Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140988 razy)

Dzarafata

• Gość
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #270 dnia: Października 18, 2009, 03:15:57 »
TrackIR to fajna, lecz kosztowna zabawka. Wielu nie może sobie na nią pozwolić, ale co gdyby można było uzyskać podobny efekt za 50 zł? (koszt zwykłej kamerki internetowej)
Już wyjaśniam, istnieje sobie taki program jak camspace,
http://www.youtube.com/watch?v=Y-37UnY5i3Y <--Ładny przykład
Służy on do przechwytywania obrazu za pomocą kamerki internetowej, dzięki czemu na przykład możemy grać kiełbasą zamiast joysticka ;p To oprogramowanie "lockuje się" na wybranym przez nas obiekcie po czym zamienia jego ruch na ruch osi, czyli tak jak TrackIR. Oczywiście precyzja urządzenia jest o wiele słabsza niż w przypadku tracka, ale jest to rozwiązanie tanie, a dla mających kamerki, darmowe. Wystarczy tylko 'zalockować' campace na jakimś obiekcie na twarzy (czapka, słuchawki, kawałek tasiemki na czole) po czym ustawić te osie jako ruch kamery w naszym ukochanym simku.

[gmod]To temat o urządzeniach Track IR z Naturalpoint, rozmowy na temat tańszych czy darmowych substytutów tego urządzenia proszę prowadzić we właściwych, istniejących już tematach lub założyć nowy, jeśli prezentowany przez Ciebie program to jakaś nowość. Razorblade1967[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2009, 10:40:42 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #271 dnia: Października 18, 2009, 11:55:10 »
Dzarafata.. chyba powinieneś poczytać ten temat:

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=7343.0

...cały, 65 stron  :118:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #272 dnia: Października 18, 2009, 13:01:52 »

Wprawdzie zastosowanie kamerki przypomina free tracka , ale jednak program
jest troszkę inny , nie ma odblaskowych elementów , kamerka zauważa  całe obiekty  i to co najmniej dwa na raz , bardzo ciekawe rozwiązanie  :001: .
  Free track to jednak taki Track Ir z kamerką zamiast oryginalnego Tr, tu możemy machać sobie czym chcemy  :karpik .

szadok

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: Grudnia 17, 2009, 13:19:19 »
Witam,

Posiadam już od dłuższego czasu TrackIR3Pro + Vector. Ale ostatnio zastanawiam się nad zakupem nowszej wersji TIR5 albo dokupieniem tylko TrackClip Pro (bo widzę, że można go dodać do TIR3).

Bo z TIR3 mam trochę mieszane uczucia. Dosyć często TIR3 gubi kontakt z odblaskami. Problem pojawia się przy podnoszeniu i upuszczaniu głowy a szczególnie przy przesuwaniu głowy w boki. Mam wrażenie, że te 30-stopniowe pole widzenia to trochę za mało. Oczywiście można zwiększyć czułość, zmienić profil na nieliniowy albo odsunąć TIR3 trochę dalej od głowy... Ostatnie rozwiązanie jest najprostsze i chyba najlepsze tylko muszę sobie zamontować szafkę za monitorem albo zmienić biurko na większe  :001:. Ustawieniami się bawiłem z mniejszymi i większymi sukcesami. Generalnie nie jest źle ale muszę zawsze sprawdzić czy dobrze siedzę przed TIR3, a to mnie trochę denerwuje  :005:

Pozostaje jeszcze pytanie o sterowniki. Czy najnowsza wersja 5.0 coś znacząco zmienia?
Ale widzę, że sterowniki w najnowszej wersji 5.0 nie obsługują TIR3. Dopiero 5.1 mają obsługiwać, tylko czekam na nie i czekam...
No ale tak to już jest... marketing  :006:

Szczególnie interesuje mnie przejście na TrackClip Pro. Bo to chyba powinno poprawić czułość. Poza tym zmienia się punkt montażu, i te diody są trochę dalej od TrackIR niż odblaski, które mam zamontowane na daszku czapki, więc i pole widzenia powinno się poprawić.
Dodatkowo montaż boczny powinien poprawić czułość w kierunku pionowym, bo przy odblaskach na czapce miałem wrażenie, że te odblaski górny i środkowy przy pewnym położeniu głowy ograniczały czułość w kierunku pionowym.

