Autor Wątek: Meta Quest Pro  (Przeczytany 15393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Meta Quest Pro
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 17, 2023, 19:57:17 »
No jasne, to jest spoko. Producenci powinni tego dawać w opcji jak najwięcejej. Nie kumam dlaczego w Crystalu zrezygnowano ze wszystkiego poniżej 90Hz.

Chyba obecne Pimaxy (8XR i wcześniejsze) mają też po 72Hz. To tym bardziej dziwne.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 17, 2023, 23:27:18 »
Wciąż się łamię, ogólnie opinie zbierają dość dobre, także od tych, co przeszli z gogli G2 i byli z nich zadowoleni, więc brzmi to obiecująco. Na plus dla Mety, że mają 30 dniową politykę zwrotu. Przez miesiąc w sumie można sobie sprzęt przetestować. Z minusów, to, że trzeba dokupić kabel (Link cable, chociaż są zamienniki, nie polecane rzecz jasna  :evil:) oraz pełną uszczelkę, jak ktoś nie chce mieć przerw. Obie rzeczy do tanich nie należą.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 18, 2023, 07:58:47 »
A i z minusów, to, że jest jakieś ograniczenie chyba do wielkości upscallingu, bo tu jest jakiś maks 1.7, kiedy w Reverbach możesz ustawić sobie co chcesz, ale ponoć efekt przy 1,3 jest taki jak na podbiciu w G2, więc te 1.7 to jakaś przesada ponoć. Takiego screena znalazłem:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #18 dnia: Maja 18, 2023, 08:06:05 »
No to testuj. Będzie info z pierwszej ręki. W G2 widać różnicę przy wzroście rozdziałki tylko do jakiejś wartości. Pewnie chodzi o to, że rozdzielczość natywna wyświetlacza jest jaka jest. Myślę, że 1,7 będzie aż nadto, ale trzeba by w praktyce sprawdzić.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 19, 2023, 10:58:43 »
Dobra, kupione 8), może po 4-5 latach, bo miałem też G1 wcześniej, warto obadać kolejny garnek. Kupiłem w sklepie Meta, bo to najlepsza opcja teraz, dostawa tu jest free, w polskich sklepach wszystko jest droższe o... 1500zł albo i więcej, więc kompletnie bez sensu. Wziąłem też kabel i pełny gasket. Najgorsza konfiguracja pod siebie ;P, bo z Oculusem poza testami, to nie miałem wiele do czynienia ale może demonizuję. Zobaczymy. Jak coś jest zwrot 30 dni od dostawy więc to jest też na spory plus. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, dostawa od tygodnia do maks. 60 dni ;), a przynajmniej tak jest w regulaminie. Z tego co wiem, nie ma jednak problemu z dostępnością.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #20 dnia: Maja 19, 2023, 11:34:12 »
Ciekawe jak to sobie będzie radzić z połączeniem z PC, po wifi. Ta regulacja odległości soczewek od oka to takie zwiększenie  FOV, jak przy wymianie maski w G2, czy regulacja dioptrii dla okularnika?:)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 19, 2023, 12:36:30 »
Ciekawe jak to sobie będzie radzić z połączeniem z PC, po wifi. Ta regulacja odległości soczewek od oka to takie zwiększenie  FOV, jak przy wymianie maski w G2, czy regulacja dioptrii dla okularnika?:)

Właśnie o to chodzi, że jak tak nie chce, stąd zakup link kabla (USB-C). Ponoć WiFi działa ok, ale też wchodzi kwestia ładowania. Bez kabla - po 2-3h podobno się rozładowują, z kablem po 2h - podobno spada do 80%. Czasem latam znacznie dłużej. Trzeba też pamiętać, że bateria z czasem zmniejsza swoją żywotność, więc dla mnie mogłoby jej nie być w ogóle. W naszych zainteresowaniach i tak siedzimy tylko na krześle ;), więc ja to bym wolał w ogóle sam kabel bez cudactw.

Ps. przyszedł mi mail, że zamówienie wysłane i dostawa za 5 dni roboczych. Całkiem ok.
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2023, 15:24:04 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #22 dnia: Maja 20, 2023, 16:26:24 »
Super, czekamy na reckę ;)

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #23 dnia: Maja 20, 2023, 20:37:50 »
Niestety przez usb też idzie z kompresją i lagiem. Ja bawiłem się Pico 4 przez kilka dni i oddałem. Strata jakości przez kompresję jest za duża.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 20, 2023, 22:11:05 »
Niestety przez usb też idzie z kompresją i lagiem. Ja bawiłem się Pico 4 przez kilka dni i oddałem. Strata jakości przez kompresję jest za duża.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Właśnie podobno nie, trochę o tym czytałem i w zasadzie nawet na wifi ponoć przy Quest Pro nie ma problemów. Stąd wybrałem opcję na kablu bo tu działa ponoć tak jak na kablu po prostu transmisja. Mam dedykowane USB-C pod taką transmisję na pł.głównej. Ale oczywiście trzeba to sprawdzić oragnoleptycznie ;).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Maja 21, 2023, 14:44:55 »
Wiecie jak jest z kompresją. Wszystko zależy od algorytmu. Każdy może mieć swój.

