Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: przebieg konfliktu, aktualności  (Przeczytany 87140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina AD.2022: dyskusja, przebieg konfliktu, aktualności
« Odpowiedź #450 dnia: Marca 01, 2022, 08:54:46 »
Ciekawe z której dostawy?

Wychodzi, ze chyba wszystkie oddajemy.

« Odpowiedź #451 dnia: Marca 01, 2022, 09:14:57 »
Mam nadzieję, że te egzemplarze  z ładnymi malowaniami wielkich ludzi jednak zostaną u nas na pokazy.
Co do reszty to dobry pomysł. MiG-29 to już nie ta era, w polskich realiach coraz droższe w obsłudze, stare i dość niebezpieczne bo naprawiane metodami z chałupy - vide fotel pilota.
Jednakże mam nadzieję, że dostaniemy F-16 minimum takie jak nasze obecnie, a nie jakieś blocki z lat wczesnych 90.
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2022, 09:23:42 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #452 dnia: Marca 01, 2022, 09:17:44 »
Tu świeże źródło. Mowa jest o 20 TB2 w służbie. Mieli zamówione więcej, może coś jeszcze dostarczono.

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/02/08/ukraines-got-20-tb-2-drones-it-might-not-matter-in-a-wider-war-with-russia/

Ja tu mam zawsze taką niepewność: 20 samolotów bezzałogowych TB2 czy 20 zestawów (systemów) TB2 (bo z tego co wiem tak się je kupuje, na zestawy, "units"). Jak sobie na szybko znalazłem w necie, 1 szt. TB2 (system) to jest 6 samolotów, 2 stacje kontroli naziemnej, 3 naziemne terminale transmisji danych (GDT), 2 naziemne terminale transmisji video (RVT) i zestaw dodatkowego wyposażenia naziemnego.

Tam gdzie piszą, że Ukraina ma w służbie 20 szt. TB2 to chyba chodzi o samoloty (tak jakby 3 zestawy i trochę). Ale tam gdzie piszą, że ileś sztuk kupiono, czy ileś sztuk dostarczono to właśnie nie mam pewności, czy chodzi o same samoloty czy o systemy.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #453 dnia: Marca 01, 2022, 09:18:41 »
Liczby dotyczące przekazywanych samolotów traktowałbym z dużą rezerwą. O ile jeszcze Polska posiada F-16, to w przypadku Bułgarii czy Słowacji oznaczałoby to praktycznie skasowanie całych ich sił powietrznych. Nie wspominając już o tym gdzie na Ukrainie te samoloty mają stacjonować, czym je tankować, kto ma tym wszystkim latać i utrzymywać w gotowości bojowej.

Póki co chyba najbardziej "oficjalne" źródło tych informacji po naszej stronie to Sikorski cytujący Rzeczpospolitą, cytującą Onet.... także ten.

Nie wykluczone, że kilka samolotów Ukraińcy faktycznie otrzymają a kolejne będą "w gotowości" jeśli z tych pierwszych zrobią dobry użytek.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #454 dnia: Marca 01, 2022, 09:29:18 »
Wychodzi, ze chyba wszystkie oddajemy.

A, ok. Coś mi się pozajączkowało i myślałem, że mamy ich więcej. Dzięki.

@Forsberg
Malowanie da się przenieść na nowy samolot. To chyba najmniejszy problem.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #455 dnia: Marca 01, 2022, 09:54:20 »
Ludzie dajcie spokój z tymi MiGami, to fejk na razie i kupa dezinfo! Żaden kraj nie przekazał na razie broni ofensywnej UA i się nie zdarzy. Chyba, że zerwiemy stosunki dyplomatyczne z Rosją, na co zresztą się zanosi. Bułgaria i Słowacja miałyby nagle pozbawić się swego lotnictwa i pozostać bezbronnymi w powietrzu? Pomyślcie! Trochę wstyd mi za was.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #456 dnia: Marca 01, 2022, 10:18:14 »
Atak na formację helikopterów:

https://liveuamap.com/en/2022/1-march-russian-helicopters-targeted-in-kyiv-region

raczej nie wygląda na fake

« Odpowiedź #457 dnia: Marca 01, 2022, 10:22:35 »
rutkov, jak na razie nie ma szczegółów ale kwestię potwierdził komisarz UE na konferencji czyli nie do końca fejk. Powiedział konkretnie, że UE dostarczy samoloty typów którymi Ukraińcy potrafią latać i które są na stanie niektórych krajów UE. To nie jest news z Onetu.
Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #458 dnia: Marca 01, 2022, 10:25:39 »
Oleksandr Oksanczenko, jeden z czołowych pilotów ukraińskich sił zbrojnych, zginął w walce powietrznej.