Czy ktoś z Was "przesiadł" się z TIR3 na TIR5 albo na TIR3+TrackClip Pro? Albo z z odblasków na  TrackClip Pro? Czy warto?

« Odpowiedź #274 dnia: Grudnia 17, 2009, 18:02:32 »
Mam TIR5 + Pro , nie porównam do wcześniejszych wersji bo ich po prostu nie miałem, ale przesiąść się z technicznego punktu widzenia zapewne warto, decydować będą fundusze. Jeśli chodzi zaś o klipsa, to jest tu również różnica w działaniu, bez klipsa elementem aktywnym jest TIR, z klipsem sam klips. Wg mnie działa to lepiej z klipsem praktycznie się nie gubi i nie zacina.
Do wad należy zaliczyć:
1. Trzeba za to nie mało zapłacić,
2. Trochę delikatne, ale nie na tyle by połamać się z byle powodu
3. Dodatkowy kabel, który się "szwęda", ale można go zgrabnie spiąć z kablem od słuchawek

Mimo tych kilku wad, przy ponownym zakupie dopłaciłbym do Pro.

Ciekawą recenzje napisał ostatnio YoYo http://yoyosims.pl/TrackIR.html#TiR5
JID: kajko@jabberpl.org

szadok

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: Grudnia 18, 2009, 10:06:31 »
Na dobry początek zobaczę jak TIR3Pro będzie działać z TrackClip Pro. Poczytałem sobie recenzje YoYo i wydaje mi się, że najekonomiczniej będzie zacząć od zakupu TrackClip Pro, bo później zawsze mogę dokupić samego TIR5.
A pole widzenia muszę poprawić przez zmianę odległości pomiędzy TIR a moją głową  :001:

Nie wiem czy zwróciliście uwagę na to jaka jest różnica pomiędzy TrackClip'em, który był sprzedawany do TIR3/4 a tym, który jest przy TIR5... Na TIR5 te blaszki, na których są naklejone odblaski są bardziej wygięte (o czym wspomina YoYo). To pozwala na mocniejsze obroty głową (prawo/lewo) bez gubienia sygnału. Ale taka konstrukcja TrackClip wspomaga kontakt tylko w płaszczyźnie poziomej, tak jak pisałem ruchy głową prawo/lewo. Niestety nie ma takiego wsparcia w płaszczyźnie pionowej. Tu kształt tych blaszek powinien być w formie krzyża z wygiętymi ramionami, a najlepiej jakby odblaski były naklejane/napylane na powierzchni sferycznej. Przy takiej konstrukcji TrackClip'a jaka jest, ruchy głową góra/dół są gorzej wspierane.
Mam nadzieję, że TrackClip Pro z aktywnymi diodami, będzie lepiej odbierany przez TIR niż odblaski z TrackClip :001:

szadok

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: Grudnia 21, 2009, 12:23:42 »
TrackClip Pro już dotarł  :001: I śpieszę się napisać, że jestem z niego zadowolony, ba.... bardzo zadowolony.
TrackClip Pro w połączeniu z TrackIR Pro 3 + vector to fenomenalne połączenie. Muszę przyznać, że trochę obawiałem się zakupu tego clip'a, no ale opłaciło się.
Te diody na TrackClip Pro mają powierzchnię sferyczną, o czym pisałem w poprzednim poście, czyli już to daje im dużą przewagę. No ale teoria, teorią, przejdźmy do praktyki. Na razie odpaliłem tylko podstawowe narzędzia do ustawiania TIR, czyli oprogramowanie Naturalopint w wersji 4.1.37. Przy TIR3 musiałem bardzo uważać na to aby głowy nie przekręcać zbyt mocno, a ograniczenia w przesuwaniu głowy prawo/lewo były spore. Niestety wychylanie się za owiewkę było bardzo ciężkie o ile nawet niemożliwe, bo TIR3 gubił sygnał. Przy zastosowaniu nowego TrackClip Pro problemy te znikają niczym za dotknięciem magicznej różdżki  :002:, serio. Mimo gorszych parametrów TIR3 w porównaniu do TIR5 ja teraz nie widzę sensu zakupu TIR5. Może później w czasie grania wyjdą jakieś minusy mniejszej czułości, itp. ale problem małego pola widzenia TIR3 praktycznie zniknął  :001: Być może TIR5 daje jeszcze większą swobodę tego gdzie się usiądzie przed komputerem no ale dla mnie, to co mam teraz najzupełniej wystarczy  :002:

