Lenistwo umysłowe, znaczy przepraszam skróty myślowe, przepisywaczy newsów, znaczy przepraszam, dziennikarzy polskich i polskojęzycznych pseudomediów. Oni się nawet nad takimi niuansami nie zastanawiają. Trzeba pchnąć wierszówkę. Mi nie podoba się to, co pisałem wyżej. Że nic nie wiadomo, więcej pytań niż odpowiedzi, nie ma oficjalnego rzeczowego raportu. A lata teza, że już wiadomo, że Ukraińcy + warianty, że specjalnie/niespecjalnie, bo coś, która jest tak samo bezsensowna jak ta, że NATO i Polska nie chcą przyznać, że jednak ruska. Obie te odnogi są kompletnie bez sensu (bardziej mi chodzi o stanowisko Ukrainy niż samo zdarzenie), trochę jakby ktoś trzeci maczał palce. Jakieś straszne rozmydlanie jest i dzielenie włosa na czworo.
Frontiersman z pejsa:
"Nie bez powodu jeszcze tej sytuacji nie skomentowałem na swojej stronie. W odróżnieniu od tłumów polskich ekspertów i "ekspertów", zawsze jestem ostrożny w tak delikatnych kwestiach i staram się robić wnioski dopiero jak sytuacja się wyjaśnia w 100%. A ona się tylko komplikuje. Chce znać jaki to powód mają Ukraińcy do utrzymania takiej pozycji. Żle się już dzieje, że pozycje nie uzgodniono i nie ogłoszono wspólnego stanowiska. Może być jeszcze gorzej. Chce mieć wynik śledztwa i opublikowane zdjęcia rakiety nie u Twitterów różnych ekspertów, a oficjalnie i chce zobaczyć reakcję ukraińską. Wtedy będę komentował. Nie widzę też żadnych powodów dlaczego strony nie mieli by współpracować w tej sprawie. Wręcz należałoby to zrobić, żeby sytuację zażegnać.
Trudno zakładać że kłamie polski rząd i NATO ... ale też trudno mi wyobrazić że strona ukraińska zupełnie tak sobie po prostu bez powodu zdecydowała by strzelić w stopę. Dlatego Ja nie rozumiem jeszcze tej sytuacji i czekam z wnioskami."