Autor Wątek: Windows 11  (Przeczytany 18647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Windows 11
« Odpowiedź #135 dnia: Września 19, 2023, 20:40:28 »
To, że to upgrade z windowsa 7 to nie ma znaczenia. Przypisanie tego klucza do konta MS może ułatwić Ci odzyskanie aktywacji jak będziesz miał np. padaczkę z kompem lub zrobisz aktualizację gratów. Czy da się sprawdzić? Nie pamiętam. Pewnie na koncie MS jest tam informacja o sprzętach przypisanych, a z tego co pamiętam to jak wpiszesz:

WinKey+R > control "userpasswords2" lub Start > Wyszukaj > "netplwiz"

To powinno wyskoczyć okienko "Konta użytkowników" i tam jeśli masz konto online to będzie email. Jak nie to inna nazwa. Inny sposób to wejść w: "C:/Windows/Użytkownicy" i tam jeśli będzie folder zaczynający się od nazwy maila to masz konto online. W samym Windowsie też gdzieś tam było napisane czy używasz konta lokalnego czy online. U mnie przy aktywacji jest napis: "System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej połączonej z twoim kontem Microsoft". Dodatkowo jak wejdę w ustawienia i widzę swój awatar to mam dopisek administrator i adres mailowy.

Tylko to dotyczy Windows 11. Jak jest na Windows 10 to już nie pamiętam. Sorki.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #136 dnia: Września 19, 2023, 21:54:14 »
Ok, dzięki. Wychodzi na to, że konto jest tylko lokalne. Chyba przy instalacji Windows 10 nie było obowiązku logowania na konto MS jeszcze, a z tego co czytałem przy instalacji Windows 11 już jest taka konieczność (choć podobno można to obejść).

Klucza znaleźć nie mogę*, ale rozumiem, że samo przypisanie licencji do konta MS odbywa się przez Ustawienia>Aktywacja>Dodaj konto Microsoft. Zgadza się?

Czy taką licencję można później w razie czego "odpiąć" i przypisać do innego konta?

*Komenda WMIC nic nie zwraca. Jeśli dobrze rozumiem, przy aktywacji cyfrowej licencji, klucza już nie ma.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2023, 22:00:43 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #137 dnia: Września 19, 2023, 23:00:37 »
Czy da się "odpiąć", to nie wiem, ale proponuję na obecnie używanym kompie przejść na konto online, jeśli oczywiście chcesz, i wtedy niejako automatycznie licencja się do tego konta przypisze. Przy instalacji jedenastki nie powinno być już problemów z aktywacją.
Obejście obowiązku łączenia z netem w przypadku instalacji Win11 jest dosyć proste (oczywiście warto maszynę fizycznie odpiąć od sieci przed rozpoczęciem instalacji):
 - na ekranie, który informuje o konieczności połączenia z internetem wciskamy SHIFT+F10
 - w oknie wiersza polecenia, które się uruchomi wpisujemy oobe\bypassnro i wbijamy ENTER
 - uruchamia się na nowo kreator konfiguracji Windows, ale już z opcją "Nie mam podłączenia do internetu" (czy jakoś tak).
Powodzenia.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #138 dnia: Września 20, 2023, 08:07:48 »
W zależności od kompilacji tych patentów, komend, na obejście było mnóstwo. Najprostszy to odpiąć się od neta na chwilkę i przejście konfiguratora. Zresztą podobnie było z aktywacją telefoniczną Office'a, która jakiś czas temu przestała działać i skończyło się eldorado z tanimi kluczami.

W Windows 10 jak i do pewnego momentu w 11 konto online było opcjonalne. Klucz Ci nie jest do niczego potrzebny. To się po HardwareID robi. A spięcie twojej aktywacji z kontem online sprawia, że łatwiej je odzyskać jeśli coś się wydarzy. Z tym kiedyś były niezłe jazdy i większość z prób kończyła się na kupieniu klucza w keyshopie. Dlatego potem MS zluzował swoją politykę w tej sprawie.

Inna sprawa, że ludzie się tak grzeją o tę telemetrię, kablowanie i konto online, a zupełnie nie mają problemu z google czy innymi firmami co też tego wymagają. Nie wspominając już o gumowaniu przez inne urządzeniami w domu. Ze swojej strony mogę polecić konto online. Używam od samego początku razem z mailem w domenie outlook.com i nic złego się nie dzieje. Do tego masz nawet dziesięć aliasów do konta, a to się przydaje :).

Aha, mając licencję przypisaną do konta możesz ją przenosić (byle nie za często). Sprzęt zmieniam co jakiś czas i za każdym razem nie było problemu. Co innego jak bawiłem się w OC i zmieniałem konfigurację kilka razy na dobę, aż do momentu ubicia płyty głównej. Wtedy aktywacja padłą i nawet MS nie umiał tego odkręcić. Najprościej było wymienić sobie klucz.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #139 dnia: Września 20, 2023, 16:39:27 »
Dzięki za wyjaśnienie.

Jeśli chodzi o moją awersję do konta online, to raczej wynika ona z obaw czy potencjalnie nie będzie powodem jakiś problemów z uwagi pliki pochodzące z P2P. Albo też np. kupno jakiegoś taniego klucza do Office z keyshopu (czy to później nie uwali tego konta, na którym mam przypisany Windows). Dlatego zawsze preferowałem konto lokalne. Ale mam świadomość, że na pewno konto online to spore ułatwienie życia.

Z tego co doczytałem na Windows 11 można utworzyć konto lokalne później. Czyli po prostu aktywować Windows logując się na konto MS i później je odłączyć. Nie wiem czy tak to faktycznie działa.

Próbowałem się dodzwonić do pomocy technicznej by dopytać o szczegóły tej reinstalacji, ale połączyło mnie z jakimś Hindusem, którego ledwo byłem w stanie zrozumieć. Co ciekawe, twierdził, że nie ma opcji darmowej aktualizacji do Windows 11 i mam kupić klucz w sklepie. ???

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #140 dnia: Września 20, 2023, 19:55:29 »
Tak się kończy rozmowa z pomocą techniczną MS. U mnie jak klucz nie chciał działać szukali znacznika (slic) w UEFI po czym stwierdzili, że nic nie mogą zrobić. Popij wodą i zapomnij. Technicznie hindus miał rację, bo oficjalnie darmowa akcja z aktualizacją została zakończona, a nieoficjalnie działa jak działała. Jeśli chodzi o licencję OEM (a taką posiadasz) powinieneś za każdym razem jak poskładasz nowego kompa kupić nową licencję (o ile nie masz BOX-a). Tak samo jak do firmy powinieneś mieć wersję "Pro", a nie "Home". W praktyce to tak u nas nie działa i jak masz fakturę to nikt w to nie wnika, a tym bardziej jak masz swojego PC-ta w domu. Poza tym jako entuzjasta masz prawo wymieniać klocki kompa, a klocki też lubią się psuć. W praktyce jak coś radykalnego się nie wydarzy nikt niczego Ci nie zablokuje, wyłączy, itd. Mój klucz przeżył wiele dziwnych sytuacji i nic złego z nim się nie działo. Bez obaw.

To samo tyczy się kluczy z keyshopów, P2P itd. Możesz sobie robić co chcesz. Konto online nic nie blokuje, a w sumie ułatwia, bo podpina się pod inne usługi od MS. Analogicznie jak to bywa przy innych tego typu rozwiązaniach u konkurencji. W każdej chwili możesz sobie przejść na konto lokalne (tylko po co?). Tak było w Win 10 i jest w Win 11. Po prostu MS od czasu jedenastki mocno forsuje swoje rozwiązania, żeby nie napisać narzuca. Zresztą tak samo jak konkurencja, ale kompletnie go nie obchodzi co trzymasz, co robisz i w co się bawisz na kompie. MS jako korpo żyje z  innych korpo i to jest dla nich ważniejsze.

Sprawa z aktywacją jest prosta. Jak swój klucz powiążesz raz z kontem online, to na każdej innej instalacji jeśli się zalogujesz tym kontem i zobaczysz napis, że twój Windows jest aktywowany, to tak będzie. Nigdzie nie musisz tego zgłaszać, nikt Cię nie powiadomi, nie pojawi się żaden komunikat. Po prostu będzie działać. Nie bój żaby :).

« Odpowiedź #141 dnia: Września 20, 2023, 20:28:32 »
Ok, przetestuję. Okazało się, że miałem jakieś konto MS na Hotmail (i jeszcze jedno na Gmail założone kiedyś do GamePass), ale założę może nowe na Outlook, tak jak pisałeś, bo Hotmail nie ma chyba tych aliasów.

Co od wersji BOX/OEM to w sumie ciekawe. Da się to jakoś zweryfikować? Bo Windows 7, z którego robiłem upgrade do Windows 10 był (jest) w wersji BOX z kluczem produktu. Więc zakładałem cały czas, że mimo że klucza produktu w Windows 10 już nie mam, tylko licencję cyfrową (choć udało mi się znaleźć jakiś klucz zewnętrznym key findererm btw) to jednak nadal obowiązują zasady dla wersji BOX.

Tak przy okazji - odnośnie tego, że procedury dot. tanich kluczy zostały ukrócone, to na Ceneo nadal można znaleźć pełno ofert z tanimi kluczami czy to do Windows 11 czy Office 2021. Klucze, które można podobno przypisać do konta MS (więc chyba nie dublowane), sprzedawane przez sklepy wystawiające faktury itd. Ciekawe.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #142 dnia: Września 20, 2023, 20:46:46 »
Usługa hotmail jest usługą outlook.com, więc na jedno wychodzi i nawet ja wpisując hotmail.com" jestem od razu logowany na outlook.com, więc aliasy w opcjach powinny działać tylko musisz sobie je znaleźć i ustawić. Tu masz sznurek, może zadziała: https://account.live.com/names/manage?mkt=pl-PL&refd=account.microsoft.com&refp=profile&uaid=a458441fae9e4a3ea806a8a6be9ab39e

Nie ma co weryfikować, bo to wychodzi z klucza. Jak masz klucz od BOX-a to masz zawsze BOX-a. A wszyscy z darmowej aktualizacji dostawali jeden i ten sam klucz w zależności od posiadanej wersji poprzedniej systemu i te klucze są normalnie do znalezienia na stronie MS. Od biedy można nawet swojego własnego KMS-a postawić w sieci i samemu sobie swoje windowsy aktywować :P. Wyciągacz kluczy pewnie znalazł Ci jakiś taki standardowy kukiełkowy klucz.

https://www.tenforums.com/tutorials/95922-generic-product-keys-install-windows-10-editions.html

Z kluczami do windowsa nic się nie zmieniło. Działają jak działały, ale kupując je ryzykujesz, że w każdej chwili mogą Ci przestać działać. Problemem było nie to, że ktoś te klucze wykorzystuje ponownie, a to, że na jednym kluczu potrafiło wisieć +100 licencji, bo ktoś handlował jednym i tym samym kluczem w kółko lub też kupił klucze edukacyjne i je sprzedawał jak leci. Z kluczami z office'a uwalili stronę (http://m.vivr.io/ZeCVGRT) z aktywacją telefoniczną (okolice marca/kwietnia tego roku), więc klucze deczko podrożały i trzeba brać klucz nieaktywowane (z dopiskiem aktywacja internetowa). W tym wszystkim były jeszcze klucze przypisane do konta i kupowałeś całe konto (jak z grami na steamie). Jeśli chodzi o sklepy pokroju Allegro czy Ceneo to tam dopuścili tylko legalnych resellerów MS i wszystkich innych wywalają, więc prywatna inicjatywa przeniosła się np. na OLX czy Marketplace. Zresztą zależy co masz na myśli mówiąc "tani klucz". Do niedawna Office 2019 z aktywacją telefoniczną biegał za 15zł, teraz mu cena skoczyła do 40zł lub w pewniejszych sklepach 100zł (np. ten reklamowany na PurePC). Co oczywiście jest dalej ceną dobrą w stosunku do ceny sklepowej.

« Odpowiedź #143 dnia: Września 20, 2023, 21:06:29 »
Działa, dzięki. Mogłem utworzyć alias na @outlook tak samo.

Jak poskładam graty to przetestuję tę instalację i aktywację. Jeszcze taka sprawa - na moment chcę zostawić stary komputer z Windows 10 również. Czy powinienem unikać sytuacji, że te dwa komputery będą podłączone jednocześnie do sieci, czy nie ma to znaczenia?

Co do kluczy, np.:

https://www.ceneo.pl/115268657
https://www.ceneo.pl/136115744

Kusi mnie kupno jakiegoś Office z możliwością przypisania do konta. Tylko wtedy jeśli wyjdzie jakiś szit, to mam nadzieję, że blokują tylko tę licencję, a nie całe konto, do którego będzie przypisany Win11. Chyba, że można to jakoś rozdzielić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #144 dnia: Września 20, 2023, 21:20:46 »
Dopóki jeden jest aktywowany to drugi się nie aktywuje. Innymi słowy na którymś wywali aktywację. Pamiętaj, że przez 30 dni możesz bawić się nieaktywowanym kompem. Jak zrobisz to tak będzie. Możesz nawet użyć komendy:

slmgr /upk lub slmgr.vbs /upk (odinstalować klucz produktu)

https://pl.if-koubou.com/articles/how-to/how-to-use-slmgr-to-change-remove-or-extend-your-windows-license.html

Wiem, że są. Kup, a jak padnie to mała strata. Po prostu wywali Ci komunikat, że aktywuj office lub zmień klucz. A jak chcesz coś pewniejszego to: https://www.purepc.pl/promocja-na-powrot-do-szkoly-licencje-microsoft-windows-i-microsoft-office-w-bardzo-niskich-cenach

Nie zablokują Ci konta, nie wybuchnie, policja nie przyjedzie, mamy i taty nie nakrzyczą. Konto to konto, licencja to licencja.

EDIT>>>
Pamiętam, że programami pokroju KMS Pico można było sobie zrobić backup aktywacji office'a, więc teoretycznie da się też potem odzyskać aktywację jesli telefoniczna nie zadziała. Jednak dawno tego nie robiłem. Można też na piechotkę:

https://techkinect.org/backup-and-restore-office-2016-2019-activation/
https://www.isumsoft.com/office/backup-restore-office-2016-activation.html
https://www.youtube.com/watch?v=erpdg3Gw9JI
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2023, 21:29:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #145 dnia: Września 20, 2023, 21:51:43 »
Ok, czyli jeśli dobrze rozumiem, to muszę:
- przypisać istniejącą licencję Win10 do konta MS
- zainstalować Win11 na nowym komputerze z użyciem tego samego konta MS
- dezaktywować Win10 na starym PC za pomocą ww. komendy

Dopiero wtedy aktywacja Win11 powinna być możliwa. Tak?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #146 dnia: Września 21, 2023, 08:25:22 »
Powiąż sobie konto na Win10 i wróć do lokalnego - bo kiedyś odczepić się dało :). Wrzuć sobie Windowsa 11 (jak zainstalujesz bez sieci to też pozwoli sobie bez kombinacji skonfigurować konto lokalne) lub jak wolisz możesz się od razu logować swoim kontem online.  Inna opcja to za pomocą programu Rufus będziesz tworzył sobie bootowalnego pendrive'a z windowsem, a ponoć od wersji 3.20 beta da się zaznaczyć w opcjach, żeby od razu stworzył Ci konto lokalne na świeżej kopii jedenastki. Wtedy odpada całą kombinatoryka. Jak będziesz gotowy to sobie aktywujesz jedenastkę logując się kontem online. Sposobów na ominięcie tego jest cała masa.

Jeżeli chcesz mieć 100%, że nic się nie pogryzie to po przypisaniu windowsa 10 do konta online możesz go dezaktywować i dopiero instalować windowsa 11.

Szczerze mówiąc jak ostatnio robiłem zmianę gratów to nic nie dezaktywowałem, tylko wymieniłem bebechy z jednych na drugie i wszystko samo się odnalazło.

