Witam,
Posiadam już od dłuższego czasu TrackIR3Pro + Vector. Ale ostatnio zastanawiam się nad zakupem nowszej wersji TIR5 albo dokupieniem tylko TrackClip Pro (bo widzę, że można go dodać do TIR3).
Bo z TIR3 mam trochę mieszane uczucia. Dosyć często TIR3 gubi kontakt z odblaskami. Problem pojawia się przy podnoszeniu i upuszczaniu głowy a szczególnie przy przesuwaniu głowy w boki. Mam wrażenie, że te 30-stopniowe pole widzenia to trochę za mało. Oczywiście można zwiększyć czułość, zmienić profil na nieliniowy albo odsunąć TIR3 trochę dalej od głowy... Ostatnie rozwiązanie jest najprostsze i chyba najlepsze tylko muszę sobie zamontować szafkę za monitorem albo zmienić biurko na większe

. Ustawieniami się bawiłem z mniejszymi i większymi sukcesami. Generalnie nie jest źle ale muszę zawsze sprawdzić czy dobrze siedzę przed TIR3, a to mnie trochę denerwuje

Pozostaje jeszcze pytanie o sterowniki. Czy najnowsza wersja 5.0 coś znacząco zmienia?
Ale widzę, że sterowniki w najnowszej wersji 5.0 nie obsługują TIR3. Dopiero 5.1 mają obsługiwać, tylko czekam na nie i czekam...
No ale tak to już jest... marketing

Szczególnie interesuje mnie przejście na TrackClip Pro. Bo to chyba powinno poprawić czułość. Poza tym zmienia się punkt montażu, i te diody są trochę dalej od TrackIR niż odblaski, które mam zamontowane na daszku czapki, więc i pole widzenia powinno się poprawić.
Dodatkowo montaż boczny powinien poprawić czułość w kierunku pionowym, bo przy odblaskach na czapce miałem wrażenie, że te odblaski górny i środkowy przy pewnym położeniu głowy ograniczały czułość w kierunku pionowym.
Czy ktoś z Was "przesiadł" się z TIR3 na TIR5 albo na TIR3+TrackClip Pro? Albo z z odblasków na TrackClip Pro? Czy warto?