Win10 64bit

« Odpowiedź #26 dnia: Maja 21, 2023, 22:50:31 »
Właśnie podobno nie, trochę o tym czytałem i w zasadzie nawet na wifi ponoć przy Quest Pro nie ma problemów. Stąd wybrałem opcję na kablu bo tu działa ponoć tak jak na kablu po prostu transmisja. Mam dedykowane USB-C pod taką transmisję na pł.głównej. Ale oczywiście trzeba to sprawdzić oragnoleptycznie ;).
To byłoby dziwne bo prędkość display port dla 4k 60Hz, to "17.28 Gbps", a wymagania tego połączenia w Quest 2 to:

"USB 3.2 Gen 1 Signalling 5 Gbps". W dodatku "Most of reports shows that connection speed is ~3.0Gbps even with official Link cable, and they say that they're not facing any issue."

Przestrzegają, aby kabel był dobrej jakości, w przeciwnym przypadku będą widoczne artefakty kompresji, więc jest ona tam na pewno. Wszystko to po prostu kwestia tego, kto patrzy ;-). Jeden nie zobaczy kompresji, inny nie zaakceptuje takiej jakości. W DCS-e między PICO4, a ReverbG2 jest przepaść, a też czytałem, że różnica bardzo mała i jest super.
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2023, 07:48:09 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #27 dnia: Maja 22, 2023, 08:36:38 »
W DCS-e między PICO4, a ReverbG2 jest przepaść, a też czytałem, że różnica bardzo mała i jest super.

Na korzyść, Reverba G2? :)

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 22, 2023, 08:51:24 »
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że np. DCS czasem nie wyrabia 72fps w VR. 60 prędzej. Stąd wolę mieć opcję 60Hz niż 72Hz. Ja akurat migania praktycznie nie zauważam.

Z ciekawości odpaliłem te 60 HZ. Widok na  tle ziemi, nie ma problemu, ale niebo i jasne plany to już to migotanie męczy, podobnie w Iłku.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 22, 2023, 09:19:10 »
Z ciekawości odpaliłem te 60 HZ. Widok na  tle ziemi, nie ma problemu, ale niebo i jasne plany to już to migotanie męczy, podobnie w Iłku.

Tak, 60Hz to badziew niestety. Nie wiem jak można z tym latać. No chyba, że faktycznie tylko o brzasku, zachodzie i nocą. ;)

To byłoby dziwne bo prędkość display port dla 4k 60Hz, to "17.28 Gbps", a wymagania tego połączenia w Quest 2 to:

"USB 3.2 Gen 1 Signalling 5 Gbps". W dodatku "Most of reports shows that connection speed is ~3.0Gbps even with official Link cable, and they say that they're not facing any issue."

Przestrzegają, aby kabel był dobrej jakości, w przeciwnym przypadku będą widoczne artefakty kompresji, więc jest ona tam na pewno. Wszystko to po prostu kwestia tego, kto patrzy ;-). Jeden nie zobaczy kompresji, inny nie zaakceptuje takiej jakości. W DCS-e między PICO4, a ReverbG2 jest przepaść, a też czytałem, że różnica bardzo mała i jest super.

Dlatego wziąłem ten "tani" oryginalny, 5 Gbps, by mieć pewność, że nie będzie nic tutaj ograniczeniem (port mam USB 3.2 Gen2x2 Type C na 20 Gbps). Są zamienniki, ale w tym wypadku sobie darowałem właśnie by nie mieć spadku na kompresji, jeśli byłyby gorsze komponenty. Oczywiście, to może być słabe ogniwo wciąż Quest Pro i wcale niepotrzebne ale jakoś ludzie nie narzekają akurat na to, więc z czegoś to wynika (wątki na Forum ED). Oczywiście trzeba się przekonać samemu, jeśli będzie problem to na pewno to zauważę. Jestem wizualnym purystą w tej kwestii, więc jak coś pozostanie zwrot.

Z tego co wiem, to w ciągu tygodni mają wydać jakaś nową wersję softu do Air Link, który rzekomo ma być rewolucyjny, więc widać, że temat przesyłu wciąż rozwijają.

Na korzyść, Reverba G2? :)

Pod względem połączenia kablowego G2 będzie zawsze lepszy  8). Ten kabel za to od Quest Pro jest lżejszy (brak DP). Pico 4 ma też te PanCake, więc też byłem ciekaw + lepszą rozdzielczość, ale jak zacząłem o nich czytać, to coś mi nie pasowało i porzuciłem myśl o nich. Już nie pamiętam właśnie co, może połączenie z PC?
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2023, 09:44:01 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl