Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 228729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #690 dnia: Czerwca 02, 2022, 22:10:37 »
Z cyklu "potrzeba matką wynalazków" (coś dla Razora):

https://mobile.twitter.com/UAWeapons/status/1532282866293518336

« Odpowiedź #691 dnia: Czerwca 02, 2022, 22:22:32 »
Jak to mawiają. Lepiej produkować coś po kosztach niż nie produkować nic. Utrzymanie zakładu, miejsc pracy kosztuje. Do tego dochodzi jeszcze reklama i kolejne zamówienia z innych państw. Czasy mamy ciężkie i wiele firm pada, więc nawet jeśli to zamówienie jest po kosztach to niech klepią i niech jak najlepiej służą w UA.
Każdy medal ma dwie strony:
- z jednej, zwiększamy produkcję Kraba, eksportujemy zagranicę i w pewnym sensie uzależniamy Ukrainę od siebie (eksport części zamiennych),
- z drugiej, przesuwamy wdrożenie produkcyjne BWP Borsuk o jakieś dwa lata. W sumie, to teraz stało się jasne, czemu Błaszczak chce tak pilnie kupić BWP K21 w Korei.

Podkreślę raz jeszcze: Ja nie mam nic przeciwko dostarczaniu Ukrainie sprzętu "po kosztach". Raz: zakład pracuje, płaci pensje i ZUS-y. Dwa: pomagamy sąsiadowi, który tej pomocy bardzo potrzebuje, jednocześnie nie zarabiając na wojnie, ale też nie dokładając z własnych kieszeni do interesu. Musimy zdać sobie sprawę, że chyba nie jesteśmy państwem, które stać na to, aby być liderem w pomocy militarnej i socjalnej... Jakby nie było, to ta wojna jest konfliktem proxy Rosji z USA i UK (tak zresztą mówią wszyscy poważni analitycy z zakresu geopolityki: Bartosiak, Sykulski, Szewko). Dlatego to oni powinni być liderami tej pomocy, tym bardziej, że oba kraje były gwarantami nienaruszalności granic Ukrainy w memorandum budapesztańskim. Mam jednak nieodparte wrażenie, że Anglosasom bardzo podoba się nasze zaangażowanie, przez co, oni sami nie muszą się aż tak bardzo starać. A polskim politykom jak zwykle wystarczy poklepanie po ramieniu i słowa: "Good job bro!".             
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2022, 22:27:27 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #692 dnia: Czerwca 02, 2022, 22:56:59 »
Bartosiak i poważny analityk... raczej prawnik niesiony na fali popularności na YT i TV. Ale nie ważne... nie trawię gościa i tyle. Mój problem - przepraszam musiałem :P.

Skoro można dać przemysłowi kopa to wolę aby te kraby klepali. Nawet jak opóźni to Borsuka o dwa lata. Trudno, ale dwa lata to nie koniec świata, a nawet może wyjdą z tego jakieś korzyści dla Borsuka. Zleci z bicza i tyle. Do tej pory jakikolwiek program modernizacji armii szedł jak po grudzie. Nie wspominając o dokładaniu do interesu na kolejne modernizacje T-72 czy nieśmiertelnych Starów 266. Jakikolwiek przetarg na furmanki trwał kilka lat, był sześć razy unieważniany i na końcu wybrano fordy z chromami tak pasujące do wojska jak honker do mnie. Wszystko także za pieniądze podatników. O śmigłowcach nie wspominając...

Mam wrażenie, że za bardzo brniesz w tematy o których nie mamy pojęcia. Nie wiemy jakie są ustalenia między politykami, obracamy skrawkami informacji, dywagacjami, snujemy wizje, podniecamy się niezdrowo i popadamy w skrajności. Zostawmy geopolitykę politykom. Nie widzę także powodów czemu zakładasz, że ta pomoc z USA czy UK nie płynie. My możemy w tym pośredniczyć na wiele sposobów i jednym z nich może być produkcja krabów czy pomoc w szpeju jaki przekazujemy. Nie wszystko musi być oczywiste i odtrąbione w mediach.

Mnie tam cieszy, że coś ruszyło się w temacie, a nie skończyło się na jednym tekturowym prototypie oraz wielkich planach. Widzę w tym jakąś szansę dla naszego przemysłu. Nie zamierzam też snuć teorii spiskowych i dla mnie bardziej się liczy tu i teraz. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie mamy wybiegać w przyszłość. Wybiegać, przewidywać, kalkulować i robić swoje. Resztę to historia osądzi :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #693 dnia: Czerwca 02, 2022, 23:59:20 »
Bartosiak i poważny analityk... raczej prawnik niesiony na fali popularności na YT i TV. Ale nie ważne... nie trawię gościa i tyle. Mój problem - przepraszam musiałem :P.
To może inaczej. Poważni ludzie z USA z nim gadają, jako chyba jedynym z PL. Także gość ma zazwyczaj najświeższe info od Anglosasów (ich think-tanków) i co ważne, dzieli się nim publicznie.   

Mam wrażenie, że za bardzo brniesz w tematy o których nie mamy pojęcia. Nie wiemy jakie są ustalenia między politykami, obracamy skrawkami informacji, dywagacjami, snujemy wizje, podniecamy się niezdrowo i popadamy w skrajności. Zostawmy geopolitykę politykom. Nie widzę także powodów czemu zakładasz, że ta pomoc z USA czy UK nie płynie. My możemy w tym pośredniczyć na wiele sposobów i jednym z nich może być produkcja krabów czy pomoc w szpeju jaki przekazujemy. Nie wszystko musi być oczywiste i odtrąbione w mediach.
Ale tu naprawdę nie ma się czego domyślać. Wszystko jest wyłożone "kawa na ławę". Amerykanie i Brytyjczycy oficjalnie informują, co przekażą UKR. My z kolei, informujemy opinię publiczną post-factum. Nie licząc sprzętu lekkiego: Javelin-ów, NLAW, Stinger-ów, Piorunów to w sprzęcie ciężkim my i Amerykanie wiedziemy prym. Oni przekazali już: 200 transporterów M-113, 99 haubic m777, kilkanaście post Afgańskich Mi-17, a teraz bodaj 3 DAR HIMARS. My z kolei: ponad 230 T-72, 50 BWP-1, 18 Goździków i 18 Krabów, a także ileś tam Gradów. Oczywiście to są liczby oficjalne. Nieoficjalnie mogło pójść tego znacznie więcej. O trzech milionach uchodźców w PL też chyba nie trzeba nikogo przekonywać...           

Mnie tam cieszy, że coś ruszyło się w temacie, a nie skończyło się na jednym tekturowym prototypie oraz wielkich planach. Widzę w tym jakąś szansę dla naszego przemysłu. Nie zamierzam też snuć teorii spiskowych i dla mnie bardziej się liczy tu i teraz. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie mamy wybiegać w przyszłość. Wybiegać, przewidywać, kalkulować i robić swoje. Resztę to historia osądzi :).
Nie bardzo rozumiem do czego tu "pijesz"? Do Kraba czy Borsuka? Proszę o doprecyzowanie...

Generalnie jest jeszcze jedna sprawa, która wypływa przy okazji wojny UKR-RUS, a która będzie nas dotyczyć pośrednio lub bezpośrednio. W związku z tym, chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Redaktorzy branżowi zajmujący się militariami twierdzą, że możliwe jest przywrócenie poboru do Wojska Polskiego. Nie jest chyba żadną tajemnicą, że największym problemem WP jest liczba żołnierzy, a w zasadzie to ich brak. Owszem, są w wojsku brygady, które mają wysokie stany osobowe (jak np. 21-sza z Rzeszowa, czy 16-ta z Giżycka), ale są i takie, które są silnie skadrowane (jak np. 34-ta pancerna z Żagania). W zasadzie, to tych skadrowanych jest więcej niż tych rozwiniętych. PiS jak dotąd nie udało się tego rozwiązać poprzez stałe podnoszenie żołdu (zachęty), a są zdesperowani, aby coś z tym zrobić. Pozostaje pobór, tyle że nie chcą tego ogłosić przed przyszłorocznymi wyborami bo zwyczajnie boją się przegranej (byłaby to bardzo niepopularna decyzja). Ja osobiście uważam, że kierunek ten jest słuszny, o ile będzie on dotyczył jedynie zwykłych szeregowych i starszych szeregowych. Nie wyobrażam sobie z kolei, aby objął on także korpus podoficerów (sierżantów). Oczywiście, poborowych nie powinniśmy także wysyłać na misje zagraniczne... 
Generalnie, po ogłoszeniu takiej decyzji rządu, przewiduję prawdziwy "Renesans" prywatnych uczelni wyższych w Polsce :P.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2022, 07:54:49 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #694 dnia: Czerwca 03, 2022, 07:58:52 »
coś dla Razora
Dzięki lubię takie "wynalazki"...  a tego lubię strzelające "starocie", te współczesne zabawki mnie jakoś nie ruszają... :)

...przesuwamy wdrożenie produkcyjne BWP Borsuk o jakieś dwa lata. W sumie, to teraz stało się jasne, czemu Błaszczak chce tak pilnie kupić BWP K21 w Korei.
Sytuacja jaka się wytworzyła w naszym rejonie nie pozwala na stawianie na projekty, których realizacja (wymiana leciwych BWP-1 na nowe pojazdy) miała się zakończyć w 2035.

