Autor Wątek: Thrustmaster AVA joystick base  (Przeczytany 10297 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Thrustmaster AVA joystick base
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 25, 2025, 19:59:10 »
I ciekawe, że w AVA samo mocowanie joysticka zrobili jednak z plastyku :P

Nie, on sprawia takie wrażenie ale gimbal jest stalowy. Łapiąc kombinerkami zdarłem trochę lakieru i wyłazi srebrny jak nic.

Ja się od tego czasu pobawiłem dłużej. Testowałem też inne krzywki i sprężyny. Zostaję jednak przy obecnym, czyli Jet + Medium. Krzywka Aero - mniej wyczuwalny środek, joy bardziej luźny z mniej wyczuwalnym centrum. Połączenie za to Jet + Soft, za miękkie. Nie jest złe ale jednak wolę twardszy joy (tu idealne pod śmiglaki na pewno i szybowce). Na Aero + Soft to już w ogóle całość opada, jak z joyami z FF. Ten Jet + Medium jest w moim odczuciu najbardziej uniwersalny. Nie testowałem jedynie układu Aero + Strong, ale zostaję przy obecnym.

Po kilku dniach zabawy zaczynam 1/ się przyzwyczajać, 2/ wyrabiać sobie zdanie. Joy jest świetny pod jety. Generalnie mam wrażenie, że mamy tu większą precyzję i dużo prościej zapanować nad maszyną. Drążek jest luźniejszy niż w Warthogu, ale jak ktoś ma czucie w łapach i brak Parkinsona, to będzie miał to na ekranie co dokładnie chce. Do tego uważam, że baza nadaje się idealnie na biurko jeśli ktoś tak lata, przez to, że są mniejsze siły i można sobie to poregulować, komfort takiego latania uważam, że jest dużo lepszy, a pamiętam jak sam kiedyś latałem z Warthogiem na biurku i ile siły wkładałem w wychylenia (siły spadają jakby się stosowało przedłużkę właśnie). Między nogami, też ale nie może być to długa przedłużka, maks do 10cm (mam 7,5cm i już tu musiałem ustawiać bazę wraz z poziomicą by się samoczynnie nie odchylał, poprzednio z bazą Warthoga używałem przedłużki 12 cm, ale tutaj już była za długa i grip nie trzymał centrum). Jakbym dał dłuższą, joy już nie trzymałby centrum ze względu na wagę joya A-10C/F-18C. Tutaj jest on miększy niż Warthog i przez to nadaje się też dobrze do śmigłowców. Mniej tutaj się łapa męczy, także podczas dłuższych lotów, gdy nie użyjemy trymera (nawet mozna paluszkiem przesunąć i tak sobie trzymać). Jak ktoś chce mieć z tą bazą długą przedłużkę, albo wykrzywioną to raczej, przynajmniej na razie, lepiej Avę omijać. Dylemat mam za to z warbirdami. Oczywiście działa on tak samo precyzyjnie, ale mam cały czas wrażenie, że to takie fly by wire i przy warbirdach brak trochę tej sprężyny i nieco twardszego zachowania przy manewrach, a przy walkach, nasza agresja może się szybko skończyć przepadnięciem, bo tu trzeba nim operować dość delikatnie w przeciwieństwie do bazy Warthoga. Wartości skrajne (czyli ciśnienie na łapę) oceniam pozytywnie. Ta krzywa jest całkiem ok zrobiona, przez co ma się wrażenie twardnienia sterów. To już kwestia przyzwyczajenia. Chętnie natomiast dokupiłbym jakiś damper, to, że joy buja to kompletnie nie przeszkadza, bo podczas skrętów nie puszcza się drążka, ale dampery mogą mieć regulowaną siłę co da jeszcze więcej mozliwości ustawień pod siebie. Nie jest to baza idealna ale plusów ma całkiem sporo.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2025, 21:05:10 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 26, 2025, 09:46:50 »
Do tego uważam, że baza nadaje się idealnie na biurko jeśli ktoś tak lata, przez to, że są mniejsze siły i można sobie to poregulować, komfort takiego latania uważam, że jest dużo lepszy, a pamiętam jak sam kiedyś latałem z Warthogiem na biurku i ile siły wkładałem w wychylenia (siły spadają jakby się stosowało przedłużkę właśnie).

O, to dla mnie cenna uwaga! Chociaż nie do końca rozumiem te mity z tym ile siły potrzeba by operować Warthogiem. Nie wiem czy ja mam taką petardę w łapie, czy tak mój joy jest tak wyrobiony. ;D W każdym razie dla mnie chodzi jak masełko, bez żadnych modyfikacji.

Przyznam jednak, że trochę mi osłabł zapał do kupna tej bazy. Chyba byłem naiwnie nastawiony, że ma same plusy. Wiadomo, można kupić, przetestować, jak nie będzie pasować to zwrócić. Ale jakoś nie bardzo mi się chce w to teraz bawić. Zobaczymy, może pod wpływem impulsu spontanicznie zakupię.

