Autor Wątek: Starfield  (Przeczytany 8352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Starfield
« Odpowiedź #30 dnia: Września 11, 2023, 23:23:49 »
Proszę o edycję mojego postu, minął czas edycji a taka technologiczna ciekawostka... ;)
https://ithardware.pl/aktualnosci/masz_karte_od_amd_to_w_starfield_nie_zobaczysz_najwazniejszego_elementu_na_niebie-29209.html
Kolejne posty zaczęły się pojawiać na subredditcie poświęconym Starfield, potwierdzając ten sam problem u innych użytkowników kart graficznych z serii Radeon 6000 i 7000. Użytkownicy tych kart nie byli w stanie dostrzec całych gwiazd i słońca. W międzyczasie gracze korzystający z kart graficznych Nvidia w tych samych lokalizacjach nie mieli takich problemów i obserwowali normalnie renderowane gwiazdy, światło i inne efekty atmosferyczne.
Podczas prac współpracowali z AMD. AMD promuje procki i karty graficzne rozdając kody na grę. Twórcy gry wprowadzają - celowo - tylko FSR od AMD. No i na tych kartach AMD nie pojawia się na ekranie... słońce :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

Plus: https://www.gry-online.pl/newsroom/starfield-na-pc-ma-skopana-wydajnosc-przez-powazne-bledy-w-progra/za26864
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2023, 23:29:50 wysłana przez RzEmYk »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #31 dnia: Września 12, 2023, 09:58:27 »
Noo, czyli norma w wykonaniu Bethesdy, niestety ;)
Aczkolwiek w moim przypadku, tylko w Fallouta 4 miałem na początku problemy aby zagrać, w miarę świeżo po premierze, jak połatali, dało się bez problemu na tym samym sprzęcie. W przypadku innych Falloutów i tych części Elder Scrolls, w które grałem nie było problemu by grać od razu, aczkolwiek po patchowaniu było lepiej.
Ale nawet ta reakcja użytkowników/fanów, chęć do naprawy wskazuje, że gra ma potencjał i wciąga :) .
Od jakiegoś już czasu nie zauważyłem wzmianki by ktoś podwarzał tzwn. fajność gry, a wręcz coraz więcej pojawia się ochów i achów, czyli jest dobrze :)

« Odpowiedź #32 dnia: Września 12, 2023, 10:29:17 »
Przepraszam, nie mogę już zedytować, a widzę, że puściłem babola, oczywiście podwarzać pisze się podważać , mea culpa  :054:

« Odpowiedź #33 dnia: Września 12, 2023, 10:38:39 »
I więcej czytam i gejmplejów oglądam, tym bardziej się cieszę, że nie kupiłem. A blisko było. Wygląda to zaskakująco średnio i w zasadzie wszystko opiera się na loading screenach. Znów troszkę (wcale nie specjalnie), jak w przypadku CP2077 twórcy zostawili sporo w domyśle i dla wyobraźni graczy, co to tam nie będzie się działo i jakie to mechaniki nie będą zaimplementowane i jak to rozgrywka nie będzie wyglądać. A wyszło tak sobie. Znów mam wrażenie, że gry starsze o kilka lat (NMS, Star Citizen) są lata świetlne do przodu względem nowych produkcji.

Yoyo pytał o Star Citizena. Otóż Star Citizen to w zasadzie nie gra, ale takie tech demo do połażenia po statkach i planetach, w którym szwankuje i gliczuje w zasadzie wszystko (poza buttonem PAYPAL na stronie SC). ALE... to co się fenomenalnie udało Star Citizenowi, to poczucie swobody i (nie wiem jak to nazwać) płynności czasu i przestrzeni i przede wszystkim, najważniejsze, poczucie skali w skali planetarnej :). No nie wiem. Podchodzisz do stojącego w hangarze Herculesa, czy innej Andromedy. Ło kuźwa... jakie to wielkie bydle. Normalnie wzywasz windę, wchodzisz na pokład, idziesz na mostek/do kokpitu, siadasz, uruchamiasz, lecisz na orbitę (czego mi brakuje, to faktycznej mechaniki orbitalnej w SC, ale to marzenie ściętej głowy). Albo z niej wracasz. Widzisz planetę pokrytą chmurami, widzisz granicę gdzie kończy się atmosfera, Im niżej, tym więcej szczegółów, światło zaczyna się rozpraszać w atmosferze, gwiazdy znikają, aż zaczynasz rozróżniać poszczególne kamyczki.

Plus taki, że wzięło mnie porządnie na Skyrima. F4 odpuściłem, choć dużo młóciłem, ze względu na całkowicie mordujący immersję i kompletnie nielogiczny zwrot fabularny na późniejszym etapie gry.
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2023, 10:46:19 wysłana przez BigQ »
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #34 dnia: Września 12, 2023, 22:19:13 »
A mnie akurat Starfield zaskoczył pozytywnie, ale myślę że wiele zależy od tego jak gramy i czego oczekujemy. Ja znalazłem w Starfieldzie kilka elementów, których bardzo mi brakowało w ED czy X4 - chociażby kapitalne wnętrza statków kosmicznych, abordaże, ciekawe wątki fabularne. Jeśli chodzi o lokacje, to te generowane proceduralnie faktycznie dość szybko się nudzą (w sumie jak we wszystkich tego typu grach), ale te które wyszły z pod ręki artystów i level designerów Bethesda (Cydonia, Neon, Niira) są mega klimatyczne. Ja póki co skupiam się na głównych wątkach fabularnych, z generowanej zawartości korzystam z umiarem i od kilkudziesięciu godzin świetnie się bawię.