https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1498572147907780609

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #459 dnia: Marca 01, 2022, 10:46:52 »
Wiadomo które bazy lotnicze jeszcze funkcjonują na Ukrainie?
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #460 dnia: Marca 01, 2022, 11:20:05 »
Oleksandr Oksanczenko, jeden z czołowych pilotów ukraińskich sił zbrojnych, zginął w walce powietrznej.

https://twitter.com/IAPonomarenko/status/1498572147907780609

Gdzieś przewijało się info, że rzekomo on jest Duchem Kijowa.

Swoją drogą. Służby Bezpieczeństwa Ukrainy podają na FB, że Duch istnieje i ma 10 killi. Gostek z internetu przyznawał, że sam wymyślił tę legendę. Dezinformacja działa z obu stron.

« Odpowiedź #461 dnia: Marca 01, 2022, 11:43:57 »
Nie rozśmieszaj mnie. UE? Rozumiem, że pacną na nie "Sfinansowano ze środków UE" i wszyscy będą zadowoleni.

MiGi są polskie i to Polska je przekazuje. To, że na razie Unia coś za to obiecała (a później dojdzie do wniosku, że jednak te pieniądze się nam nie należą), to zupełnie inna sprawa.

Konwój zmierzający z północy w stronę Kijowa rozciąga się na długości... 40 mil (ponad 60 km). Nie odpuszczą.
Szczerze to "guzik" mnie obchodzi co o tym myślisz. Ja tylko przekazuję info jakie znalazłem w mediach. Nie jestem osobą decyzyjna, więc nie mam dostępu do info z pierwszej ręki.

A tu ciekawostka. Można sobie dorobić :)

Mer Czernihowa Władysław Atroszenko wyznaczył, w komunikacie wideo opublikowanym we wtorek na Facebooku, nagrodę za niszczenie rosyjskiego sprzętu wojskowego i zabijanie rosyjskich żołnierzy.

"Premia osobista ode mnie za spalony transporter opancerzony – 150 tys. hrywien (około 21 tys. złotych); za bojowy wóz piechoty – 200 tys. hrywien (około 28 tys. złotych); czołg – 250 tys. hrywien (35 tys. złotych); schwytanie lub zabicie faszystowskiego okupanta 300 dolarów amerykańskich (1200 złotych) za każdego" - powiedział Atroszenko.

« Odpowiedź #462 dnia: Marca 01, 2022, 11:55:11 »
To właśnie ma być tak, że ludzie o tym Duchu mówią i się zastanawiają. Jest mit, bohater, który pokazuje że warto się bić. To czy on istnieje ma znaczenie drugorzędne. Generalnie Ukraińcy bardzo dobrze sobie radzą propagandowo. Żeby tylko wspomnieć o Wężowej wyspie, prośbach do Czerwonego Krzyża żeby pomogli oddawać trupy Rosjan do mateczki czy majstersztyk z założeniem infolinii dla rodzin żołnierzy FR.

Tutaj jeszcze śmigłowce. Możliwe że już było ale u mnie wcześniejszy link nie działa. Jeden zestrzelony a drugi miał gacie tak pełne że zszedł za nisko i zahaczył podwoziem o wodę.

https://twitter.com/ArmedForcesUkr/status/1498591044098789384?s=20&t=FqMRZt8DgAW_4ajyv_qjGg
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #463 dnia: Marca 01, 2022, 12:00:50 »
Właśnie Prezydent Duda i Jens Stoltenberg nie potwierdzili informacji o przekazaniu jakichkolwiek samolotów stronie Ukraińskiej.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #464 dnia: Marca 01, 2022, 12:01:40 »
Szkoda, że tylko jeden padł. Gdyby tak posłać całą bandę za jednym razem...
Ten co leciał nisko wody to jak z DCS kiedy chce się uniknąć rakiety, bo one głupieją poniżej 5m :D