Do tego można wykorzystać okazję jaką dają działania USA (zgadzam się z cytowaną przez Ciebie opinią na temat "wojny proxy"), które nawet jak nie pomogą finansować to użyją swoich wpływów byśmy unowocześnili armię (w interesie całego NATO i USA). Tak jak USA może i zapewne mocno wpływa na to co robimy względem zbrojenia Ukrainy, tak również może i zapewne wpływa na Koreańczyków (chyba nie trzeba tłumaczyć związków pomiędzy USA i Koreą).

Moim zdaniem wejście we współpracę z Koreą wcale głupie nie jest... ich sprzęt jest bardzo sensowny, częściowo jest dostępny "od ręki", już pewną współpracę mamy z nimi przy Krabach, a i Wujek Sam w obecnej sytuacji może na pewne rzeczy wpływać.

To się może WP akurat bardzo opłacić... ślimaczyliśmy się dotychczas z różnistymi programami, a WP jeździ na PT-91 i BWP-1. Może i fajnie jest mieć coś "całkiem swojego", ale czasem rozsądniej jest wykorzystać i produkować, rzeczy które ktoś już zrobił i sprawdził. Borsuk... fajnie, ale jest na etapie prototypów, nikt z nas nie wie co z tego naprawdę wyjdzie i ile jeszcze w to trzeba władować (problemy na starcie to rzecz normalna) i ile tak naprawdę potrwałoby to wdrożenie i rozwinięcie produkcji.

Jak bym się tak specjalnie nie "jarał" tymi "własnymi pomysłami" - bo bogatsi i mądrzejsi od nas korzystają bardzo często z rozwiązań gotowych, kupują licencje - produkując potem coś co pasuje, bez wieloletnich procesów tworzenia czegoś, co już ktoś inny wykombinował i sprawdził. Z opłacalnością własnych wytworów bywa różnie... są tym bardziej opłacalne im więcej potem powstanie egzemplarzy. Czasem po prostu jednostkowa cena jest po prostu zbyt wysoka w stosunku do uzyskanego efektu.

Podkreślę raz jeszcze: Ja nie mam nic przeciwko dostarczaniu Ukrainie sprzętu "po kosztach". 
Nie wiem dlaczego uparcie trzymasz się teorii, że to "po kosztach"? Obaj nie znamy szczegółów kontraktu, dywagujemy tylko czy oprócz Krabów są to tez inne pojazdy (nie ma na ten temat informacji, żaden z nas tego nie wie, a jak napisałem wcześniej wcale nie musi być to kompletne wyposażenie dywizjonów, zresztą o innych strukturach jak nasze - a równie dobrze może to być tylko zakup dział samobieżnych), nie jesteśmy w stanie ocenić ile kosztuje Krab z odpowiednim zyskiem producenta.

Oczywiście nie twierdzę, że to od razu jest "złoty interes", ale też daleki jestem od stwierdzenia że "po kosztach". Bo "po kosztach" oznacza, że zakład kompletnie nie zarobi. Może zarobi mniej w przeliczeniu na jedno działo, niż to by było w przypadku zakupów dla WP, ale też wytwarza się pewna perspektywa na przyszłość. Perspektywa, której naszemu przemysłowi zbrojeniowemu dotychczas brakowało ...

Można sprzedać jedną sztukę z 30 procentowym zyskiem, ale lepiej 2 sztuki z 20 procentowym, a jeszcze lepiej 4 z 15 procentowym.

Do tego pamiętajcie o tym o czym piszę tutaj od początku. Nasze zakłady zbrojeniowe, które pracują poniżej swoich możliwości produkcyjnych są "dofinansowane" z naszych podatków poprzez zakupy dla WP po cenach zawyżonych. Jeśli będą miały zbyt i będą pracowały na swoich maksymalnych "mocach produkcyjnych" to nie będzie to konieczne i sprzęt dla WP będzie tańszy, a co za tym idzie albo z naszych podatków wydamy na to mniej, albo za taką samą kasę WP dostanie więcej. Czyli mamy zysk dodatkowy...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #695 dnia: Czerwca 03, 2022, 08:02:28 »
Nie bardzo rozumiem do czego tu "pijesz"? Do Kraba czy Borsuka? Proszę o doprecyzowanie...

