Autor Wątek: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics  (Przeczytany 12262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 09, 2024, 13:35:06 »
Tymczasem na Steam...

Pocieszne na swój sposób.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 09, 2024, 14:58:34 »
Bomber review? ;)
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 09, 2024, 16:51:23 »
Na forum DCS to szybko by to wyczyścili. Może będzie jakieś oświadczenie np. jak długo dany moduł będzie wspierany albo ile wersji. Może być tak, że trzeba będzie instalować konkretną wersję do danej maszyny, chyba już tak jest bo Hawka chyba inaczej się nie odpali? Nie kupiłem ale tak mi przyszedł ten moduł na myśl bo on przetarł szlak, że maszyna wypada ze wsparcia.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 14, 2024, 10:06:01 »
Ups, wygląda na to, że radar w F-15E przestał działać z datą 14.06.2024. Można go uruchomić jeśli cofnie się datę w komputerze: https://forum.dcs.world/topic/351524-radar-stuck-in-standby-mode
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 14, 2024, 10:12:57 »
za tydzień ponoć mają wyłączyć prawy silnik ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 14, 2024, 10:14:48 »
Ups, wygląda na to, że radar w F-15E przestał działać z datą 14.06.2024. Można go uruchomić jeśli cofnie się datę w komputerze: https://forum.dcs.world/topic/351524-radar-stuck-in-standby-mode

Nie żartuj. Tam było jakieś ograniczenie? Zapuścili konia trojańskiego? :evil:

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 14, 2024, 11:32:52 »
Niby ED znalazlo problem: https://forum.dcs.world/topic/348848-razbam-situation-what-is-the-status/page/79/#comment-5459843. Pewnie bedzie jakis patch szybciej niz 26.06 jesli z tym sie uporaja.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 14, 2024, 11:46:10 »
Całą ta sytuacja z RAZBAM daje do myślenia w paru aspektach:

1) Czy kupując moduł Early-Access po cenie z rabatem, kupujący ma prawo do zwrotu pieniędzy w przypadku niedokończenia modułu (braku obiecanych funkcjonalności)? Wydaje mi się, że tak - rabat przy zakupie EA nie jest do wyrównania ryzyka, że moduł może nigdy nie będzie w pełni funkcjonalny, ale do wyrównania tego, że użytkownik przez jakiś czas godzi się na korzystanie z niedokończonego produktu. Ciekawe czy jeśli ziści się czarny scenariusz, to czy Steam / ED będą zwracać kasę za taki "porzucony" moduł. Zapewne nie.

2) Jak długo twórca modułu 3rd party ma go wspierać? Jasne jest, że moduł nie może być rozwijany bez końca, ale to w znaczeniu dodawaniu nowych funkcjonalności czy usprawnień. Natomiast jeśli chodzi o podtrzymanie funkcjonalności, czyt. łatanie bugów, to moim zdaniem "psim obowiązkiem" ED jest łatać je, tak długo jak wypuszczają kolejne łatki do DCS. Nie wyobrażam sobie, żeby ED nie miało narzędzi do wykonywania takich poprawek (to chyba kwestia dostępu do kodu źródłowego, tak?).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2024, 11:56:31 wysłana przez Jascha »

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 14, 2024, 12:02:00 »
Nie masz żadnych gwarancji ani co do pierwszego, ani drugiego. Mało to na Steam popsutych albo nigdy nie ukończonych gier Early Access, za które przecież ktoś zainkasował pieniądze, a Steam prowizję?

ED wprost napisało (na rosyjskiej części forum), że nie mają kodów 3rd party ani nie zamierzają przejmować i poprawiać porzuconych modułów.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 14, 2024, 12:07:10 »
ED jest łatać je, tak długo jak wypuszczają kolejne łatki do DCS

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 14, 2024, 13:01:57 »
Nie masz żadnych gwarancji ani co do pierwszego, ani drugiego. Mało to na Steam popsutych albo nigdy nie ukończonych gier Early Access, za które przecież ktoś zainkasował pieniądze, a Steam prowizję?

Mam świadomość, że nie mam gwarancji. To co napisałem, to może myślenie życzeniowe, ale wydaje mi się, że jest to zdroworozsądkowe podejście. Zakup EA to dla mnie w jakimś zakresie sytuacja mająca elementy zbliżone do crowd-fundingu. Czyli wspieram developera już na etapie tworzenia, mimo że nie jest w stanie na ten moment dostarczyć pełnowartościowego produktu. Ale to przy założeniu, że ten produkt "dowiezie" do finalnego, obiecanego stanu. Tak to widzę, a oczywiście inna sprawa, że na pewno prawnie są wszyscy zabezpieczeni, by zabrać zabawki i zostawić klientów z kupą gunwa.

ED wprost napisało (na rosyjskiej części forum), że nie mają kodów 3rd party ani nie zamierzają przejmować i poprawiać porzuconych modułów.

To powinno je mieć. Nie zgadzam się z tym co wcześniej tutaj padło, że ta sytuacja jest podobna jak w przypadku MSFS. Tutaj te moduły są sprzedawane pod skrzydłami ED. Jeżeli wyjątkowo można je kupić bezpośrednio u developera, i tak trzeba aktywować je na stronie ED. Jak rozumiem, też biorą za to kasę. W DCS nie masz niezależnych stron z płatnymi dodatkami, jak do MSFS. Wydaje mi się, że to, że jak coś zepsują, to powinni naprawić. To dla mnie jedyne zdrowe podejście. To samo dotyczy na przykład płatnych kampanii, gdzie co chwilę coś zmieniają W DCS Core i wszystko się sypie. Moim zdaniem powinni być odpowiedzialni z takie łatki. A w wariancie totalne minimum, powinni umożliwić rollback do wersji gdzie wszystko działało (oczywiście mówimy o single player). Nie wiem czy taka funkcjonalność jest w standalone. W Steam mogę wybrać alternatywnie tylko DCS 2.5.6.

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 14, 2024, 13:08:28 »
Jak długo twórca modułu 3rd party ma go wspierać? Jasne jest, że moduł nie może być rozwijany bez końca, ale to w znaczeniu dodawaniu nowych funkcjonalności czy usprawnień. Natomiast jeśli chodzi o podtrzymanie funkcjonalności, czyt. łatanie bugów, to moim zdaniem "psim obowiązkiem" ED jest łatać je, tak długo jak wypuszczają kolejne łatki do DCS.

Mogą też zostawić możliwość pobrania starej wersji DCS, w której moduły RAZBAM jeszcze działają. Tak chyba zrobili z Hawkiem. Oczywiście wolałbym żeby moduły były utrzymywane do końca świata, ale nie jest to realne.

Nie wyobrażam sobie, żeby ED nie miało narzędzi do wykonywania takich poprawek (to chyba kwestia dostępu do kodu źródłowego, tak?).

Kod źródłowy to trochę za mało. Trzeba jeszcze umieć z nim pracować, a to wymaga mnóstwa wiedzy "na około" kodu źródłowego, która często (w przypadku takich małych zespołów) nie jest nigdzie spisana. Doświadczony programista może się wdrażać do nowego projektu przez kilka tygodni, jeśli nie miesięcy, nawet mając do dyspozycji dobrą dokumentację i pomoc kolegów. Bez tego wszystkiego pozostaje inżynieria wsteczna, która jest bardzo czasochłonna i ryzykowna. Zdziwiłbym się bardzo gdyby ED odważyło się w to brnąć.

Może, gdyby w wyniku tej całej afery RAZBAM się rozpadł, a ED zdołało przejąć część zespołu? W przeciwnym razie nie widzę tego.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 14, 2024, 13:13:37 »
Może, gdyby w wyniku tej całej afery RAZBAM się rozpadł, a ED zdołało przejąć część zespołu? W przeciwnym razie nie widzę tego.

Razbam się nie rozpadnie (głównym motorem są bracia, więc niby jak?), najwyżej wrócą na rynek MSFS, stąd się właśnie wywodzą.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 14, 2024, 13:18:19 »
Ktoś tam niby coś poprawia w tym M2000, więc może byłby chętny dalej współpracować z ED... ale nie robię sobie wielkiej nadziei.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 14, 2024, 13:54:08 »
Zakup EA to dla mnie w jakimś zakresie sytuacja mająca elementy zbliżone do crowd-fundingu. Czyli wspieram developera już na etapie tworzenia, mimo że nie jest w stanie na ten moment dostarczyć pełnowartościowego produktu. Ale to przy założeniu, że ten produkt "dowiezie" do finalnego, obiecanego stanu.

Niezbyt trafione porównanie, bo przy crowdfundingu również nie masz takich gwarancji, a takie założenie to tylko pobożne życzenia. Nie jeden crowdfundingowy projekt spektakularnie upadł a pieniądze wyparowały.

W MSFS masz marketplace wbudowany w grę, zdarzają się też dodatki, których nie kupisz nigdzie indziej. Microsoft bierze swoją część od sprzedaży w ich Marketplace, Steam swoją, żadna z tych firm nie pospieszy na pomoc, gdy developer zniknie lub pojawią się problemy z którąś aktualizacją symulatora.

Kampanie w DCS też potrafią być popsute miesiącami czy latami. ED nawet jakby chciało, nie ma technicznie możliwości żeby to wszystko łatać.