Cześć
A ja Panowie zastosowałem inną metodę instalacji Win11 na sprzęcie nie spełniającym wymagań jedynie w zakresie procesora (acz wiem, że zadziała to też na komputerach bez TPM, itp. Jedyne co, to pewnie zawsze jest wymagany GPT, a nie MBR). Opisane jest wszystko tutaj:
https://jensd.be/1472/windows/install-windows-11-on-unsupported-hardwareale można zrobić to prościej i tak zrobiłem, czyli:
1. utworzyłem sobie za pomocą Media Creation Tool dysk instalacyjny Windows 11 na USB
2. z niego skopiowałem sobie pliki install.esd
3. ponownie utworzyłem dysk instalacyjny USB ale teraz dla Windows 10
4. usunąłem z niego oryginalny install.esd od Win 10 i wrzuciłem na niego ten plik install.esd, który wcześniej skopiowałem z dysku instalacyjnego Windows 11.
5. w powyższym linku jest mowa o pobraniu obrazu Windows 11 w postaci ISO ale w nim jest ten kłopot, że główny plik z danymi (install.win ma niemal 5 GB i nie wejdzie na dysk instalacyjny na USB, gdyż kreator formatuje USB w FAT32 - dlatego w tym linku autor dzieli plik install.win na dwa mniejsze)
Potem już tylko ustawienie Boot na UEFI USB, system się zainstalował nie pytając o wersję Windows (już myślałem, że się nie udało i wrzucił ponownie Windows 10) ale po restarcie miałem komunikat, którą wersję systemu włączyć (Win 10 czy Win 11). Wybrałem Win 11 i już teraz na stałe odpala mi się Win 11.
Właśnie zaczytały się wszystkie aktualizacje i brakujące sterowniki.
Pozdrawiam