Do niczego nie piję i nie ma specjalnie co doprecyzowywać. Po prostu twierdzenie teraz, że budowa krabów opóźni program borsuka jest wróżeniem z fusów. Oczywiście może tak być, ale nie musi. Wszystko może się jeszcze tysiąc razy zmienić. Tak jak mówiłem niech się kręci.

Ale tu naprawdę nie ma się czego domyślać. Wszystko jest wyłożone "kawa na ławę".

Eeeeeee to jest tylko to co mamy wiedzieć, a reszta zabawy rozgrywa się na zupełnie innym poziomie i na innych drutach.

Eeeeeee zasadnicza służba wojskowa to największa bzdura. Z niewolnika nie ma pracownika i to samo z żołnierza zasadniczej służby wojskowej. Lepiej mniej, a ludzi wiedzących czego chcą i szkolących się w tym kierunku. A nie potem dylematy czy dać takiemu broń czy nie. Pewnych rzeczy można użyć w szkole, jakiś podstaw, zdrowych zachowań, jak to bywało kiedyś było na PO.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #696 dnia: Czerwca 03, 2022, 08:10:42 »
Eeeeeee zasadnicza służba wojskowa to największa bzdura. Z niewolnika nie ma pracownika i to samo z żołnierza zasadniczej służby wojskowej.
Zgadzam się całkowicie, bo znam temat z obu stron... tego zmuszanego i tego, który zmuszał do szkolenia.

Rozwiązaniem problemu rezerw osobowych jest raczej system zachęt do dobrowolnej, okresowej służby wojskowej. Takie rozwiązania na świecie istnieją... choćby stosowany gdzieniegdzie pomysł sfinansowania wykształcenia czy kosztownego zawodu w zamian za odsłużenie jakiegoś czasu w armii.

« Odpowiedź #697 dnia: Czerwca 03, 2022, 08:35:00 »
A co sądzicie o pojawiających się wieściach dotyczących zakupów w Korei Południowej?
O ile pomysł z K2PL rozumiem i wydaje się to być całkiem logiczne rozwiązanie, to zakup bwp K21 już wydaje się być bardzo wątpliwy w obliczu perspektywy produkcji Borsuka, a o pomyśle z FA-50 to naprawdę nie wiem, co sądzić. Chyba lepiej byłoby domówić pewną partię F-16, dla których mamy przecież zaplecze i doświadczenie? No ale może mnie ktoś wyprowadzi z błędu.

« Odpowiedź #698 dnia: Czerwca 03, 2022, 10:06:55 »
A co sądzicie o pojawiających się wieściach dotyczących zakupów w Korei Południowej?
O ile pomysł z K2PL rozumiem i wydaje się to być całkiem logiczne rozwiązanie, to zakup bwp K21 już wydaje się być bardzo wątpliwy w obliczu perspektywy produkcji Borsuka...
Borsuk to na razie prototypy, badania nie są zakończone, a termin całkowitej wymiany BMP-1 przez Borsuki określono na 2035. Koreańskie BWP są całkiem sensowne, częściowo możliwe do uzyskania od ręki, a wdrożenie produkcji licencyjnej jest jednak szybsze niż wdrożenie jakiegoś nowego, jeszcze nie zakończonego projektu.

Co do spraw finansowych się nie wypowiem, bo po prostu nikt z nas ich nie zna. Do tego wchodzi kwestia amerykańskiego LL, który może obejmować nie tylko kwestie ukraińskie, ale też innych "zagrożonych krajów". Jak na razie to jest to "równanie ze zbyt wielka ilością niewiadomych".

A jeśli chodzi o K2 to osobiście jestem za... a pod zakupem i potem produkcją tego czołgu podpisałbym się "obyma ręcyma". Bardzo fajny czołg, a jak będzie można go wytwarzać zamiast tych T-72 po liftingu (PT-91) to byłaby to naprawdę dobra wiadomość.