« Odpowiedź #32 dnia: Marca 09, 2025, 23:25:15 »
Jak tam wrażenia po dłuższym czasie używania, YoYo?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 10, 2025, 16:55:27 »
Jak tam wrażenia po dłuższym czasie używania, YoYo?

Nie żałuję zakupu. Na początku jest dziwnie, by tu mamy takie wrażenie pływania gripa, ale generalnie jestem zadowolony. Podtrzymuję to co pisałem wcześniej tutaj wyżej. Zawsze też jest opcja zwrotu jakby co, ale jak mówię, do bazy trzeba się przyzwyczaić, potem zaczyna się ją doceniać. Bardzo dobra na współczesne lotnictwo (jety) + śmigłowce. Pod cywilne GA/IIWŚ bardziej baza Warthog mi leżała, po prostu ze względu na czucie w łapie mechaniki bazy, co daje jakiś tam dodatkowy realizm, ale spokojnie da się latać i używać i tej bazy z DWŚ. Ta jest taka bardziej w stylu FBW.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #34 dnia: Marca 23, 2025, 11:32:40 »
Latasz w jednej konfiguracji sprężyn, krzywek? Czy zmieniasz pod różne samoloty?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 23, 2025, 13:01:44 »
Latasz w jednej konfiguracji sprężyn, krzywek? Czy zmieniasz pod różne samoloty?

W jednej, tej co pisałem Jet+Medium, sądzę, że to jest najbardziej uniwersalna opcja. Za dużo zabawy w zmianę. Zawsze można jeszcze podkręcić/odkręcić sobie śruby imbusem, te z wierzchu bazy, wtedy masz też różny poziom natężenia, ale nie ruszam już tego.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #36 dnia: Marca 26, 2025, 12:15:01 »
W Morele zostala 1 szt. https://www.morele.net/joystick-thrustmaster-ava-f-a-18e-super-hornet-flight-stick-2960863-13205148/

Dostajemy cały joystick z podstawą i adapterem praktycznie w cenie samej bazy.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 27, 2025, 07:03:07 »
W Morele zostala 1 szt. https://www.morele.net/joystick-thrustmaster-ava-f-a-18e-super-hornet-flight-stick-2960863-13205148/

Dostajemy cały joystick z podstawą i adapterem praktycznie w cenie samej bazy.

Niby jak? Baza mnie kosztowała chyba z 800zl (Amazon), a tu masz za 2300zl zestaw.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #38 dnia: Marca 27, 2025, 07:29:43 »
Wczoraj została jeszcze 1 szt. w morele w promocji za 1499 zł.

W morele promocja się skończyła, ale widzę, że również w Amazon.pl ten zestaw jest obecnie w cenie 1499 zł.

« Odpowiedź #39 dnia: Maja 27, 2025, 20:58:21 »
Witam YoYo!
Jestem uradowanym posiadaczem AVA (bazy), wajcha została po poczciwym  Warthogu. Mam problem z brakiem pełnego opisu w TARGET com. center. Obrazek AVA jest ale nie ma "podpisu"?! Wczytałem Firmware jako AVA R Viper. Po uruchomieniu DCS wszystko działa?! DCS go widzi i niby OK, ale co z tym odczytem przez TARGET GUI? Baza jest skalibrowana, LED świeci światłem ciągłym. O co tu chodzi?
To co napisałeś o tej bazie, to wszystko prawda. Potwierdzam różnice, która jest olbrzymia na plus AVA!!!
zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 03, 2025, 22:21:17 »
No chyba  mój błąd, zwracam się do Wszystkich co nie tak z tym "podpisem" pod AVA?! Nie zmieniam zdania na temat wyższości AVA nad Warthogiem magnetic!!!
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 03, 2025, 23:12:59 »
No chyba  mój błąd, zwracam się do Wszystkich co nie tak z tym "podpisem" pod AVA?! Nie zmieniam zdania na temat wyższości AVA nad Warthogiem magnetic!!!

No masz ci los!

Baza w TARGET musi być widoczna w taki sposób (ja mam jeszcze drążek F-18), czyli musi mieć taki opis. Natomiast skoro miałeś tam Warthoga na bazie magnetycznej to odłącz sprzęt. Usuń sterowniki i potem TARGET i zainstaluj wszystko od nowa. Jeśli używałeś profili w TARGET trzeba je na nowo skonfigurować, ew. przepisać.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 04, 2025, 18:51:35 »
YoYo dzięki za odpowiedź.
Opis (u góry) i widok mam taki jak na Twoim foto, ale mi chodzi o "podpis" obrazka, jak to jest pod throttlem. No chyba, że to ma tak być?! Bez tego podpisu da się używać nową bazę, ale dla mnie to dziwne. Wolał bym znać numer sterownika w TARGET.
Zbyszek
Pozdrawiam.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 04, 2025, 20:13:08 »
Przepustnicy nie zmieniasz, więc opis zostanie stary:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 04, 2025, 21:29:25 »
Tak wygląda i mój "obrazek" przepustnicy, czyli jest "GET FIRMWARE i CONTROL LED STATE", a pod AVA nie ma żadnego podpisu, czy tak to ma być? Jeśli tak to OK!
Pozdrawiam.