Autor Wątek: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja  (Przeczytany 230698 razy)

Odp: Konflikt Rosja-Ukraina: luźna dyskusja
« Odpowiedź #1545 dnia: Stycznia 12, 2023, 09:08:06 »
"Zasadniczo", to myślę, że w najbliższych wyborach ktoś bardzo się zdziwi, gdzie się podział jego elektorat. Ciekawe czy to w planie ujęli...
Akurat o elektorat Jarka bym sie nie martwił, na pewno nie jest pro rosyjski, jeśli część sobie pójdzie, to z innych powodów. A Ukrainę należy wspierać we wszelki możliwy sposób, tak jak napisał BigQ. Jeśli nie powstrzyma się Rosji teraz, to kiedy i za jaka cenę?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2023, 09:19:25 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1546 dnia: Stycznia 12, 2023, 21:56:28 »
A tak przy okazji, Ukraina ma tegoroczną Miss Ukrainy.

Taka Pani na bojowo.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1547 dnia: Stycznia 13, 2023, 07:48:51 »
Kolejne dwa Kraby dostały w czapkę. Smuteczek, ale do tego zostały stworzone.

https://www.facebook.com/militarium.net/videos/1578818119300941
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1548 dnia: Stycznia 13, 2023, 08:08:52 »
A tak przy okazji, Ukraina ma tegoroczną Miss Ukrainy.

Taka Pani na bojowo.

Taki trochę i anioł, a trochę i dioboł, jak mawiał Kwicoł o Janosiku. Marzenie, Putin się budzi a przed jego łóżkiem taka zjawa, na mur beton, gacie do prania.

« Odpowiedź #1549 dnia: Stycznia 13, 2023, 08:16:34 »
Kolejne dwa Kraby dostały w czapkę. Smuteczek, ale do tego zostały stworzone.

https://www.facebook.com/militarium.net/videos/1578818119300941

Przynajmniej paru chłopaków wydostało się z wozów, to też świadczy o klasie sprzętu. Maszyna to maszyna, ludzi szkoda. Mam nadzieje że wcześniej trochę
ruskich natłukli.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1550 dnia: Stycznia 14, 2023, 06:57:40 »
Oj natłukli, natłukli...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1551 dnia: Stycznia 14, 2023, 23:30:34 »
O, widzę, że John Cool uszieł z foruma. I dobrze bo ile można rzygać. Wojna zmienia ludzi jednak...
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #1552 dnia: Stycznia 15, 2023, 08:04:14 »
Nie wiem czy nie sciema, ale dzis pojawila sie dzis taka informacja:

Wielka Brytania przekaże Ukrainie śmigłowce szturmowe Apache AH64 E w ramach nowego pakietu pomocy wojskowej - podaje agencja Unian powołując się na "The Mirror".

Niby jak? Cwiczyli na DCS? Do tego wersja „E” :).

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1553 dnia: Stycznia 15, 2023, 11:31:08 »

Obstawiam, że raczej ściema :).

O, widzę, że John Cool uszieł z foruma. I dobrze bo ile można rzygać. Wojna zmienia ludzi jednak...

Rutkov, bez takich tekstów proszę. Janek to bardzo porządny Gość! Ma niesamowitą wiedzę i łeb na karku. W tym co robi jest naprawdę dobry i jeśli chodzi o wschodni sprzęt to ma praktycznie cały skatalogowany w jpegach na dysku.  Znam osobiście jak Ciebie i szacunek mu się należy, choćby z tego powodu, że nie raz czy dwa na forum mogliśmy czytać jego fachowe przemyślenia. Nie wspominając o tym, że wspólnie mogliśmy się ganiać na serwerach i było fajnie. Na wódkę się z nim umawiać nie musisz, ale szacunek wypada zachować. To, że się skasował z forum jest stratą dla forum - zresztą nie tylko on. Wina leży po środku, bo też daliśmy się ponieść histerii i zamiast pogadać jak dorośli ludzie obrzucaliśmy się gównem. Natomiast to nie oznacza, że mamy się przestać szanować. Janek jest teraz poczytnym Redaktorem i musi trzymać fason. Mam nadzieję, że kiedyś do Nas wróci (wrócą), a kto wie, może i jakaś wódka się w lodówce znajdzie.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1554 dnia: Stycznia 15, 2023, 13:16:50 »
Zmienia, albo i nie musi zmieniać, tylko pokazuje. Też się zastanawiałem, co się stało z naszym Szanownym Kolegą, który zawsze był odkąd założyłem konto w 2005(7?) i szanuję decyzję, poczytując ją też jako szacunek do innych użytkowników Foruma.
Natomiast pewne inklinacje były aż nadto widoczne. Inklinacje dla mnie osobiście chociażby, osoby związanej ogólnie i celowo nieprecyzyjnie mówiąc z obronnością, która jeszcze być może za swojego aktywnego zawodowo życia będzie musiała przyjąć na klatę obiekt tych inklinakcji i wszystko co się z nim wiąże, bo nadal są takie szanse, są zwyczajnie nie do zaakceptowania w polskiej sferze informacyjnej. Fachowość i wiedza - fachowością i wiedzą, porządność - porządnością ale koniec dnia w sytuacjach kryzysowych weryfikuje pewne kwestie, o czym nie raz się przekonałem.