Ale na razie to wszystko są dywagacje - nie wiemy jak, co, kiedy i za ile, mamy tylko strzępy informacji i to ze źródeł medialnych. Chyba trzeba trochę poczekać, aż będzie wiadomo w tej sprawie coś więcej.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #699 dnia: Czerwca 03, 2022, 13:39:19 »

« Odpowiedź #700 dnia: Czerwca 03, 2022, 14:36:55 »
Eeeeeee zasadnicza służba wojskowa to największa bzdura. Z niewolnika nie ma pracownika i to samo z żołnierza zasadniczej służby wojskowej. Lepiej mniej, a ludzi wiedzących czego chcą i szkolących się w tym kierunku. A nie potem dylematy czy dać takiemu broń czy nie. Pewnych rzeczy można użyć w szkole, jakiś podstaw, zdrowych zachowań, jak to bywało kiedyś było na PO.
Zgadzam się całkowicie, bo znam temat z obu stron... tego zmuszanego i tego, który zmuszał do szkolenia.
Rozwiązaniem problemu rezerw osobowych jest raczej system zachęt do dobrowolnej, okresowej służby wojskowej. Takie rozwiązania na świecie istnieją... choćby stosowany gdzieniegdzie pomysł sfinansowania wykształcenia czy kosztownego zawodu w zamian za odsłużenie jakiegoś czasu w armii.
Ja też wolałbym, aby wojsko było w 100% zawodowe, a przynajmniej to wojsko stricte operacyjne (nie WOT), ale co zrobić jak generałom marzy się piąta dywizja, a przy obecnych czterech jest kiepsko z żołnierzem...
Z drugiej strony, pobór jest standardem w Izraelu, a chyba nikt nie powie, że ich armia jest słaba i nieprofesjonalna.

O ile pomysł z K2PL rozumiem i wydaje się to być całkiem logiczne rozwiązanie, to zakup bwp K21 już wydaje się być bardzo wątpliwy w obliczu perspektywy produkcji Borsuka, a o pomyśle z FA-50 to naprawdę nie wiem, co sądzić. Chyba lepiej byłoby domówić pewną partię F-16, dla których mamy przecież zaplecze i doświadczenie? No ale może mnie ktoś wyprowadzi z błędu.
Tu cały materiał na ten temat. Rozmowa pomiędzy red. Wolskim a red. Kamizelą. Sporo info na temat: Borsuka, K21, K2, FA-50 (tak, Błaszczak wymyślił sobie, że będzie to nasz nowy samolot bojowy! O zgrozo :( ), a także o naszych nowych-starych okrętach podwodnych. Nie brakuje też informacji o kontrakcie na Kraby dla UKR (potencjalnie może wyjść z tego bryndza). Polecam, warte obejrzenia.
https://www.youtube.com/watch?v=MzBguGjIUZ4&ab_channel=WoW-WolskioWojnie

« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2022, 14:43:24 wysłana przez as.karo »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #701 dnia: Czerwca 03, 2022, 14:43:46 »
Izrael ma zupełnie inne położenie i zupełnie inny budżet. Przez 2 lata w wojsku już można czegoś nauczyć. Koszary wyglądają jak solidny kampus. Nikt tam nie szczędzi kasy na żołnierza i szkolenie. Nawet drobna dziewczyna jest w stanie uczyć się strzelać z nowoczesnej snajperki czy powozić się konkretnymi zabawkami. A nas trudno było mówić, że po 9 miesiącach, wystrzelaniu 10 pocisków pooglądaniu starego Kraza w garażu to był przeszkolony żołnierz. Dlatego dalej uważam, że lepiej dać kasę ludziom którzy chcą tam być i niech się szkolą ile wlezie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #702 dnia: Czerwca 03, 2022, 19:07:47 »
Dwa zdania o szansie eksportowej na nasze kraby:

https://youtu.be/MkKHhh59l40?t=397

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #703 dnia: Czerwca 03, 2022, 19:52:25 »
Buhahah, propagandysta chwili (na żywca?) orkowy sprzęt, a tu taki zonk: https://t.me/uniannet/58508.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2022, 20:21:14 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #704 dnia: Czerwca 05, 2022, 00:56:13 »
Może mi ktoś wyjaśnić. Na "uj" nam okręty podwodne? Wg mnie polska flota powinna składać się z dużej ilości małych okrętów typu kutry rakietowe czy torpedowe. Może jakieś fregaty czy korwety dla blokady obcego desantu, ale bez przesady.

Co do naszych programów zbrojeniowych, to chyba nie mamy za bardzo czasu na bawienie się w testy prototypów przez następne 10-15 lat. Tzn. można to robić, ale mając już kupione dobre i sprawdzone sprzęty. Podoba mi się koncepcja tych koreańskich czołgów, samolotów FA-50 już mniej. Paląca jest chyba kwestia śmigłowca wielozadaniowego dla polskiej armii, a to ciągle leży i kwiczy (jeśli się mylę, poprawcie).