
Zacytuję z FB, może to jest to:
Cytat: Marcin Rysiak
Ogłoszenie parafialne:
W związku, z aktualizacją przez Asobo danych Bing, z niewyjaśnionych dotąd przyczyn wywala do pulpitu symulator na sceneriach z ortho. Komu nie działają moje scenerie proszę o wywalenie z katalogu community, katalogu  z ortho (np. cmdesigh-epgdortho). W przypadku sceneri EPLL,EPKT,EPRG należy usunąć katalog CGL z folderu ze scenerią, spowoduje to usunięcie ortho z tych scenerii, ale będzie można latać. Update zapewne się pojawi, czy to z mojej czy z Asobo strony. Pozdro.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2021, 15:52:08 »
O dzięki to może być to mam kilka darmowych scenerii Polski, zobaczymy czy to pomoże.  ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 21, 2021, 14:43:48 »
Również mam ten sam problem, czyli wywalanie symulatora do pulpitu po kilku minutach zaraz po odpaleniu, jeszcze zanim zdążę wykołować na pas startowy. Problem zaistniał u mnie po zainstalowaniu najnowszego patcha kilka dni temu.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 21, 2021, 18:51:46 »
W moim przypadku pomogło to o czym kolega RzEmYk pisał, ale właśnie teraz ściąga się jakaś nowa łatka wersja 1.13.16.0
Mam nadzieje że będzie lepiej i oby nic nie skopali tym razem.  :P

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 21, 2021, 19:56:21 »
1.13.16.0 to World Update III (UK). Z poważniejszych błędów to mocno skopany efekt klap.
https://forums.flightsimulator.com/t/flight-dynamics-bug-details/368499
Mają naprawić dopiero w marcu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2021, 20:55:21 wysłana przez KosiMazaki »
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 21, 2021, 23:21:41 »
Niestety ten crash to desktop to "global issue" po ostatniej aktualizacji. Bardzo wielu ludzi tego doświadcza, co widać na poniższym forum.
https://forums.flightsimulator.com/t/crash-to-desktop-after-the-latest-update/367870

No nic, trzeba czekać na update.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 16, 2021, 17:37:33 »
Niestety ten crash to desktop to "global issue" po ostatniej aktualizacji. Bardzo wielu ludzi tego doświadcza, co widać na poniższym forum.
https://forums.flightsimulator.com/t/crash-to-desktop-after-the-latest-update/367870

No nic, trzeba czekać na update.

A właśnie chciałem zapytać czy tylko ja mam taki problem, czy to ogólny błąd.
No nic mam nadzieje że to w końcu naprawią i będzie stabilnie. Jak by nie patrzeć to jeden z najlepszych symulatorów od lat.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 16, 2021, 21:41:54 »
Czasem wywala, czasem nie. Nie dojdziesz. Mniej wywala po aktualizacji windy mam wrażenie.

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 21, 2021, 14:13:51 »
Cześć a co z pogodą na żywo, bo u mnie też nie działa?
Zaznaczam w opcjach pogodowych przed lotem ale zawsze mam bezchmurne i czyste niebo, może coś robię nie tak ?

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 24, 2021, 15:41:09 »
Ok a więc tak Panowie coś udało mi się poprawić by gra nie wywalała tak często do windowsa.
Mianowicie jak wiadomo latamy dla grafy, więc tak sobie podciągałem tą grafikę aż wszystko miałem praktycznie na ultra w ustawieniach. :P
Orgazm wizualny był a MFS śmigał całkiem przyzwoicie, czasami dostawał małej czkawki zwłaszcza nad metropoliami na niższym pułapie lotu ale nie przeszkadzało mi to było znośnie.
Natomiast po obniżeniu wszystkiego na high jak na razie nie miałem żadnego crasha więc może to było przyczyną?
No chyba że najnowsze stery z grafy do Nvidii które się pojawiły w tym samym czasie kiedy zacząłem eksperymentować i szukać przyczyny wszystko uleczyły?
Ale raczej w to wątpię.  8)

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 24, 2021, 18:49:32 »
Pogoda na żywo u mnie bez problemu. Tylko zaczęło mi wywalać przy AI traffic offline, ale tak hardcorowo. Małe lotnisko za pierwszym razem załaduje, za drugim ładowaniem crash. Duże lotnisko - wywala non stop od razu. Czasem wywala w menu. Obwiniam za to stery NVidii najnowsze. Robiłem revert systemu i na starszych sterach żadnych problemów. Po aktualizacji sterów-znowu crashe z AI offline. Ustawiłem traffic na real-time i od tego momentu żadnych crashy. W zasadzie na ultra latam.

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 24, 2021, 20:55:30 »
Zauważyłem, że MSFS lubi mieć zapas pamięci w pliku wymiany.
Przy 32 GB RAM, MSFS potrafi mi zjeść niecałe 14 GB RAM. Parę programów zebrało powiedzmy z 3 - 5 GB.
Plik wymiany miałem ustawiony na 5 GB.
Próbowałem MSFS z najnowszymi EPBC i po wybraniu lotu wysypywało mi CTD bez błędu. Usunąłem EPBC, poszło. Wrzuciłem znowu, znów CTD. Myślę sobie wtf.
Tak mnie tknęło i zwiększyłem plik wymiany na 32 GB. Problem zniknął.
Także albo coś jest nie tak z zarządzaniem pamięcią Windowsa albo MSFS jako takiego.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 04, 2021, 13:25:25 »
Witam i melduje że MFS działa teraz świetnie żadnych crashy.
A co do pogody na żywo jeżeli ktoś też ma z tym problem tak jak ja. To jest na to prosty sposób.  ;)
Gdy załaduje nam się nowy lot wchodzimy w ustawienia pogody, zmieniamy na jakąś dowolną a następnie ponownie wybieramy pogodę na żywo.
Po paru sekundach mamy uaktualnioną pogodę na już na żywo. Widocznie MFS przed rozpoczęciem lotu nie zapisuje naszego wyboru.

Pozdrawiam i wesołych świąt Wam życzę.  ;)

Offline bla

• *
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 05, 2021, 02:35:36 »
Witam i melduje że MFS działa teraz świetnie żadnych crashy.
Crashe crashami, ale jedne byki znikają, a nowe się pojawiają...
Kilka dni temu świeżo zainteresowana lataniem w MSFS bardzo młoda, znajoma panienka chciała do nauki latania podejść „profesjonalnie” i wykorzystać wbudowane w FS lekcje. Pierwsza lekcja bardzo się spodobała. Przystąpiła więc do lekcji drugiej (nt. pilotowania). Niestety, okazało się, że pani instruktorka jest prawdopodobnie lotniczą terrorystką lub kamikaze, bo usilnie próbuje już na początku lekcji sprowadzić samolot na pobliskie zabudowania. Lekcja kończy się więc po kilkudziesięciu sekundach rozbiciem samolotu, na co użytkownik-uczeń ma nikły wpływ - nie da się pani instruktorki unieszkodliwić. W efekcie nie da się również tej lekcji przejść. Nieco to zniechęcające dla osoby, która próbuje do tematu podejść jako świeżak, ale jednocześnie na poważnie.
Z tego co wyczytałem na forum FS, to jest to kolejny błąd, który pojawił się wraz z którąś z ostatnich łat naprawiających inne błędy (wcześniej lekcja ta działała normalnie). To już chyba zaczyna być taką tradycją.