Po co Ukraińcy mieliby fejkować taki filmik? Rosjanie i tak sami doskonale wiedzą co i z czego jest odpalane, a znakomita większość ludu i tak nie wie jak wygląda HARM ani co to właściwie jest (poza tym, że „nie pozwoli Rosjanom już nigdy zasnąć”. Btw. pytanie do Moderatorów: ostatnio pojawiły się jeszcze "ciągniki rakietowe" i Su-35 z "trójwymiarowymi silnikami" - może jednak warto otworzyć jakiś podwątek „lol” dla co lepszych „kwiatów” medialnych?).
Jeśli chodzi o ukraińską propagandę to jest to absolutne mistrzostwo świata i Goebbels z Kurskim mogą się tylko uczyć. Już choćby to, że gdyby nie Bohaterstwo naszego ś.p. Prezydenta to o wojnie w Gruzji nikt by pewnie nie słyszał, a teraz od pierwszych godzin 24 lutego, ZANIM jeszcze odkryto pierwsze masowe zbrodnie ludzie już się prześcigali w porównywaniu Putina do Hitlera i wywozili mnie taczką do Moskwy za samo tylko wspomnienie o amerykańskich „interwencjach” (bo przecież nie inwazjach czy wojnach) w Afganistanie i Iraku.
Całkowicie zgadzam się przy tym z Forsbergiem: Ukraińcy walczą o przetrwanie i sięganie po absolutnie każdy chwyt i wykorzystywanie na maxa każdego posiadanego atutu jest jak najbardziej zrozumiałe i godne naśladowania. Inną kwestią jest „dobarwianie” ukraińskiej twórczości przez nasze (i zagraniczne pewnie też) media, a jeszcze inną (i mnie osobiście najbardziej drażniącą) – absolutnie bezkrytyczne przyjmowanie tego wszystkiego za Prawdę Objawioną przez lud, który jednocześnie na każdą próbę pokazania, że może istnieć inna wersja danego zdarzenia reaguje agresją i z automatu traktuje to jako trolling. Wywołanie od pierwszych godzin ogólnoświatowej histerii i odebranie milionom ludzi zdolności samodzielnego myślenia i krytycznego spojrzenia na pewne rzeczy (a zwłaszcza FAKTY) to jest chyba największy sukces Ukrainy w tej wojnie. I bardzo niepokojące zjawisko na przyszłość.
A z rzeczy bardziej merytorycznych:
Mnie interesują fakty a nie mity. Fakty są takie:
https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html
Również się w 100% zgadzam, przy czym jako miłośnika samolotów myśliwskich mnie osobiście najbardziej interesują te:
https://www.oryxspioenkop.com/2022/03/list-of-aircraft-losses-during-2022.htmlO walkach powietrznych wiemy chyba najmniej, ale spójrzmy: na glebie mamy na razie jednego Su-35S trafionego z ziemi i 10 Su-30SM, z czego pięć zniszczono na lotniskach, dwa ogniem z ziemi, jeden wrak "nieznanego pochodzenia" i dwie poległe załogi, o których przyczynach śmierci nic nie wiadomo. Z drugiej strony spadły cztery Su-27 i 11 MiGów, przy czym o większości z nich (wybaczcie lenistwo, nie chce mi się sprawdzać każdej sztuki) wiemy z dekretu Zelenskiego o nadaniu tytułu Gieroja (pasmiertnym...) i nekrologów, gdzie napisano, że zginęli w walkach powietrznych.
Jeżeli do tego dodamy jeszcze fakt, że Ukraińcy tylko w pierwszym miesiącu i to bodajże zaledwie dwa razy chwalili się zwycięstwami ich myśliwców w walkach z rosyjskimi i od tego czasu milczą to obawiam się, że ukraińskie lotnictwo myśliwskie dostało solidnie w d...?
I jeszcze jedno: dlaczego z tymi HARMami zintegrowali akurat Migi? Mi się ten samolot kojarzy z małym zasięgiem - nie lepszy byłby Su-24 albo chociaż Flanker?