Nie wiem czy nie sciema, ale dzis pojawila sie dzis taka informacja:

Oj, nie sądzę, Yoyku. Choć nie wykluczone na przestrzeni 2 lat, z tym, że no jakby to powiedzieć, wiele się może zmienić przez ten czas.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2023, 13:27:23 wysłana przez BigQ »
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1555 dnia: Stycznia 15, 2023, 13:40:08 »
Inklinacje były takie, że wątek miał być profesjonalny i pozbawiony "gdybanek". Miały być fakty i konkrety bez personalnych wycieczek i osądów. Wyszło jak wyszło. Zimny, jako fan tabelek i faktów, chciał nad tym zapanować, poniekąd Qrdl też, ale to nie wyszło, bo za szybko wątek się rozrastał. Został przekrzyczany, zaklasyfikowany jako onuca, więc podziękował za współpracę. Znam człowieka osobiście, znam jego sympatię, wiem co ma pod czapką, więc raczej wiem co mówię. Zresztą niektórym udzielającym się w tych wątkach też pod czapką się pozajączkowało, więc nie stygmatyzujmy. Niech każdy sobie sam zrobi rachunek sumienia i potem się wypowiada. Niemniej szacunek na forum należy się każdemu i to będę egzekwował.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1556 dnia: Stycznia 15, 2023, 13:50:06 »
Jest to temat na fascynującą rozmowę z obszaru... socjologii? "Inklinacje były nie te, dobrze że go nie ma". Taki nasz cancel culture. Szkoda że dotknęło to akurat to forum, będące zawsze ostoją wiedzy i fachowości w mojej "bańce informacyjnej", jak to się dziś bardzo trafnie nazywa. Czasami słabo mi się robi gdy zrobię przegląd internetu, też mam ochotę pokasować konta. Mam nadzieję że odrzucimy tę kulturę wykluczenia.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #1557 dnia: Stycznia 15, 2023, 14:14:48 »
Z całym szacunkiem do tych, którzy odeszli za ich fachową wiedzę (brakuje specjalistycznych wiadomości od Janka), ale też warto zło nazywać złem, a nie pomniejszać okrucieństwo, które Rosjanie zadają innym. Wiem, że np. qrld nie zgadzał się z nazywaniem Rosjan bezmyślnym kawałkiem mięsa. No cóż jego prawo.
Nie wiem czy 80 lat temu ludzie szukaliby człowieczeństwa wśród strażników Auschwitz czy żołnierzy Wehrmachtu palących żywcem ludzi w zamkniętym domu. Dzisiaj Rosja zachowuje się tak samo i jakiekolwiek próby uczłowieczania ich czy pomniejszania roli jaką dobrowolnie na siebie wzięli jest nie do przyjęcia w naszym kręgu cywilizacyjnym.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1558 dnia: Stycznia 15, 2023, 14:24:38 »
Sami kształtujemy to miejsce, jeśli nie będziemy się szanować nawzajem, dbać o poziom, to niestety będzie to co będzie. Każdy temat będzie tylko preludium do gównoburzy, a docelowo trzeba będzie się zwijać, bo po co to ciągnąć? Żaden moderator czy administrator też tego nie upilnuje.

Jeszcze dla przypomnienia:

1. To forum tworzymy my wszyscy. Dbaj o jego poziom.
2. Odpowiadasz za to co piszesz.
Twój post świadczy o Tobie i Twoim szacunku dla czytających. Nie tolerujemy chamstwa, nieuctwa, nietolerancji, kryptoreklam i nielegalnego oprogramowania. Dla prywatnych opinii tego typu jest "PW". Twoje problemy z dysortografią, gorszym dniem, panną co zostawiła i burzliwym okresem dojrzewania to Twoja sprawa i Twój problem. Nie interesuje nas Twój stosunek do Żydów, masonów i cyklistów. Jeśli myślisz, że dzięki sieci jesteś całkowicie anonimowy, możesz się rozczarować.

To co sobie ktoś o mnie czy o kimś innym prywatnie myśli (czy go lubi czy nie), to jego wola, ale na forum poziom trzeba trzymać. Na koniec niech każdy sobie wejdzie w profil i zobaczy datę dołączenia do forum (staż idzie już w lata!). Skoro przez tyle lat tutaj spokojnie się dogadywaliście, to nawet w sytuacji, kiedy raz się nie zgadzacie nie trzeba się obrzucać błotem publicznie.

EDIT>>>
Darujcie sobie porównania do Grunwaldu, Auschwitz, etc. W tej chwili rozmawiamy o tym jak My siebie traktujemy i jak do siebie zwracamy, a nie jaki ktoś ma stosunek do tego czy tamtego. Nie zamierzam prostować czyjegoś światopoglądu. Grunt abyśmy się dogadywali i umieli rozmawiać jak ludzie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2023, 14:46:57 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1559 dnia: Stycznia 15, 2023, 14:40:36 »
Dzisiaj Rosja zachowuje się tak samo i jakiekolwiek próby uczłowieczania ich czy pomniejszania roli jaką dobrowolnie na siebie wzięli jest nie do przyjęcia w naszym kręgu cywilizacyjnym.
Dla mnie to histeryczne podejście które jest zarówno mi jak i wielu osobom obce. Ja rozumiem, każdy ma swoje potrzeby emocjonalne, ale zakrzykiwanie innych bo za mało potępiają, za mało onuc dziś wykryły jest poniżej pewnego poziomu. Poniżej poziomu które kiedyś to forum reprezentowało. Ja nikogo nie będę wypraszać, ale są inne miejsca gdzie każdy może się uzewnętrznić i wygłaszać jakimi to zbrodniarzami nie są Rosjanie. To forum zawsze trzymało pewien poziom merytoryczny przy omawianiu kolejnych konfliktów i proponuję aby tak pozostało.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.