Autor Wątek: 20 lat Iłka  (Przeczytany 10219 razy)

qrdl_logos

• Gość
Odp: 20 lat Iłka
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 22, 2021, 19:59:07 »
A potem Iłek praktycznie zmonopolizował rynek, tłumy grające na HLu, wieczne dyskusje, czy tryb SW (bez kokpitu z HUD) jest do przyjęcia czy nie... i oczywiście chyba problem dwudziestolecia: jak wysoko siedział pilot w Foce i dlaczego w Iłku jest za nisko? :-)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 22, 2021, 20:34:03 »
Bo siedział i w dodatku Olo źle ramkę wymodelował. Na to były twarde dowody :021: :032:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 22, 2021, 22:03:58 »
O fenomenie HL-a to może ktoś dysertację kiedyś napisze ;-). Rok 2004, 90% na wschód od Odry ludzi nie ma neta w domu, a tu co wieczór i 1000 ludzi wirtualnie walczyło online w niszową dość gierkę. To było na prawdę coś! Wspaniały to był okres na granie, dla mnie najlepsze wspomnienia. Prawie jakbym sam był na wojnie i mam kumpli z wojska :-D.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 23, 2021, 08:59:01 »
Ona wtedy niszowa nie była. To teraz są niszowe. To były Ostatnie Lata Złotej Ery Symulatorów (zakładając, ze czasy ośmiobitowców to była hiper Złota/Platynowa era symulatorów)...  A samo HL bardzo pomogło, wielka to była zasługa i wieczna chwała dla tego Czecha czy Słowaka, który to napisał.

Ale fakt, ludzi było od groma, z różnych krajów. Nawet film dokumentalny o tym jest, z dużym wkładem hardware'owym i społecznym z Polski. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 23, 2021, 18:07:36 »
O fenomenie HL-a to może ktoś dysertację kiedyś napisze ;-). Rok 2004, 90% na wschód od Odry ludzi nie ma neta w domu, a tu co wieczór i 1000 ludzi wirtualnie walczyło online w niszową dość gierkę. To było na prawdę coś! Wspaniały to był okres na granie, dla mnie najlepsze wspomnienia. Prawie jakbym sam był na wojnie i mam kumpli z wojska :-D.

Wracałem z roboty, cirka około 17, odpalałem neta, wchodzę na HL.
Po chwili pojawiali się jak przyciągani magnesem Schlang, Apsik, mlekopij Kuba, Benek, Redspider, Josiv, Bamsey, czasami świerczek, Andi, Meehau, a potem około godziny 20 dyrektor Rutkov vel Babcia Jadzia :-P
Na wentylu było głośno, leciała muzyka, aż w końcu padało sakramentalne: "lecimy?". I tak do około 24, siedem dni w tygodniu :-D.
Dzisiejszych czasów w tymi wszystkimi facebookami, discordami, tweetami czy ts-ami nie można do tego porównać. Nie da się, tego klimatu się nie odtworzy już...
Kto nie latał 1 stycznia o 1 w nocy z "będącym w stanie wskazującym" Mazkiem, ("o ku##a, ta foka ma wciągane podwozie ?!?!?! Dlaczego mi nikt nie powiedział ?!?!?!?!" ) ten nie wie o czym mowa :-D

Ramm.
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2021, 19:28:15 wysłana przez KosiMazaki »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 23, 2021, 19:42:25 »
Ramm prawie dobrze:

Ja: Psiku, dlaczego ta foka leci tak wolno?
Psiiik: Musisz opuścić dziób i schować podwozie...
Ja: To foka ma chowane podwozie?

chrup... chrup...

Ja: O faktycznie, już jest lepiej :P

Dalej to stado heheszków poleciało :P. Fajne czasy.

Potem jeszcze się chyba klapy zacięły jak dobrze pamiętam. Zepsuty egzemplarz mi się trafił i tyle. Poza tym w jakim ja stanie wskazującym byłem, no bez przesady, to są jakieś pomówienia :P.

Wiesz, że jeszcze gdzieś mam instalkę wentyla? Warto też pamiętać jak to na ""Gero_serv" wszyscy się spotykali i do późnych godzin wieczornych lataliśmy dogi. Czysta zabawa z ikonami, we własnym gronie, bez podtekstów i marudzenia. Tylko potem niektórzy trochę za bardzo odlecieli :021:. Jeszcze jedna akcja mi się przypomniała: "Press CONTROL+E to see enemy planes on the map" :D.

Ze iłkiem to jeszcze mi się kojarzy akcja z zakupem Gainwarda GF3 Ti 200. Pamiętam jak odpaliłem sturma, podkręciłem grafę i zbierałem szczękę z podłogi. Chyba z 400zł wtedy za grafę dałem. O i cała zabawa z force feddbackiem na joy MS-a.
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2021, 19:49:40 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 23, 2021, 20:28:22 »
Wiesz, że jeszcze gdzieś mam instalkę wentyla? Warto też pamiętać jak to na ""Gero_serv" wszyscy się spotykali i do późnych godzin wieczornych lataliśmy dogi. Czysta zabawa z ikonami, we własnym gronie, bez podtekstów i marudzenia. Tylko potem niektórzy trochę za bardzo odlecieli :021:. Jeszcze jedna akcja mi się przypomniała: "Press CONTROL+E to see enemy planes on the map" :D

Z Gero_serv  i starym iłkiem niezmiennie będzie mi się kojarzyło sakramentalne "Czy ja prosiłem o pomoc ?!??". Zawsze :-D

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 23, 2021, 21:44:56 »