... no może nie był to marketingowy post  :002: bo posiadacze TIR3 teraz pewnie zastanowią się nad przesiadką na TIR5 :-)
No ale myślę, że mimo wszystko powinno to zachęcić przyszłych użytkowników do zakupu TIR5 bo na pewno nie będzie gorszy od TIR3.

« Odpowiedź #277 dnia: Grudnia 21, 2009, 13:23:09 »
TrackClip Pro w połączeniu z TrackIR Pro 3 + vector to fenomenalne połączenie.

...i jest to bardzo dobra Noworoczna wiadomość , bo będzie powód do wydania kasy na nowy nabytek  :002:

No ale myślę, że mimo wszystko powinno to zachęcić przyszłych użytkowników do zakupu TIR5 bo na pewno nie będzie gorszy od TIR3.
A w życiu...dopiero jak mój leciwy i wysłużony TIR3 +VE odmówią posłuszeństwa, jak na razie pomimo upływu już kilku lat wszystko działo bez zarzutu  :002:
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #278 dnia: Stycznia 24, 2010, 12:04:34 »
Dziś zamówiłem na www.sklep.pilots.pl trackir 5 bez tracklip pro.
Mam do was pytanie,czy do zestawu jest dołączana jest czapka z napisem naturalpoint ?(bo widzialem że ów takie były)
A jeśli nie ,to czy można założyć trackclip na zwykłą czapkę ?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: Stycznia 24, 2010, 12:14:18 »
Ja mam Tracka 4 + zwykła czapka z daszkiem.

« Odpowiedź #280 dnia: Stycznia 24, 2010, 12:42:13 »
Aha,czyli będzie się dało przyczepić :)
Dziękuję.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #281 dnia: Maja 06, 2010, 22:47:29 »
Liczyłem na rozsądniejsze ceny TIR'a 4 po wejściu TIR'a 5. 400 zł za używanego TIR'a 4 bez Track Clipa to jakaś kpyna.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #282 dnia: Maja 06, 2010, 23:27:06 »
Zawsze możesz kupić nowego Trackira 4 bez clipa za 500 zł  :021:

To nie joystick, nie zużywa się w żaden sposób, a wersja piąta nie wnosi też jakiejś zupełnie nowej jakości żeby uczynić poprzednią generację przestarzałą.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #283 dnia: Maja 07, 2010, 15:04:14 »
Powiem tak. To, co napisałem, to było tylko dla odreagowania niespełnienia moich niczym nieuzasadnionych oczekiwań :D Dot ego nie chciałbym bez TrackClipa czyli dodatkowe ~120 zł. Razem 420 zł za używanego TIR'a 4! Chyba popytam, czy ktoś ze znajomych nie jeździ co jakiś czas za granicę. W sklepie NP to kosztuje $120 czyli tylko 360 zł!
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2010, 15:13:33 wysłana przez Bucic »

Offline PikAs

• *
  • Check Your 6!
« Odpowiedź #284 dnia: Czerwca 10, 2010, 00:37:52 »
Dziś zamówiłem na www.sklep.pilots.pl trackir 5 bez tracklip pro.
Mam do was pytanie,czy do zestawu jest dołączana jest czapka z napisem naturalpoint ?(bo widzialem że ów takie były)
A jeśli nie ,to czy można założyć trackclip na zwykłą czapkę ?

Jak kupowałem trackIR 4 + trackclip PRO na www.sklep.pilots.pl to w zestawie nie było dołączonej czapki.
Trackclip był w cenie zestawu.
I nic straconego bo jeśli ma się w posiadaniu zwykłą czapkę to też można przymocować trackclipa i efekt w działaniu będzie tylko z tą różnicą że na innej czapce. :020:

« Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2010, 00:44:37 wysłana przez vip3R »

PER ASPERA AD ASTRA
                               RAZOR-6