« Odpowiedź #147 dnia: Września 21, 2023, 12:48:18 »
Szczerze mówiąc jak ostatnio robiłem zmianę gratów to nic nie dezaktywowałem, tylko wymieniłem bebechy z jednych na drugie i wszystko samo się odnalazło.
Podobnie. Na starych flakach miałem Windows 10 BOX jak się okazało logowanie z kontem online. Bezproblemowo zainstalowałem Win 11. Przy instalacji podałem klucz z 10 i dane logowania do konta. Windows się aktywował bez problemów. Później przekopiowałem sobie Dokumenty ze starego dysku. A ze Store zainstalowałem "stare" programy.
Office 2021 mam z keyshopa reklamowanego chyba w purepc. Klucz przypisany do konta MS i wszystko działa. Nie eksperymentowałem z kluczami "za 25 zł".
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2023, 13:29:49 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #148 dnia: Września 22, 2023, 11:09:46 »
No więc tak. Zainstalowałem (z Media Creation Tool USB). Z ciekawości przetestowałem ten myk z kontem lokalnym. Krok instalacji wymagający podłączenia do Internetu nie ma opcji pominięcia, ale można to obejść otwierając wiersz poleceń (Shift+F10) i wpisując komendę OOBE\BYPASSNRO. System zainstalował się na koncie lokalnym. Na razie nie podłączałem go jeszcze do Internetu bo testuję nowe graty. Potem sprawdzę jak ma się sprawa z aktywacją. Ciekawy jestem czy ten klucz wyciągnięty key finderem z Win10 zadziała. ;)

Natomiast przyznam, że pierwsza styczność z Windows 11 jest dla mnie dramatyczna. Jak można spierd.... coś co jest w sumie idealne jeśli chodzi o wygląd? Po co MS upodabnia Windowsa do iOS? Wszystko jest jakieś takie uproszczone (postępujące dalej ograniczanie dostępnych opcji by dostosować się chyba do coraz głupszego przeciętnego usera) i jakieś takie tabletowe. Windows 10 to była miłość od pierwszego spojrzenia. Tutaj mam poważne wątpliwości czy uda mi się przekonać do tego systemu. Wiadomo, że to subiektywna kwestia gustu, ale wizualnie to jest dla mnie krok wstecz.

Moje negatywne odczucia są na tyle silne, że zacząłem zastanawiać się czy nie zostać na 10. W sumie ma wsparcie (łatki bezpieczeństwa) jeszcze przez 2 lata. Brak dalszych aktualizacji zupełnie mi nie przeszkadza. Pytanie tylko czy jest jakiś argument natury technicznej przemawiający za przejściem na 11, o którym nie wiem (coś czego 10 nie obsłuży?). Bo może przeczekam 11 jak Vistę. ;D

A ze Store zainstalowałem "stare" programy.

Z MS Store? Jeśli tak to "podziwiam". Ja nie mogę przekonać się do tego cholerstwa. Przecież tam nawet dostępu do folderów instalacji nie ma, bo jest zablokowany (chyba że coś się zmieniło). Kolejny przykład tego upraszczania, jakby obsługa normalnego instalatora przekraczała możliwości intelektualne większości osób dzisiaj. ;)

« Odpowiedź #149 dnia: Września 22, 2023, 17:49:54 »
Z MS Store? Jeśli tak to "podziwiam". Ja nie mogę przekonać się do tego cholerstwa. Przecież tam nawet dostępu do folderów instalacji nie ma, bo jest zablokowany (chyba że coś się zmieniło).
Bez przesady. Normalny "store".
Zresztą byle panel kontrolny nvidii ściąga się już tylko z MS Store. MSFS też mam ze Store i wszystko działa, katalog do instalacji też sobie sam wybrałem.

A wygląd Win11 na początku rzeczywiście jest dziwny, zwłaszcza Menu Start. Ikonki sobie przesunąłem na lewo, poprzypinałem najczęściej używane programy i żyję. A na dysku i tak mam od dawna, "po staremu" katalogi i w nich skróty.

Win 11 jest już potrzebny do poprawnej pracy procków intela 13-gen, z Ryzenem 7800X3D możesz zostać na 10-tce. Ja się przesiadłem na 11-tkę. Na początku się wkurzałem, ale już się przyzwyczaiłem i działam.
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2023, 20:57:02 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11