Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 228973 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #991 dnia: Sierpnia 30, 2022, 15:18:19 »
Rozumiem, że w DCS będzie również :) W końcu to realne, potwierdzone użycie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #992 dnia: Sierpnia 30, 2022, 17:50:15 »
Rozumiem, że w DCS będzie również :) W końcu to realne, potwierdzone użycie.

Tak zaraz po wydaniu mapy Atlantydy...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #993 dnia: Sierpnia 30, 2022, 19:11:35 »
MiG-29 odpala HARMy:
Da się?
Da się!  >:D

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #994 dnia: Sierpnia 30, 2022, 21:00:29 »
Teraz czekam na odpalenie AIM-54C lub chociaż AMRAAM'a. :evil:

Coś czuję że niedługo jakiś onucowy najemnik może się zdziwić 8)
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #995 dnia: Sierpnia 31, 2022, 13:43:40 »
Obawiam się, że pilotowi przypadkowo wymsknęło się na nagraniu coś, co nie powinno być opublikowane :(  (integracja HARM z MiG-29 - to tłumaczy skąd szczątki rakiet przy zniszczonych radarach)
W 0:59 mamy cywilna nawigację, czy jakiś wojskowy gerat?

BTW - nieźle dobrał muzykę:

To nasza ojczyzna
Nasz ojciec i mama są tutaj
Powiem wrogowi: „Pa”
Możemy pokonać wszystko

Ludzie nie tracą wiary
Jesteśmy zwycięzcami z Ukrainy
Ludzie nie tracą wiary
Jesteśmy bohaterami naszego kraju

Chyba się starzeję, ale całość (nagrania, słowa, dedykacja, kontekst) poruszyła mnie bardziej niż sądziłem.

« Odpowiedź #996 dnia: Sierpnia 31, 2022, 13:59:38 »
Obawiam się, że pilotowi przypadkowo wymsknęło się na nagraniu coś, co nie powinno być opublikowane :(
Filmik jest ze zweryfikowanego, oficjalnego konta SP Ukrainy, a HARMy pojawiają się w nim w kilku ujęciach (w tym z chwili odpalenia - ciężko coś takiego wrzucić niechcący). Myślę, że nie ma mowy o przypadku :).

« Odpowiedź #997 dnia: Sierpnia 31, 2022, 18:34:56 »
https://twitter.com/UAWeapons/status/1564983903475175424

Dobrze czytam: że ukraiński T-64 trafił rosyjski wóz ogniem pośrednim z dziesięciu kilometrów?!

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #998 dnia: Sierpnia 31, 2022, 20:23:27 »
Chyba kogoś fantazja poniosła...

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #999 dnia: Sierpnia 31, 2022, 20:49:42 »
Wystarczy poczytać opis zdarzenia._Nie czołg tylko porzucony transporter._Strzelano amunicją odłamkową 125mm HE jak z haubicy a do korekcji ognia użyto drona, wystrzelono 20 pocisków zanim któryś w końcu trafił._Robili tak już wczesniej._Ende.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 31, 2022, 22:04:27 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1000 dnia: Sierpnia 31, 2022, 22:05:55 »
No, czyli dobrze mówiłem :). Równie dobrze mogli kamieniami rzucać na rekord. My ze szwagrem to nie takie rzeczy robiliśmy ;).

« Odpowiedź #1001 dnia: Sierpnia 31, 2022, 23:09:38 »
No, czyli dobrze mówiłem :). Równie dobrze mogli kamieniami rzucać na rekord. My ze szwagrem to nie takie rzeczy robiliśmy ;)

Korygowaliście rzuty kamieniami z drona?! :o

« Odpowiedź #1002 dnia: Sierpnia 31, 2022, 23:35:41 »
Chyba kogoś fantazja poniosła...
Ale że z czym???

« Odpowiedź #1003 dnia: Września 01, 2022, 00:36:27 »
Ludzie, dajcie spokój z tym ukraińskimi MiG-ami i AGM-88 HARM. Dla mnie to nie przypadek, że pojawiło się nagranie kiepskiej jakości, a wciąż brak choćby jednego, dobrego zdjęcia MiG-a z podwieszonym pociskiem HARM. Moim zdaniem to ma tyle wspólnego z realnym światem co: https://www.youtube.com/watch?v=igaXsfQlYy8  Oba CGI. Tyle że Top Gun jest lepszej jakości (ja wiem, propagandziści mieli na to mniej czasu niż producenci Mavericka). Żeby było zabawniej to dziennikarze z defence24.pl sugerują, że do odpalenia tegoż pocisku jest używany cywilny GARMIN, bo na nagraniu nic innego nie odróżnia kokpitu MiG-a od sowieckiego oryginału (no w sumie to jest jeszcze ten pluszowy misio za wiatrochronem...).

Skoro zatem tak łatwo zintegrować sowiecką maszynę z amerykańskim uzbrojeniem, to może któryś z naszych MON-owskich oficjeli skoczyłby do Media Markt i kupił 18 nawigacji GARMIN'a. Byłby dla naszych Su-22 jak znalazł. Co więcej, skoro zintegrowano w ten sposób HARM to czemuż nie JDAM i JSOW? Przecież one też korzystają z koordynatów GPS. Wyobrażacie sobie suczkę z JSOW pod skrzydłami? Odlot! Przestałyby być "ślepymi bokserami" ;D

Tak, szydzę sobie! :)

Ps. Jedynym nośnikiem z którego może być odpalony HARM a którym obecnie dysponuje Ukraina, to wyrzutnie NASAMS (na Humvee).   

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1004 dnia: Września 01, 2022, 07:43:43 »
No ale nie było mowy o tym, że w sumie rakieta jest podłączona i ustawiona przed lotem, a pilot jest tylko tirowcem, co dostarcza do strefy zrzutu i naciska przycisk, a pocisk leci dalej zgodnie z planem ustalonym na lotnisku? Taka bieda wersja bez ustawień w locie?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.