Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bartolnikow

• Gość
O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #45 dnia: Września 08, 2005, 14:16:40 »
No i sprawa stala sie jasna. Dziekuję. Moje oko nie wychwyciłoby róznicy, natomiast portfel - owszem.

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2005 17:03 ]
No i się doigrałem. Testuję drania i konfiguruję :D

NESQUIK

• Gość
O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #46 dnia: Września 24, 2005, 21:32:36 »
Mam zamiar kupic w niedalekiej przyszlosci Track'a. W zasadzie wybor mam pomiedzy TrackIR 2 ewentulanie TrackIR 3. W zwiazku z tym mam pytanie:

TrackIR 2 (100 FPS, rozdzielczosc 60K) ~ 270zl
TrackIR 3 (80 FPS, rozdzielczosc 101K) ~ 441zl

A wiec jedno urzadzenie nadrabia szybkoscia 100FPS, natomiast drugie ma wieksza rozdzielczosc 101K. Czy jest jakas zauwazalna roznica na korzysc ktoregos urzadzenia? Wiem ze IR 2 nie obsluguje Vector Expansion, ale ma bardzo zachecajaca cene.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #47 dnia: Września 24, 2005, 21:39:53 »
Tylko na 3 odpalisz 6DOF jak byś w przyszłości dokupywał...
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

praprezes

• Gość
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 13, 2005, 16:54:25 »
Witam,
zakupiłem sobie ostatnio TrackIR 2 - po prostu rewelacja. Od nowa musiałem się uczyć latać (choć i tak cały czas się uczę).
BTW nie wiem czy zauważyliście że z pilots.pl wymiotło przed Mikołajem wszystkie Tracji poniżej Pro 3 za 499 PLN :-)

« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 27, 2005, 21:18:10 »
Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem Track IR 4 Pro (prezent od żony, która w zamian zaanektowała mój stary IR 2), więc kilka uwag dla potencjalnych nabywców czyli tzw. "zady i walety".

No to co najważniejsze - używam go do następujących symulatorów:

1. FS 2004
2. IL2+AEP+PF (wiem, że ponoć to "strzelanka" ale mnie tam się podobają maszynki tego okresu)
3. Lock On Fc 1.11

W przypadku FS-a "full wypas" - efekty super, szczególnie np. wyglądanie przez okno czy uniesienie się "Z fotela" przy starcie żeby silnik nie zasłaniał pasa. Efekty szczególnie super w śmigłowcu Bell 206B III bez drzwi.

Co do Iłka to nie obsługuje on vector expansion, ale i tak efekt dużo lepszy niż przy Track IR 2 bo po pierwsze "czwórka" jest bardziej precyzyjna, a po drugie to boczne czy pinowe ruchy głową nie wpływają na przemieszczanie się obrazu (co prawda nauczyłem się przez ponad 1,5 roku eksploatacji "dwójki" to kontrolować - ale zawsze miło "sobie polepszyć")

W Lock-u też jest dużo lepiej no bo poza tą samą uwagą jak w Iłku (szkoda, że tam nie da się wyjżeć przez otwartą owiewkę P-40 czy Wildcata) - przy czym to akurat nie przeszkadza, bo w końcu w MiG-u nie da się przecież otwożyć kabiny w locie  :002: (kabina myśliwca jest raczej ciasna więc i tak się nie da tam chyba zbytnio kręcić łbem) - jest jeden duży plus przybliżanie i oddalanie wzroku jest obsługiwane czyli teraz mogę wreszcie zbliżyć się do HUD-a lub zerknąć z bliska na przyrządy bez kręcenia gałką na przepustnicy w X-45. Jest jeszcze jeden duży plus w stosunku do Track IR 2 (Tracka IR 3 nie znam) mianowicie sposób programowania:

Programowanie można realizować symetrycznie lub niesymetrycznie np. ruchy głową w górnej półsferze wzroku czyli ponad burtą kokpitu (przy posługiwaniu się celownikiem nahełmowym) mogą być szybsze niż wewnątrz kokpitu - podczas oglądania przyrządów. Podobnie do przodu mogą być precyzyjniejsze przy zbliżaniu wzroku do HUD i szybsze w przypadku oddalenia głowy dla "szerokiego spojżenia".

