Autor Wątek: Diuna  (Przeczytany 10498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Diuna
« dnia: Października 24, 2021, 22:49:06 »
Powiem Wam, że w sumie kilka razy podchodziłem do książki. Kiedyś i w sumie raczej bardziej kiedyś ;> no i przebrnąć przez pierwszy rozdział nie potrafiłem. Za dużo politykowania i nigdy mnie książka nie wciągnęła. Podszedłem kiedyś też do audiobooka, bo mówię, będzie prościej i też tak samo. Oczywiście też oglądałem tę starą Diunę i to samo :evil:. Ogólnie seria mnie nie wciągnęła.

No ale mamy teraz nowego Króla i aż chce się więcej. Wpisze się do tych filmów, które powstały na podstawie książek i przedstawioną wcześniej historię wynoszą na kolejny poziom. Świetny film, polecam bez dwóch zdań.
Kiedy Diuna 2? 8)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Diuna
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2021, 00:20:30 »
Byłem wczoraj - i też pozytywny odbiór. Wie ktoś może na ile części jest obliczona całość?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Października 25, 2021, 07:29:33 »
Byłem wczoraj - i też pozytywny odbiór. Wie ktoś może na ile części jest obliczona całość?

Sadze ze trylogia, bo to chyba 3 tomy ale w sumie bym chetnie sie dowiedzial czy film przedstawia dokladnie tom 1 czy jest krotszy / dluzszy.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Października 25, 2021, 08:35:43 »
Wydaje mi się, że mają być 2 filmy, pokrywający całość pierwszej książki Diuna. Czyli byłoby jak wydanie książkowe Diuny z lat osiemdziesiątych, podzielone na dwie części. :) Pamiętajcie, że są jeszcze dwa miniseriale, pokrywające też i dalsze części (Mesjasz i Dzieci Diuny). Dość przyzwoite IMHO.

PS: BTW nigdy nie próbujcie czytać dalszych części, bo są mega słabe i zepsujecie sobie dobre wspomnienia serii. Trochę jak z Fundacją Asimova. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2021, 11:15:25 »
Widziałem wczoraj. Moim zdaniem muzyka i zdjęcia (nie mylić z efektami)  robią 70% w tym filmie. Ogólnie odbiór pozytywny choć chyba trochę za dużo akcji od połowy a za mało polityczno psychologicznego thrillera dla mnie ;) filmów typu 007 nie trawię, więc może to przez to coś mnie odpychało. Ogólnie mam mieszane uczucia, ale zdecydowanie dla kilku spraw warto zobaczyć. Czy czekam na 2... sam nie wiem.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #5 dnia: Października 25, 2021, 11:51:07 »
Ja byłem w piątek i jako wielki fan Diuny oryginalnej, oraz wszystkich pre i sequelli zdecydowanie rekomenduję.
Oglądając zapowiedzi był moment kiedy zacząłem kręcić nosem, ale zdałem sobie sprawę, że mojej Diuny, którą mam w głowie pewnie nikt nie nakręci. Skoro więc nastawiłem się na oglądanie tylko widowiska, okazało się, że jest lepiej niż dobrze. Całe szczęście że reżyser Denis Villeneuve (w przeciwieństwie do Jacksona filmującego Tolkiena) nieznacznie okroił oryginał, nie pomijając jednak niczego naprawdę istotnego. Dzięki temu film zyskał na dynamice, a nie stał się nudny jak Jacksonowski Władca Pierścieni. I nawet taki (niestety od pewnego czasu obserwowany w filmach hamerykańskich ruch jak zmiana płci, czy koloru skóry (nie zdradzę której z postaci to dotyczyło), który generalnie mnie irytuje, o dziwo w wypadku Diuny nie zirytował mnie. Mam tylko dwa zastrzeżenia, może trzy do sposobu przedstawienia postaci. Pierwsza to Thuffir Hawatt - mistrz asasynów księcia, zdecydowanie fizjonomia filmowego bohatera nie pasuje do wyobrażeń, które na podstawie sugestii Autora w trakcie czytania mogłem sobie wyrobić. Dwa Jessica, nałożnica księcia Leto i matka Paula, po Bene Gesserit, zwłaszcza na podstawie prozy spodziewałbym się większego opanowania i kontroli, a nie wręcz momentami rozhisteryzowania, ale pomimo tego znowu powtórzę, aż tak mnie to nie zraziło i generalnie postać OK. No i ostatnia, Piter de Vries, spaczony mentat barona Vladimira Harkonnena, w zasadzie autor pułapki, troszkę zmarginalizowano jego rolę w pierwszej części, fizjonomia też nie do końca zgodna z sugestiami Herberta, ale tak jak zaznaczyłem, pewne skróty są, co w sumie wyszło chyba filmowi na dobre, więc jestem w stanie poświęcić Pitera na ołtarzu unikania dłużyzn ;) .
Za to Duncan Idaho i jego walka z imperialnymi sardaukarami, to jedna z mocniejszych scen filmu, podobnie czerwie, rewelacja. Wizja przyszłości jaką na podstawie prozy Herberta wykreował Villeneuve bardzo plastyczna i wciągająca. Dawno już z taką przyjemnością nie spędziłem czasu w kinie.
Jako widowisko sci-fi jest super, wreszcie jakieś porządne kino fantastyczne, a nie ta żenada Disneya psująca SW, czy kolejni bohaterowie marvela.
Podsumowując, zdecydowanie polecam :)
Oryginalna Diuna (pisząc tak myślę o prozie Herberta, a nie tym knocie Lyncha, czyli pierwszej ekranizacji), składa się z dwóch części (nawet pierwsze polskie wydanie było dwutomowe, późniejsze już stanowią jeden tom, podzielony na dwie części) i obecny film ekranizuje część pierwszą. Miejmy nadzieję, że zarobi ten film na siebie i zekranizują szybko część drugą, bo przynajmniej mój apetyt został rozbudzony :)
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2021, 12:00:46 wysłana przez Addi »