Zeke podesłał do mnie - Air Show Radom 2011.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 23, 2021, 23:04:23 »
"Press CONTROL+E to see enemy planes on the map"
Ojj, ile śmiechów było w misjach, jak chłopaki z RED wyskakiwali z samolotów :-D. Dość długo działał ten numer, na przecież doświadczonych pilotach, którzy latali regularne wojny, tak silna była chęć czitowania :-). A wystarczyło mieć dobry wywiad w postaci "radia Abwehra" :-P. Do końca życia, a może i dłużej, będę pamiętał te czasy.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 24, 2021, 02:46:49 »
Dobra jak wam się na sentymenty stare dziady załączyło to i ja coś napisz, bo to fajne czasy były warto wspomnieć, dzielimy się wspomnieniami ;). Pierwszy sim lotniczy który naprawdę mnie wciągnął to "War Birds", a później "F/A-18 Hornet 3.0" i godziny zabawy z hex edytorem by przerobić tego sima. Ci co pamiętają to pewnie kojarzą misję treningową na Hawajach, przerobiłem wszystyko dodałem nowe samoloty zagęściłem ruch lotniczy na całych wyspach.  Zabawa była czasochłonna i przednia, szkoda że te mod niestety zaginął :(.

https://www.youtube.com/watch?v=4ZvF3M7vhSs&t=297s

Taka mała ciekawostka dla starych wyjadaczy, kiedyś był filmik na YT jak gdzieś poza granicami mapy Iraku gości natrafił na ogromną wektorową piramidę, pewnie bug w sime, ja jej pomimo tylu godzin z tą grą nigdy nie znalazłem. Mam jeszcze trochę ciekawych opowieści na temat eksperymentów z simami, ale to temat na inną rozmowę.

Wracając do Szturmowika byłem u kolegi odpalił mi grę i tu szok... te lasy 3D, rzeki nie są proste a zawiłe, grafika strasznie mi się spodobała, powrócił sentyment do "War Birds". I tak następnego dnia już byłem z dyskiem HD u niego ;). Później gdy zaraziłem paru kumpli była domówka kompy spięte w sieć i zabawa, ale był fun. Internet_powoli raczkował, pojawiło się stabilne łączę Neostrada, forum IL-2,_Ventrilo oraz sławne HL.
Do dziś nie zapomnę pierwszej_misji online na wirtutalnym froncie. Oj przed startem ręce pociły mi się na joy'u jak nie wiem, a w powietrzu stres jeszcze był gorszy, czułem się jak by to było naprawdę._Dzisiejszy multiplayer tego już nie odda, oj nie odda tych emocji i relacji ludzi. Wylądowałem z 6 zestrzeleniami. A później (he he) zarwane nocki. Czasami w ogóle nie startowaliśmy samoloty stały zaparkowane.
Loku z Siarą kleili modele, my zaś beblaliśmy o dupie Maryny Angel,_Stig,_Nikuta, Icek i całe JG53 oraz reszta fajnych kumpli. A ile alkoholu się też wypiło podczas takich sesji przed monitorem.

CDN...

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2021, 08:03:30 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 24, 2021, 08:06:26 »
Proponuję trzymać się IŁ-2 i nie płynąć dalej :).

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 24, 2021, 12:46:44 »
Z wielkich wspomnień Iłka pamiętam do dziś jak uczyłem się lądować na Hurricane, bo wszędzie mówili jaka to solidna platforma do nauki. Nieudane lądowania, oglądanie tracka co poszło nie tak, powtórki, wspaniałe czasy.

Do tego Ił to gra, która zmusiła mnie do założenia stałego łącza w domu. Wcześniej uważałem, że Internet w domu jest do niczego niepotrzebny!!! A potem zacząłem grać z kolegami w Iła poprzez modem, a to zżerało więcej kasy na miesiąc niż cena abonamentu w Korbanku na solidny Internet z Ethernetu. Do tego okazało się, że nie da się grać tak na zagranicznych serwerach (co za niespodzianka). To był początek wielkiej internetowej rewolucji w mojej rodzinie. Przez Iła. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 24, 2021, 13:46:16 »
Ja z racji braku neta latałem głównie offline. Moja mama jako pielęgniarka co jakiś czas chodziła na nocne zmiany po 12 h. Pamiętam jak dostałem przesyłkę z Il-2 Forgotten Battles od znajomego, chyba z Wrocławia. Jak tylko mama poszła do pracy, ja myk do kompa, i tak do 07:00 rano. Następnie do łóżka na kilka minut udając, że śpię. Potem 'pobudka' o 07:30 i do szkoły na 08:00. Na pytanie kumpla co mi się stało z oczami wystarczyła odpowiedź, że dostałem nową część Iłka ;)
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 24, 2021, 14:57:58 »
Dla mnie to były już czasy SDI od Telekomunikacji, 10 kb/s. A propos FB... to u nas jeszcze nie było dostępne, więc jakaś daleka, daleka rodzina z Kanady mi przywiozła, ale.... mieli początkowo wątpliwości, czy po WTC można symulatory wywozić, czy aby to nie będzie podciągnięte pod szkolenie zamorskich terrorystów (serio) :-).

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 10, 2021, 22:55:22 »
W czasach premiery IL-2 bawiłem się głównie w WarBirds. Pamiętam jak kolega z sekcji szybowcowej (pozdrowienia dla Kacpra K. z RFN) polecał mi Sturmovika przy hangarze samolotowym na EPTO. To przez tę grę musiałem dokształcić się w zakresie budowy komputera i optymalizacji ustawień graficznych w 3D.