Sprzęcik ma jedną wadę: cena, cena i jaszcze raz cena! ale warto - zapowiada się nowa jakość "latania" jeżeli pojawią się simy, które będą obsługiwać wszystkie osie.

« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 16, 2006, 16:14:35 »
Czy za pomocą TrackIR można spojrzeć przez ramię do tyłu (tzn. zasymulawać takie spojrzeni)??
"Ouendat" aka. "Jasta12_Blitz"

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 16, 2006, 16:22:13 »
Tak, w granicach wyznaczonych przez grę (na przykład nie da się popatrzeć dokładnie na szóstą w iłku więc o track tutaj nie pomoże).
W TrackIR mały ruch głową w realu przekłada się na spory ruch głową "wirtualną", więc nie ma problemu, że stracisz z oczu monitor. Jak wszystkie wynalazki także i ten wymaga przyzwyczajenia, ale potem nie można bez niego żyć.  :001:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 22, 2006, 22:32:58 »
Veni, vidi, …….. postanowiłem kupuje.
Zamierzam nabyć model TrackIR 4-Pro ale bardzo chciałbym wcześniej zaspokoić głód wiedzy o tym produkcie, by gdy już zapłacę i zacznę używać nie okazało się, że jednak nie do końca …… „vici”.

Generalnie w Polsce produkt jest do kupienia u oficjalnego (to nie zn. jedynego - ale najtaniej) dystrybutora za jedyne 759 czyli 785,5 lub 766,60 PLN brutto (DHL/Poczta).

1. Zasadnicze pytanie to czy dalej aktualny jest temat upustu dla członków forum, cioci czy jak zwał tak to zwał, bo nie jest to cena rynkowa ?

Alternatywą jest np. to miejsce
Po skasowaniu na koncie 641,08 PLN brutto w przeciągu max 7 dni waszą klamkę pocałuje jakiś komiwojażer z paczką pełna radości (cena po prz. z EURO zaw. koszty dostawy - możecie wybrać sobie inną walutę jeżeli będzie zysk na kursie).

Pytam o upust bo zawsze to jakoś milej kupić w polskim geszefcie. Nie nastawiam się przy tym, że będzie to polski kapitał (kasa nigdy nie znała pojęcia narodowości), ale jak buda stoi u nas to pewnie przynajmniej na etat stróża załapał się autochton.
Problemu ze zbiciem ceny panowie nie powinni mieć bo np. na Słowacji można ten dings kupić za cenę rynkową
Za pozostałe 144 PLN to se spokojnie z Gizelką pójde do kina …

O aspektach użytkowo-technicznych możemy postudiować na stronach :
u YoYka
i produktu

Jest jeszcze strona z bardzo fajną recenzją (może YoYo poda też ten link u siebie na stronie):
Recęzja Track IR ogólne zastosowanie
Jeżeli znajdziecie chwile na przeczytanie go to autor zwraca uwagę jak sobie ten gerat zamocować na kapucynie.
Mnie też od początku właśnie ten aspekt intrygował. Zauważyłem, ze do działania niezbędna je załączona w zestawie mycka ale w v4 już jej niema czyli odpowiednią szlafmyce musicie sobie zmajstrować sami.
Tu odetchnąłem z uśmiechem bo zaiskrzyłem, że niezbędną plamkę powieszę sobie na binoklach - a tu znowu psikus. Do obsługi 3 osi są załączone takie gustowne widły, w sam raz by sobie wsadzić w gały. U recenzenta widły poszły wek i cały komplet plamek przykleił sobie do mussgownicy.
Z recenzji wynika dlaczego dobrze byłoby umieścić 3 plamkę na szczycie głowy a nie jak standardowo zapodaje producent przed nią np. na daszku mycki.
Na razie zakładam, że u siebie 2 czołowe zainstaluje do breli a 3 szczytową do pałąka słuchawek.