« Odpowiedź #6 dnia: Października 25, 2021, 13:57:06 »
Cześć. Też mam zamiar się wybrać. Powiedzcie mi do kiedy grają tą Diunę? I w jakim kinie byliście, Imax czy zwykłe kino 2D starczy na ten film? :)
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #7 dnia: Października 25, 2021, 14:03:02 »
Ja byĺem na 2d, ale podobno był kręcony z myślą o iMax.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #8 dnia: Października 25, 2021, 17:17:14 »
Też obejrzałem, w "zwykłym" 3D. Wizualnie i "audioalnie" rewelacja, aczkolwiek muzyka Zimmera brzmi jak, no... muzyka Zimmera. Jakoś nie utkwiła mi w pamięci. Podoba mi się, że jest to dosyć wierna adaptacja, a co za tym idzie wymęczyła mnie tak samo jak książka, którą czytałem chyba z miesiąc. Warto pamiętać, że Herbert napisał chyba sześć tomów sagi, plus jakieś odpryski przygotowane przez jego syna i innych ghost writerów. Na wiki napisano, że pierwszy tom sagi zobrazują dwie części filmu, a Mesjasz Diuny ma być w jednym widowisku, o ile oczywiście pierwsza część zarobi na siebie i twórców. Co by nie mówić reżyser godnie podszedł do zagadnienia, i myślę, że film trafi do kanonu "lektur obowiązkowych".

« Odpowiedź #9 dnia: Października 25, 2021, 18:10:34 »
a nie tym knocie Lyncha, czyli pierwszej ekranizacji
Mi się podobała wersja Lyncha, chociaż wiem że jego wersja rodziła się w bólach, bo każdy kto miał wpływ na ten film miał inną koncepcje. Nowej Diuny jeszcze nie oglądałem, bo chcę pójść do kina jak będzie trochę mniej ludzi.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2021, 20:35:07 wysłana przez KosiMazaki »
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #10 dnia: Października 25, 2021, 19:39:09 »
Warto pamiętać, że Herbert napisał chyba sześć tomów sagi, plus jakieś odpryski przygotowane przez jego syna i innych ghost writerów. Na wiki napisano, że pierwszy tom sagi zobrazują dwie części filmu, a Mesjasz Diuny ma być w jednym widowisku,
Tak jak napisałem Diuna składa się z dwóch części i film opowiada pierwszą, na drugą musimy poczekać. Mam nadzieję, że nie za długo.
Mesjasz Diuny to już kolejny tom, czy jego też zekranizują???
Wszystkich części, oryginalnych napisanych przez Franka Herberta, jak i pre i sequelli napisanych przez jego syna Braina Herberta wraz z Kevinem Andersonem jest już chyba z 18-20. Jako wielki fan uniwersum Diuny przeczytałem wszystkie, jedne lepsze, inne gorsze, ale oryginalnej Diuny, czyli pierwszego tomu nic nie przebije :)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #11 dnia: Października 26, 2021, 08:59:21 »
Ja do kina na to nie pójdę, ale kiedyś obejrzę, jak już będą obie części. W domu, na spokojnie, jedna po drugiej... Pewnie wyjdzie tak sobie, ale warto sprawdzić. Na pewno większe szanse niż z ekranizacją Fundacji. :)  https://www.youtube.com/watch?v=X4QYV5GTz7c
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Października 26, 2021, 20:57:26 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Października 26, 2021, 21:12:33 »
I to jest bardzo dobra wiadomość :)
Tylko czemu trzeba czekać jeszcze dwa lata  :(

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #14 dnia: Października 27, 2021, 08:07:43 »
Ale to w sensie druga część pierwszej książki? Czy następna opowieść? Bo jak to ma być następny film, który się pojawi w kinach, to słabo.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.