No i od tych kilkudziesięciu godzin jakimś cudem nie trafiłem na żadnego buga.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Września 12, 2023, 23:08:19 »
Plus taki, że wzięło mnie porządnie na Skyrima.

Znaczy... teraz? 8)
« Ostatnia zmiana: Września 13, 2023, 07:35:50 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #36 dnia: Września 13, 2023, 10:47:45 »
Znaczy znowu :) Po dłuższej przerwie.
Dawniej Qbeesh.

« Odpowiedź #37 dnia: Września 16, 2023, 21:13:29 »
RTX 4090 VS Starfield in a Nutshell
https://www.youtube.com/watch?v=9vW853e2GXY

« Odpowiedź #38 dnia: Września 17, 2023, 08:06:00 »
Jest już jakaś prawdziwa wersja VR?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #39 dnia: Września 17, 2023, 13:06:16 »
RTX 4090 VS Starfield in a Nutshell
https://www.youtube.com/watch?v=9vW853e2GXY
Cała prawda! :D
Przestawiłem z High na Ultra. W natywnym 1440p moja 3080 dostała w twarz. ;)

Jednak poza tym, to Starfield jednak wciąga. Od znacznika do znacznika na mapie. Od misji do misji. 
Mi się podoba i pomimo baboli będę grał.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #41 dnia: Września 29, 2023, 17:29:06 »
Odebrałem egzemplarz gry z AMD Rewards. Miałem grać w CP2077, a po sprawdzeniu Starfielda przyznam, że mnie wciągnęło. Gra w sumie w stylu Bethesdy. No może tym razem minus wszechobecne bugi, bo wyszła w naprawdę dobrym stanie.

Na pewno jestem zaskoczony jak przyjemna jest walka oraz tym jak dobrze ta gra wygląda. Było wiele narzekania, że silnik przestarzały i animacje postaci tragiczne, ale jak dla mnie wygląda naprawdę nieźle, a na pewno lepiej niż się spodziewałem.

Obsługi modów DLSS jeszcze nie testowałem (mam 50+ fps bez tego i w sumie mi to wystarcza). Podobno ma zostać dodane oficjalne wsparcie, ale nie wiem czy to prawda.

Padło tutaj gdzieś wyżej pytanie o porównanie do Star Citizen. W sumie to ciężko te gry porównywać. Starfield to typowy action RPG, a nie space sim MMO. Brak swobody w eksploracji, tj. po prostu teleportowanie się z miejsca na miejsce jest dla mnie w Starfield rozczarowujący. Z drugiej strony pozwala to jeszcze bardziej docenić co udało się stworzyć CIG w Star Citizen jeśli chodzi o swobodę przemieszczania się i brak ekranów ładowania.

« Odpowiedź #42 dnia: Października 07, 2023, 19:39:20 »
Ciekawe porównanie jakości misji między Starfieldem a Cyberpunkiem 2077, przy okazji też porównanie dialogów prawdopodobnie generowanych przez sztuczną inteligencję z dialogami pisanymi przez profesjonalnego scenarzystę.

https://www.youtube.com/watch?v=K4ADco41g9s&t=0s&ab_channel=Nathidraws

« Odpowiedź #43 dnia: Października 16, 2023, 17:34:28 »
Ja mam już nabite ponad 90h i wprost nie mogę się oderwać od tej gry. Bardzo mi się podoba i nie rozumiem, dlaczego ostatnio niektórzy tak bardzo się nad nią pastwią. Tak samo jak nie rozumiem sensu robienia tych porównań Starfield w wersji premierowej vs Cyberpunk po 2 latach łatania. Ktoś chyba nie grał w CP2077 zaraz po premierze.

Zgodzę się z zarzutami, że wątek główny nie jest jakiś szczególnie wybitny (co to w sumie za niespodzianka, jeśli chodzi o Bethesdę?), ale misje frakcji są wg mnie świetne. Wieloetapowe, wielowątkowe, dające możliwość różnego rozwiązania problemu (lub przynajmniej złudzenie tegoż). Na pewno jest to dla mnie lepsza gra niż Fallout 4, który strasznie mnie rozczarował. Tylko New Vegas cenię sobie bardziej na ten moment. Przy okazji mam nadzieję, że pojawi się jego remake na Creation Engine 2. Podobno coś takiego się szykuje w temacie Fallout 3.

« Odpowiedź #44 dnia: Października 16, 2023, 21:58:13 »
Ja mam już nabite ponad 90h i wprost nie mogę się oderwać od tej gry. Bardzo mi się podoba i nie rozumiem, dlaczego ostatnio niektórzy tak bardzo się nad nią pastwią.
Mam podobne odczucia. Nieco ponad 100 godzin za mną. W głównym wątku jestem już niedaleko końca i końcówka zaczyna wciągać, chce się poznać odpowiedzi. Jednak zostawię sobie to jeszcze a skończę ostatnią "główną" linię boczną z Karmazynową flotą. Resztę "głównych bocznych" przeszedłem.
Część Drobnych questów się fajnie rozwija w mniejsze poboczne questy.
Przypadkiem - fabularnie - udało mi się rozegrać dwa romanse tak jak bym chciał to rozegrać. Nie chcę spojlerować, ale kto grał, ten wie że zaistnieją pewne okoliczności które mogą spowodować zmianę partnera.
Fabularnie mi się całość podoba pomimo minusów.

Nie podoba się mi interfejs wyposażenia i te latania po większych placówkach z ciągłym loadingiem. Za to to porównanie cały czas mnie śmieszy. :)

Jest duża szansa, że powtórzę całość w Nowej Grze+, ale tym razem będę tym złym i niemiłym. Ciekawe jak na to zareaguje świat gry i wątki.
Taaaa...