2. Czy ktoś potwierdzi spostrzeżenia z tej recenzji, w jakiś ciekawy sposób zamocował sobie te widły do glacy albo daj Boże odkrył fajne rozwiązanie by założyć same plamki na łepie ?

3. Czy ktoś już kupował coś przez internet za granicą i brał na to fakturę. Tam też w cenę wliczany jest tax i aż korci by go sobie wrzucić w koszty firmy. Jeżeli nie ma możliwości odliczenia podatku na podst. faktury firmy z GB to ciekawiej może prezentować się opcja z Częstochowy. Jak by ktoś miał wątpliwości to to ustrojstwo wcale nie musi służyć do zabawy tylko pełnić np. rolę myszki.

4. Jakieś alternatywne źródła zakupu ?

« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 18, 2006, 11:05:38 »
Mam pytanie do zaawansowanych użytkowników TRackIRa. Niedawno nabyłem TrackIRa3 Pro + Vector i używam go w PF 4.05 m, czyli na dwóch osiach: yaw i pitch. Pitch ustawiłem na dosyć dużych wartościach dla widoku powyżej kabiny (do wewnątrz kabiny dałem dead zone). Przy maksymalnym wychyleniu głowy w górę widać dosyś sporo poza kabiną, ale kiedy spojrzę na chwilę w bok i znowu chcę spojrzeć w górę - to już nie to samo. Potrzebne jest spojrzenie do środka kabiny, centrowanie F12 i dopiero wtedy wychodzi szybkie spojrzenie w górę. Towarzyszą temu idiotyczne ruchy głową, żeby centrowanie wykonywać od środka kabiny.     
To kwestia zmiany ustawień, czy "ten typ tak ma".
Wydaje mi się, że rozglądanie się hat-switchem z funkcją newview w górnej półsferze dawało lepsze rezultaty :005:                                     

Offline Rolam

« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 18, 2006, 11:09:33 »
Za ostre krzywe...
Ja ustawiłem je tak że aby spojrzeć przez ramię, muszę wykonać nie duży ruch głową, a w obrębie kabiny i kawałek poza nią, większy. dzięki temu nie mam ocząpląsu przy minimalnych ruchach głowy ;)

jak dotrę do domu to zrobię Ci screenshoty z ustawień. (odblask na microfonie,jeśli masz czapkę wystarczy obniżyć wartości krzywych)
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 18, 2006, 11:22:00 »
Chętnie popatrzę na Twoje ustawienia. Używam czapki.     

Offline SG4_Rush

• SG4
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 18, 2006, 12:47:17 »
Nadszedł chyba czas i na mnie z zakupem TrackIRa i mam takie pytanie. Czy jest duża różnica między 3pro a 4? Czy warto wydawać te kilka setek na większy kąt widzenia?

Offline Rolam

« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 18, 2006, 13:10:36 »
Yoyka pytać trzeba, 3PRo sprawuje sie bdb.

http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 22, 2006, 00:36:15 »
 Mam pytanko , od paru miesięcy używam T IR  3 pro , natomiast w wersji TR2 można było emulować
ruchy myszką , ponoć w trójce też się da / nie wiem jak to ustawić / , do czego jednak zmierzam,
chodzi o to że gdyby istniała taka możliwość , to czy emulując mysz można by użyć TIR w starym iłku ?
 Czy ktoś próbował tej metody na starych wersjach T IR ?

PS: oczywiśćie wiem że stary szturmovik nie obsługuje TIR a.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 22, 2006, 09:01:45 »
Po uruchomieniu aplikacji TrackIR powinieneś mieć w katalogu TrackIR TIRMouse.exe. Toto służy do emulacji myszy, uruchomiłem ze starym iłkiem.